Sprint naar content
Profiel

Toekomstvisie in Sport en Bewegen met LEGO® SERIOUS PLAY®

 • 3 dagen
 • 15-12-2023
 • Eindhoven
 • € 1.025 (BTW vrijgesteld)
Hoe maak je een goed sportbeleid, hoe creëer je draagvlak en hoe spring je in op kansen en bedreigingen in de sport? Wil jij hierover meer weten en goed voorbereid de toekomst in? Volg dan de cursus Visie in Sport en Bewegen met de unieke LEGO® SERIOUS PLAY® methode.

Visie in sport en bewegen

Elke organisatie in de sport- en beweegsector heeft voortdurend te maken met nieuwe kansen en bedreigingen. De omgeving verandert snel en de wensen en verwachtingen van klanten ook. Hoe ga je daarmee om, hoe pak je dat aan? Grijp je die kans als sport- en beweegorganisatie of is een ander je voor? Lukt het je om een bedreiging voor jouw organisatie om te buigen? Het kan zomaar de verdere toekomst van jouw organisatie bepalen.

Deze cursus:

 • leidt tot betere inzichten en diepere kennis hoe je een beleidstraject doorloopt en wat daarbij komt kijken;
 • laat je kritisch nadenken over de toekomst om een aanpak te kiezen die leidt tot succes;
 • biedt je een unieke methode om draagvlak te vergroten;
 • is een goede mix tussen theorie en praktijk.

Met deze cursus zet je de eerste stap naar een nieuwe toekomst. Kortom: de toekomst begint vandaag!

 
Placeholder for Fontys video
“In de cursus geeft Arno je praktische handvatten om je visie op het gebied van sport en bewegen te verdiepen. Hierdoor kan ik makkelijker in gesprek met het werkveld op gemeentelijk niveau.”
Boudain Clairbois, combinatiefunctionaris Sport & Bewegen bij Gemeente Meerssen

Sportprofessionals, managementteams, directies, bestuurders en toezichthouders

Deze cursus is bedoeld voor sportprofessionals, managementteams, directies, bestuurders en toezichthouders die:

 • te maken hebben of krijgen met het ontwikkelen van een sportbeleid (voorbereiden, uitvoeren en evalueren) voor de eigen organisatie, binnen de lokale overheid en (non-profit of profit) organisaties in de sport- en beweegsector;
 • af willen van het als organisatie (hoofdzakelijk) handelen naar de waan van de dag;
 • kansen en uitdagingen wensen te benutten;
 • sportbeleid willen ontwikkelen dat draagvlak kent binnen de eigen organisatie;
 • inzetten op een beleid dat betekenis en draagvlak heeft binnen de eigen organisatie;
 • willen ontdekken hoe je succesvol aan een nieuwe toekomst kunt werken met een eigentijdse, leuke en unieke methode die in korte tijd leidt tot breed commitment;
 • drie dagen willen investeren om aan een nieuwe toekomst te beginnen.
 

 

Inhoud en opbouw

 • Cursusdata: 31/05, 16/06 en 07/07
 • Lestijden van 09:30 tot 16:30 uur
 • Studiebelasting 21 lesuren en 6 zelfstudie uren
 • Locatie Fontys Sporthogeschool te Eindhoven
 • Inclusief, koffie, thee en een lunch
 • Met STAP subsidie mogelijk!

Dag 1 - Sportbeleid

We kijken naar het sportbeleid in Nederland: welke doelen spelen een rol in de sector sport en bewegen door de jaren heen, wie bepalen dat of zijn hierbij betrokken, welke ontwikkelingen beïnvloeden de keuzes voor ons sportland en wat heb jij daaraan met jouw organisatie. Ook maak je kennis met een gangbare definitie van beleid en leer je de fasen die in een doorsnee beleidsproces aan de orde komen.

Dag 2 - Inzoomen op visie

De 2e cursusdag zoomen we verder in op de beleidscyclus. Het toekomstbeeld dat jij voor jouw sport- en beweegorganisatie hebt, staat centraal. En hoe je dat wil of kunt gaan realiseren: welke strategie, instrumenten en middelen zet je in en wie helpen je daarbij? Wat daar bij komt kijken, is vaak het geheim van de brouwer. Wij gaan proberen dat samen te ontdekken. Samenwerken in de sport is ‘hot’; ook daar gaan we op in. De beleidscyclus eindigt met de vraag hoe beleid succesvol wordt geëvalueerd. Ben je in staat de doelen te bereiken en ‘tegen welke prijs’. Op alle niveaus van de sport- en beweegsector zien we wisselende successen in de doeltreffendheid en doelmatigheid van beleid en daarvan kunnen we leren.

