Fontys | Obstetrie: Post-hbo opleiding Echoscopie Basis

 • Over deze opleiding
 • Programma van deze opleiding
 • Toelatingseisen
 • Stage
 • Opleidingsdata
 • FAQ: Frequently Asked Questions
 • Certificering & Accreditatie

De post-hbo opleiding Echoscopie Basis is een 15-daagse opleiding waarin je je ontwikkelt tot een vakbekwaam echografist in de verloskunde.


De lessen bestaan uit theorie- en praktijklessen. De theorielessen vinden online plaats en de praktijklessen in de skillslabs van Fontys Paramedische Hogeschool.

De vaardigheid oefen je grotendeels hands-on in kleine groepjes (max. 3 personen) aan een echoapparaat in een groep van maximaal 8 cursisten op 1 docent.

Je oefent op live modellen en bij het aanleren van de transvaginale echografie maken we gebruik van de Scantrainer, een simulator voor transvaginale echografie.


Naast de lessen bij Fontys ben je verplicht om gedurende de gehele opleiding minimaal 1 dagdeel per week stage te lopen op een van de volgende afdelingen die werken volgens de NVOG richtlijnen: Polikliniek Obstetrie & Gynaecologie, Verloskundigenpraktijk of Eerstelijns Echocentrum. Deze stageplaats regel je vóór aanvang van de opleiding.

Tijdens je stage werk je aan de praktijkopdrachten en je portfolio’s.

De opleiding bestaat uit de volgende obderdelen:

 • Technische basiskennis zoals fysica en scantechnieken
 • Eerste trimester echo-onderzoek
 • Tweede trimester echo-onderzoek
 • Derde trimester echo-onderzoek
 • Communicatie en verslaglegging
 • Klinisch redeneren

Klinisch redeneren:

Hoe past het echografisch onderzoek bij een onderzoeksvraag en op welke manier kan deze onderzoeksvraag zo volledig mogelijk beantwoord worden met kennis uit de literatuur? Tijdens deze module leer je de wetenschappelijke literatuur en je eigen gemaakte beelden uit het echografisch onderzoek te analyseren en te beredeneren.


Je sluit de opleiding af met vier toetsen

 • een logboek (een beeldbeoordeling van het eerste, tweede en derde trimester);
 • een theorietoets;
 • twee vaardigheidstoetsen: één toets gericht op het eerste trimester en één toets gericht op het tweede/derde trimester. Tijdens de vaardigheidstoetsen voer je de volledige onderzoek uit op een livemodel;
 • een mini-case gericht op het klinisch redeneren.

Na het afronden van de opleiding kun je de volgende echografisch onderzoeken zelfstandig uitvoeren en interpreteren:

 • Termijnbepaling
 • Biometrie (tweede en derde trimester)
 • Beoordeling vrachtwater, placenta en navelstreng

Daarnaast heb je geleerd om een differentiaal diagnose op te stellen en af te pellen en kun je rapporteren over je bevindingen.

Je ontvangt het certificaat Post-hbo echoscopie basis.

De opleiding echoscopie basis is bedoeld voor startende echoscopisten, verloskundigen en echolaboranten.


Toelatingseisen:

 • Je bent in het bezit van een hbo-diploma in de paramedische of medische sector (bijvoorbeeld verloskunde of MBRT).
 • Je bent werkzaam en/of loopt stage op een afdelingen Polikliniek Obstetrie & Gynaecologie, Verloskundigenpraktijk of Eerstelijns Echocentrum.
 • Je loopt minimaal 1 dagdeel per week stage een van de volgende afdelingen die werken volgens de NVOG richtlijnen: Polikliniek Obstetrie & Gynaecologie; Verloskundigenpraktijk; Eerstelijns Echocentra.
 • Je hebt voor aanvang van je inschrijving een stageplaats geregeld.

De richtlijnen voor de stage worden voor aanvang van de opleiding, middels een studiehandleiding en praktijkopdrachtenboek, aangereikt aan de stageaanbieders. Je loopt minimaal één dagdeel per week gedurende de gehele opleiding stage.


Waar moet je op letten bij het zoeken van een stageadres:

 • Het stageadres werkt volgens de NVOG richtlijnen;
 • Je krijgt voldoende tijd om zelf te echoën. De richtlijn is minimaal 15 minuten per patiënt zelf echoën onder begeleiding van je stagebegeleider;
 • De kosten van de stageplaats zijn niet inbegrepen bij de kosten van de opleiding. De gemiddelde kosten voor een stageplaats zijn €75,- per dagdeel.

Op je stageadres:

 • Verricht je minimaal 70 abdominale echo’s en 30 endovaginale echo’s voor het eerste trimester. Voor de biometrie geldt een minimum van 100 verrichtingen. Met "verrichten" bedoelen wij dat je zelf (een onderdeel van) de biometrie of de termijnbepaling gemaakt te hebben;
 • Verzamel je beelden ten behoeve van je logboek;
 • Voer je opdrachten uit die beschreven staan in het praktijkopdrachtenboek;
 • Word je geëvalueerd door je stagebegeleider. Je stagebegeleider houdt de opleiding op de hoogte van je vorderingen en ontwikkeling door middel van een evaluatieformulier dat je bij aanvang van de opleiding ontvangt.

