Sprint naar content
Placeholder for Fontys video
‘Een deeltijdstudie is pittig, maar als je écht wilt lukt het!’
Yvonne Martens, student

Lees hier het verhaal van student Yvonne >>

 

Opbouw

Een flexibele deeltijdopleiding bij Fontys Lerarenopleiding in Tilburg, betekent dat jij je eigen leerroute kan bepalen. Op basis van je vooropleiding, (werk)ervaring (eerder verworven competenties), je persoonlijke situatie en eventuele vrijstellingen, stel je samen met je studentcoach een persoonlijk maatwerktraject op.

Om een bekwame leraar scheikunde te worden ontwikkel jij je in een viertal bekwaamheden:

Bekwaamheden

  • Vakinhoudelijk bekwaam
  • Vakdidactisch bekwaam
  • Pedagogisch bekwaam
  • Professioneel handelen

Benieuwd naar meer informatie over de inhoud, toetsing en begeleiding van en tijdens de opleiding? Je leest hierover meer in het regelement van de Onderwijs- en examenregeling (OER). 

Wil je weten welke vakken je allemaal volgt tijdens de opleiding, bij welke bekwaamheden welke vakken horen, hoe deze vakken eruitzien en hoeveel studiepunten je hiervoor kan krijgen? Bekijk de studiegids.

De studieduur is afhankelijk van je voorkennis, ervaring en studietempo. Niet alleen vrijstellingen leveren mogelijkheden op om je studie te versnellen of de studielast te beperken. Ook relevante ervaringen en kennis, die niet meteen in een vrijstelling zijn omgezet, zorgen voor minder studielast. Op het moment dat jij via de toets aantoont dat je de leeruitkomsten beheerst, ontvang je de studiepunten (EC's). Dit is ongeacht de hoeveelheid tijd die je eraan besteedt, je deelname aan het onderwijsaanbod of de duur van het leren op de werkplek. 

In het afstudeerjaar kies je voor een van de twee afstudeerrichtingen: beroepsonderwijs of algemeen vormend onderwijs.

Specialisatie algemeen vormend onderwijs 

Je specialiseert je in het lesgeven in de onderbouw van het havo en vwo.

Specialisatie beroepsonderwijs 

Je ontwikkelt je tot leraar voor het vmbo en mbo. 

Gedurende je studie maak je voldoende kennis met beide werkvelden, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. De afstudeerrichting omvat 60 EC’s en houdt in dat de theoretische vakken, het werkplekleren én je afstudeeronderzoek in het teken staan van de specialisatie die je hebt gekozen. 

Minor

Met een minor geef je smaak aan je opleiding. Het aanbod van minoren is groot. Het kan een vakoverstijgende minor zijn die je volgt met studenten van andere instituten of een minor die zich wat meer toespitst op jouw rol als leraar. Denk bijvoorbeeld aan: Omgaan met een diversiteit aan leerlingen en hun gedrag​, Filosofie en Ethiek of Burgerschap. Ook bestaat de optie om een minor in het buitenland te volgen.