Master Kunsteducatie

 • 2 jaar
 • Nederlands
 • Master
 • Deeltijd
Start september | Tilburg

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • (Online) open dag

Ben je professional in de kunsteducatie en zoek je inhoudelijke verdieping en verbreding? Dan is de Master Kunsteducatie iets voor jou. In de tweejarige opleiding onderzoek je de ontwikkeling van kunsteducatieve methodes vanuit verschillende disciplines en leg je binnen- en buitenschools verbinding tussen kunst en de diverse samenleving.

Over de opleiding

Kunsteducatie speelt een steeds belangrijkere rol in de veranderde wereld. Tijdens de studie verbreed en verdiep je jouw kennis van kunst, cultuur en educatie. Je leert kritische situaties in kunsteducatie op gefundeerde wijze onderzoeken en geeft oplossingen voor actuele problemen en mogelijkheden. In een interdisciplinaire omgeving ervaar je een mix van lesaanbod en ruimte voor eigen projecten en leervragen. Het programma is specifiek afgestemd op startende én ervaren kunstdocenten, consulenten, educatief medewerkers en projectleiders.

Waarom de Master Kunsteducatie?

 • Interdisciplinariteit en interculturaliteit zijn leidend in alle vakken
 • Méér dan 40 experts uit binnen- en buitenland begeleiden je tijdens je studie
 • Je krijgt naast verdieping en vernieuwing ook eigenaarschap over je persoonlijke programma
 • Je leert vanuit onderbouwd onderzoek je eigen visie en ideeën verwoorden

 

Wat ga je leren?

Je bent een denker en doener. Door het interdisciplinaire, verdiepende en verbredende studieprogramma ontwikkel jij je tot een onderzoekende en ondernemende kunsteducator. Je krijgt opdrachten voor problemen en uitdagingen in de praktijk vanuit kunstzinnige ontwikkeling, filosofie van de kunst(educatie), kunstbeleid en cultureel ondernemerschap, onderwijsontwikkeling en onderzoeksvaardigheden. Daarnaast werk je aan je eigen onderzoek en heb je veel ruimte om eigen verdiepende keuzes op masterniveau te maken.

 • Het vergroten van je artistieke interdisciplinaire vermogen
 • Ontwikkelen van kunstpedagogische en -didactische programma's
 • Ondernemen in de cultuureducatieve sector
 • Stevig inhoudelijke praktisch en theoretische verdieping
 

Wegens het niet accepteren van de cookies is de youtube video niet zichtbaar.

 

Hoe ziet je week eruit?

Tijdens het eerste jaar heb je wekelijks les op vrijdag tussen 9.30 en 18.30 uur. De ochtend biedt inhoudelijke, theoretisch onderbouwde verdieping. Na de middag werk je aan opdrachten en projecten, zowel individueel als in groep. Daarnaast verdiep je onder begeleiding je eigen visie op kunsteducatie.
Tijdens het tweede jaar heb je om de 3 weken contacturen op vrijdag tussen 9.30 en 21.00 uur. We coachen in je eigen gekozen onderzoek. Je deelt on- en offline actief je ideeën en eerste resultaten in de leergemeenschap met medestudenten en met meer dan 40 internationale experten. Een uitgebreid keuzepakket geeft je de mogelijkheid je te verbeden en verdiepen in kunst en educatie. Dit alles doe je in een open atelierruimte.

 
 

Toelatingseisen

Voor de Master Kunsteducatie moet je een toelatingsassessment doen en je moet op 1 september van het startend jaar in het bezit zijn van een bachelordiploma.

