Onderwijsondersteuner Technisch Beroepsonderwijs (Associate degree)

 • 2 jaar
 • Nederlands
 • Associate degree
 • Deeltijd
Start september | Eindhoven

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • (Online) open dag
 • Kom meelopen
 • En meer...

Wil jij als ervaren professional in de technische sector jouw vakkennis inzetten in het onderwijs? Vind je het leuk om leerlingen te begeleiden en trainen onder begeleiding van een docent? Wil jij jouw kennis en kunde met een nieuwe generatie professionals delen? Dan is de Associate degree Onderwijsondersteuner Technisch Beroepsonderwijs bij Fontys in Eindhoven de plek voor jou!

Over de opleiding

Associate degree Onderwijsondersteuner Technisch Beroepsonderwijs leidt je op tot onderwijsondersteuner die de docent kan ondersteunen in voortgezet speciaal onderwijs (vso) praktijkonderwijs, vmbo en mbo binnen de techniek. Samen met een studiecoach stippel je jouw leertraject uit. Je route is afhankelijk van wat je al weet, kan, doet en wilt.

Waarom de opleiding Onderwijsondersteuner Technisch Beroepsonderwijs?

 • Je stippelt je leertraject uit
 • Je werkt stapsgewijs aan je didactische bekwaamheid
 • Vanaf de eerste onderwijsperiode sta je al voor de klas
 

Wat ga je leren?

Je analyseert het werkproces in jouw vak en bedenkt welke kennis en vaardigheden jouw studenten of leerlingen nodig hebben. Omdat het jouw rol is om de docent te ondersteunen, kijk je vooral naar het praktische deel. Je leert welke (werk)vormen wel of niet werken. Hoe ondersteun je een docent in de les, hoe geef je leerlingen feedback, hoe zorg je dat iedereen mee kan komen? Daar kom je stapsgewijs in de praktijk achter.

 • Je leert techniek & innovatie te vertalen naar onderwijs
 • Stapsgewijs bouw je aan je didactische bekwaamheid
 • Je past pedagogisch handelen toe in het beroepsonderwijs (vmbo en mbo)
 
afspelen
 

Hoe ziet je week eruit?

 De indeling van de week is afhankelijk van je leertraject. Afhankelijk van jouw eigen keuze bepaal je in welke mate je je studie flexibel inricht en dit bespreek je samen met je studiecoach.  

Een studiejaar bestaat uit vier perioden/ twee semesters. Elke bijeenkomst is er ruimte voor interactie om leerervaringen te delen. 

 • Eén dag in de week is er van 9:00 - 17:00 uur een online of fysieke bijeenkomst
 • Een studiejaar bestaat uit vier perioden / twee semesters.
 • Voor deze opleiding is het van belang dat je beschikt over een passende stage/leer-/werkplek
 
 

Toelatingseisen

Havo/Vwo

Toelaatbaar

Mbo-4

Je bent toelaatbaar tot het Associate degree (Ad)-programma als je minimaal een mbo-opleiding hebt afgerond op niveau 4 (middenkader- of specialistenopleiding). Daarnaast heb je minimaal 2 jaar werkervaring in de techniek. Ervaring als praktijkopleider is een pré.

Niet de juiste vooropleiding, wel ervaring

Heb je niet de juiste diploma's maar wel veel praktijkervaring, dan kan toelating toch mogelijk zijn. Neem contact op voor meer informatie. Je vindt de contactgegevens onderaan deze pagina.

 

afspelen

 

Opbouw

Omdat de studie flexibel is vormgegeven maak je samen met je studiecoach je eigen keuzes hoe je door de opleiding wilt gaan, in welk tempo en welke volgorde en dit leggen we vast in een overeenkomst. In het eerste leerjaar bepaal je dus zelf welke modules je wilt gaan volgen. Per jaar bepaal je de keuzes van je modules.De afstudeerrichtingen zijn: Bouw, ICT, Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde en Motorvoertuigentechniek.

Flexibel tempo en leertraject

Deze opleiding is flexibel ingericht. Je bepaalt met je studiecoach je eigen tempo en leertraject. Gemiddeld genomen doen studenten twee jaar over de opleiding. 

