Motiverende gespreksvoering

  • Over deze cursus
  • Waarom deze cursus
  • Voor wie?

Omschrijving

Iin de huisartsenpraktijk kun je inmiddels niet meer om motiverende gespreksvoering heen. Motiverende gespreksvoering is de belangrijkste knowledge-base als het gaat om het begeleiden van gedragsverandering, in zowel de eerste- als de tweede lijn.

Je communiceert dagelijks met patiënten en ontwikkelt daarin jouw eigen gewoontes en patronen. Zijn die nog wel adequaat? Het is goed dat nog eens tegen het licht te houden, de theorie op te frissen en jouw vaardigheden verder te verdiepen.

Er zijn drie trainingen die je ook apart kunt volgen. Neem hiervoor contact op met Hans van der Veen.


'Motiverende gespreksvoering' bestaat uit drie trainingen. Het is mogelijk om losse trainingen te volgen. Neem hiervoor contact op met Hans van der Veen.

Motiverende gesprekvoering up to date

Deze training is bedoeld voor het aanscherpen van de vaardigheden in het begeleiden van patiënten bij gedragsverandering. De begrippen uit 'motiverende gespreksvoering' worden bekend verondersteld en waar nodig aangevuld en geactualiseerd naar de volledig herziene editie van 2014 van het boek 'Motiverende Gespreksvoering'.
De theorie wordt opgefrist, er is ruimte om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. We oefenen onderling in toepassing van technieken. Een interactieve training waarna je weer ‘bij’ bent en jezelf hebt aangescherpt!

Als je deze training los van de andere wilt volgen, zijn de kosten € 110,-

Motiverende gespreksvoering: omgaan met weerstand

We rafelen het fenomeen 'weerstand' uiteen. Wat is het precies, wat doet dat met jou en hoe ga je daarmee om? Wat kun je nog betekenen voor een patiënt die niets lijkt te willen?
De meeste consulten verlopen zonder al te veel moeite, maar die ‘lastige’ patiënten maken het soms toch moeilijk. Door deze training te volgen wordt weerstand niet een probleem maar een uitdaging! Motiverende Gespreksvoering spreekt niet eens meer over weerstand maar over 'wrijving' en 'behoudtaal'. Een andere theorie (P. Block) helpt bij het aanscherpen van inzichten over weerstand. 
Deze avond is zeer nuttig voor zowel het patiëntencontact als ook voor het omgaan met collega’s waarmee de samenwerking stroef verloopt.

Voor deze training betaal je € 110,-

Motiverende gespreksvoering: praktijktraining

In deze derde training oefenen we in een kleine groep met een simulatiepatiënt. We gaan ervan uit dat je getraind bent in Motiverende Gespreksvoering en gaan nu praktisch aan de slag. Hoewel je als praktijkondersteuner in de ‘echte’ praktijk al veel patiënten ziet, heeft het veel voordelen om op deze manier te oefenen, zoals de feedback van de simulatiepatiënt over hoe jouw interventies worden ervaren, gelegenheid om nieuw gedrag waar je nog onzeker over bent te oefenen, te leren observeren en de theorie praktisch toegepast te zien worden door jou en jouw collega's praktijkondersteuner. 
We oefenen in kleine groepen van 5 tot 8 personen, zodat iedereen aan de beurt komt. 
De andere studenten letten per student op bepaalde observatiepunten, zodat je heel gerichte feedback ontvangt waar je in de praktijk mee verder kunt.

Het doel van de training is leren door te ervaren. Het is géén toets; we bepalen met elkaar wat er al goed gaat en aan welke aspecten wellicht nog aandacht moet worden besteed.

Los van de andere trainingen, zijn de kosten hiervoor € 150,-.

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in de 1e lijn (huisartsen, praktijkondersteuners, diëtisten, fysiotherapeuten) en bruikbare technieken wil leren uit oplossingsgericht werken.
Cursusniveau
Post HBO
Kosten
€ 350,– (BTW Vrijgesteld)

Algemene informatie

Neem voor algemene informatie contact met ons op!

Sfeerafbeelding Fontys

Docent Hans van der Veen

Hans is docent communicatieve vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling bij de opleidingen Praktijkondersteuner somatiek en ggz en ook bij de masteropleiding Advanced Nursing Practice, allen van Fontys.

Sfeerafbeelding Fontys

Accreditatie

Deze training is geaccrediteerd voor 9 punten bij de V&VN.

Incompany

De training kan ook incompany, op maat, worden georganiseerd.

Inhoudelijke informatie

Voor inhoudelijke informatie contact op met Hans van der Veen