Leraar Duits (deeltijd)

 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Deeltijd
Start september | Sittard

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • (Online) open dag

Ben je toe aan een carrièreswitch en wil je snel aan de slag in het onderwijs? Ben je al leraar, maar zoek je een nieuwe uitdaging? Wil je een tweede bevoegdheid halen? Heb je een passie voor de Duitse taal, literatuur en cultuur? Ben je breed georiënteerd en lijkt het je een uitdaging om jongeren te helpen om beter in het Duits te communiceren? Dan is de verkorte flexibele deeltijdopleiding Leraar Duits in Sittard iets voor jou!

Over de opleiding

Als leraar ben je verantwoordelijk voor het overbrengen van kennis in een veilig en stimulerend leerklimaat. Tijdens de opleiding leer je hoe je de lesstof op een goede manier kunt overbrengen en leer je vakinhoudelijke aspecten als taalkunde, kennis van land en samenleving van Duitstalige landen en grammatica van de Duitse taal. Ook hebben de digitalisering van en in het onderwijs en het werken in en met digitale leeromgevingen een vaste plaats in onze opleiding. Daarnaast leer je hoe je omgaat met verschillen tussen leerlingen, hoe je groepsprocessen kunt begeleiden en hoe je communicatief vaardiger wordt.

Typerend voor de flexibele deeltijdopleiding Leraar Duits in Sittard is het hoge kennisniveau en de praktijkgerichtheid. We zijn een niet te grote opleiding en er is veel persoonlijke aandacht voor jou en je ontwikkeling. Onze opleiding is maatwerk en je kunt in twee jaar je lesbevoegdheid halen. 

Waarom de deeltijdopleiding Leraar Duits?

 • Flexibele deeltijdopleiding waar je je eigen studie in kunt kleuren
 • Kleinschalige opleiding waarin jij centraal staat en er veel contact is tussen student en docent
 • Mogelijkheden om te versnellen: met de juiste vooropleiding kan de studie in twee jaar doorlopen worden
 • Een goede mix tussen theorie en praktijk
 • Een weloverwogen mix tussen colleges op locatie en online studie
 • Te combineren met werk en privé

 

Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding wordt veel aandacht besteed aan pedagogische en didactische vaardigheden. Denk aan communicatieve vaardigheden, kennis overdragen en het omgaan met verschillende leerlingen. Ook leer je samenwerken en functioneren binnen een schoolorganisatie. In de praktijk pas je de geleerde theorie toe. Hoe jouw opleiding er precies uit komt te zien, is afhankelijk van je vooropleiding en de uitkomsten van je intakegesprek dat plaatsvindt voor de start van de opleiding.  Zo krijg je met een tweedegraads bevoegdheid op zak bijvoorbeeld vrijstelling voor het generieke deel van het onderwijskundige programma. 

 • Theorie kun je meteen toepassen in de praktijk
 • Vakken zijn o.a.: taalkunde, grammatica, literatuur, kennis van land en samenleving, vakdidactiek, digitaal onderwijs en onderwijskunde
 • Vrijstellingen voor eerder behaalde onderdelen bespreekbaar
 
afspelen
 

Hoe ziet je week eruit?

Hoe je week eruitziet, bepaal je grotendeels zelf. Op maandag volg je tussen 18:00 uur en 21:30 uur colleges over vakdidactische en vakinhoudelijke aspecten van het Duits. In het kader van de flexibilisering is er een mix tussen zelfstudie en colleges, er vinden dus niet elke maandag colleges plaats. Op woensdag tussen 18:00 uur en 21:30 uur volg je vooral in je eerste jaar colleges over algemeen didactische aspecten (onderwijskunde). Uiteraard weet je aan het begin van het studiejaar op welke maandagen en woensdagen colleges plaatsvinden. 

Deeltijdstudenten combineren de flexibele deeltijdstudie meestal met een baan en/of gezin. Ze werken al in het onderwijs of maken tijdens de opleiding de overstap. Wat voor jou de beste keuze is, bepaal je zelf in overleg met je studieloopbaanbegeleider.  

Als student bij Fontys Lerarenopleiding Sittard:

 • Combineer je werken en leren
 • Stippel jij jouw studieroute uit
 
 

Toelatingseisen

Toelating met havo/vwo

Geen toelating mogelijk   

Mbo-toelating 

Geen toelating mogelijk   

Opleidingsspecifiek

Je bent toelaatbaar met een afgeronde hbo- of wo-bachelor of master (of een gelijkwaardig buitenlands diploma).

Duitse taal: beheersing mondeling en schriftelijk op ERK-niveau C1.
Nederlandse taal: beheersing mondeling en schriftelijk op niveau NT2.

Intaketoets

Er is geen intaketoets.

 

Je kan je eigen plan waarmaken

Gerline Rutch - deeltijdstudent

 

Opbouw

Aan het begin leg je een stevige inhoudelijke basis en leer je hoe je opgedane kennis in je lessen kunt toepassen. Op maandagen volg je colleges over vakinhoudelijke en vakdidactische aspecten, bijvoorbeeld Taalkunde (hoe een kind een taal leert), Grammatica (regels en toepassing), Kennis van Duitstalige landen (geschiedenis, cultuur, samenleving) en Vakdidactiek (hoe je Duitse les geeft). Al het onderwijs vindt in het Duits plaats. In blokken van enkele weken werk je aan één vak. De blokken worden afgesloten met een toets.  