Om een bekwame leraar consumptieve techniek te worden ontwikkel jij je in een viertal bekwaamheden: 

 • Vakinhoudelijk bekwaam
 • Vakdidactisch bekwaam
 • Pedagogisch bekwaam
 • Professioneel bekwaam

De studieduur is afhankelijk van je voorkennis, ervaring en studietempo. Niet alleen vrijstellingen leveren mogelijkheden op om je studie te versnellen of de studielast te beperken. Ook relevante ervaringen en kennis, die niet meteen in een vrijstelling zijn omgezet, zorgen voor minder studielast.  

De gemiddelde, wekelijkse studiebelasting is:

 • 1 lesdag (ongeveer 8 uur)
 • Halve dag stage (ongeveer 4 tot 6 uur)
 • Zelfstudie (ongeveer 10 tot 12 uur)
 
 

Werk/stage

Al vanaf het begin van je Associate degree werk je of loop je stage in het onderwijs. Door ervaring op te doen leer je het meest over de dagelijkse praktijk van het onderwijs. Al reflecterend en onderzoekend ontwikkel jij jezelf tot een goede docent. Tijdens je werk of stage breng je theorie en praktijk samen.

Baanmogelijkheden

 • Onderwijsondersteuner techniek in het vso praktijkonderwijs.
 • Onderwijsondersteuner voor het vmbo-profiel techniek
 • Onderwijsondersteuner in het mbo binnen het vakgebied Bouw, Elektrotechniek, ICT, Motorvoertuigentechniek of Werktuigbouwkunde
 • Doorstuderen in de bachelor Leraar Technisch Beroepsonderwijs
 
afspelen

 

Meer weten over de opleiding Onderwijsondersteuner Technisch Beroepsonderwijs (Associate degree)

Een studie combineren met je werk en/of gezin is een bewuste keuze. Aan die keuze gaan veel vragen vooraf, zoals: Kan ik het niveau aan? Kom ik met de opleiding verder in mijn werk? En past de studie in mijn leven (werk, gezin, vrienden, familie)?
Docenten en studenten, opleidingscoördinatoren en studiecoaches geven je graag antwoord op je vragen.Tijdens een voorlichtingsavond kijken we samen hoe jij je optimaal kan ontwikkelen.

Heb je een vraag?
Hieronder vind je de contactgegevens van deze opleiding, neem gerust contact met ons op. We beantwoorden graag jouw vragen.

Tijdens een lesdag/avond meelopen word je gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt dan bijvoorbeeld een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan. Je maakt zo een gewone lesdag/avond mee en je kunt met studenten en docenten praten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren. 

Wil je graag een gesprek met iemand van de deeltijdopleiding Onderwijsondersteuner Technisch Beroepsonderwijs (Associate Degree)? Dat kan. Neem dan contact op met Opleidingscoördinator Frank Janssen: via e-mail f.janssen@fontys.nl of via telefoonnummer +31 622 95 87 64.

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Op die pagina vind je ook alle informatie over:

 • Belastingvoordeel
 • Betaling collegegeld door je werkgever of een ander
 • Levenlangleren krediet
 • Beurzen voor leraren
 • Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 september - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Start je in februari met je studie?
Stroom je tussentijds in of kies je voor een opleiding met een instroom in februari, dan vindt incasso van je collegegeld plaats op of rond de 25ste van de maand. Dit is afhankelijk van de verwerkingstijd na je inschrijving. Ook hier geldt dat de laatste incasso plaatsvindt op of rond 25 juni.Zowel bij betaling ineens of in termijnen ontvang je voorafgaand aan elke incasso een bericht waarin je wordt geïnformeerd over de incassodatum.

Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Meer informatie over je collegegeld vind je hier.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

 

Locaties en contact

Eindhoven (TU Terrein)

De Rondom 1, gebouw Nexus
0885078577
pth-e@fontys.nl
Facebook
Opleidingscoördinator: Frank Janssen
+31622958764
f.janssen@fontys.nl