Studenten over deze opleiding

"Een goede leraar is hij die ook van zijn leerlingen leert"

"Dit is sinds een aantal jaren mijn motto", zegt Eva Hutschemaekers, deeltijdstudent lerarenopleiding Nederlands in Sittard. "In 2010 rondde ik de PABO af. Mijn doel was toen om een aantal jaren ervaring op te doen in het basisonderwijs, om vervolgens een maatwerk opleiding te kiezen. Sneller dan verwacht maakte ik deze keuze echter al na anderhalf jaar. Door een vervanging in het middelbaar beroepsonderwijs ontdekte ik dat dit de leeftijdsgroep was waar ik les aan wilde geven. De discussies en gesprekken met jongvolwassenen zijn inspirerend, zowel voor studenten als voor mij. Het overbrengen van je kennis en de ontwikkeling van jezelf zijn twee zaken die samen gaan.

Ik heb gekozen voor het vak Nederlands omdat ik tijdens mijn vervanging ontdekte dat het vak Nederlands veel mogelijkheden heeft. Het is niet alleen grammatica, maar ook discussies voeren over actuele onderwerpen, praten over literatuur en leren bewust bezig te zijn met je moedertaal.
Ook het lesaanbod op de Fontys lerarenopleiding Sittard maakt je snel duidelijk hoe breed de mogelijkheden van het vak Nederlands zijn. Wat ik ook fijn vind is dat de vakken die je op de lerarenopleiding krijgt vaak concrete tips bevatten die je de dag erna in je les kunt gebruiken.

Het is wel hard werken tijdens de opleiding. Maar daar staat tegenover dat het voldoening geeft. Één keer per week ga ik zelf naar school en overdag sta ik voor de klas. Eind dit schooljaar studeer ik af en mag ik me tweedegraads docente Nederlands noemen. De verleiding is groot om er meteen de eerstegraads achteraan te plakken. Dit is natuurlijk ook gunstiger op de arbeidsmarkt, maar ik weet nog niet of ik daar volgend schooljaar mee begin. Nederlands is een geweldige taal waar je nooit over raakt uitgeleerd!"

Sfeerafbeelding Fontys