Toelatingseisen

Algemene eisen

Sfeerafbeelding Fontys

Toelatingstoetsen

Heb je een havo-diploma of een mbo-diploma en wil je naar de pabo, dan moet je aan bepaalde wettelijke toelatingseisen voldoen. Dit betekent dat je moet aantonen over genoeg kennis te beschikken over aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. 

Je kunt meteen instromen, als je havo-eindexamen hebt gedaan in aardrijkskunde, geschiedenis en biologie of natuurkunde. 

Als dat niet of maar gedeeltelijk het geval is, of je komt van het mbo, dan moet je deelnemen aan de toelatingsonderzoeken. Met deze toetsen wordt vastgesteld of je over het gevraagde kennisniveau – havo-3/vmbo-t4 –beschikt. Een overgangsbewijs van havo-3 naar havo-4, of een eindcertificaat van vmbo-t4 kan echter niet ingezet worden ter vervanging van de toelatingstoetsen. Hiervoor is minimaal een havo-eindcertificaat voor het betreffende vak nodig. Haal je één van de toetsen niet, dan kun je niet naar de pabo!

Wil je precies weten hoe het zit, kijk dan op 10 voor de leraar. Er is ook extra online hulp beschikbaar via Goed voorbereid naar de pabo om je voor te bereiden op deze drie toetsen.
Met een afgeronde hbo- of wo-opleiding kun je instromen zonder deze toetsen te maken.

Afgeronde hbo- of wo-opleiding

Je bent toelaatbaar voor deze opleiding zonder de landelijke toelatingstoetsen.

vwo-opleiding

Je bent toelaatbaar voor deze opleiding zonder de landelijke toelatingstoetsen.

havo-opleiding

Je kunt meteen instromen, als je havo-eindexamen hebt gedaan in aardrijkskunde, geschiedenis en biologie of natuurkunde.
Heb je geen eindexamen gedaan in 1 of meerdere van deze vakken, dan schrijf je je in voor de toelatingstoetsen.

mbo 4-opleiding

Je moet altijd deelnemen aan de toelatingstoetsen. Je schrijft jezelf daarvoor in.

Geen diploma

Heb je niet de juiste vooropleiding, dan is het mogelijk om een toelatingsonderzoek te doen. Voorwaarde is wel dat je 21 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start. Je kunt contact opnemen via 21plustoelatingsonderzoek@fontys.nl
Als dit onderzoek succesvol afgerond is, neem je deel aan de toelatingstoetsen.