Sprint naar content

Leraar Techniek - Digitale geletterdheid & Informatica (deeltijd)

ï

Wil je leraar worden en met leerlingen aan de slag om ze mediawijs en digitaal vaardig te maken? Heb jij een passie voor alles wat met computers te maken heeft en lijkt het je leuk om jongeren hier les in te geven? Dan is de afstudeerrichting Digitale geletterdheid & Informatica van de lerarenopleiding Techniek misschien iets voor jou.

Over de afstudeerrichting

Leerlingen groeien op in een digitale wereld. Ze moeten hun weg kunnen vinden in de digitale samenleving en veilig, creatief en kritisch kunnen handelen. Digitale geletterdheid is het geheel van ict-vaardigheden, mediawijsheid, informatievaardigheden en computational thinking. De komende jaren wordt dit als vak op alle middelbare scholen los, of geïntegreerd met andere vakken, aangeboden.

De afstudeerrichting Digitale geletterdheid & Informatica van de lerarenopleiding Techniek leidt je op tot professional in dit vakgebied. Hiermee vervul je straks een belangrijke rol in de school als vakdocent of als coördinator en kwaliteitsbewaarder.

Waarom Digitale geletterdheid en Informatica bij Fontys?

  • Een nieuwe afstudeerrichting gericht op de toekomst; er is veel vraag naar docenten Digitale geletterdheid en Informatica;
  • Persoonlijke leerroutes voor iedere student, je ontwerpt zelf je leertraject naar eigen behoeften;
  • De basis is samen leren met studiegenoten, waarbij je ook samenwerkt met studenten van de lerarenopleiding Techniek;
  • Persoonlijke begeleiding vanaf dag één van een klein en betrokken team van docenten.

Wat ga je leren?

De afstudeerrichting Digitale geletterdheid en Informatica richt zich op de ontwikkeling van vier beroepsrollen. Als talentcoach richt je je op het herkennen, benoemen en tot ontwikkeling brengen van IT- en bèta-talenten bij leerlingen. Als ontwerper bedenk je manieren om leerlingen te laten leren, en je ontwerpt de leeromgeving en materialen zelf. Als netwerker betrek je bedrijven en maatschappelijke organisaties bij deze leerervaringen om ze levensecht te maken en tot slot als IT-professional bezit je voldoende vakkennis om dit te kunnen doen. De afstudeerrichting Science & Technology en deze richting werken samen en bieden de mogelijkheid om beide afstudeerrichtingen te combineren.

  • Sterke integratie van de praktijk bij het leren, de stage of leerwerkplek is de basis;
  • Je kiest je eigen uitdagende opdrachten en projecten;
  • Vaardigheden: je leert lesgeven vanuit een onderzoekende en reflecterende houding;
  • Je ontwerpt je eigen leerroute.
Sfeerafbeelding Fontys

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij Digitale geletterdheid en Informatica.

  • Op maandagmiddag geef je samen met studiegenoten je eigen leren vorm;
  • Je loopt zo veel mogelijk stage (leerwerkplek);
  • Je zoekt binnen en buiten de opleiding naar experts om je zelf te ontwikkelen;
  • Je studiecoach helpt je om jouw leerroute te vinden en optimaliseren;
  • Er zijn geen verplichte colleges, je kunt wel kiezen uit een aanbod.
Deze opleiding is vrij uniek qua opzet en onderwijsconcept; er zijn geen verplichte colleges, je bent eigenaar van je leerproces en je werkt samen met studenten in Learning Design Studios. Het leren vindt met name plaats in de praktijk. Hoe rijker de context van je werkplek, hoe sneller je de leeruitkomsten kunt behalen.

 

Toelatingseisen

  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek

Voor meer informatie over de doorstroom van vwo naar hbo kun je kijken op www.fontys.nl/vwo.

  • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Voor meer informatie over de doorstroom van mbo naar hbo kun je kijken op www.fontys.nl/mbo.

Eén vak niet in jouw pakket?  Heb je een havo- of vwo-diploma, maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Buitenlands diploma Wil je toegelaten worden tot de lerarenopleiding op grond van een buiten Nederland behaald diploma? Stuur een e-mail naar inschrijvingenflot@fontys.nl of bel naar 08850 74288.

21+ toets Heb je niet de juiste vooropleiding? Dan is het mogelijk om een toelatingsonderzoek te doen. Voorwaarde is wel dat je 21 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start. Meer informatie vind je hier. Je kunt ook contact opnemen via 21plustoelatingsonderzoek@fontys.nl.