Procedure assessment

Wanneer je je bij Studielink hebt aangemeld en een foto hebt geüpload, nodigen we je uit voor het toelatingsassessment. Dit assessment peilt je mogelijke ervaring in kunsteducatie, je schriftelijke vaardigheden en artistiek en reflectief vermogen. Je bereidt dit schriftelijk voor aan de hand van 4 opdrachten (je krijgt een uitgebreide versie van deze opdrachten na aanmelding per e-mail toegestuurd):

1.     Terugblik: welke opleidingen volgde je? Welke werkervaring deed je op? Wat zijn je voornaamste interesses? Je maakt hiervoor een kort cv.
2.     Kunst: een portfolio bestaande uit 10 voorbeelden waarin je jezelf als kunstenaar presenteert. Ben je geen kunstenaar, welke kunst inspireert je dan?
3.     Matchen: je doorloopt het competentieprofiel van de master en vat een aantal zaken beknopt samen: wat je kent, wat je weet en waar je heen wilt.
4.     Vragen en toekomst: wat hoop je te betekenen binnen de kunsteducatie? Of wat wil je in de opleiding leren? Dit schrijf je in een kort essay van max. 3 pagina’s, waarin je laat zien dat je je gedachten logisch kunt verwoorden.

Data toelatingsassessment

Je hebt een toelatingsgesprek met 2 kerndocenten. Zo’n gesprek duurt 30 minuten.

Data voor 2022 volgen zo spoedig mogelijk.:

Na je aanmelding ontvang je een e-mail met de thuisopdracht en het verzoek om aan te geven welke datum en tijdstip je voorkeur heeft. Wij zullen proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden.

 

Steven Luca

Ik wil jonge mensen geruststellen. Jij mag met kunst bezig zijn, het is een vak en daar is nood aan. Het andere ding van deze master Kunsteducatie is dat het mijzelf als kunstenaar volledige accupunctuur geeft voor nieuwe frisse inzichten.

 

Opbouw

Je volgt colleges bij een team van vaste docenten. Daarnaast krijg je les van gastdocenten: experts uit binnen- en buitenland die actief zijn in de kunsteducatie. Ze delen hun ervaringen, gaan met je in gesprek en leggen de link met de praktijk. Je hebt les op een unieke locatie in Tilburg die meer weg heeft van een co-working space dan een klaslokaal, maar we zoeken ook vaak andere inspirerende plekken op.

Het eerste jaar bestaat uit 9 blokken waaronder een Summerschool (waarin je de kunsteducatieve omgeving verkent via gesprekken en workshops) een een internationale studiereis.

Je verdiept je dit jaar onder meer in:

 • de actuele theoretische basis van de kunsteducatie, binnen- en buitenschools
 • het vormgeven en verdedigen van je eigen kunsteducatieve visie
 • kunsttheorie en –filosofie, zowel Westers als niet-Westers
 • Kunsteducatief onderzoek leren plannen en uitvoeren
 • Je artistieke verkenning en/of ontwikkeling als kunsteducator

Hoeveel uren per week ben je dit eerste jaar met de studie bezig?
8 contacturen op 1 lesdag: hoorcolleges, opdrachten, skillslabs, discussies.
8 uur zelfstudie per week: bronnen lezen, onderzoek, gesprekken voeren en een project uitwerken (zelf in te plannen in je eigen tijd)
.

Het tweede jaar bestaat uit vier blokken. Deze lopen door elkaar.

Onderzoek
Je gaat aan de slag met je eigen onderzoek. Je verzamelt gegevens en analyseert deze. Je literatuuronderzoek, dataverzameling en analyse synthetiseer je. Je presenteert je resultaten in een visietekst, een onderzoeksverslag én een kunsteducatief product: je meesterproef. Dit blok sluit je af met een juryverdediging. Als kers op de taart presenteer je je bevindingen in een afstudeersymposium.

Tijdens dit blok volg je ook 5 onderzoekslaboratoria op 5 zaterdagen. Hier ga je in gesprek met externe onderzoekers, kunsteducatoren, experts en artiesten, volg je lezingen en masterclasses.

Innovatie en ondernemen
Hoe zet je jezelf en je meesterproef in de markt? Wat zijn de mogelijkheden als master kunsteducatie? Dit onderzoek je in deze lessen gedurende het hele jaar.

