Sprint naar content

Toelating

 

Toelatingseisen

Sittard

Aan de lerarenopleiding in Sittard ben je voor deze hbo-opleiding toelaatbaar met een (gedeeltelijk) afgeronde hbo/wo-bachelor of hbo/wo-master of een afgeronde mbo-opleiding op niveau 4.

Bij vrijstellingen is versnellen mogelijk. De opleiding duurt dan vaak zo'n 2 tot 2,5 jaar. Om te bepalen wat de te verwachten studieduur voor jou is, kun je contact opnemen met de opleidingscoördinator voor een intakegesprek. Je vindt de contactgegevens onderaan deze pagina.


Tilburg

In Tilburg ben je toelaatbaar met een havo- of vwo diploma, een afgeronde hbo/wo-opleiding of een afgeronde mbo-opleiding op niveau 4.

Vrijstellingen met leeruitkomsten

Op basis van eerder verworven competenties of een relevante afgeronde hbo/wo bachelor of hbo/wo master, kun je in aanmerking komen voor vrijstellingen. Tijdens het intakegesprek met de opleidingscoördinator ontvang je een indicatie hierop. Ben je van mening dat je meer leeruitkomsten aan kunt tonen dan uitsluitend via diploma’s? Dan verzamel je de bewijzen voor de leeruitkomsten in een ervaringsportfolio en toon je ze aan middels een assessment.

Kopopleiding

Ben jij (bijna) afgestudeerd of is het minder dan zeven jaar geleden dat jij je hbo- of wo-getuigschrift behaalde in een aanverwant vak? Lijkt het je geweldig om met jongeren te werken en voor de klas te staan? Met de kopopleiding (in voltijd) kun je bij Fontys Lerarenopleiding in Tilburg in één jaar je bevoegdheid behalen.


Beide locaties


Zij-instroom

Heb je een hbo- of wo-vooropleiding, verwant aan een schoolvak in het voortgezet onderwijs, en heb je een baan als docent (toegezegd gekregen) in het onderwijs? Dan kom je wellicht in aanmerking voor een tweejarig zij-instroomtraject.

Voor deze lerarenopleiding ben je met een havo-, vwo- of mbo-diploma niveau 4 met alle profielen toelaatbaar tot deze hbo-opleiding.

Benieuwd hoe het is om van vwo naar hbo te gaan? fontys.nl/vwo
Benieuwd hoe het is om van mbo naar hbo te gaan? fontys.nl/mbo

Intakegesprek

  • Heb je een associate degree afgerond?
  • Of heb je een gedeeltelijk afgeronde bachelor?

Dan kijken we tijdens een intakegesprek naar vrijstellingen op basis van 'eerder verworven kennis en vaardigheden'. Als de studie haalbaar lijkt, stellen we een programma op maat samen.

21+ toets

Heb je niet de juiste vooropleiding? Dan is het mogelijk om een toelatingsonderzoek te doen. Voorwaarde is wel dat je 21 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start. Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.  

Buitenlands diploma

Wil je toegelaten worden tot de lerarenopleiding met een buiten Nederland behaald diploma? Je diploma moet gelijkwaardig zijn aan één van de Nederlandse diploma’s die recht op toelating geven. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Je vindt onze contactgegevens onderaan deze pagina.

Nederlands als tweede taal

Daarnaast moet je met een buitenlands diploma bewijzen dat je voldoende Nederlands beheerst om de opleiding te kunnen volgen. Dat kun je doen door een staatsexamendiploma NT2 volgens examenprogramma II te laten zien. Als je dat examen nog moet doen, moet je rekening houden met de wachttijden. Er zitten minimaal drie weken tussen de dag waarop je je aanmeldt en het examen. Daarna moet je nog circa vijf weken wachten op de uitslag.

 
  • Lees hier of je in aanmerking komt voor een verkort traject

    Leeruitkomsten

    Tijdens de opleiding werk je aan het aantonen van leeruitkomsten. Op basis van je vooropleiding, (werk)ervaring, je persoonlijke situatie en eventuele vrijstellingen, bepaal je samen met je studiebegeleider welk instroomprofiel het beste bij je past. De studieduur is daarmee afhankelijk van je voorkennis, ervaring en studietempo. Niet alleen vrijstellingen leveren mogelijkheden op om je studie te versnellen of de studielast te beperken, ook relevante ervaringen en kennis die niet meteen in een vrijstelling zijn omgezet, kunnen zorgen voor minder studielast.

    Instroomprofielen

    Bekijk hieronder de verschillende instroomprofielen, op basis waarvan je mogelijk een verkort traject kunt volgen bij de lerarenopleiding Aardrijkskunde.

    Vooropleiding Vrijstellingen Verwachte studieduur*
    hbo-diploma zonder grote inhoudelijke overlap met aardrijkskundeverbreding/verdieping3 jaar
    pabo-diplomaafhankelijk van wanneer het diploma behaald is en opgedane werkervaring in het po of vo, kun je vrijstelling krijgen voor enkele onderdelen APV**, vakdidactiek, verbreding/verdieping, M&M en een aantal stages2 jaar
    2e-graads bevoegdheid voor het voortgezet onderwijs (ander vak)afhankelijk van wanneer het diploma behaald is en opgedane werkervaring in het po of vo, kun je vrijstelling krijgen voor enkele onderdelen APV, vakdidactiek, verbreding/verdieping, M&M en een aantal stages2 jaar
    1e-graads bevoegdheid voor het voortgezet onderwijs (ander vak)afhankelijk van wanneer het diploma behaald is en opgedane werkervaring in het po of vo, kun je vrijstelling krijgen voor enkele onderdelen APV, vakdidactiek, verbreding/verdieping, M&M en een aantal stages2 jaar
    hbo- of wo-bachelor in de Geo-wetenschappen***afhankelijk van de inhoudelijke overlap kun je vrijstellingen krijgen voor verdieping en verbreding en een sociale of fysische leerlijn2 á 3 jaar
    wo-master in de Geo-wetenschappen***afhankelijk van de inhoudelijke overlap kun je vrijstellingen krijgen voor verdieping en verbreding en een sociale of fysische leerlijn2 á 3 jaar

    * Afhankelijk van specifieke vooropleiding, werkervaring en persoonlijke situatie.
    ** APV: Algemene Professionele Vorming
    ** Met deze vooropleiding ben je in de meeste gevallen ook toelaatbaar tot de kopopleiding, die in één jaar in voltijd wordt aangeboden. Wanneer het niet mogelijk is om in voltijd te studeren, kun je in de deeltijdopleiding Aardrijkskunde de route van dit profiel volgen.

    Neem contact met ons op voor een intakegesprek

    Tijdens het intakegesprek beoordelen we of je, op basis van vooropleiding, werkervaring en eerder verworven competenties, in aanmerking komt voor vrijstellingen. Afhankelijk hiervan en je persoonlijke situatie bepalen we de beste route voor je.

    Mieke van Vemden

    Opleidingscoördinator

    08850 83656
    m.vanvemden@fontys.nl