Internationalisering


De toegepast gerontoloog krijgt veel te maken met internationale contexten en daarom is er bij de opleiding een sterke internationale focus. In het tweede jaar werk je aan een internationaal project, kun je op studiereis en in alle vakken wordt er wereldwijd naar demografische ontwikkelingen op het gebied van vergrijzing gekeken. Studenten worden gestimuleerd om in het buitenland een minor te volgen, stage te lopen of een onderzoek te doen. Ook docenten verdiepen zich in internationale onderwerpen, presenteren zich op internationale congressen en organiseren, ook samen met studenten, studiereizen.

Mariëlle Bekhuis was 8 maanden in Curaçao voor haar stage en afstudeerproject

In Curaçao wordt een woongemeenschap opgezet waar ouderen samen en actief kunnen wonen. Een kleinschalige woongemeenschap geïnspireerd op Sun City in Arizona (VS).

“De vraag was of ik een businessplan kon maken. Hiervoor heb ik eerst een wensen- en behoeftenonderzoek gedaan. Heel veel moest ik zelf uitzoeken. Zo heb ik me eerst een beeld gevormd van het gezondheidssysteem in Curaçao, wat best anders is dan in Nederland, en ook enkele ministeries benaderd over wat er allemaal bij komt kijken om zo'n woongemeenschap op te zetten. Verder heb ik ook focusgroepen gehouden met potentiële bewoners. Ik zag mijzelf groeien in het proces en werd steeds meer de specialist en adviseur. Soms was het lastig, zeker in het begin met alle nieuwe indrukken, een andere cultuur en een ander land.
Mijn businessplan heb ik afgerond (met een 9!) en daar zijn ze in Curaçao verder mee aan de slag gegaan. Ik ben nog niet terug geweest maar als het resort geopend wordt, hoop ik te worden uitgenodigd!
Mijn advies voor studenten die graag naar het buitenland gaan is: rondvragen en niet afwachten. Ik ben ook zelf op zoek gegaan naar een interessant project in het buitenland en heb dit via via gevonden. Laat mensen maar weten wat je wil en wie weet wat daaruit komt.
De vraag naar nieuwe stagiaires zal in de loop der tijd ontstaan bijvoorbeeld om een verwachtingsonderzoek te doen of de woongemeenschap is zoals de bewoners het hadden verwacht. En zo nee, wat moet er dan veranderen?”

Sfeerafbeelding Fontys
Update internationalisering en events 2019
Mariëlle Bekhuis in Curaçao Mariëlle Bekhuis in Curaçao