Denk je dat je al bepaalde leeruitkomsten aan kunt tonen? Lees hier hoe dit werkt.
 
Placeholder for Fontys video
Heb je nog een vraag over de afstudeerrichting Digitale Geletterdheid en Informatica in Tilburg? Stuur ons gerust een app, we beantwoorden ze graag!

 

Opbouw

In het eerste jaar zijn je weken als volgt gevuld:

  • vier uur designstudio met medestudenten
  • zo veel mogelijk stage lopen of inzet van je eigen werkplek.
  • mogelijkheid tot het volgen van onderwijskundige en vakdidactische vakken;
  • vier keer per jaar wordt je portfolio beoordeeld om je vorderingen vast te leggen.
In het tweede en derde jaar wordt het werkplekleren op scholen en in het bedrijfsleven verder uitgebreid. Ook wordt er steeds meer een beroep gedaan op jouw zelfsturend vermogen om je leren vorm te geven. In het tweede en het derde jaar werk je verder aan de ontwikkeling van je docentschap. De complexiteit van de vraagstukken waar je je mee bezig gaat houden wordt in de loop van de studie steeds complexer en er wordt een grotere mate van zelfstandigheid van je verwacht bij het vormgeven van je eigen ontwikkeling.
In het vierde jaar richt je je op een specialisatie: algemeen vormend (havo/vwo) en beroepsgericht (vmbo/mbo). Gedurende het vierde jaar krijg je voor je afstudeerrichting specifieke onderdelen, je werkt aan een vakdidactisch ontwerp,  pedagogisch handelen en loopt de afrondende stage. Het gehele jaar staat in het teken van de afstudeerrichting die jij gekozen hebt.
 

Na je opleiding

Door de brede opzet van de afstudeerrichting ben je allround inzetbaar. Scholen gaan aan de slag met de invoering van digitale geletterdheid en informatica. Je bent de expert binnen de school die helpt bij deze invoering en of verdere ontwikkeling van het leergebied. Op sommige scholen betekent dit dat je een rol van inhoudelijk leider op je gaat nemen om vakintegratie goed te laten verlopen, andere scholen gaan vakken inrichten in het leergebied. Daar ben je docent van het vak. In de meeste gevallen zul je deze rol gaan combineren. Je zult dus een breder perspectief moeten zien dan alleen die van docent voor de klas en je zult hier een visie op gaan ontwikkelen.  

  • Docent voor het leergebied digitale geletterdheid in de onderbouw van het vo en het gehele mbo;
  • Bevoegd voor de vakken informatica, ITgt en informatiekunde in de onderbouw van het vmbo en het gehele middelbaar beroepsonderwijs (mbo);
  • Nieuwe vakken rondom IT-onderwijs die scholen zelf ontwerpen helpen ontwikkelen en invoeren;
  • Werken bij (semi)overheidsinstellingen zoals pedagogische centra of onderwijsbegeleidingsdiensten;
  • Werken bij particuliere instellingen zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen.
Sfeerafbeelding Fontys

Meer weten over de opleiding Leraar Techniek

Een studie combineren met je werk en/of gezin is een bewuste keuze. Aan die keuze gaan veel vragen vooraf, zoals: Kan ik het niveau aan? Kom ik met de opleiding verder in mijn werk? En past de studie in mijn leven (werk, gezin, vrienden, familie)?

Docenten en studenten, opleidingscoördinatoren en studiecoaches geven je graag antwoord op je vragen. Tijdens een online voorlichting hoor je alle ins en outs over de opleiding en is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.


Heb je een vraag?

Hieronder vind je de contactgegevens van deze opleiding, neem gerust contact met ons op. We beantwoorden graag jouw vragen.

Wil je weten hoeveel collegegeld je dient te betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.

Lees meer over subsidieregelingen:

- Leven Lang Leren Krediet

- Beurzen voor leraren

- Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

    Neem contact op met onze opleidingscoördinator Marie-Christine van Splunder, m.vansplunder@fontys.nl. Zij zal samen met jou bespreken of dit traject inderdaad het meest geschikt en interessant voor jou is. Hierna kun je je aanmelden via de algemene procedure.

    Handleiding aanmelden in Studielink

    Een korte uitleg over het aanmelden in Studielink voor de Afstudeerrichting Digitale geletterdheid & Informatica

    Klik hier

    Heb je vragen over bijvoorbeeld stagelopen, tussentijds instromen, je vooropleiding en het collegegeld? Of heb je een andere vraag?

    Locaties en contact