Post-hbo opleiding Leefstijlcoach

  • Over deze cursus:
  • Waarom deze cursus?
  • Voor wie is deze cursus

Omschrijving:

Gedurende de post-hbo opleiding komen de grondbeginselen van gezondheid aan bod en staan de biologische en psychologische mechanismen over bewegen, voeding en gedrag centraal. Hierbij worden monitoringsmogelijkheden van gedrag aangereikt en gespreksvaardigheden geleerd. Daarnaast wordt de beïnvloeding van omgeving en gedrag op de gezondheid verklaard.

Ook wordt ingegaan op de fases van gedragsverandering en het verwerven van coaching-vaardigheden. Hierbij wordt geleerd in welke fase van gedragsverandering de cliënt zich bevindt en het stimuleren van het verhogen van eigen effectiviteit ten aanzien van het aanpassen van de leefstijl. Risicosituaties ten aanzien van een terugval worden geïdentificeerd en de cliënt wordt gecoacht hoe hier mee om te gaan ten behoeve van duurzame gedragsverandering. Op deze manier staat eigen regie van de cliënt en het verhogen van eigen effectiviteit centraal deze module.

Daarnaast komt ook de bedrijfsvoering van Leefstijlcoach aan bod. Hierbij is aandacht voor teamcoaching, de programmatische opbouw van de begeleiding, therapietrouw en het meten van effectiviteit. Daarnaast wordt er ingegaan op het schrijven van correcte rapportages en voeren van passende communicatie.

Opbouw:

De post-hbo opleiding Leefstijlcoach is een 16-daagse opleiding die bestaat uit drie modules:

  1. Gezondheid en (zelf)monitoring
  2. Zelfregie in Leefstijlverandering
  3. De praktijk

Steeds meer Nederlanders hebben last van overgewicht of obesitas. Een maatregel in het Nationaal Preventieakkoord tegen overgewicht en obesitas is het verzorgen van zorg en ondersteuning op maat door deel te nemen aan gecombineerde leefstijlprogramma’s om mensen te leren om gezonder te kunnen leven.

Binnen de post-hbo opleiding Leefstijlcoach worden (zorg) professionals opgeleid tot leefstijlcoach die bekwaam zijn om gecombineerde leefstijl interventies uit te voeren. Op deze manier kunnen professionals zorg op maat faciliteren voor het realiseren van een gezonder leven.

De opleiding is geschikt voor hbo- en wo-professionals in de (para-)medische beroepen; zoals voor de fysiotherapeut, podotherapeut, praktijkondersteuner, diëtist, sportkundige, verpleegkundige of ergotherapeut. De toelatingsvoorwaarde is het in bezit zijn van een hbo- of wo-diploma.

Ook andere hbo- en wo-professionals komen in aanmerking zoals HR-managers, docenten en maatschappelijk werkers. Deze dienen echter wel een intake assessment voor geschiktheid te doorlopen waarna de opleiding besluit of het haalbaar is om de opleiding te starten. Dit assessment bestaat uit een interview waarbij intrinsieke motivatie, sociale vaardigheden, gespreksvaardigheden en relevante praktijkervaringen centraal staan.

Wij leiden toekomstbestendige Leefstijlcoaches op, die op het gebied van gedragsverandering en eigen regie de cliënt ondersteuning op maat kan bieden. Hierbij wordt zelfregulerend leren en evidence based handelen gestimuleerd en wordt gestreefd naar kennisverspreiding rondom positieve gezondheid.

Startdata

Cursusniveau
HBO
Kosten
€ 3990,– (BTW Vrijgesteld)
Studieduur
7 maanden
Startmoment(en)
22-11-2019

Ds.Th. Fliednerstraat 2, Eindhoven

Locatiekaart op adres: Ds.Th. Fliednerstraat 2, Eindhoven

Intake assessment:

De intake assessments zullen plaats vinden op:

Juli:
Vrijdag 12 juli 2019.
September:
Vrijdag 6 september
Vrijdag 20 september
Oktober:
Vrijdag 4 oktober
Vrijdag 11 oktober

Hiervoor worden de ingeschreven kandidaten tijdig uitgenodigd.

Startdata

Accreditatie:

Voor deze post-hbo opleiding is accreditatie verleend door KABIZ waardoor je jezelf kunt laten registreren bij de BLCN en het register van Leefstijl coachen kunt worden opgenomen. Daarnaast is accreditatie verleend door CPION.

Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals hebben accreditatie verleend voor 120 punten.
KNOV heeft accreditatie verleend voor 76 punten.
ADAP heeft accreditatie verleend voor 265 punten.

Voor deze post-hbo opleiding wordt accreditatie bij KNGF, Diëtisten, NVvPO en de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland aangevraagd.

Sfeerafbeelding Fontys

Cursusdata:

Dag 1: Vrijdag, 22 november 2019
Dag 2: Vrijdag, 29 november 2019
Dag 3: Vrijdag, 6 december 2019
Dag 4: Vrijdag, 13 december 2019
Dag 5: Vrijdag, 10 januari 2020
Dag 6: Vrijdag, 17 januari 2020
Dag 7: Vrijdag, 31 januari 2020
Dag 8: Vrijdag, 7 februari 2020
Dag 9: Vrijdag, 14 februari 2020
Dag 10: Vrijdag, 21 februari 2020
Dag 11: Vrijdag, 6 maart 2020
Dag 12: Vrijdag, 13 maart 2020
Dag 13: Vrijdag, 27 maart 2020
Dag 14: Vrijdag, 3 april 2020
Dag 15: Vrijdag, 17 april 2020
Dag 16: Vrijdag, 24 april 2020

Tijden: hele dagen

Naast deze lesdagen wordt een zelfstudie verwacht van 12 uur per week.

Contact:

Neem voor meer informatie contact met ons op!

Sfeerafbeelding Fontys