Leergang Werken met Jeugd - Professional van de toekomst

• Over de cursus
  • Waarom deze cursus
  • Voor wie is deze cursus
  • Data, opbouw leergang en locatie
Werk jij met kinderen, jongeren en/of ouders? En wil je je ontwikkelen in het succesvol netwerken, ambassadeurschap en het (samen)werken in de context van actuele (maatschappelijke en organisatorische) ontwikkelingen? Wil jij dit op een innovatieve manier doen, samen met collega's? Word de professional van de toekomst en meld je aan voor deze leergang!

In september 2016 hebben ouders, jongeren, professionals en managers/bestuurders samen een zogenoemd droomprofiel gemaakt van de professional van de toekomst. Tijdens de European Social Innovation Week in Tilburg wisselden de betrokkenen van gedachten over wat met de nieuwe jeugdwet en veranderingen in de samenleving gevraagd wordt van professionals die met kinderen en jongeren werken, waar dan ook, in welke rol dan ook. In december van hetzelfde jaar was het samengestelde droomprofiel de basis voor een brainstorm over de droomopleiding voor diezelfde professionals. Hier is het Traineeprogramma Jeugdprofessionals ontstaan, met verschillende pilotprojecten die februari 2020 resulteren in een Leergang Werken met Jeugd – Professional van de Toekomst.

De uitdaging voor professionals is om dwars door bestaande systemen en domeinen heen te staan voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Om organisatiebelangen, producten en diensten los te laten en altijd de ontwikkeling van het kind voorop te zetten. Wat heeft dit kind nodig, wat hebben de ouders nodig; dat staat voorop. Dit doet een beroep op competenties, als netwerken, innoveren en communicatie. Het vraagt dat je blijft investeren in je vakmanschap en jouw organisatie in haar vakmensen.

Het competentieprofiel waar we in de Leergang mee werken, is samen met ouders, jeugd en professionals gemaakt. De leergang is vooral gericht op ontwikkeling van houding en vaardigheiden als reflecteren, samenwerken, netwerken, ondernemen en innoveren. De leergang maakt bovendien gebruik van innovatieve vormen, zoals cross-over opdrachten bij andere organisaties of netwerken.

De arbeidsmarkt verandert en ook het sociaal domein heeft te maken met een tekort aan (goede) vakmensen. Het is belangrijk dat professionals die met jeugd werken de 'fit' met hun baan houden in de toekomst, duurzaam inzetbaar zijn. Niet alleen binnen de eigen organisatie, maar breed binnen het werken met jeugd. Met de Leergang willen we ervaren professionals die in de regio Hart van Brabant met kinderen en/of jongeren werken, ongeacht waar en in welke rol, de mogelijkheid bieden zich te ontwikkelen tot de professional van de toekomst. Kortom, heb je minimaal 5 jaar werkervaring en werk je met jeugd, dan is deze leergang iets voor jou!

De Leergang vindt plaats bij Fontys Hogeschool Pedagogiek en is ontwikkeld door Fontys Hogeschool Pedagogiek in samenwerking met het kennisnetwerk SJS, IMW, Veilig Thuis, Rnewt, GGZ Breburg en Sterk Huis. De Cross-over opdrachten voer je uit in het netwerk.

De Leergang duurt één jaar en start op 12 februari 2020 en duurt tot en met december 2020. De lesdagen zijn altijd op woensdag. Tijdens het studiejaar besteed je ongeveer één dag per week aan de bijeenkomsten van de Leergang inclusief zelfstudie en het bijhouden van je portfolio. In het eerste blok staat centraal wie jij als professional bent, wat jij kan en waar jij heen wilt. Daarnaast maak je kennis met je collega-professionals en jongeren en ga je op zoek naar hoe jullie elkaar kunnen aanvullen en versterken. In een volgend blok ga je op verkenning bij andere organisaties dan waar je werkt en ga je aan de slag met de Cross-over opdrachten. Parallel aan deze blokken volg je een vijftal trainingen. Te denken valt aan ethiek, digitale wereld, ervaringsdeskundigheid, ambassadeurschap, jongerencommunicatie en jeugdpsychiatrie. Gedurende het hele traject volg je intervisie met elkaar. De gehele leergang en de losse modules worden SKJ geaccrediteerd.

Cursusniveau
Post HBO
€ 1250,– (BTW Vrijgesteld)
Studieduur
11 maanden
Startmoment(en)
12-02-2020

Wil je meer informatie? Neem contact met ons op:

pedagogiekzakelijkedienst@fontys.nl

Startdata

Certificering

De werkvormen in de Leergang sluiten aan bij nieuwe leerstijlen. Denk bijvoorbeeld aan netwerkend leren in intervisievorm, in educatieve settings, met inzet van docenten van Fontys Hogescholen en Academies van organisaties waar een deel van de professionals werkt, met een zeer divers aanbod aan trainingen, workshops en persoonlijke begeleidingsinstrumenten. Al deze onderdelen zijn afzonderlijk SKJ geaccrediteerd.

Fontys Hogescholen

Professor Goossenslaan 1-01, Tilburg