Sprint naar content
Profiel

Vitaliteit op de werkvloer

Gezondheidsbevordering op de werkplek wordt een steeds bekender en belangrijker thema voor werkgevers. Gezonde medewerkers die verantwoorde keuzes maken kunnen hun werkgevers op verschillende gebieden voordelen bezorgen. Met deze cursus zet je de eerste stap naar een gezondere toekomst voor jezelf en jouw collega’s!

Vitaliteit op de werkvloer

De werkplek biedt verschillende mogelijkheden om ‘veel’ extra gezondheidswinst te behalen. Een groot deel van de werkdag wordt hier doorgebracht. Collega’s kunnen als ondersteunende sociale factor ingezet worden om elkaar op een positieve manier te ondersteunen in de gezonde gedragsintenties. Inzetten op gezondheidsbevordering op de werkplek is essentieel, maar ook complex. Kleine en middelgrote werkgevers hebben vaak minder expertise, capaciteit of middelen in huis om initiatieven te initiëren. Zo is kennis over het samenstellen en uitvoeren van programma’s gericht op gezondheidsbevordering op werkplek essentieel.

Wat valt onder gezondheidsbevordering op de werkplek? Hoe ga je hiermee om en hoe pak je dit aan? Hiervoor is deze cursus. Na deze 5-daagse cursus ben je in staat om jouw gezondheidsprogramma binnen jouw organisatie op te bouwen en uit te voeren.

Voordelen van een gezonde werkplek

 • Gelukkigere en energiekere medewerkers;
 • Hogere productiviteit;
 • Minder verzuim;
 • Minder personeelsverloop;
 • Meer werkplezier.

 

Voor wie?

De cursus 'Vitaliteit op de werkvloer' is bedoeld voor werkgevers en werknemers die het belang van een gezonde werkplek en gezonde medewerkers inzien en er zelf mee aan de slag willen gaan zodat het een onderdeel van de organisatie wordt.

Ben jij die professional die:

 • inziet hoe belangrijk gezonde medewerkers zijn;
 • wil ontdekken hoe een gezondheidsprogramma opgebouwd kan worden;
 • kansen en uitdagingen wenst te benutten;
 • met concrete vraagstukken aan de slag wil gaan;
 • de eigen organisatie 'gezonder' wil maken;
 • vijf dagen wil investeren voor een gezonde toekomst.

Dan is de cursus 'Vitaliteit op de werkvloer' een goede eerste stap naar een gezondere werkplek.

Heb je twijfels of de cursus voor jou of jouw organisatie geschikt is, neem dan contact op met Margje Moonen.

 

Placeholder for Fontys video
'Door de praktijkgerichte insteek van de cursus kun je meteen aan de slag met het creëren van een gezondere werkplek.'
Frank Bauman, docent

 

Inhoud en opbouw

Leer hoe je betere inzichten krijgt over het ontwerpen, implementeren, uitvoeren en evalueren van gezondheidsprogramma’s op de werkplek en pak deze kans om ook jouw organisatie naar een gezondere en vitalere werkplek om te zetten.

 • Cursusdata donderdag 29/09, 13/10, 03/11, 24/11 en 15/12
 • Lestijden van 09:30 tot 16:30 uur
 • Studiebelasting 75 uur (35 lesuren en 40 zelfstudie uren)
 • Locatie Fontys Sporthogeschool te Eindhoven
 • Inclusief koffie, thee, water en lunch

Deze meerdaagse cursus bestaat uit 5 dagen van 7 uur. In de tussenliggende dagen ga je door middel van enkele opdrachten, de kennis uit de cursus toepassen op de eigen organisatie. Deze input gebruik je vervolgens weer in de volgende cursusdag.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Gezondheidsbevordering op de werkplek
 • Intake en analyseren
 • Gedragsverandering en communicatie
 • Technologieën op kantoor door professor Steven Vos
 • Inzicht en draagkracht met de LEGO® SERIOUS PLAY® methode
 • Evaluatie met RE-AIM
 • Inrichten van je thuis werkplek
Dag 1 - Assessment - Kennismaken met gezondheidsbevordering op de werkplek
Dag 2 - Planning en Management
Dag 3 - Implementatie - Kennismaking met verschillende interventies
Dag 4 - Implementatie - Bouwen van je eigen gezondheidsprogramma met behulp van de LEGO® SERIOUS PLAY® methode
Dag 5 - Evaluatie en Bestendiging