Beleid
Je leert de belangrijkste evoluties in kunsteducatief beleid kennen in Vlaanderen, Nederland en in internationale context. Gewapend met deze kennis maak je zelf een beleidsanalyse en formuleer je aanbevelingen.

Vrije ruimte
In het tweede jaar vul je een deel van het jaarprogramma zelf in: je kiest op basis van je eigen leerdoelen een project, activiteit of cursus waarmee je aan de slag gaat. Dit kan op de FHK, maar kan ook buiten de opleiding.


Hoeveel uren per week ben je dit tweede jaar met de studie bezig?
8 contacturen, 1x per 3 weken les: hoorcolleges, opdrachten, skillslabs, discussies.
8 tot 12 uur zelfstudie per week: bronnen lezen, onderzoek, gesprekken voeren en een meesterproef uitwerken.

 
 

Werk/stage

De Fontys Master Kunsteducatie bereidt je voor op leidinggevende of coördinerende functies in het onderwijs, culturele instellingen, overheden of als zelfstandig ondernemer. Denk aan de volgende functies:

 • Ontwikkelaar en leidinggevende projecten kunst en cultuur
 • Coördinator kunstvakken in het onderwijs
 • Zelfstandig ondernemer in de kunsteducatie
 • Medewerker kunsteducatie bij culturele instellingen (musea, theaters, bibliotheken)
 • Beleidsmedewerker cultuureducatie

 

Wegens het niet accepteren van de cookies is de youtube video niet zichtbaar.

 

Meer weten over de opleiding Kunsteducatie (Master)

Kom kennismaken

 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen
 • meld je aan voor events

Wil je graag een gesprek met iemand van de Master Kunsteducatie (deeltijd)? Dat kan. Stuur een mail naar Jan Staes (studieleider) of bel met de deeltijd Master Kunsteducatie. Zij nemen dan contact met je op.

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Op die pagina vind je ook alle informatie over:

 • Belastingvoordeel
 • Betaling collegegeld door je werkgever of een ander
 • Levenlangleren krediet
 • Beurzen voor leraren
 • Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

Aanmelden

Aanmelden doe je bij studielink.
Voor deze opleiding gebruik je:

Instituut Fontys Hogescholen
Locatie Tilburg
Opleiding M Kunsteducatie

Voor alle opleidingen van Fontys Hogeschool voor de Kunsten geldt dat je eerst toelating moet doen. Voor Master Kunsteducatie gaat dit als volgt.

Je maakt eerst (éénmalig) een account aan bij Studielink.
Heb je een Nederlands woonadres? Dan heb je hiervoor je DigiD nodig (aanvraag nieuwe DigiD kan 5 werkdagen duren). Heb je (nog) geen Nederlands woonadres, dan kun je zelf een Studielink account aanmaken. Zodra je bent ingelogd controleer je je persoons- en vooropleidingsgegevens of vul je deze in. 
Let op! Zorg voor een actief e-mailadres. Bevestig altijd je gegevens.

Je volgende actie is het indienen van een verzoek tot inschrijving.
Kies voor ‘nieuwe inschrijving toevoegen’ en volg de stappen. Kies als startdatum: 1 september 2022.

Je geeft hiermee enkel aan dat je je inschrijft voor de intakeprocedure, om te weten of je toelaatbaar bent. Je hoeft nog niets te betalen en bent ook nog niet officieel ingeschreven voor de studie.

 

2. Upload een foto

Eén werkdag nadat je bij Studielink een verzoek tot inschrijving hebt ingediend, ontvang je van no-reply@fontys.nl een mail met je PCN nummer en wachtwoord. Hiermee kun je op www.fontyskaart.nl een foto uploaden. Deze foto wordt gebruikt voor de toelating. Na ontvangst van de foto, wordt je aanmelding doorgestuurd naar de opleiding. Je wordt vervolgens geïnformeerd over het toelatingsassessment.

Geen e-mail(s) ontvangen? Controleer dan je ongewenste e-mail (spam ) en voeg ons als veilige afzender toe aan je adresboek.