Sprint naar content
Profiel

Leraar Engels (deeltijd)

 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Deeltijd
Start september | Sittard

Kom kennismaken

 • Open dagen

Ben je toe aan een carrièreswitch en wil je snel aan de slag in het onderwijs? Ben je al leraar, maar zoek je een nieuwe uitdaging? Heb je een passie voor de Engelse taal, literatuur en cultuur? Ben je breed georiënteerd en lijkt het je een uitdaging om jongeren te helpen om beter in het Engels te communiceren? Dan is de verkorte flexibele deeltijdopleiding Leraar Engels in Sittard vast iets voor jou!

Over de opleiding

Als leraar ben je verantwoordelijk voor het overbrengen van kennis in een veilig en stimulerend leerklimaat. Tijdens de opleiding leer je hoe je de lesstof op een goede manier kunt overbrengen en leer je vakinhoudelijke aspecten als taalkunde, taalvaardigheid en grammatica van de Engelse taal. Daarnaast leer je hoe je omgaat met verschillen tussen leerlingen, hoe je groepsprocessen kunt begeleiden en hoe je communicatief vaardiger wordt. Typerend voor de flexibele deeltijdopleiding Leraar Engels in Sittard is het hoge kennisniveau en de praktijkgerichtheid. Er is veel persoonlijke aandacht voor jou en je ontwikkeling. Onze opleiding is maatwerk en je kunt in twee jaar je lesbevoegdheid halen. 

Waarom de opleiding Leraar Engels?

 • Flexibele deeltijdopleiding waar je je eigen studie in kunt kleuren
 • Kleinschalige opleiding waarin jij centraal staat en er veel contact is tussen student en docent
 • Mogelijkheden om te versnellen: met de juiste vooropleiding kan de studie in twee jaar doorlopen worden
 • Een goede mix tussen theorie en praktijk
 • Te combineren met werk en privé

 

Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding wordt veel aandacht besteed aan pedagogische en didactische vaardigheden. Denk aan communicatieve vaardigheden, kennis overdragen en het omgaan met verschillende leerlingen. Ook leer je samenwerken en functioneren binnen een schoolorganisatie. In de praktijk pas je de geleerde theorie toe. Hoe jouw opleiding er precies uit komt te zien, is  afhankelijk van de uitkomsten van je intaketoets en intakegesprek die plaatsvinden voor de start van de opleiding.  Zo krijg je met een tweedegraadsbevoegdheid op zak bijvoorbeeld vrijstelling voor het generieke deel van het onderwijskundige programma. 

 • Theorie kun je meteen toepassen in de praktijk
 • Vakken: Engelse taalkunde, grammatica, taalvaardigheid, literatuur en onderwijskunde
 • Vrijstellingen voor eerder behaalde onderdelen bespreekbaar 
 

Over Applied Science

over de opleiding
 

Hoe ziet je week eruit?

Hoe je week eruitziet, bepaal je grotendeels zelf. Op dinsdag en woensdag volg je het eerste jaar tussen 18:00 uur en 21:30 uur colleges over vakdidactische  en algemeen didactische aspecten. 

Deeltijdstudenten combineren de flexibele deeltijdstudie meestal met een baan en/of gezin. Ze werken in het onderwijs of maken tijdens de opleiding de overstap. Wat voor jou de beste keuze is, bepaal je zelf in overleg met je studieloopbaanbegeleider. 

Als student bij Fontys Lerarenopleiding Sittard: 

 • Combineer je werken en leren 
 • Stippel jij jouw eigen studieroute uit 
 
 

Toelatingseisen

Bij de opleiding leraar Engels ben je toelaatbaar met een afgeronde hbo-of wo-bachelor/master én een voldoende resultaat voor de CPE Reading and Use of English intaketoets.

Toelatingstoets 

Intaketoets: schriftelijk, CPE Reading and use of English (duur: 90 minuten). 

Studenten Informatie Punt (STIP)

Neem contact op met het Studenten Informatie Punt (STIP), 08850-79599, voor het maken van een afspraak met de intaker van een van de opleidingen.

 

Placeholder for Fontys video
‘Mensen maken de opleiding’
Lees het interview met Evelien Niëns (student)

 

Opbouw

Opbouw Lerarenopleiding Engels (deeltijd in Sittard):

In het eerste leerjaar leg je een stevige inhoudelijke basis en leer je hoe je opgedane kennis effectief in je lessen kunt inzetten. Op dinsdagen volg je colleges over vakdidactische aspecten. Denk hierbij aan Phonetics (de leer van Engelse klanken), Teaching Skills (hoe je Engelse les geeft) en Linguistics (hoe een kind een tweede taal leert). Alle lessen worden volledig in het Engels gepresenteerd. In vier blokken van acht weken werk je telkens aan één vak. Dit rond je vervolgens af met een toets en/of een product. 