Deze meerdaagse cursus bestaat uit 5 dagen van 7 uur. In de tussenliggende dagen ga je door middel van enkele opdrachten, de kennis uit de cursus toepassen op de eigen organisatie. Deze input gebruik je vervolgens weer in de volgende cursusdag. Elke cursusdag duurt van 09:30 uur tot 16:30 uur en is inclusief koffie, thee en een lunch.

De cursusdagen worden fysiek op locatie verzorgd door een docent verbonden aan Fontys Sporthogeschool. Diverse andere docenten zullen tevens hun expertise op het beoogde onderwerp delen.

De docenten van onze cursussen zijn werkzaam in het onderzoeks- en/of onderwijsteam binnen Fontys Sporthogeschool.

Frank Bauman is projectmedewerker bij Fontys Vitaal en als programma-manager van het project Move to Health werkzaam bij Fontys Sporthogeschool. Zowel in ontwikkeling, onderzoek en praktijk werkt Frank verschillende jaren aan het thema vitaliteit op de werkvloer. Daarin heeft hij verschillende beweegprogramma’s opgestart bij onder andere CZ en Amarant zorggroep.

Gastdocenten

Prof. dr. Steven Vos is hoogleraar ‘design and analysis of intelligent systems for vitality’ bij TU Eindhoven en lector ‘Move to Be’ bij Fontys Sporthogeschool. Steven Vos is een bruggenbouwer tussen disciplines, beleidsdomeinen en sectoren, maar vooral tussen mensen. Hij wil mensen inspireren en enthousiasmeren om hun grenzen te verleggen en elkaars expertises te versterken, met respect voor ieders eigenheid en talenten. Hij is een veelgevraagde spreker, zowel op (internationale) wetenschappelijke congressen en symposia als op studiedagen, workshops en theatervoorstellingen voor een divers publiek. Zijn open, inspirerende en verrassende kijk op maatschappelijke vraagstukken en uitdagingen (en hoe organisaties hierin vaak te kort schieten) krijgt heel wat bijval. Steven zal tijdens de cursus ingaan op het onderwerp 'Technologie op kantoor' en een combinatie verzorgen van inzichten delen en creatief aan de slag gaan met de deelnemers.

Dennis Arts is onderzoeker in het lectoraat Move to Be bij Fontys Sporthogeschool en promovendus aan de Technische Universiteit Eindhoven. Dennis was sinds kort opleidingsmanager van de bacheloropleiding Sportkunde en de masteropleiding Healthy Ageing Professional. Sinds november is hij manager van het team Onderzoek & Professionalisering. Dennis studeerde in 2002 af aan de ALO Tilburg en behaalde in 2011 zijn master Sports and Health. Zijn onderzoeksinteresse gaat uit naar de invloed van intelligente en adaptieve technologie op het inpassen van beweeggedrag in de dagelijkse routine van volwassenen.

Maartje Kunen is sociaal planoloog en als docent en onderzoeker werkzaam bij Fontys Sporthogeschool. Zowel in advies, onderzoek, onderwijs en praktijk werkt Maartje al vele jaren aan het thema beweegvriendelijke omgeving. ‘Het verbinden van de domeinen sport, bewegen en ruimte is en blijft een uitdaging waar ik me graag mee bezig houd. Zowel in een project waarin we een beweegvriendelijke omgeving ontwikkelen en realiseren of over adviseren, als in het onderwijs waarin ik studenten meeneem in de wereld van het ruimtelijk domein'. Maartje zal als gastdocente optreden omtrent het onderwerp 'Beweegvriendelijke omgeving'.

