Inhoud opleiding

Inhoud

De deeltijdopleiding journalistiek duurt vier jaar. Naast colleges over de journalistiek en het functioneren hiervan leer je hoe je moet interviewen en wat de 'wetten' zijn van 'het nieuwsbericht'. Maar niet alleen het schrijven komt aan bod. De journalist van de toekomst moet uit de voeten kunnen met meerdere media (afzonderlijk of in combinatie) en daarom komen ook radio, televisie en internet ruim aan bod.

 • Opbouw

  Het eerste jaar

  In het eerste jaar leer je de basisvaardigheden van een journalist (nieuwsberichten schrijven, verslaggeven, interviewen) en krijg je ook een kijkje in de wereld van audio en video. Daarnaast volg je maatschappijvakken zoals economie en politiek, en leer je bij journalism studies reflecteren op het vak.

  Hoeveel uren per week ben je met je studie bezig?

  • 10 uur colleges/lessen
  • 8 uur zelfstudie

  Hoe is de studie ingedeeld?

  Theorie
  35%
  Zelfstudie
  35%
  Praktijk
  30%

  De verbredingsfase (tweede en derde jaar)

  Tijdens het tweede jaar en derde jaar ga je je verdiepen in de verschillende media, zodat je uiteindelijk een goede beslissing kunt nemen over het medium waarin je je wilt ontwikkelen. Je gaat in het tweede jaar een eerste stage lopen en leert hoe het is om binnen een redactie te werken.

  In het derde jaar verrijk je je kennis door inhoudsvakken en duik je nog dieper in de verschillende media. Je volgt een programma waarin schrijven, radio en televisie centraal staan. Uiteindelijk bepaal je waar je je tweede stage wilt volgen en ga je nog een periode aan de slag met de voorbereiding van die tweede stage.

  Afstudeerjaar

  In het vierde jaar van de opleiding verdiep je je inhoudelijk verder zodat je klaar bent om de arbeidsmarkt op te kunnen. Bovendien loop je hier een tweede stage. Ter voorbereiding op je afstuderen werk je zelfstandig aan een journalistieke productie en doe je onderzoek naar relevante en innovatieve ontwikkelingen in je vakgebied

 • Struikelvakken
  Het volgen van een deeltijdopleiding vergt een sterke motivatie. De combinatie van studie, privéleven en een baan kost behoorlijk wat tijd en energie.
 • Stage en afstuderen

  Stage

  Je loopt tijdens je opleiding twee keer een periode stage. In het tweede jaar ga je voor het eerst op stage. Deze stage is voornamelijk oriënterend. Je kunt snuffelen aan de diverse kanten van het vak. De stages starten afhankelijk van je studieroute in september, december of maart. Je kunt je stage in het buitenland doen, maar wel in de Nederlandse taal. Studenten verwerven hun stage zelf. Dat is een goede voorbereiding op je loopbaan, waarin je jezelf waar zult moeten maken op de arbeidsmarkt en/of partners benadert om mee samen te werken. Uiteraard word je hierbij ondersteund door het stagebureau, je studieloopbaanbegeleider en je docentbegeleider.

  Tijdens het afstudeerjaar ga je op tweede stage. Je gaat zelf weer op zoek naar een stageplek, in Nederland of in het buitenland. Deze stage is natuurlijk de ultieme kans om relaties te leggen met potentiële werkgevers.

 • Ervaring vereist?

  Wij krijgen vaak de vraag of het nodig is om al ervaring binnen de journalistiek te hebben. Uiteraard geeft dit je een voorsprong binnen het vak, maar het is absoluut geen vereiste.
  Er wordt niet verwacht dat alles dat je produceert vanaf het begin perfect is. Zeker in het eerste oriënterende jaar wordt er aandacht besteed aan de basisvaardigheden. Daarnaast worden er ook lessen Nederlands gegeven om je taalbeheersing bij te spijkeren.

 • Hoe krijg je les

  Tijdens je opleiding Journalistiek krijg je op verschillende manieren les. Naast hoor- en werkcolleges is er veel ruimte voor praktijk. Je leert niet alleen over media, maar je moet ook aan de slag met praktijkopdrachten.

  Lestijden

  De colleges, werkgroepen, e.d. voor deeltijdstudenten zijn op dinsdagavond en vrijdag (tot ongeveer 15.00 uur).

 • Begeleiding

  Studieloopbaanbegeleider

  De hele opleiding sta je in nauw contact met je studieloopbaanbegeleider (slb'er). Deze begeleidt je bij de oriëntatie op studie en beroep en adviseert over je geschiktheid voor de studie. De slb’er neemt je vorderingen met je door en bepaalt samen met jou wat een verstandige volgende stap zou zijn in je studieloopbaan.

 • Typerend voor deze opleiding

  Fontys Hogeschool Journalistiek biedt als enige in Nederland de opleiding Journalistiek in deeltijd aan. Wij zijn een moderne opleiding, waarbij crossmediaal werken centraal staat. De opleiding is kleinschalig, waardoor je snel je medestudenten en docenten leert kennen. De opleiding kenmerkt zich door een informele omgang tussen docenten en studenten.

  Fontys Hogeschool is in oktober 2017 geaccrediteerd en beoordeeld met een GOED.