Sprint naar content
Profiel

Verkorte trajecten: Zij-instroom, kopopleiding of flexibele deeltijd

Op basis van eerder verworven competenties (hbo- of wo-opleiding en/of werkervaring, binnen of buiten het onderwijs), kun je in aanmerking komen voor vrijstellingen, waardoor je het traject in verkorte tijd kunt afronden of met minder studiebelasting. 

Zij-instroom

Heb je een hbo- of wo-opleiding aanverwant aan een schoolvak én heb je een baan in het onderwijs (toegezegd gekregen)? Dan kom je wellicht in aanmerking voor het zij-instroomtraject. Hiermee behaal je binnen twee jaar je onderwijsbevoegdheid en betaalt de werkgever voor je opleiding.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Kopopleiding

Heb jij (bijna) een afgeronde hbo- of wo-diploma, verwant aan het schoolvak waarvoor je je bevoegdheid wilt behalen? Met de kopopleiding (voltijd) kun je in één jaar je bevoegdheid behalen. In de meeste gevallen kom je in aanmerking voor een jaar extra prestatiebeurs. Kijk hiervoor op DUO.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Flexibele deeltijd

Indien zij-instroom geen optie voor jou is, kun je deelnemen in het reguliere flexibele deeltijdtraject. Tijdens het intakegesprek met de opleidingscoördinator laat je door middel van je diploma’s zien welke leeruitkomsten je al bezit. Op basis hiervan kan een indicatie voor vrijstellingen gegeven worden.

Ervaringsportfolio

Ben je van mening dat je meer leeruitkomsten aan kunt tonen dan uitsluitend via diploma’s? Dan verzamel je de bewijzen voor de leeruitkomsten in een ervaringsportfolio. Je laat in het portfolio concreet zien dat je een leeruitkomst beheerst. De opleiding moet het bewijs, net als bij een toets, kunnen beoordelen.

Assessment voor of na de start van je studie

Wil je dit portfolio vóór de start van je opleiding beoordeeld hebben? Bijvoorbeeld omdat je precies wilt weten hoe lang je over de studie gaat doen? Dan vraag je een intake-assessment aan bij de opleidingscoördinator. Let op: hier zijn kosten aan verbonden. Deze zijn vastgesteld op basis van het aantal studiepunten dat je vrijgesteld wilt krijgen:

  • Voor 5 studiepunten zijn de kosten € 810,-
  • Voor 10 studiepunten zijn de kosten € 1.080,-
  • Voor 15 studiepunten zijn de kosten € 1.395,-
  • Voor 20-30 studiepunten zijn de kosten € 1.755,-

Je kunt er ook voor kiezen het portfolio ná inschrijving te laten beoordelen; dit heet een startassessment en is kosteloos.

Het assessment

In een gesprek (het assessment) stelt de opleiding aanvullende vragen over je bewijsstukken, waarna je een definitieve beoordeling ontvangt. Na inschrijving op de opleiding verzilver je de vrijstellingen en ontvang je de studiepunten voor de leeruitkomsten die je hebt aangetoond.

Door deze uitgebreide intake heb je vooraf meer informatie over de studieduur en studiebelasting en kom je bij de aanvang van de opleiding sneller tot een concreet studieplan. We adviseren je tijdig een intakegesprek aan te gaan indien er sprake is van voor de opleiding relevante ervaringen.