Fontys | Podotherapie: Sportpodotherapeut

  • Over deze cursus
  • Waarom deze cursus
  • Voor wie is deze cursus
  • FAQ: Frequently Asked Questions

Omschrijving:

Sportpodotherapeuten behandelen atleten van elk niveau, die klachten hebben van de onderste extremiteit van het bewegingsapparaat of klachten hebben die een relatie hebben met de onderste extremiteit of die een preventief advies wensen in het kader van hun sportuitoefening.
Momenteel bestaat tussen “algemene” podotherapie en sportpodotherapie een lacune, door gebrek aan opleiding op het gebied van kennis, vaardigheden en inzichten die direct sport gerelateerd zijn. De Post Bachelor opleiding Sportpodotherapie kan deze lacune opvullen.


Doel:

Sportpodotherapeuten die hun deskundigheid gaan combineren met een brede en verdiepende opleiding op het terrein van sport gerelateerde interventies, kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de sportgezondheid.

Waarom deze cursus

De primaire doelstelling van sportpodotherapie bestaat uit het verbeteren van de kwaliteit van sporten door de atleet. De sportpodotherapeut richt zich specifiek op het optimaal houden en het herstellen van de balans tussen belasting en belastbaarheid. Dit door het voorkomen, opheffen, verminderen en/of compenseren van problemen aan het bewegingsapparaat.


Een sportpodotherapeut is inhoudelijk vooral gericht op het functioneel toepassen van (sport) podotherapeutische methoden en technieken bij sport gerelateerde problematiek. Tijdens de opleiding sportpodotherapie worden de deelnemers hierin geschoold. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het doeltreffend leren analyseren van de diverse sportblessures, het maken van een gedegen bewegingsanalyse van de (geblesseerde) sporter en het koppelen van de juiste therapie aan de conclusies van het sportmedisch (voet) onderzoek. Dit is voor sportpodotherapeuten een markt met nieuwe klanten, nieuwe opdrachtgevers en nieuwe samenwerkingsvormen.


Sportblessures zijn een grote kostenpost per jaar voor zorgverzekeraars. Dit betekent dat zorgverzekeraars geïnteresseerd zijn/raken in een geregistreerde professional op het gebied van sportblessures. Voor de direct belanghebbende moet de deskundigheid van de sportpodotherapeut helder, gemakkelijk, effectief, kostenbesparend en bereikbaar zijn. Daarbij staan kwaliteit, snelheid, doelmatigheid, samenhang en transparantie centraal. Daarmee worden opgeleide sportpodotherapeuten over de gehele breedte inzetbaar. Te denken valt aan de particuliere praktijk, aan sportverenigingen, aan sportbonden, aan het NOC/NSF, aan SMI’s en SMA’s, aan sportgeneeskundige afdelingen in de 2e lijn en aan professionele sportorganisaties zoals BVO’s

Voor wie is deze cursus

Deze cursus is voor podotherapeuten met een afgeronde opleiding podotherapie.

Het aantal studiebelastingsuren betreft 840 uur, verdeeld over 2 jaar. De lesdagen zijn elke 3 weken geprogrammeerd op donderdagen tussen 14 en 21 uur. Er wordt rekening gehouden met de vakantiespreiding door het land. Gemiddeld dient er 10 uur per week te worden besteed aan deze studie, gedurende 42 weken per jaar.

De reguliere studieduur van de opleiding bedraagt twee cursusjaren. Om aanspraak te kunnen maken op het diploma dient de cursist binnen vier jaar na de start van de opleiding te hebben voldaan aan de voorwaarden voor afronding van de opleiding.

Is het mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen?

Het is mogelijk om deze opleiding in termijnen te betalen. Dit is kosteloos. Na aanmelding kun je hiervoor contact opnemen met onze afdeling lesgeld: lesgeld@fontys.nl.


Welke kosten zijn wel/niet inbegrepen?

U hoeft bij ons geen onverwachte extra kosten te verwachten mits expliciet vermeld op de website. De opleidingsprijs zoals vermeld op de website is inclusief lesmateriaal, catering, accreditatie, etc..


Annuleringsvoorwaarden

Op al onze opleidingen zijn de leveringsvoorwaarden van Fontys van toepassing.


Parkeren bij Fontys Paramedische Hogeschool?

Bij ons kun je gratis parkeren. Het aantal parkeerplaatsen is helaas beperkt.

Je kunt ook parkeren op het terrein van het Maxima Medisch Centrum, hier is voldoende parkeergelegenheid. Dit is betaald parkeren en kost maximaal € 4,- per dag.


Heb je een klacht?

Fontys Pro Health heeft een onafhankelijke klachtencommissie. Deze klachtencommissie neemt klachten in behandeling van de studenten en cursisten van alle opleidingen en cursussen die vallen onder de verantwoordelijkheid van Fontys Pro Health/ Fontys Paramedische Hogeschool. Klachten die bij de klachtencommissie thuishoren hebben bijvoorbeeld betrekking op de organisatie en het handelen (nalaten van handelen) van docenten. Klachten die betrekking hebben op de studievoortgang (o.a. beoordelingen, toetsing), maar ook klachten over collegegeld, in-uitschrijving, sancties en huisregels horen niet thuis bij de klachtencommissie.

Wil je meer weten over de klachtencommissie bekijk dan deze pagina. Heb je geen Fontys e-mailadres stuur dan een mail naar: klachtencommissie-fph@fontys.nl.

Data

Nieuwe data wordt z.s.m. gepland

Cursusniveau
Post HBO
Kosten
€ 4500,– (BTW Vrijgesteld)

Certificering

Certificering wordt toegekend door het SCAS (Stichting Certificering Actoren in de Sportgezondheidszorg), onderdeel van NVS (Nederlandse Vereniging voor Sportgeneeskunde). Na het behalen van het diploma kan door de cursist zelf de certificering aangevraagd worden.

Locatie Fontys Paramedische Hogeschool

Dominee Theodor Fliednerstraat 2, Eindhoven

Locatiekaart op adres: Dominee Theodor Fliednerstraat 2, Eindhoven

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd voor 840 punten bij een volledig afgeronde opleiding.

Contact

Neem voor meer informatie contact met ons op!

Sfeerafbeelding Fontys

Inhoudelijke informatie

Voor inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met:

Margreet van Putten