Sprint naar content

Ondernemerschap & Retail Management

  • 4 jaar
  • Nederlands
  • Hbo-bachelor
  • Duaal
Eindhoven

Kom kennismaken

  • Open dagen
  • En meer...

Hé ondernemende manager of ondernemer! Heb jij de ambitie om door te groeien? Dan is deze 4-jarige duale opleiding Ondernemerschap & Retail Management écht iets voor jou. Met je diploma op zak heb jij alles in huis om de ondernemende manager van de toekomst te zijn.

Over de duale opleiding Ondernemerschap & Retail Management

Als ondernemende manager of ondernemer heb je de ambitie om door te groeien en jezelf te ontwikkelen tot manager of ondernemer van de toekomst. Je maakt tijdens de duale opleiding Ondernemerschap & Retail Management de connectie tussen het werkveld en de theorie. Daarnaast ben je een denkende doener en ben je niet bang om lef te tonen en fouten te maken. Zo onderscheid jij jezelf van andere werknemers en neem jij de lead. Tijdens jouw studie zul je de nodige begeleiding krijgen en kijken we naar de afstemming van studie op jouw werk- en privésituatie.

Bij Fontys kun je de opleiding Ondernemerschap & Retail Management in verschillende vormen volgen. Zo kun je ervoor kiezen om een bachelor variant te volgen (4-jarige opleiding), een Associate degree variant (2-jarige opleiding), voltijd variant (voltijd onderwijs) of een duaal variant (1 dag per week school, overige dagen werken). Benieuwd naar alle mogelijkheden? Bekijk de verschillende varianten:

Waarom de duale opleiding Ondernemerschap & Retail Management (bachelor)?

  • Je gaat voor de connectie tussen het werkveld en de theorie.
  • Je krijgt intensieve begeleiding van ervaren coaches en een studieloopbaanbegeleider.
  • Je wordt breed opgeleid binnen alle facetten van het bedrijfsleven. Zo kun jij de functie van onder andere afdelingsmanager, bedrijfsleider, vestigingsmanager of regiomanager goed vervullen.
  • De opleiding is gericht op het ondernemen van de toekomst met innovatie en duurzaamheid.

 

Wat ga je leren?

Met deze bacheloropleiding leg je de basis voor een functie in een leidinggevende rol. Eén dag in de week zit jij in de schoolbanken en volg je werk- en hoorcolleges bij vakdocenten. In jaar één en twee is elk semester opgebouwd rond een thema. De eerste twee leerjaren zijn inhoudelijk gelijk aan de Associate degree Ondernemerschap & Retail Management. Jaar drie en vier zijn opgebouwd rond drie leerlijnen: Analyse, Retail en Leiderschap. Tijdens deze leerlijnen leer je onder andere:

  • Alles over de cijfers van jouw bedrijf
  • Hoe je een omnichannel strategie moet implementeren
  • De ins en outs van businessmodellen
  • Gespreksvaardigheden en leidinggeven
 
Studenten wandelen op campusterrein

 

Hoe ziet je week eruit?

In jaar 1 en 2 ben je op dinsdag van 9.00 tot 17.30 uur op de campus in Eindhoven. Je volgt dan colleges en wordt gecoacht, zodat je verder kunt met je praktijkproject. In jaar 3 en 4 is de vaste lesdag op donderdag. De studie is opgebouwd uit ongeveer 20% theorie, 30% zelfstudie en 50% praktijkopdrachten.

Je coach en studieloopbaanbegeleider zijn er om je te begeleiden. Zo ontvang je van je coach begeleiding bij je praktijkproject en persoonlijke ontwikkeling. Je studieloopbaanbegeleider focust zich meer op de balans van je studie, werk en privé en monitort je studieresultaten. Er is veel overzicht en strctuur in de opleiding, waardoor het goed te combineren is met je baan.

 
 

Toelatingseisen

  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek
  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek
  • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Met een associate degree diploma (niveau 5) word je toegelaten tot deze bacheloropleiding.

Met een afgeronde associate degree Ondernemerschap en retailmanagement kun je zelfs instromen in jaar 3 van de bacheloropleiding Ondernemerschap en Retailmanagement. Je hoeft in dat geval nog maar 120 studiepunten van deze bachelor te halen om ook je bachelordiploma te bemachtigen.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Placeholder for Fontys video
Kom gerust bij onze opleiding kijken voordat je een studiekeuze maakt.
We ontmoeten je graag tijdens een open dag of voorlichting!

 

Opbouw

De duale opleiding Ondernemerschap & Retail Management bestaat uit thema’s. De eerste twee leerjaren zijn inhoudelijk gelijk aan de Associate degree Ondernemerschap & Retail Management. Jaar drie en vier zijn opgebouwd rond drie leerlijnen: Analyse, Retail en Leiderschap. Jij als student hebt minder vakken en bent veel bezig met het ontwikkelen van competenties in het werkveld.

