Studenten over deze opleiding

"Echt maatwerk en wel gestructureerd"

Marina Bischofs-Peters, maatwerkstudente Lerarenopleiding Duits, Sittard.

"Guten Tag! Waarom ik als Duitse (woonachtig in Duitsland) in Nederland Duits studeer en leraar Duits wil worden? Deze vraag is me al vaak gesteld.

Eigenlijk ben ik grafisch ontwerper en ik heb dan ook een aantal jaren op een ontwerpbureau gewerkt. Na de geboorte van mijn kinderen ben ik via mijn werk met een school in contact gekomen en nu geef ik alweer bijna drie jaar les in tekenen en schilderen op een Duitse school. Dat bevalt me heel goed en het is inspirerend om leerlingen te begeleiden. Maar ik miste theoretische kennis op het gebied van pedagogiek en didactiek en ik wilde ook een bevoegdheid halen.

Omdat het in Duitsland niet meer zo eenvoudig is om via zij-instroom het onderwijs in te gaan, en het veel langer zou duren, heb ik na afweging van alle aspecten bewust voor deze maatwerk-studie bij Fontys in Sittard gekozen. Ook omdat het beter te combineren is met mijn huidige beroep en gezin.

Deze studie is echt op maat voor mij gemaakt. Er zijn een aantal vakken die in het Duits worden gegeven, en ook in het Nederlands, zoals bijvoorbeeld pedagogiek. Omdat Duits mijn moedertaal is heb ik vrijstellingen voor enkele vakken.

Wij zijn met een vrij kleine groep bij de opleiding Duits en ik vind de contacten heel interessant. Mijn medestudenten helpen me nog steeds met mijn Nederlands en andersom kan ik soms iets aan hen leren. De studie is soms wel druk en het kost zeker tijd om in het ritme van twee avonden les mee te draaien maar ik vind de studie goed georganiseerd.

Ik hoop dat ik de opleiding binnen twee jaar kan afronden en mijn diploma kan halen. En dat het me lukt de balans tussen studie, werk op school en gezin te vinden. Wat daarna gaat gebeuren, daar ben ik erg nieuwsgierig naar. Of het me lukt in Nederland te kunnen werken, want velen zeggen dat je nu met Duits een goede kans op de arbeidsmarkt hebt. Of misschien kan ik met het Nederlandse diploma een andere baan in Duitsland vinden. Ik laat me verrassen.....

Nu verheug ik me op mijn eerste stage die ik tijdens een vakantie van mijn werk in Duitsland op een Nederlandse school ga doen. Er zijn uiteraard verschillen tussen de scholen hier en in Duitsland. Ik vind het best spannend vanwege de Nederlandse taal en ik voel me nog niet helemaal bekwaam. Maar de leerlingen helpen me er vast doorheen. Ik hoop dat ik hen op een authentieke manier over Duitsland in de Duitse taal kan vertellen.

Dus: Es wird schon klappen!"