Aanmelden doe je door de volgende stappen te doorlopen:

Pas nadat alle stappen (1 t/m 3) doorlopen zijn kan je aanmelding definitief gemaakt worden. Mocht het zo zijn dat meer mensen zich aanmelden dan het aantal beschikbare plekken, dan vindt er selectie plaats op basis van de datum en tijd van het aanmelden.

De lesdagen vinden plaats op dinsdag, starten om 9.30 uur en eindigen uiterlijk om 16.45 uur.
In verband met COVID-19 kan er uitgeweken worden naar alternatieve lestijden (16.00 tot 21.30 uur).


De groep voor de opleiding welke start op 07 september 2021 is volgeboekt.

Nieuwe data wordt zo snel mogelijk gepland en op de website gezet. Wil je op de hoogte worden gebracht van wanneer aanmelden weer mogelijk is? Stuur ons dan een mail.

Is het mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen?

Het is mogelijk om deze opleiding in termijnen te betalen. Dit is kosteloos. Na aanmelding kun je hiervoor contact opnemen met onze afdeling lesgeld: lesgeld@fontys.nl.


Welke kosten zijn wel/niet inbegrepen?

U hoeft bij ons geen onverwachte extra kosten te verwachten mits expliciet vermeld op de website. De opleidingsprijs zoals vermeld op de website is inclusief lesmateriaal, catering, accreditatie, etc..


Annuleringsvoorwaarden

Op al onze opleidingen zijn de leveringsvoorwaarden van Fontys van toepassing.


Parkeren bij Fontys Paramedische Hogeschool?

Bij ons kun je gratis parkeren. Het aantal parkeerplaatsen is helaas beperkt.

Je kunt ook parkeren op het terrein van het Maxima Medisch Centrum, hier is voldoende parkeergelegenheid. Dit is betaald parkeren en kost maximaal € 4,- per dag.


Heb je een klacht?

Fontys Pro Health heeft een onafhankelijke klachtencommissie. Deze klachtencommissie neemt klachten in behandeling van de studenten en cursisten van alle opleidingen en cursussen die vallen onder de verantwoordelijkheid van Fontys Pro Health/ Fontys Paramedische Hogeschool. Klachten die bij de klachtencommissie thuishoren hebben bijvoorbeeld betrekking op de organisatie en het handelen (nalaten van handelen) van docenten. Klachten die betrekking hebben op de studievoortgang (o.a. beoordelingen, toetsing), maar ook klachten over collegegeld, in-uitschrijving, sancties en huisregels horen niet thuis bij de klachtencommissie.

Wil je meer weten over de klachtencommissie bekijk dan deze pagina. Heb je geen Fontys e-mailadres stuur dan een mail naar: klachtencommissie-fph@fontys.nl.

  Fontys Paramedische Hogeschool draagt zorg voor afgifte van een certificaat.

  Verloskundigen en eerstelijns echoscopisten die met goed gevolg deze opleiding hebben afgesloten kunnen zich laten registreren in het Register van de KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen) en/of opgenomen worden in het kwaliteitsregister van de BEN (Beroepsvereniging Echoscopisten Nederland).

  Voor verloskundigen geldt: Stichting ADAP heeft de scholing geaccrediteerd voor 16 uur onder categorie A ''bij- en nascholing'' en voor 60 uur onder categorie D "overige deskundigheidsbevordering". Bij certificering zal Fontys zorgdragen voor toekenning van categorie A. De cursist dient zelf zorg te dragen voor toekenning van de punten in categorie D.

  Wachtlijst

  De post-hbo opleiding 'Echoscopie Basis' heeft op dit moment een wachtlijst van 1 tot 2 jaar.
  Wil je op de wachtlijst geplaatst worden? Stuur ons dan een mail.

  Cursusniveau
  Post HBO
  Kosten
  € 3475,– (BTW Vrijgesteld)
  Sfeerafbeelding Fontys

  Lesdagen

  De lesdagen vinden plaats op dinsdag. De lesdagen starten om 9.30 uur en eindigen uiterlijk om 16.45 uur.
  * In verband met COVID-19 kan er uitgeweken worden naar alternatieve lestijden (16.00 - 21.30 uur).

  Sfeerafbeelding Fontys

  Accreditatie

  Accreditatie voor de nascholing Echoscopie basis (ESB) (ID nummer: 441522). is geaccrediteerd. Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), Kwaliteitsregister Verloskundigen

  De accreditatiecommissie heeft de scholing geaccrediteerd:
  16 uur onder categorie A ''bij- en nascholing'' van het Kwaliteitsregister Verloskundigen
  60 uur onder categorie D ''overige deskundigheidsbevordering'' van het Kwaliteitsregister Verloskundigen

  Totaal: 76 punten.