Toelatingseisen

Sfeerafbeelding Fontys

Toelatingstoetsen opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo)

Niet alle vooropleidingen geven meteen toegang tot de opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo). Kijk hieronder wat voor jou van toepassing is. In sommige gevallen moet je deelnemen aan de toelatingsonderzoeken. Met deze toetsen wordt vastgesteld of je over het gevraagde kennisniveau – havo-3/vmbo-t4 –beschikt. Een overgangsbewijs van havo-3 naar havo-4, of een eindcertificaat van vmbo-t4 kan echter niet ingezet worden ter vervanging van de toelatingstoetsen. Hiervoor is minimaal een havo-eindcertificaat voor het betreffende vak nodig.

Wil je precies weten hoe het zit, kijk dan op 10 voor de leraar. Er is ook extra online hulp beschikbaar via Goed voorbereid naar de pabo om je voor te bereiden op deze drie toetsen.

Ik heb een afgeronde hbo- of wo-opleiding. Kan ik naar de pabo?

Je bent toelaatbaar voor de opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) zonder de landelijke toelatingstoetsen.

Ik heb een vwo-opleiding. Kan ik naar de pabo?

Je bent toelaatbaar voor de opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) zonder de landelijke toelatingstoetsen.

Ik heb een havo-opleiding. Kan ik naar de pabo?

Je kunt meteen instromen in de opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo), als je havo-eindexamen hebt gedaan in aardrijkskunde, geschiedenis en biologie of natuurkunde.
Heb je geen eindexamen gedaan in 1 of meerdere van deze vakken, dan schrijf je je in voor de toelatingstoetsen.

Ik heb een mbo 4-opleiding. Kan ik naar de pabo?

Voor je je definitief in kunt schrijven voor de opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) moet je altijd deelnemen aan de toelatingstoetsen. Je schrijft jezelf daarvoor in.

Ik heb geen diploma. Kan ik naar de pabo?

Heb je niet de juiste vooropleiding maar wil je naar de opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo), dan is het mogelijk om een toelatingsonderzoek te doen om te kijken of je geschikt bent voor een HBO opleiding. Voorwaarde is wel dat je 21 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start. Je kunt contact opnemen via 21plustoelatingsonderzoek@fontys.nl. Als dit onderzoek succesvol afgerond is, neem je deel aan de toelatingstoetsen.