Mechatronica (deeltijd)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Deeltijd
Start september | Venlo
Ben jij een werkende professional in de mechatronica? En wil je je verder ontwikkelen tot hbo mechatronica-engineer? Heb je een grote dosis inzet, doelgerichtheid, systematisch denken, doorzettingsvermogen en flexibiliteit om werk, privé en studie te kunnen combineren? Zet dan een volgende stap in je carrière met onze deeltijdopleiding Mechatronica.

Over de opleiding

De deeltijdopleiding Mechatronica in Venlo is gericht op het systematisch ontwerpen van besturingstechnieken voor robotgestuurde producten en machines. Je kunt één of meerdere thema’s kiezen waarin je je kunt specialiseren. Zo kun je gericht thema’s kiezen die passen bij je (toekomstige) functie. De praktijk staat in deze studie centraal; inhoud wordt aangeboden in ontwerpgerichte opdrachten die je zoveel mogelijk uitvoert op je eigen werkplek. Zo maak je de perfecte combinatie tussen werken en leren.

Je ontwikkelt kennis en vaardigheden in on- en offline activiteiten. Tijdens de wekelijkse contactdag heb je de gelegenheid om vragen te stellen aan docenten en experts, samen te werken aan opdrachten met collega-studenten en te overleggen met je studiecoach. We organiseren diverse activiteiten zoals workshops en praktijkinstructies.

Waarom de opleiding Mechatronica DT?

 • Je verbreedt en verdiept jouw kennis van het vakgebied mechatronica.
 • Goede persoonlijke begeleiding in de combinatie van werken, studeren en privé.
 • Je krijgt de perfecte voorbereiding op een een volgende stap in je carrière.

 

Wat ga je leren?

Praktijkleren is het uitgangspunt in de opleiding Mechatronica. Een relevante werkplek is daarom verplicht om te kunnen starten. Je past kennis en vaardigheden geïntegreerd toe in opdrachten en projecten. Je sluit je opleiding af met een eindopdracht, die je bij voorkeur uitvoert in het bedrijf waar je werkt.

 • Alles wat je leert is direct gekoppeld aan, en toe te passen in de praktijk.
 • Je past je kennis toe in opdrachten en projecten.
 • Je werkt aan je (engineering)vaardigheden en wordt zo persoonlijk sterker.
 

Fontys Venlo is kleinschalig en iedereen kent elkaar

Student Bas over Mechatronica

 

Hoe ziet je week eruit?

Per week besteed je ongeveer 4 uur aan zelfstudie, 28 uur aan projectwerk (praktijk) en 8 uur aan onderwijsbijeenkomsten. De opleiding is flexibel: we kijken steeds samen met jou hoe je je opleiding het beste kunt combineren met je werk en privéleven. Om je te helpen bij de zelfstudie is een digitale leeromgeving ingericht waar je inhoud kunt vinden, vragen kunt stellen en (diagnostische) toetsen kunt maken.

 
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid met na of nlt
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij met na
 • Natuur & Gezondheid met na of nlt
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Kom gerust bij onze opleiding kijken voordat je een studiekeuze maakt. We ontmoeten je graag tijdens een (online) voorlichting of neem contact met ons op.

 

Opbouw

In de eerste drie semesters van Mechatronica oriënteer je je op het brede werkveld van de engineer en leg je een goede basis voor je verdere studie. Dat doe je zowel op mechatronisch vlak, als op het gebied van projectmatig, multi- en interdisciplinair samenwerken. De eerste twee semesters vormen samen de propedeuse.
In deze kernfase van de opleiding ligt de focus vooral op een theoretische verdieping op het mechatronisch vakgebied. Deze theorie pas je toe in projecten en opdrachten die je vooral op je werkplek uitvoert. De opleiding zit op het snijvlak van elektrotechniek, werktuigbouwkunde en technische informatica, dus je krijgt vakken en projecten die daarbij aansluiten.
Je sluit je opleiding af in de ingenieursfase (semesters 7 en 8). Daarbij staat individuele verdieping centraal. Je doet een afstudeeropdracht bij een bedrijf in binnen- of buitenland, bij voorkeur bij het bedrijf waar je werkt. Uiteraard kan dat ook het bedrijf zijn waar je al werkt. Met de opdracht laat je zien dat je als hbo-ingenieur aan de slag kunt.
 
