Oplossingsgericht coachen

  • Omschrijving
  • Inhoud
  • Voor wie?

Als eerstelijns zorgverlener heb je regelmatig te maken met het begeleiden van gedragsverandering. In deze training kun je jouw kennis en vaardigheden in het begeleiden met een kort programma van één avond uitbreiden.
Het 'oplossingsgericht werken' is een interessant gedachtegoed dat past in een moderne visie op positieve gezondheid. De technieken van Motiverende Gespreksvoering gaan goed samen met deze manier van werken. Oplossingsgericht werken zoekt niet naar oorzaken van problemen. Je bevraagt de patiënt op wat hij of zij wil bereiken en je zoekt vooral naar wat er al wel goed gaat. Deze visie veronderstelt dat er altijd positieve uitzonderingen zijn en die kunnen we versterken.


In deze workshop bespreken we de principes en uitgangspunten van oplossingsgericht coachen, zodat we ook de ideeën achter deze manier van werken goed begrijpen. Vervolgens wordt een eenvoudig stappenplan gedemonstreerd en kun je het zelf, met medecursisten oefenen.
Je leert de negen principes en de zeven stappen van oplossingsgericht coachen en enkele coachingsvaardigheden waaronder het stellen van specifieke oplossingsgerichte vragen, zoals ‘de wondervraag' en 'positieve uitzonderingen'.

Na deze workshop ben je in staat binnen de tijd van een consult enkele of alle zeven stappen van oplossingsgericht coachen te doorlopen, waardoor de motivatie van de cliënt versterkt wordt. Je begeleidt de cliënt naar een concrete eerste stap in gedragsverandering. Maak zelf nu een concrete eerste stap: schrijf je in voor deze workshop.


Deze workshop is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in de 1e lijn (huisartsen, praktijkondersteuners, diëtisten, fysiotherapeuten) en bruikbare technieken wil leren uit oplossingsgericht werken.

Cursusniveau
Post HBO
Kosten
€ 110,– (BTW Vrijgesteld)
Sfeerafbeelding Fontys

Docent

Hans is docent communicatieve vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling bij de opleidingen Praktijkondersteuner somatiek en ggz en ook bij de masteropleiding Advanced Nursing Practice, allen van Fontys.
Ook heeft Hans een eigen coachingspraktijk.

Accreditatie

De training levert 3 PE-punten (V&VN) op

Sfeerafbeelding Fontys

Voor informatie over de inhoud en de start van de cursus kun je contact opnemen met Corrie Habraken, telefoon 0650242151

Voor overige vragen: 08850 77022

fhmg-skoop@fontys.nl