Dag 3 - De LEGO® SERIOUS PLAY® methode

In cursusdag 3 ga je letterlijk bouwen aan de toekomst van een organisatie. Deze cursusdag start met een introductie van de LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Je gaat zelf bouwen en deelt jouw driedimensionale beelden met anderen. Je ondervindt aan den lijve hoe collectieve beelden ontstaan van de huidige maar vooral toekomstige situatie van een organisatie. Hoe ziet die toekomst eruit en wat is ervoor nodig om aan die ambitie vorm te geven? Stap voor stap bouwen deelnemers LEGO modellen die inzicht geven in eigen en elkaars denken. Je ontdekt dat bouwen aan de toekomst, meteen ook het bouwen aan onderlinge betrokkenheid en commitment is. Twee belangrijke voorwaarden voor het succes van jouw beleid.

Praktische werkvormen

In de cursus maken we gebruik van uitdagende en praktische werkvormen en je maakt kennis met de LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Deze leuke en unieke methode helpt jou om de juiste formule te ontdekken en ‘ter tafel’ te brengen waar de behoefte ligt in jouw specifieke situatie.

Locatie cursus

De cursus vindt plaats op Fontys Sporthogeschool te Eindhoven.
De minimale groepsgrootte is 8 en de maximale groepsgrootte is 15 personen.

Placeholder for Fontys video
Met deze cursus zet je de eerste stap naar een nieuwe toekomst. Kortom: de toekomst begint vandaag!'
Arno Bendermacher - docent Sport en Ondernemen en certified Advanced Facilitator LEGO® SERIOUS PLAY®

De cursus bestaat uit 3 dagen van 7 uur. In de tussenliggende dagen ga je door middel van enkele opdrachten, de kennis uit de cursus toepassen op de eigen organisatie. Deze input gebruik je vervolgens weer in de volgende cursusdag.

Elke cursusdag duurt van 09:30 uur tot 16:30 uur en is inclusief koffie, thee en een lunch.

 • Lesuren: 24 uur
 • Zelfstudie uren: circa 6 uur

De docenten van onze cursussen zijn werkzaam in het onderzoeks- en/of onderwijsteam binnen Fontys Sporthogeschool.

Arno Bendermacher geeft les in sportmanagement, sportbeleid en sportorganisatie op Fontys Sporthogeschool. Daarvoor heeft hij 19 jaar bij de KNVB gewerkt als onder andere manager op het gebied van bestuur en control. Hij is zeer gespecialiseerd, gedreven en betrokken als het gaat om beleid, visie en strategie op het gebied van sport en bewegen. Tevens is hij een zeer ervaren en gecertificeerde trainer van de LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Hiervoor is hij speciaal in Denemarken opgeleid tot Certified Advanced Facilitator LEGO® SERIOUS PLAY® en bevoegd om sessies met deze methode te ontwerpen en te faciliteren.

Indien je alle cursusdagen actief hebt bijgewoond en de opdrachten hebt afgerond ontvang je een bewijs van deelname.
 
 

Meerwaarde

De cursus 'Toekomstvisie in sport en bewegen' dwingt je om een keer goed naar de toekomst te kijken; is je visie, missie en strategie op orde en hoe ga je om met kansen en bedreigingen binnen jouw branche? Verder geeft de cursus je een goed inzicht in het sportbeleid van Nederland en leer je wat er bij komt kijken als je een sportbeleid voor je eigen sportorganisatie wilt ontwikkelen.

Placeholder for Fontys video
“Toekomstvisie is een verhelderende cursus die mij veel bevestiging geeft.”
Michel Hofstede, ondernemer in de sportsector

Meerwaarde van de cursus voor werkgever en werknemer

Met de kennis en kunde uit de module kan de werkgever kiezen hoe het beleidsproces in elke fase wordt vormgegeven; voorbeelden, waarmee elders goede ervaringen zijn opgedaan, worden behandeld. Dankzij deze kennis kan de medewerker adviseren wat het beste past bij de eigen organisatie (-cultuur en –structuur). Zo leer je bijvoorbeeld hoe je kansen en uitdagingen in beeld krijgt en ordent, bijvoorbeeld vanuit het rijksbeleid. En, heel belangrijk, hoe je draagvlak creëert en alle neuzen dezelfde kant op krijgt, onder meer door de unieke LEGO® SERIOUS PLAY® methode.