Arno Bendermacher geeft les in sportmanagement, sportbeleid en sportorganisatie op Fontys Sporthogeschool. Daarvoor heeft hij 19 jaar bij de KNVB gewerkt als onder andere manager op het gebied van bestuur en control. Hij is zeer gespecialiseerd, gedreven en betrokken als het gaat om beleid, visie en strategie op het gebied van sport en bewegen. Tevens is hij een zeer ervaren en gecertificeerde trainer van de LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Hiervoor is hij speciaal in Denemarken opgeleid tot Certified Advanced Facilitator LEGO® SERIOUS PLAY® en bevoegd om sessies met deze methode te ontwerpen en te faciliteren. Tijdens de cursus 'Vitaliteit op de werkvloer' helpt hij mee om een gezondheidsprogramma op te bouwen, te visualiseren en draagvlak te creëren met de unieke LEGO® SERIOUS PLAY® methode.

Na afloop ontvang je een bewijs van deelname als je bij alle dagen aanwezig bent geweest en de opdrachten voldoende hebt afgerond.
 
 

Meerwaarde

De cursus 'Vitaliteit op de werkvloer' geeft je inzicht in gezondheidsbevordering op de werkplek en wat jouw bijdrage hierin kan zijn binnen je eigen organisatie.

De cursus Vitaliteit op de werkvloer:

 • geeft je verdieping en inzicht in verschillende interventies en gezondheidsprogramma's;
 • staat stil bij maatschappelijke problemen waar bedrijven met betrekking tot de gezondheid van de medewerkers tegenaan lopen;
 • biedt jou handvaten omzelf aan de slag te gaan met gezondheidsbevordering op de werkplek;
 • besteedt aandacht hoe gedragsverandering aangepakt en gecommuniceerd kan worden;
 • zet je aan de slag en laat je verschillende gezondheid bevorderende interventies uitvoeren;
 • laat je op een creatieve wijze je eigen 'ideale' gezondheidsprogramma 'opbouwen'.

 
Placeholder for Fontys video
Sport en Strategie over onze opleidingen
'Met de master Healthy Ageing en de cursussen 'Gezond ouder worden' en 'Vitaliteit op de werkvloer' worden professionals opgeleid om kritisch te blijven denken en kunnen ze een interventie of vitaliteitsprogramma gaan toepassen.'

 

Praktische info

Lesplaats(en)
Eindhoven
Lesdagen en -tijd
Donderdag 29/09, 13/10, 03/11, 24/11 en 15/12 van 09:30 tot 16:30 uur
Studiebelasting
35 lesuren en 40 zelfstudie uren
Maatwerk
Ook als maatwerk incompany cursus mogelijk!

Wil je graag meer weten of heb je vragen over deze cursus? Stuur dan een mail naar Margje Moonen, zij beantwoordt je mail zo snel mogelijk. Even bellen met Fontys Sporthogeschool kan natuurlijk ook.

De kosten voor deze cursus of opleiding vind je hierboven bij kosten, duur en startmoment.

Welke kosten zijn wel / niet inbegrepen?
Je hoeft bij ons geen extra kosten te verwachten mits explicitiet vermeld op de website. De kosten voor de cursus zijn inclusief locatie, lesmateriaal, bewijs van deelname en de aangegeven catering tenzij anders vermeld op deze pagina.


Is het mogelijk om de cursus in termijnen te betalen?
Ja, dat is mogelijk. Na aanmelding kun je voor contact openemen met onze afdeling lesgeld: lesgeld@fontys.nl.


Subsidie, lening, beurs, belastingvoordeel?
Er zijn diverse mogelijkheden om voor je studie gebruik te kunnen maken van een lening, subsidie, een beurs en/of van belastingvoordeel. Op deze pagina vind je daarover alle informatie.


Annuleringsvoorwaarden
Op al onze opleidingen zijn de leveringsvoorwaarden van Fontys van toepassing.

   

   

  Aanmelden

  Hieronder vind je de startdatum van deze cursus of opleiding en kun je je aanmelden.


  Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
  Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
  Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
  Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

   

  Locaties en contact