 

Werk/stage

Vanaf het begin van de opleiding Mechatronica ben je veel aan de slag op je eigen werkplek, waar je de kennis en vaardigheden geïntegreerd toepast in opdrachten en projecten. Daarom kent de opleiding geen aparte stage. In het laatste semester zijn er geen ‘lessen’ meer, maar werk je 20 weken aan je afstudeeropdracht. Daarbij heb je de keuze om –in overleg met je werkgever- bij het bedrijf waar je werkt af te studeren, of bij een ander bedrijf (dat kan ook een buitenlands bedrijf zijn).

Na je opleiding

Als je wilt, kun je (uiterlijk) na semester 3 kiezen voor afstuderen in de deeltijdopleiding Associate degree Engineering (Ad Engineering).

Maak je de deeltijdopleiding Mechatronica af, dan heb je ook een scala aan mogelijkheden. Door je werkervaring en je uitgebreide kennis op hbo-niveau ben je erg gewild op de arbeidsmarkt.

 • Ontwerpen Research & developmentafdeling
 • Ontwerper van machines & installaties
 • Medewerker technisch adviesbureau
 • Service engineer
 • Projectleider
 
afspelen

De begeleiding van docenten is super, vanwege de kleinschaligheid kun je gewoon binnenlopen en hoef je geen afspraak te maken.

Bas, student Mechatronica

 

Meer weten over de opleiding Mechatronica

Een studie combineren met je werk en/of gezin is een bewuste keuze. Aan die keuze gaan veel vragen vooraf, zoals: Kan ik het niveau aan? Kom ik met de opleiding verder in mijn werk? En past de studie in mijn leven (werk, gezin, vrienden, familie)?
Docenten en studenten, opleidingscoördinatoren en studiecoaches geven je graag antwoord op je vragen.Tijdens een voorlichtingsavond kijken we samen hoe jij je optimaal kan ontwikkelen.

Online voorlichtingen van 7 t/m 10 juni 2021

Vanwege de coronamaatregelen kunnen we nu helaas geen open avond organiseren óp de Fontys locaties. Gelukkig kun je tijdens een online voorlichting ook goed de sfeer proeven van een opleiding, presentaties bijwonen en vragen stellen aan docenten en studenten.

Online
10 jun 2021 17:00 - 18:00 uur
Selecteer
Tijdens deze online voorlichting presenteert Marc Dessi over de opleiding Mechatronica DT. Daarnaast is er uiteraard tijd om vragen te beantwoorden.

Heb je een vraag?
Hieronder vind je de contactgegevens van deze opleiding, neem gerust contact met ons op. We beantwoorden graag jouw vragen.

Tijdens een avond meelopen word je gekoppeld aan een van onze deeltijdstudenten. Je volgt dan bijvoorbeeld een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan. Je maakt zo een gewone lesdag/avond mee en je kunt met studenten en docenten praten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren. 

Vanwege de coronamaatregelen vinden er op dit moment geen Meeloopavonden plaats óp de Fontys locaties.

Wil je graag een gesprek met iemand van Mechatronica (deeltijd)? Dat kan. Stuur een mail naar Janine Cartigny of bel Janine. Zij neemt dan contact met je op.

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze (deeltijd) opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Op die pagina vind je ook alle informatie over:

 • Belastingvoordeel
 • Betaling collegegeld door je werkgever of een ander
 • Levenlangleren krediet
 • Beurzen voor leraren
 • Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 september - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Meer informatie over je collegegeld vind je hier.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

 

Locaties en contact