Leiderschapsopleiding Basisbekwaam

  • Over de opleiding
  • Waarom deze opleiding
  • Voor wie is deze opleiding
  • Online voorlichting
Man doet opleiding Basisbekwaam

Met de Fontys Leiderschapsopleiding Basisbekwaam verwerf je de basiskennis en de basisvaardigheden waarmee je kunt starten als leidinggevende in het onderwijs.

De opleiding is opgebouwd op basis van de volgende zes thema's:

1. richting geven aan de organisatie;
2. organisatie inrichten;
3. leidinggeven aan het onderwijsprogramma;
4. mensen ontwikkelen;
5. ontwikkeling leiderschapsidentiteit;
6. werkplekopdrachten gekoppeld aan een centraal verandervraagstuk in de eigen praktijk.

De opleiding duurt nominaal één jaar en omvat 420 uur studietijd. Er zijn in totaal 18 studiedagen. De resterende tijd besteed je aan literatuurstudie, uitvoeren van praktijkgerichte opdrachten, (zelf-)onderzoek en het opbouwen van een learning-portfolio met beroepsproducten. Met dit portfolio toon je de leeruitkomsten aan die bij deze opleiding horen.

De opleiding is gericht op het ontwikkelen van je persoonlijk leiderschap en het verwerven van praktische vaardigheden in het leidinggeven aan individuele leraren en teams. In de opleiding wordt de theoretische kennis verbonden aan de praktijk van het werkveld. Het leren krijgt zin en betekenis door het veelvuldig oefenen met eigen praktijkcasussen. Een centraal verandervraagstuk in de eigen praktijk vormt de rode draad in de opleiding. Dit is tevens een middel om te werken aan het aantonen van leeruitkomsten.

Deze opleiding is officieel geregistreerd als gecertificeerde schoolleidersopleiding. Dat betekent dat je de opleiding kunt gebruiken voor je registratie in het Schoolleidersregister als adjunct-directeur onderwijs (RADO). Om ingeschreven te kunnen worden in het Schoolleidersregister dien je een functie van adjunct-directeur of vergelijkbaar te hebben.

De opleiding is bedoeld voor startende school-, team- of afdelingsleider. Leidinggevenden die functioneren op het niveau van adjunct-directeur en die zich willen registreren als register adjunct-directeur onderwijs (RADO). Daarnaast voor leraren en coördinatoren die een leidinggevende functie op dat niveau ambiëren.
Cursusniveau
Post HBO
Kosten
€ 5800,– (BTW Vrijgesteld)
Lesplaats(en)
Eindhoven (o.v.b. Den Bosch of Tilburg)