Fontys | Motiverende gespreksvoering

  • Over deze training
  • Waarom deze training
  • Voor wie?

Motiverende gespreksvoering bestaat uit vier trainingen.


Motiverende gespreksvoering: De Basis

Motiverende Gespreksvoering is een gedachtegoed dat is ontwikkeld in de verslavingszorg en zich intussen op allerlei terreinen (binnen en buiten de zorg) aan het verspreiden is. In deze workshop maak je kennis met de onderliggende waarden en ethiek van het begeleiden van verandering. Hoe ontdek en versterk je de intrinsieke motivatie van degene die jij begeleidt? Hoe faseer je dat proces en welke technieken kan je daar voor inzetten? De houding, fasering en technieken worden toegelicht en uiteraard wordt er mee geoefend. Na deze workshop ben je in staat je technieken in jouw praktijk verder in te zetten en eigen te maken, zodat je steeds beter wordt in het begeleiden van gedragsverandering.

Als je deze training los van de andere wilt volgen, zijn de kosten €130,-. Neem hier voor contact op met FHMG-pro@fontys.nl.


Motiverende gesprekvoering: Up to date

Deze training is bedoeld voor het aanscherpen van de vaardigheden in het begeleiden van patiënten bij gedragsverandering. De begrippen uit 'motiverende gespreksvoering' worden bekend verondersteld en waar nodig aangevuld en geactualiseerd naar de volledig herziene editie van 2014 van het boek 'Motiverende Gespreksvoering'.
De theorie wordt opgefrist, er is ruimte om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. We oefenen onderling in toepassing van technieken. Een interactieve training waarna je weer ‘bij’ bent en jezelf hebt aangescherpt!

Als je deze training los van de andere wilt volgen, zijn de kosten €130,-. Neem hier voor contact op met FHMG-pro@fontys.nl.


Motiverende gespreksvoering: Omgaan met weerstand

We rafelen het fenomeen 'weerstand' uiteen. Wat is het precies, wat doet dat met jou en hoe ga je daarmee om? Wat kun je nog betekenen voor een patiënt die niets lijkt te willen?
De meeste consulten verlopen zonder al te veel moeite, maar die ‘lastige’ patiënten maken het soms toch moeilijk. Door deze training te volgen wordt weerstand niet een probleem maar een uitdaging! Motiverende Gespreksvoering spreekt niet eens meer over weerstand maar over 'wrijving' en 'behoudtaal'. Een andere theorie (P. Block) helpt bij het aanscherpen van inzichten over weerstand. 
Deze training is zeer nuttig voor zowel het patiëntencontact als ook voor het omgaan met collega’s waarmee de samenwerking stroef verloopt.

Als je deze training los van de andere wilt volgen, zijn de kosten €130,-. Neem hier voor contact op met FHMG-pro@fontys.nl.


Motiverende gespreksvoering: Praktijktraining

In deze derde training oefenen we in een kleine groep met een simulatiepatiënt. We gaan ervan uit dat je getraind bent in Motiverende Gespreksvoering en gaan nu praktisch aan de slag. Hoewel je als zorgverlener in de ‘echte’ praktijk al veel patiënten ziet, heeft het veel voordelen om op deze manier te oefenen, zoals de feedback van de simulatiepatiënt over hoe jouw interventies worden ervaren, gelegenheid om nieuw gedrag waar je nog onzeker over bent te oefenen, te leren observeren en de theorie praktisch toegepast te zien worden door jou en jouw collega zorgverleners.
We oefenen in kleine groepen van 5 tot 8 personen, zodat iedereen aan de beurt komt. 
De andere studenten letten per student op bepaalde observatiepunten, zodat je heel gerichte feedback ontvangt waar je in de praktijk mee verder kunt.


Als je deze training los van de andere wilt volgen, zijn de kosten €130,-. Neem hier voor contact op met FHMG-pro@fontys.nl..

Omschrijving

In de huisartsenpraktijk kun je inmiddels niet meer om motiverende gespreksvoering heen. Motiverende gespreksvoering is de belangrijkste knowledge-base als het gaat om het begeleiden van gedragsverandering, in zowel de eerste- als de tweede lijn.

Je communiceert dagelijks met patiënten en ontwikkelt daarin jouw eigen gewoontes en patronen. Zijn die nog wel adequaat? Het is goed dat nog eens tegen het licht te houden, de theorie op te frissen en jouw vaardigheden verder te verdiepen.

Er zijn vier trainingen die je ook apart kunt volgen. Neem hiervoor contact op met Hans van der Veen.


Deze training is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met het begeleiden van gedragsverandering. We focussen hierbij op mensen die werkzaam zijn in de 1e lijn (huisartsen, praktijkondersteuners, diëtisten, fysiotherapeuten).

Start in maart en oktober

Deze cursus start bij voldoende aanmeldingen in oktober en maart. Heb je interesse? Stuur ons een mail, dan plaatsen we je op de interesselijst!

Cursusniveau
Post HBO
Accreditatie
12 PE punten bij de V&VN

Lesdata

vrijdag 15 oktober om 14.00 uur
vrijdag 5 november om 14.00 uur
vrijdag 12 november om 14.00 uur
vrijdag 3 december om 14.00 uur

Accreditatie

Deze training is geaccrediteerd voor 12 punten bij de V&VN.

Incompany

De training kan ook incompany, op maat, worden georganiseerd.

Aansluitend aanbod

Naast deze training bieden wij ook de training ontwikkelingsgericht coachen in de eerste lijn en oplossingsgericht coachen aan.

Locatie Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid

Ds.Th. Fliednerstraat 2, Eindhoven

Locatiekaart op adres: Ds.Th. Fliednerstraat 2, Eindhoven

Cursusduur

Deze cursus bestaat uit vier dagdelen.

Docent Hans van der Veen

Hans is docent communicatieve vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling bij de opleidingen Praktijkondersteuner somatiek en ggz en ook bij de masteropleiding Advanced Nursing Practice, allen van Fontys.

Sfeerafbeelding Fontys