Sprint naar content
Profiel

Sport en recht

 • 1 dag
 • 03-02-2023
 • Eindhoven
 • € 350 (BTW vrijgesteld)
Doe in één cursusdag 'Sport en Recht' kennis en inzichten op die jou gaan helpen om een juiste inschatting te maken en juridische gevolgen te voorkomen.

Over de cursus

De maatschappelijke en financiële belangen in de sport zijn de laatste decennia groter geworden. Daarnaast is sprake van een toegenomen juridisering van onze samenleving die ook de sport raakt. Denk bijvoorbeeld aan het arbeidsrecht, het verenigingsrecht, aansprakelijkheid, maar ook de bescherming van intellectueel eigendom, zoals portretrecht, auteurs- en merkenrecht, enz. En niet te vergeten de regelingen met normering op het gebied van goed sportbestuur, doping, matchfixing en ga zo maar door. De hedendaagse sportprofessional heeft daarmee te maken. Hij wordt geconfronteerd met vernielingen op de sportaccommodatie, die leiden tot een juridische procedure, of wordt erop aangesproken als hij het portret van een bekende sporter voor commerciële doeleinden gebruikt. Of hij is te laat met het afleggen van rekening en verantwoording over een boekjaar, waarvoor wettelijk een deadline bestaat. De cursus Sport en recht beoogt inzicht en overzicht te bieden in de verschillende rechtsgebieden. Door de verdieping van een reeks onderwerpen, wordt dit vakgebied gedegen ingeleid.

 

Voor wie?

Sportprofessionals, die te maken hebben of krijgen met de juridische impact van sport, sportorganisatie, product, dienst, evenement, enz. en hierop gewogen willen anticiperen en reageren.

Dan sluit de cursus 'Sport en Recht' perfect aan bij jouw ambities!

 

Placeholder for Fontys video
Er was enorm veel vraag naar informatie en kennis op het gebied van sport en recht. Vandaar dat we de koppen bij elkaar hebben gestoken om een oplossing te bieden voor deze vraag uit het werkveld.
Arno Bendermacher, docent Fontys Sporthogeschool

 

Inhoud en opbouw

De sportprofessional ontdekt de verschillen tussen privaat- en publiekrecht, welke rechtsgebieden daaronder vallen en de positie van sport in het rechtsstelsel. Ingezoomd wordt op gerechtelijke procedures en begrippen als kort geding en hoger beroep. Maar ook op vragen als: wat heeft het strafrecht met sport te maken en wat is het verschil tussen wanprestatie en een onrechtmatige daad? In deze cursus wordt het duidelijker. In wet- en regelgeving worden waarden en normen van onze samenleving vastgelegd, waaraan de sport nationaal en internationaal is gebonden. Om die reden komen ook regelingen aan bod op het gebied van doping en integriteit.

 • Privaat- en publiekrecht: gerechtelijke procedures en plaats van sport in het recht
 • Verenigingsrecht: regels, organen, vertegenwoordiging, aansprakelijkheid en verantwoording
 • Aansprakelijkheidsrecht
 • Arbeidsrecht: arbeidsovereenkomst, verplichtingen contractpartners
 • Intellectueel eigendom: portret-, naam-, merken-, tekeningen- en modellenrecht
 • Ambush marketing Wet- en regelgeving, met voor sport relevante waarden en normen

Praktische werkvormen

Afwisselend wordt informatie gegeven over uiteenlopende sport relevante juridische onderdelen en komen voorbeelden en casussen aan de orde.

Locatie cursus

De cursus vindt plaats op Fontys Sporthogeschool te Eindhoven.

Deze cursus is een dag en de lestijd is van 09.30-16.30.

De docenten van onze cursussen zijn werkzaam in het onderzoeks- en/of onderwijsteam binnen Fontys Sporthogeschool en worden bijgestaan door professionals uit het werkveld.

Arno Bendermacher geeft les in sportmanagement, sportbeleid en sportorganisatie op Fontys Sporthogeschool. Daarvoor heeft hij 19 jaar bij de KNVB gewerkt als onder andere manager op het gebied van bestuur en control. Hij is zeer gespecialiseerd, gedreven en betrokken als het gaat om beleid, visie en strategie op het gebied van sport en bewegen. 

Mr. Djenna Stevens is coördinator juridische kwaliteit bij het Ministerie van Financiën en vicevoorzitter van de tuchtcommissie KNVB amateurvoetbal. Voorheen was Djenna werkzaam bij de KNVB, NAC Breda en NOC*NSF op het vlak van sport en recht en in het bijzonder goed sportbestuur, tuchtrechtspraak, merkenrecht en ‘ambush marketing’ en arbeidsrecht.

Indien je de cursusdag actief hebt bijgewoond en de opdrachten hebt afgerond ontvang je een bewijs van deelname.

 
 

Meerwaarde

Na deze cursus:

 • Heb je meer inzicht in de juridische aspecten rondom sport en wat het kan betekenen
 • Weet je de weg te vinden door de verschillende - voor jou nu toegankelijke - rechtsgebieden
 • Ben je - op basis van de verkregen kennis en inzichten - meer op je hoede als sportprofessional en voorkom je dat je verkeerde inschattingen maakt met juridische gevolgen
 

 

Praktische info

Kosten
€ 350(BTW vrijgesteld)
Studieduur
1 dag
Lesplaats(en)
Eindhoven
Lesdagen en -tijd
Vrijdag 3 februari van 09:30 tot 16:30 uur
Studiebelasting
7 lesuren en 2 zelfstudie uren

De kosten voor deze cursus of opleiding vind je hierboven bij de Opleidingsfeiten.

Subsidie, lening, beurs, belastingvoordeel?
Er zijn diverse mogelijkheden om voor je studie gebruik te kunnen maken van een lening, subsidie, een beurs en/of van belastingvoordeel. Op deze pagina vind je daarover alle informatie.

 

 

Aanmelden

Hieronder vind je de startdatum van deze cursus of opleiding en kun je je aanmelden.

Startdata


Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.