Op woensdag staan verschillende onderwijskundige modules op het programma, zoals lesopbouw en klassenmanagement. Heb je al een tweedegraadsbevoegdheid of geef je al les in het voortgezet onderwijs? Dan word je vrijgesteld van deze modules. 

"Kom je uit het bedrijfsleven en maak je de overstap naar het onderwijs, dan krijg je in vier pedagogisch-didactische modulen de onderwijskundige kennis die je nodig hebt in de praktijk. Wat je leert, kun je tijdens je stages of in je werk vaak meteen gebruiken. Er is een aanbevolen volgorde van de modulen, indien gewenst kunnen de modulen flexibel gevolgd worden. Je kunt zelfs starten met een module als de vorige nog loopt. Bij de pedagogisch-didactische modulen zitten studenten van alle vakken bij elkaar, zo leer je niet alleen van de opleiders maar ook van elkaar." - Arjan Endeman, lerarenopleider onderwijskunde
In het tweede jaar is er ruimte voor zelfstudieonderdelen. Denk hierbij aan modules die in de online leeromgeving worden aangeboden. Daarnaast loop je stage. 
 
 

Werk/stage

Bij Fontys Lerarenopleiding Sittard vinden we het belangrijk dat je de opleiding goed kunt combineren met je werk. Daarom loop je stage op de manier die bij jou past. Zet bijvoorbeeld je huidige baan in het onderwijs in als stage. Op welke dag of dagen jij stage wilt lopen, op welke school en op welk moment in het jaar, kan en mag je zelf bepalen. Als je nog geen lesbevoegdheid hebt, doe je op twee plekken werkervaring op: binnen het beroepsonderwijs (vmbo of mbo) en in het algemeen vormend onderwijs (havo of vwo).  

Tijdens je stage breng je theorie en praktijk samen en werk je aan je bekwaamheden. Als je nog geen onderwijservaring hebt, ga je tijdens je eerste stage ontdekken wat voor docent je bent en wil zijn. 

Na je opleiding 

Als afgestudeerde van de lerarenopleiding Engels kun je meteen gaan werken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo/vwo), het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en de volwasseneneducatie (bve). Een leraar is allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie. 

 • Leraar Engels in het voortgezet onderwijs
 • Leraar Engels in het mbo
 • Leraar Engels in het bve (volwasseneducatie)
 • Doorstuderen aan de masteropleiding Leraar Engels voor een eerstegraadsbevoegdheid
 • Werken bij (semi)overheidsinstellingen zoals pedagogische centra of onderwijsbegeleidingsdiensten
 • Werken bij particuliere instellingen zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen
 

 

Agenda

Voorlichting Leraar Engels Sittard | Online
06 jun 2023 18:00 - 19:00 CEST uur
Programma
Online voorlichting Leraar Engels DT (FLOS)

Meer weten over de opleiding Leraar Engels Sittard

Een intakegesprek is een oriënterend gesprek voor jou en voor de opleiding. Je bekijkt samen met de opleidingscoördinator of studieloopbaanbegeleider aan de hand van jouw voorgeschiedenis en wensen hoe jouw opleidingstraject eruit zou komen te zien. Dit gesprek is maatwerk, omdat de opleiding flexibel is en er voor elke student anders uit kan zien.  

Je krijgt tijdens het gesprek duidelijkheid over je vrijstellingen, studieduur, combinatie studie en werk, lerarenbeurs enz. Het is daarom verstandig om eerder verworven diploma’s en certificaten mee te nemen. Na afloop van het gesprek weet je hoe jouw mogelijke studietraject eruit zal zien. 

De intakes vinden gedurende het hele jaar plaats. Via het Studenten Informatie Punt (STIP) kom je in contact met de opleidingscoördinator van jouw opleiding om je gesprek te plannen. Een afspraak maken kan via telefoonnummer 08850 79599. Op basis van deze persoonlijke kennismaking kijken we hoe de opleiding voor jou eruit zal zien. 

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze (deeltijd) opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Op die pagina vind je ook alle informatie over:

 • Belastingvoordeel
 • Betaling collegeld door je werkgever of een ander
 • Levenlangleren krediet
 • Beurzen voor leraren
 • Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

Wie een lerarenopleiding in het hoger beroepsonderwijs volgt, kan in aanmerking komen voor een subsidie of tegemoetkoming. Ons Studenten Informatie Punt (STIP) kan je hierover verder informeren.  

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 31 augustus - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas ingeschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Lees meer over je collegegeld.