Studenten over deze opleiding

"Mijn inspiratiebron? Docenten met passie voor lesgeven"

Sfeerafbeelding Fontys

Andrea Seelen, maatwerkstudent Lerarenopleiding Geschiedenis, Sittard.

"Ik weet nog heel goed dat ik tijdens mijn eigen middelbare schooltijd dacht: “Wie wil er nou docent worden?". Inmiddels begrijp ik deze keuze wel en denk ik zelfs dat het mij wel eens goed zou kunnen gaan bevallen. Mijn inspiratiebron? Docenten met passie voor lesgeven. Vooral het streven naar een positieve wisselwerking tussen jezelf en de (opgroeiende) ander vind ik fascinerend.

Heel bewust heb ik dit keer voor een HBO studie gekozen. Benieuwd naar de aanpak binnen het onderwijs op HBO-niveau. Door mijn universitaire diploma heb ik voor de vakinhoud van deze opleiding vrijstelling gekregen. Ik volg dus alleen de pedagogische en vakdidactische vakken. Opnieuw een studie oppakken in combinatie met een baan vind ik niet eenvoudig, maar het kan. Het heet niet voor niets maatwerktraject: de docenten zijn zich ervan bewust dat de leerlingen die ’s avonds in de schoolbanken zitten vaak een andere dagindeling hebben dan de reguliere voltijdstudenten. Het enthousiasme van deze docenten en medestudenten werkt gelukkig aanstekelijk en extra motiverend. Ditzelfde geldt voor de stages en de begeleiders aldaar. Een balans tussen theorie en praktijk vormt het resultaat.

Docent zijn is een vak apart en het onderwijs een wereld op zich. Idealiter stap voor stap onderdeel gaan uitmaken van deze nieuwe omgeving brengt veel indrukken met zich mee. Soms (persoonlijk) confronterend, vaak inspirerend. Waardevol dus. Los van het vak van je keuze. Kortom: als je het aandurft om jezelf te blijven ontwikkelen en er plezier in hebt om het beste uit mensen naar boven te halen, gewoon doen!"