Fontys | Oplossingsgericht coachen

  • Over deze cursus
  • Waarom deze cursus
  • Voor wie?

Omschrijving

Als eerstelijns zorgverlener heb je regelmatig te maken met het begeleiden van gedragsverandering. In deze training kun je jouw kennis en vaardigheden in het begeleiden met een kort programma van één avond uitbreiden.
Het 'oplossingsgericht werken' is een interessant gedachtegoed dat past in een moderne visie op positieve gezondheid. De technieken van Motiverende Gespreksvoering gaan goed samen met deze manier van werken. Oplossingsgericht werken zoekt niet naar oorzaken van problemen. Je bevraagt de patiënt op wat hij of zij wil bereiken en je zoekt vooral naar wat er al wel goed gaat. Deze visie veronderstelt dat er altijd positieve uitzonderingen zijn en die kunnen we versterken.


Tijdens deze cursus

In deze workshop bespreken we de principes en uitgangspunten van oplossingsgericht coachen, zodat we ook de ideeën achter deze manier van werken goed begrijpen. Vervolgens wordt een eenvoudig stappenplan gedemonstreerd en kun je het zelf, met medecursisten oefenen.
Je leert de negen principes en de zeven stappen van oplossingsgericht coachen en enkele coachingsvaardigheden waaronder het stellen van specifieke oplossingsgerichte vragen, zoals ‘de wondervraag' en 'positieve uitzonderingen'.

Na afloop van deze cursus

Na deze workshop ben je in staat binnen de tijd van een consult enkele of alle zeven stappen van oplossingsgericht coachen te doorlopen, waardoor de motivatie van de cliënt versterkt wordt. Je begeleidt de cliënt naar een concrete eerste stap in gedragsverandering. Maak zelf nu een concrete eerste stap: schrijf je in voor deze workshop.


Deze workshop is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in de 1e lijn (huisartsen, praktijkondersteuners, diëtisten, fysiotherapeuten) en bruikbare technieken wil leren uit oplossingsgericht werken.

Start in maart en oktober

Deze cursus start bij voldoende aanmeldingen in maart en oktober. Heb je interesse? Stuur ons een mail en dan plaatsen we je op de interesselijst!

Cursusniveau
Cursus