Studenten over deze opleiding

"De interactie met leerlingen vind ik geweldig"

"Van jongs af aan wist ik dat ik ‘juffrouw’ wilde worden. Mijn ouders werken in het onderwijs en zelf heb ik veel leuke leraren gehad. Na de middelbare school durfde ik het nog niet aan om een tweedegraads opleiding te gaan volgen, omdat de leerlingen die ik dan zou krijgen maar een paar jaar jonger zouden zijn dan ik. Ik heb toen gekozen voor de Pabo en daar ben ik in december 2013 geslaagd. Ik vind het geweldig om voor de klas te staan. Door mijn ervaring in het basisonderwijs ben ik zelfverzekerder geworden en durfde ik de stap te zetten naar de tweedegraads opleiding.

Op de middelbare school vond ik Natuurkunde een interessant en leuk vak. Daarom besloot ik in september te beginnen aan de lerarenopleiding Natuurkunde van de FLOS. Het bleek dat de vooruitzichten op een baan voor een leraar Natuurkunde redelijk positief zijn. Vanwege mijn vooropleidingen mocht ik in Sittard deelnemen aan het maatwerktraject. Dit onderwijs ‘op maat’ vind ik erg fijn. Ik begon de opleiding met een intake, waarbij werd gekeken wat wel en wat niet relevant voor mij was. Door mijn vooropleidingen VWO en Pabo kreeg ik vrijstellingen. De vakken die ik wel moet doen, volg ik met veel plezier. Bij de natuurkundige vakken werken we met een Engels boek. Dat was in het begin wel wennen, maar nu kan ik het goed volgen. De vier docenten van de opleiding zijn betrokken en kennen je persoonlijk. We hebben een heel leuke groep studenten. We werken hard en serieus, maar we doen ook gezellige dingen. Studeren en werken zorgt wel voor een volle agenda. Ik vervang op dit moment fulltime op een basisschool in een eigen groep. Daarnaast ga ik een of twee avonden in de week naar de opleiding, voer ik de opdrachten uit en leer ik voor de tentamens.

Na het afronden van de tweedegraads opleiding wil ik graag de eerstegraads opleiding gaan doen, omdat ik dan ook in de bovenbouw les kan gaan geven. Daardoor wordt de kans op een baan nog groter. Ik wil zeker in het onderwijs blijven werken. Het blijft iedere les een uitdaging om er iets van te maken door afwisseling in werkvormen. De interactie met leerlingen vind ik geweldig. Daardoor is geen dag en geen les hetzelfde en dat maakt het zo leuk!"

Anne Snijders, lerares basisonderwijs en maatwerkstudente lerarenopleiding Natuurkunde, Sittard

Sfeerafbeelding Fontys