Fontys | Spoedeisende hulp (SEH)

 • Over de opleiding
 • De inhoud van de opleiding
 • Waarom deze opleiding
 • Voor wie is deze opleiding
 • Student aan het woord

Houd je van afwisseling en dynamiek?

Dan is werken in de acute zorg echt iets voor jou. Op de spoedeisende hulp is geen dag hetzelfde en wisselen rust en actie zich af. Tijdens de opleiding tot spoedeisendehulp verpleegkundige werk je op de SEH- en andere acute afdelingen in het ziekenhuis én volg je daarnaast een geïntergreerd traject van onderwijsbijeenkomsten bij Fontys.


Waarom de SEH opleiding bij Fontys?

 • Unieke samenwerking Fontys en ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in opleiding en expertise op het SEH zorginnovatiecentrum van het ETZ;

 • ETZ is het tweede grootste landelijke trauma centrum: experts uit eigen huis aangevuld met experts uit je eigen ziekenhuis;

 • Studeren voor SEH in de acute as in de regio, dichtbij huis;

 • Flexibel in- en doorstroom programma: voor vervolgopleidingen in de acute as (Basis Acute Zorg en Intensive Care);

 • Veel interactie met professinals en experts op locatie;

 • Onderwijs volgens laatste richtlijnen CZO in EPA's:

EPA’s en professionele activiteiten vormen de bouwstenen van deze verpleegkundige vervolgopleiding. Kenmerkend is dat de inhoud van het onderwijs wordt georganiseerd rond de dagelijkse professionele activiteiten van een SEH-verpleegkundige. Alle noodzakelijke theoretische concepten komen daarbij geïntegreerd aan bod. Ons opleidingstraject is flexibel in inhoud, vorm, tijd en toetsing. De opleiding tot SEH-verpleegkundige is door Fontys en ETZ gezamenlijk ontwikkeld en wordt in gezamenlijkheid uitgevoerd.

EPA’s (opgesteld door CZO Flex Level) vormen de bouwstenen van de verpleegkundige vervolgopleidingen. EPA’s zijn kenmerkende professionele activiteiten die het dagelijks werk van een zorgprofessional vormen, in dit geval van een verpleegkundige in de acute zorg.


Om spoedeisendehulp verpleegkundige te worden bekwaam je je eerst in de 5 basis EPA’s Basis Acute Zorg. Vervolgens specialiseer je je door je te ontwikkelen in 3 kern EPA’s spoedeisendehulp. Hierbij horen de (theoretische) modules:

Basis Acute Zorg (basis):

 • Controleren en onderhouden van de werkplek in de acute setting
 • Zorgdragen voor de eerste (initiële) opvang van een zorgvrager binnen de acute setting
 • Laagcomplexe zorg verlenen aan een zorgvrager binnen de acute setting
 • Middencomplexe zorg verlenen aan een zorgvrager binnen de acute setting
 • Zorg verlenen aan een zorgvrager met een cardiorespiratoir arrest (ILS)

Spoedeisendehulp (kern):

 • Hoogcomplexe zorg verlenen aan een (volwassen) zorgvrager in een acute setting
 • Zorg verlenen aan een niet-vitaal bedreigd kind (0 - 18 jaar)
 • Zorg verlenen aan een zorgvrager na trauma, waarbij de vitale functies niet direct bedreigd worden (alle leeftijden)

Integratie theorie - praktijk

Tijdens de onderwijsbijeenkomsten staan de professionele activiteiten (EPA’s) centraal, die het dagelijks werk van de gespecialiseerd verpleegkundige in de acute zorg vormen. Je wordt door de docent, experts uit het traumacentrum en door uitdagende opdrachten aangezet te reflecteren op je ervaringen en deze bewust te koppelen aan nieuwe kennis en theoretische concepten (evidence based handelen). Vice versa leer je tijdens de onderwijsbijeenkomsten nieuwe vaardigheden en kennis die je meteen in de praktijk gaat toepassen. Op deze manier sluiten theorie en praktijk naadloos op elkaar aan.

Flexibel onderwijs 

Iedereen is anders. Daarom bieden we je een gepersonaliseerd leertraject. Dit betekent:

 • Dat je opdrachten maakt op basis van je eigen ervaringen in de praktijk, waardoor je theorie meteen toepast in de praktijk (flexibiliteit in inhoud).
 • Dat je kunt kiezen op welke wijze je leert; denk hierbij aan de keuze tussen het doornemen van een e-learning, het lezen van een handboek of het bekijken van videomateriaal (flexibiliteit in vorm).
 • Dat je aantoonbare kennis, vaardigheden en werkervaringen uit eerdere opleidingen en/of functies mee kunt meenemen waardoor je leertraject wordt ingekort (flexibiliteit in tijd); zie ook vrijstellingen.
 • Dat je vrijheid hebt in het bewijsmateriaal dat je in je portfolio verzamelt ter onderbouwing van je leeruitkomsten (leerwegonafhankelijke toetsing).

Natuurlijk krijg je bij de invulling van je persoonlijk leertraject ondersteuning van je docent/ coach.


Innovatieve faciliteiten en hulpmiddelen 

In het onderwijs wordt gebruikt gemaakt van moderne digitale en technologische leermiddelen en je wordt gestimuleerd om gebruik te maken van technologie voor het aantonen van je leeruitkomsten. We stellen hiervoor onze moderne onderwijsfaciliteiten ter beschikking, zoals de (e-)mediatheek, skills labs, explore labs (Virtual Reality), een digitaal sociaal leerplatform (Canvas), een digitaal portfolio, een e-learning platform (ETZLeerplein) en MyMediaSite (video-kennisclips).

Onze opleiding kan gevolgd worden door:

 • BIG-geregistreerde verpleegkundigen

Solliciteren

Voor een opleidingsplaats tot SEH-verpleegkundige moet je solliciteren bij een ziekenhuis. De procedure verschilt per ziekenhuis. Vaak werk je eerst een periode op de SEH, voordat je met je opleiding start. Om toegelaten te worden tot de vervolgopleiding heb je de opleiding mbo-verpleegkunde of hbo-verpleegkunde afgerond of ben je inservice A-verpleegkundige.

"Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid heeft kritische beroepssituaties beschreven die je als spoedeisendehulpverpleegkundige zelfstandig uitvoert. De opleiding biedt mij handvaten om mijn kennis en vaardigheden, die ik voor deze kritische beroepssituaties nodig heb, te vergroten op de manier die het beste bij mij past. De kennis en ervaring die ik gedurende mijn carrière heb opgedaan worden daarin meegenomen. De groep waarin de lessen gegeven worden zijn klein waardoor er tijd is voor de vraagstukken waar ik behoefte aan heb. Hierdoor ontstaat nauw contact tussen docent en student. De SEH opleiding ervaar ik als een prettige manier van leren, waarbij je op creatieve wijze kennis kan opdoen en op een interactieve manier de lessen volgt."

Margot Martens, student spoedeisenhulp verpleegkundige.

Sfeerafbeelding Fontys

Startdata

Cursusniveau
Opleiding
Kosten
€ 6.700 (BTW vrijgesteld)
Startmoment(en)
01-09-2022
Kosten
Je werkgever vergoedt de kosten van de vervolgopleiding.
Salaris
conform CAO-ziekenhuizen