Aan de hand van de inhoud van de module kun je je gereedschapskist gaan vullen. Dat gebeurt op maat, want er is ruimte in de cursus voor de eigen situatie. Mogelijkheden zijn:

 • Een startnotitie over het beleidstraject maken voor zijn Raad van bestuur en/of Raad van toezicht, dan weet je na de cursus welke ingrediënten daarin zouden kunnen.
 • Een analyse maken van alle partijen die in het proces een plek moeten hebben, dan weet je die te benoemen en te ordenen.
 • Wil je organisatie het (sport)beleid samen met de gebruikers vormgeven, dan krijg je hiervoor handvatten.

Cocreatie en samenwerken komen aan bod en dat is heel waardevol voor de organisatie. Succesvolle voorbeelden maar ook voorbeelden waarin het mis ging, worden besproken. Behalve kennis, inzicht en ervaring krijg je ook zin in het aanvliegen van een beleidstraject. De LEGO® SERIOUS PLAY® methode zal hierin zeker weten inspirerend werken!

Deze cursus:

 • 'dwingt' je om goed naar de toekomst te kijken;
 • geeft je inzicht in het sportbeleid van Nederland en ga je aan de slag met het ontwikkelen van een eigen sportbeleid;
 • leer je om in te spelen op kansen en bedreigingen in de sport;
 • geeft je handvatten om draagvlak te creëren middels de unieke LEGO® SERIOUS PLAY® methode.

Kortom na deze cursus ben je in staat om een weloverwogen, eigen aanpak te kiezen en beleid te maken dat kan rekenen op draagvlak binnen je organisatie.

Placeholder for Fontys video
“Ik vind LSP een inspirerende en interactieve lesmethode die je case visueel maakt.”
Evy Steeghs, beleidsmedewerker Sport & Gezondheid en JOGG regisseur

 

 

Praktische info

Niveau
Cursus
Kosten
€ 1.025(BTW vrijgesteld)
Lesplaats(en)
Eindhoven
Lesdagen en -tijd
woensdag 31/05, vrijdag 16/06 en vrijdag 07/07 van 09:30 tot 16:30 uur
Studiebelasting
27 uur: 21 lesuren en 6 zelfstudie uren
Maatwerk
Ook als maatwerk incompany cursus mogelijk!

Wil je graag meer weten of heb je vragen over deze cursus? Of heb je interesse in deze cursus als incompany cursus? Stuur dan een mail naar Margje Moonen, zij beantwoordt je mail zo snel mogelijk. Even bellen met Fontys Sporthogeschool kan natuurlijk ook.

De kosten voor deze cursus of opleiding vind je hierboven bij kosten, duur en startmoment.

Welke kosten zijn wel / niet inbegrepen?
Je hoeft bij ons geen extra kosten te verwachten mits explicitiet vermeld op de website. De kosten voor de cursus zijn inclusief locatie, lesmateriaal, bewijs van deelname en de aangegeven catering tenzij anders vermeld op deze pagina.


Is het mogelijk om de cursus in termijnen te betalen?
Ja, dat is mogelijk. Na aanmelding kun je voor contact openemen met onze afdeling lesgeld: lesgeld@fontys.nl.


Subsidie, lening, beurs, belastingvoordeel?
Er zijn diverse mogelijkheden om voor je studie gebruik te kunnen maken van een lening, subsidie, een beurs en/of van belastingvoordeel. Op deze pagina vind je daarover alle informatie.


Annuleringsvoorwaarden
Op al onze opleidingen zijn de leveringsvoorwaarden van Fontys van toepassing.

  Het is mogelijk om deze cursus incompany en op maat uit te zetten. Wil je hierover meer weten? Stuur dan een e-mail met je vraag naar m.moonen@fontys.nl of bel naar 08850 86996. We denken graag met je mee!

    

    

   Aanmelden

   Hieronder vind je de startdatum van deze cursus of opleiding en kun je je aanmelden.

   Startdata


   Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
   Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
   Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
   Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.