Practitioner Taalontwikkelingsstoornissen (TOS) en Taalstimulering

Wil je jouw kennis en expertise versterken rondom de begeleiding van kinderen met een taalontwikkelingsstoornis? Meld je dan aan voor deze cursus.

Over de cursus Practitioner Taalontwikkelingsstoornissen (TOS) en taalstimulering

Leg de focus op kinderen met een taalprobleem, maar ook op jezelf als ontwikkelende professional. Bij de cursus Practitioner TOS en Taalstimulering leer je:

• Een TOS of taalachterstand herkennen
  • Begeleiden van een kind met een TOS of taalachterstand
  • Hoe je jezelf zowel professioneel als persoonlijk kan ontwikkelen
  • Hoe je theorie kan toepassen in een casus die je opstelt aan de hand van jouw praktijk

Voor wie?

De cursus Practitioner TOS en Taalstimulering is voor professionals die werkzaam zijn in het onderwijs of in de zorg. Tijdens de cursus heb je de mogelijkheid om de opdrachten uit te voeren en je staat open voor collegiale consultatie en leren van én met andere professionals.

Toelatingseisen

Om het traject een goede invulling te geven, dien je werkzaam te zijn in het onderwijs of de zorg. Daarnaast heb je in de praktijk te maken met kinderen met een taalontwikkelstoornis (TOS) of taalachterstand. Van studenten verwachten we een actieve inbreng. Je beschikt over hbo-denk- en -werkniveau.

Inhoud en opbouw

De taalontwikkeling is van grote invloed op de leer- en sociale ontwikkeling van het kind. Taal stuurt o.a. het denken, redeneren en fantaseren. In het werken met (meertalige) kinderen met een taalachterstand en/of TOS word je dagelijks uitgedaagd. Het is van belang dat professionals in het onderwijs of de zorg een taalachterstand en/of taalontwikkelingsstoornis tijdig (h)erkennen en het handelen af kunnen stemmen. Tijdens de bijeenkomsten werk je aan verdiepende kennis en leer je kijken naar jouw eigen rol als professional in relatie tot het kind, collega's en andere betrokkenen. Er wordt zowel ingezoomd op casuïstiek als op jouw persoonlijke ontwikkeling.
In deze cursus staat verbinding tussen praktijk en persoon centraal. We reiken je o.a. theorie over taalontwikkeling en taalstimulering aan, die je in de eigen praktijk kunt gaan onderzoeken en uitproberen. Je voert praktijkopdrachten uit en maakt een eindpresentatie. De opdrachten zijn zowel schrikftelijk, beeldend als mondeling.
De cursus bestaat uit 80 contacturen in 20 bijeenkomsten gedurende een studiejaar.
Na het afronden van de cursus ontvang je een ‘bewijs van deelname' met vermelding van de opdrachten, beoordeling en studiebelastingsuren.
Download de flyer van deze cursus.

Meerwaarde

De cursus Practitioner TOS & Taalstimulering heeft als doel invloed uit te oefenen op het handelen, zodat er sprake is van praktijkverbetering. Na deze cursus ben jij in staat om als professional kinderen te ondersteunen bij het correct leren van de Nederlandse taal. Je hebt de vaardigheden om een taalachterstand te herkennen en de juiste methodiek toe te passen.

Praktische info

Opleidingstype
Cursus

Wil je graag meer weten over deze cursus? Neem dan contact op van Anouk Middelkoop - van Erp

T: (06) - 20 67 2621

E: a.vanerp@fontys.nl

De kosten voor deze cursus of opleiding vind je hierboven bij de Opleidingsfeiten.

Subsidie, lening of beurs?

Er zijn diverse mogelijkheden om voor je studie gebruik te kunnen maken van een lening, subsidie, een beurs en/of van belastingvoordeel. Op deze pagina vind je daarover alle informatie.

Er zijn geen kosten voor scholen die deelnemen aan de Regeling Cultuureducatie met Kwaliteit in Eindhoven.

Bij minimaal twaalf deelnemers van eenzelfde organisatie kunnen wij deze cursus op maat aanbieden. Wil je hier meer over weten? Neem contact op met Anouk Middelkoop - van Erp.

T: (06) - 20 67 2621

E: a.vanerp@fontys.nl