Semester 1: de winkelmanager met een imagoplan

Dag in dag uit ben je als winkelmanager aan het sturen om het juiste winkelbeeld neer te zetten. Uiteraard wil je dan weten of je idee/oplossing ook goed werkt in de praktijk. In dit semester onderzoek je het imago van jouw onderneming door de ogen van het management, de medewerkers, klanten en een onafhankelijke onderzoeker.

Semester 2: de retailmanager met een formuleplan

Jouw winkel maakt deel uit van een formule. Maar is deze formule wel optimaal benut voor de lokale markt waar jouw winkel zich bevindt? Of kan het beter? In dit semester breng je de interne sterktes en zwakten van de organisatie in kaart en zet je deze af tegen kansen en bedreigingen in de lokale markt.

Semester 3: de operationele manager met een optimalisatieplan

Je gaat het resultaat van de winkel in kaart brengen en optimaliseren. Je analyseert de bedrijfsprocessen, maakt een eigen balanced scorecard en ontwikkelt eigen prestatie-indicatoren. Dit alles om na te gaan op welke wijze jij als manager het resultaat kunt verbeteren.

Semester 4: de adviseur met een adviesplan op maat

Samen met jouw werkgever benoem je welk probleem of welke kans je binnen jouw organisatie gaat onderzoeken in deze periode. Je doet verdiepend onderzoek en schrijft hier een scriptie over. Het resultaat is een adviesrapport. Een studiebegeleider en intervisiebijeenkomsten met medestudenten ondersteunen en helpen je hierbij.

Semester 5: leerlijn analyse

In de leerlijn analyse leer je de kengetallen van de winkel dieper te doorgronden. Waarop kun je je bedrijfsvoering bijsturen? Hoe doen je concurrenten het in vergelijking met jouw winkel? Hoe geef je vorm aan de Planning & Control cyclus? Kortom, wat is de wereld achter alle cijfers?

Semester 6: leerlijn retail

In de leerlijn retail leer je jouw eigen branche en specifieke uitdagingen beter kennen. Implementatie van een omnichannel strategie, samenwerking in winkelgebieden en inzicht in nieuwe businessmodellen zijn enkele onderwerpen die voorbij komen tijdens dit semester.

Semester 7: leerlijn leiderschap

In de leerlijn leiderschap bouw je voort op de zelfkennis die je de eerste twee studiejaren al hebt opgebouwd. Gevorderde gespreksvaardigheden, persoonlijke effectiviteit en leidinggeven aan verandering vormen de kern van deze leerlijn.

Semester 8: meesterproef (afstuderen)

Semester 8 staat in het teken van het afstuderen. Je gaat aan de slag om in een praktijkgerichte en complexe omgeving met een helikopterview een analyse te maken van een (centrale) vraag. Op basis van deze analyse benoem je aanbevelingen op strategisch niveau.

 
 

Werk tijdens of na je duale opleiding Ondernemerschap & Retail Management bachelor

Het bedrijfsleven is altijd op zoek naar ambitieuze en ondernemende managers. Met jouw bachelor Ondernemerschap & Retail Management op zak heb jij alles in huis om sturing te geven aan jouw eigen winkel(s) of om grote projecten binnen het bedrijfsleven tot een goed einde te brengen. Afhankelijk van je interesses en ontwikkelde vaardigheden zijn dit onder andere jouw mogelijkheden:

  • Starten van een eigen onderneming;
  • Overnemen van een familiebedrijf;
  • Aan de slag als e-commerce manager, storemanager of regiomanager;
  • Starten als salesmanager in het bedrijfsleven;
  • Beginnen als ondernemende manager in een dynamische omgeving zoals (online) marketing, inkoop, HR of ander vakgebied.
 

Alumni aan het woord

Alumna Isabelle vertelt je meer over haar hoe haar duaal opleiding Ondernemerschap & Retail Management bijdraagt aan haar carrière. Bekijk de video om kennis met haar te maken.

Alumna Isabella tijdens haar werk als Retail Management trainée bij Lidl Nederland.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Agenda

Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Meer weten over de opleiding Ondernemerschap & Retail Management

Wil je graag een gesprek met de opleidingscoördinator van Ondernemerschap & Retail Management bachelor duaal? Dat kan. Stuur een mail naar opleidingscoördinator Marianne via fec-orm-duaal@fontys.nl om een belafspraak te maken.

Wil je weten hoeveel collegegeld je dient te betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.

Lees meer over subsidieregelingen:

- Leven Lang Leren Krediet

- Beurzen voor leraren

- Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

    Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 31 augustus - aan via Studielink.
    Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

    Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas ingeschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

    Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
    De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

    De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

    Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
    De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

    Lees meer over je collegegeld.