Ben je klaar voor een nieuwe stap binnen het onderwijs? Of wil je een carrièreswitch maken? Wil je aan de slag met leerlingen om projecten te maken die echt werken? Spreekt onderzoeken & ontwerpen je aan? Dan is de Lerarenopleiding Techniek, met twee eigentijdse afstudeerrichtingen, in Tilburg de opleiding voor jou.

Over de opleiding

Tijdens de flexibele deeltijdopleiding Leraar Techniek leer je over techniek, ontwerpen, producten en systemen. Als leraar draag je bij aan de oriëntatie van jongeren op de technische wereld. Je stimuleert hun persoonlijke en professionele ontwikkeling, zodat zij een succesvolle toekomst tegemoet gaan. 

Twee afstudeerrichtingen

De opleiding heeft twee afstudeerrichtingen: Science & Technology en Digitale Geletterdheid en Informatica. Aan het begin van je studie kies je een van deze twee richtingen of je kiest ervoor beide te combineren. Deze pagina gaat over de richting Science & Technology.

Binnen de opleiding ontwikkel je je in vier verschillende beroepsrollen. Je wordt een talentcoach voor jouw leerlingen, je leert onderwijs te ontwerpen, je ontwikkelt je als netwerker, die de omgeving van de school kan betrekken en je wordt een herkenbare bèta- of IT-professional, die de verbinding kan leggen met de monodisciplines. Je ontwikkelt tijdens de opleiding de juiste ontwerphouding en leert jezelf continu te verbeteren.

Waarom de opleiding Leraar Techniek?

 • Flexibele deeltijdopleiding waarin de praktijk het uitgangspunt is voor het leren
 • Twee afstudeerrichtingen: Science & Technology en Digitale geletterdheid en Informatica
 • De leerroute is persoonlijk in te richten
 • Eerder verworven competenties zijn in te zetten om de studie te versnellen
 • Opleiding sluit aan op de laatste onderwijskundige ontwikkelingen
 

Wat ga je leren?

Je wordt een leraar die leeromgevingen weet te creëren voor jouw leerlingen over de wereld van techniek en wetenschap. Het uitgangspunt is dat je dat niet alleen doet, maar dat je in staat bent om de verbinding te maken met je collega’s van de andere bèta-vakken om zo tot nieuw onderwijs te komen. Je gaat ook de relaties aan met bedrijven en instellingen waarvan je vindt dat ze bij kunnen dragen aan het leren van jouw leerlingen. Omdat Science & Technology een brede basis biedt voor het hele domein Mens en Natuur, waarin steeds nieuwe vakken ontstaan, ben jij met deze opleiding in staat om je eigen onderwijs te ontwerpen. Leerlingen leren ontwerpen en het zich laten ontwikkelen van technische vaardigheden en dat koppelen aan het verwerven van inzichten in de natuurwetenschappen, staat in deze opleiding centraal. 

 • Je leert in je eigen praktijk
 • Vaardigheden: je leert als ontwerper naar je onderwijspraktijk te kijken
 • Je volgt jouw persoonlijke leerroute
 
Sfeerafbeelding Fontys
 

Hoe ziet je week eruit?

Een deeltijdstudie volgen naast je baan is hard werken. Bij de flexibele Lerarenopleiding Techniek (deeltijd) in Tilburg zit je helemaal goed als je je werk en studie wilt integreren. Bij de start van je opleiding krijg je een persoonlijke studiecoach toegewezen die jou adviseert, ondersteunt en je ontwikkeling volgt. Deze opleiding is vrij uniek qua opzet en onderwijsconcept; er zijn geen verplichte colleges, je bent eigenaar van je leerproces en je werkt samen met studenten in Learning Design Studios. Het leren vindt met name plaats in de praktijk. Hoe rijker de context van je werkplek, hoe sneller je de leeruitkomsten kunt behalen.

 • Op maandag van 13:15 uur tot 17:00 uur komt de opleiding bij elkaar in de Design Studio. Daarnaast heb je de gelegenheid om naar eigen inzicht vakken te volgen op maandagavond en dinsdagavond.
 • Een studiejaar bestaat uit vier perioden van tien weken: acht weken onderwijsaanbod en twee tentamenweken.
 • Voor deze opleiding is het van belang dat je beschikt over een passende werkplek.