Studenten over deze opleiding

"Realiseren van mijn droom"

"Toen ik op het VWO zat wilde ik altijd al onderwijzeres worden", zo begint maatwerkstudente Algemene Economie Karin Dassen haar verhaal. "Toch ben ik toen eerst Economie gaan studeren -eerst in Sittard aan de HEAO, later in Maastricht- en heb ik daarna ruim tien jaar bij ING in allerlei functies gewerkt. Steeds vaker in mijn carrière dacht ik: maar waar ligt nu eigenlijk mijn hart? Dat ligt bij onderwijs, bij jonge mensen iets leren. Sinds anderhalf jaar werk ik als financial controller bij Leeuwenborg en geef ik les aan havo 4 (algemene economie) en mbo (bedrijfsadministratie). Ik combineer nu dus de praktijk met lesgeven en dat bevalt heel goed.

De opleiding tot tweedegraads docent in Sittard ga ik op zeer korte termijn afronden en ik ben nu al weer bezig met het behalen van mijn eerstegraads bevoegdheid in Nijmegen". En ze vult aan: "Lesgeven vind ik werkelijk heel mooi. Ik probeer in mijn lessen de soms wat taaie stof van economie levend te maken, in een grotere context te plaatsen. Ik vraag leerlingen bijvoorbeeld niet om naar een balans te kijken en dat zomaar te snappen, maar om een persoonlijke balans van zichzelf te maken: wat zijn jouw bezittingen? Dat kan bijvoorbeeld een iPad of brommer zijn. Heb je daarvoor geld geleend, en wat ben jij dan eigenlijk waard? Om zo begrippen als vreemd en eigen vermogen tastbaar te maken.

Ik vond de opleiding tot tweedegraads docent heel goed -wel intensief, je krijgt het diploma niet zomaar- maar dat is ook goed! Om voor de klas te staan heb je toch wel de nodige bagage nodig. De begeleiding is goed, alleen zou ik graag zien dat de opleiding iets meer flexibiliteit inbouwt voor mensen die naast studie een baan in het bedrijfsleven hebben. Maar wat uiteindelijk van heel groot belang is, is dat je hart voor onderwijs hebt. Hart voor werken met jonge mensen, jonge mensen begeleiden naar de arbeidsmarkt en hen ondersteunen in hun keuzeproces.

Op de vraag: "Wat is het mooiste compliment dat je hebt gekregen in het onderwijs?", antwoordt Karin: "Laatst kwam een leerling naar me toe, die aan het begin wat ongeïnteresseerd en afwezig leek. Maar na mijn les zei hij: "Ik vind het vak nu zoveel leuker en ik begrijp het nu ook echt!"".

Sfeerafbeelding Fontys