Op woensdag staan verschillende onderwijskundige modules op het programma, zoals lesopbouw en klassenmanagement. Heb je al een tweedegraadsbevoegdheid of geef je al les in het voortgezet onderwijs? Dan word je vrijgesteld van deze modules.  

"Kom je uit het bedrijfsleven en maak je de overstap naar het onderwijs, dan krijg je in vier pedagogisch-didactische modulen de onderwijskundige kennis die je nodig hebt in de praktijk. Wat je leert, kun je tijdens je stages of in je werk vaak meteen gebruiken. Er is een aanbevolen volgorde van de modulen, indien gewenst kunnen de modulen flexibel gevolgd worden. Je kunt zelfs starten met een module als de vorige nog loopt. Bij de pedagogisch-didactische modulen zitten studenten van alle vakken bij elkaar, zo leer je niet alleen van de opleiders maar ook van elkaar." - Arjan Endeman, lerarenopleider onderwijskunde:
In het tweede jaar is er naast de stage meer ruimte voor zelfstudie onderdelen. Denk hierbij aan modules waarbij een online leeromgeving gebruikt wordt of aan vakdidactische modules met opdrachten die je deels in de praktijk uitvoert. Ook is er een module internationalisering waar je leert gebruik te maken van de mogelijkheden die de Euregio met Duitsland op een steenworp afstand biedt. Deze zelfstudie onderdelen worden met een product afgesloten. Omdat wij waarde hechten aan een grote flexibiliteit kun je dit traject volledig zelf plannen. Heb je toch graag wat hulp bij de planning? Je studieloopbaan begeleider helpt je graag. 
 
 

Werk/stage

Bij Fontys Lerarenopleiding Sittard vinden we het belangrijk dat je de opleiding goed kunt combineren met je werk. Daarom loop je stage op de manier die bij jou past. Zet bijvoorbeeld je huidige baan in het onderwijs in als stage. Op welke dag of dagen jij stage wilt lopen, op welke school en op welk moment in het jaar, kan en mag je zelf bepalen. Als je nog geen lesbevoegdheid hebt, doe je op twee plekken werkervaring op: binnen het beroepsonderwijs (vmbo of mbo) en in het algemeen vormend onderwijs (havo of vwo).  

Tijdens je stage breng je theorie en praktijk samen en werk je aan je bekwaamheden. Als je nog geen onderwijservaring hebt, ga je tijdens je eerste stage ontdekken wat voor docent je bent en wil zijn.  

Na je opleiding 

Als afgestudeerde van de lerarenopleiding Duits kun je meteen gaan werken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo/vwo), het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en de volwasseneneducatie (bve). Een leraar is allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie. 

 • Leraar Duits in het voortgezet onderwijs
 • Leraar Duits voor het mbo
 • Leraar Duits in het bve (volwasseneducatie)
 • Taaldocent bij particuliere taalinstituten
 • Doorstuderen aan de masteropleiding Leraar Duits voor een eerstegraadsbevoegdheid
 • Werken bij (semi)overheidsinstellingen zoals pedagogische centra of onderwijsbegeleidingsdiensten
 • Werken bij particuliere instellingen zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen
 
afspelen

 

Meer weten over de opleiding Leraar Duits Sittard

Kom kennismaken

 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen
 • meld je aan voor events

Een intakegesprek is een oriënterend gesprek voor jou en voor de opleiding. Je bekijkt samen met de opleidingscoördinator of studieloopbaanbegeleider aan de hand van jouw voorgeschiedenis en wensen hoe jouw opleidingstraject eruit zou komen te zien. Dit gesprek is maatwerk, omdat de opleiding flexibel is en er voor elke student anders uit kan zien.  

Je krijgt tijdens het gesprek duidelijkheid over je vrijstellingen, studieduur, combinatie studie en werk, lerarenbeurs enz. Het is daarom verstandig om eerder verworven diploma’s en certificaten mee te nemen. Na afloop van het gesprek weet je hoe jouw mogelijke studietraject eruit zal zien. 

De intakes vinden gedurende het hele jaar plaats. Via het Studenten Informatie Punt (STIP) kom je in contact met de opleidingscoördinator van jouw opleiding om je gesprek te plannen. Een afspraak maken kan via telefoonnummer 08850 79599. Op basis van deze persoonlijke kennismaking kijken we hoe de opleiding voor jou eruit zal zien. 

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Op die pagina vind je ook alle informatie over:

 • Belastingvoordeel
 • Betaling collegegeld door je werkgever of een ander
 • Levenlangleren krediet
 • Beurzen voor leraren
 • Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 september - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Start je in februari met je studie?
Stroom je tussentijds in of kies je voor een opleiding met een instroom in februari, dan vindt incasso van je collegegeld plaats op of rond de 25ste van de maand. Dit is afhankelijk van de verwerkingstijd na je inschrijving. Ook hier geldt dat de laatste incasso plaatsvindt op of rond 25 juni.Zowel bij betaling ineens of in termijnen ontvang je voorafgaand aan elke incasso een bericht waarin je wordt geïnformeerd over de incassodatum.

Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Meer informatie over je collegegeld vind je hier.