Powder Bed Fusion

  • Over de cursus
  • Waarom deze cursus
  • Voor wie is deze cursus
  • Praktische informatie en kosten

Additieve Manufacturing is de laatste tijd behoorlijk in omvang en populariteit gegroeid. In deze lesmodule gaan we in op Powder Bed Fusion, onderdeel van het 3D-printproces.

Wat is Powder Bed Fusion?

Powder Bed Fusion is een additieve productietechnologie die telkens één 3D-laag tegelijk maakt met een fijn poeder als afdrukmedium. Dit poeder wordt gesinterd of gesmolten met een laser of een elektronenstraal als warmtebron. Sinteren en smelten resulteert in verschillende uitkomsten, maar beide zijn soorten poederbed fusiemetaalafdrukken. Het Powder Bed Fusion-proces omvat: Direct metal laser sintering (DMLS), Electron beam melting (EBM), Selective heat sintering (SHS), Selective laser melting (SLM) and Selective laser sintering (SLS). Aan het einde van deze cursus weet u wat Powder Bed Fusion is en hoe u het in uw eigen werkomgeving kunt gebruiken.

Online en offline

De cursus bestaat uit twee delen: online lesmateriaal en een labsessie op locatie bij Fontys, waarbij het geleerde in de praktijk wordt gebracht. Het online materiaal wordt aangeboden in de Engelse taal. De labsessie kan in het Nederlands worden gevolgd.

Over de Open Learning Labs

De cursus Powder Bed Fusion is onderdeel van de Open Learning Labs van Fontys, waarbij Fontys en hightechbedrijven samenwerken aan 'life long learning' van technische professionals. De cursusorganisatie is in handen van het Fontys Centre of Expertise HTSM.

Nederland wil haar leidende positie in de technologiesector behouden. Dat vereist mobiliteit en flexibiliteit van professionals en het up to date houden van menselijk kapitaal. Daarom zijn Fontys en toonaangevende hightechbedrijven uit Zuid-Nederland gestart met Open Learning Labs. Daarbinnen ontwikkelen we online open access onderwijsmateriaal en organiseren we (offline) labsessies, om het geleerde in de praktijk te brengen. De inhoud sluit aan bij de behoeften van bedrijven en medewerkers in de topsectoren High Tech Systems and Materials (HTSM) en Agrofood.

Samenwerking

De Open Learning Labs worden ontwikkeld door het Fontys Centre of Expertise HTSM samen met toonaangevende (mkb-)bedrijven uit de regio:

Sfeerafbeelding Fontys

Voorkennis

Mbo-niveau.

Studiebelasting

De totale verwachte studiebelasting van de online cursus is 3 uur. 
De labsessie duurt een dagdeel, die je doorbrengt in het Fontys 3D-printlab in Eindhoven.

De cursus bestaat uit twee onderdelen:

  1. Online lesmodule: gratis.
    Dit gedeelte van de cursus is gratis. Je kunt op elk gewenst moment starten, pauzeren en afronden.
  2. Labsessie op locatie bij Fontys: € 295,-
    Na afronding van de online lesmodule kun je de theorie toepassen in een professioneel Fontyslab, onder begeleiding van een labmedewerker. Een labsessie duurt ongeveer drie uur. Dit gedeelte van de cursus kost € 295.

We raden je van harte aan om de online module te verdiepen en verbreden met een labsessie. Het is echter geen verplicht onderdeel van de cursus. Voor het goed en prettig doorlopen van een labsessie is het noodzakelijk om de online lesmodule volledig te hebben doorlopen.

Na het afronden van zowel de online lesmodule als de labsessie ontvang je een Bewijs van Deelname van Fontys Hogescholen.

Lablocatie

De labsessie van deze cursus vindt plaats bij het Fontys 3D-printlab in gebouw R1 van Fontys Hogeschool Engineering in Eindhoven.

Sfeerafbeelding Fontys

Cursusniveau
HBO
Lesplaats(en)
Theorie online en praktijk via labsessie in Eindhoven
Studiebelasting
3 uur online, 1 dagdeel in het Fontyslab

Certificering

Na afronding van deze online cursus en de bijbehorende (offline) labsessie ontvang je een bewijs van deelname van Fontys Hogescholen.

Aanmelden

Meld je (vrijblijvend) aan voor het gratis online gedeelte van deze cursus.

naar de open learning labs

Contact

Neem contact op met het Fontys Centre of Expertise High Tech Systems and Materials (HTSM).

08850 74433
openlearninglabs@fontys.nl