Het woord is aan..

Portret Aziatische vrouw

Shuning-Li: "Ik ben nieuwsgierig naar ‘how things are made’"

Ik kom uit noord-oost China, en steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zo kwam ik op mijn twintigste naar Nederland, om een studie Marketing Management te volgen. Daarna ben ik gaan werken. Maar na vier jaar wilde ik me verder ontwikkelen en mijn huidige functie meer commercieel-technisch maken. Daarom koos ik voor Werktuigbouwkunde. Vooral de theoretische kant vind ik boeiend. Ik ben nieuwsgierig naar ‘how things are made’.

Mijn droom is om in de toekomst een intermediaire rol te gaan spelen voor de importproductie uit China. Een voordeel van deze deeltijdstudie is dat ik praktijk en theorie kan combineren. Ook is het prettig dat ik naast geld verdienen mezelf ook verder ontwikkel.

Sfeerimpressie Fontys

Pim van der Zalm: "De weg naar meesterschap "

Mijn keuze voor de Leidse instrumentmakersschool ( LIS) werd bepaald door mijn fascinatie voor mooie dingen die door het bewerken van fijn metaal gerealiseerd konden worden, zo maakte ik in mijn MTS- tijd een prototype voor een robothand die gebruikt kan worden in de ruimtevaart.
Ik wilde dèstijds met mijn handen werken, een HBO-opleiding had een te theoretische inslag. Tijdens mijn baan bij Defensie- waar ik als helicoptermonteur werkte- ben ik alsnog gestart met mijn HBO opleiding werktuigbouwkunde. De combinatie van werken en het volgen van een deeltijdstudie in de avonduren was goed te doen. Momenteel werk ik bij Hembrug in Haarlem, een bedrijf wat computergestuurde draaibanken bouwt. Het werken daar vind ik zeer uniek, de reistijd naar Fontys is af en toe wel wat pittig aan het worden na een dag werken, maar.. ik heb de keuze gemaakt de studie in Eindhoven af te ronden.
Mijn ambitie: eerst afstuderen op het thema: analyseren en simuleren van het verspanende proces bij CNC draaien en daarna denk ik een start te maken met een eigen bedrijf in de techniek, waarbij ik mijn brede praktijk- en theorie-ervaringen als basis heb.

 • Shuning-Li

  Ik ben nieuwsgierig naar ‘how things are made’

  Ze komt uit het noordoosten van China en is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. “Zo kwam ik op mijn twintigste naar Nederland, om een studie Marketing Management te volgen. Daarna ben ik gaan werken, maar na vier jaar wilde ik me verder ontwikkelen en mijn huidige functie meer commercieel-technisch maken.
  Daarom koos ik voor Werktuigbouwkunde. Vooral de theoretische kant vind ik boeiend. Ik ben nieuwsgierig naar ‘how things are made’.

  Mijn droom is om in de toekomst een intermediaire rol te gaan spelen voor de importproductie uit China. Een voordeel van deze deeltijdstudie is dat ik praktijk en theorie kan combineren. Ook is het prettig dat ik naast geld verdienen mezelf ook verder ontwikkel.”

  Portret Aziatische vrouw Portret Aziatische vrouw
 • Pim van der Zalm

  "De weg naar meesterschap "

  Zijn keuze voor de Leidse instrumentmakers School (LIS) werd bepaald door de fascinatie voor mooie dingen die door het bewerken van fijn metaal gerealiseerd konden worden. “Zo maakte ik in mijn mts-tijd een prototype voor een robothand die gebruikt kan worden in de ruimtevaart.
  Ik wilde destijds met mijn handen werken, een hbo-opleiding had een te zeer theoretische inslag. Tijdens mijn baan bij Defensie - waar ik als helikoptermonteur werkte - ben ik alsnog gestart met mijn hbo-opleiding Werktuigbouwkunde. De combinatie van werken en het volgen van een deeltijdstudie in de avonduren was goed te doen. Momenteel werk ik bij Hembrug in Haarlem, een bedrijf wat computergestuurde draaibanken bouwt. Het werken daar vind ik uniek. De reistijd naar Fontys is af en toe wel pittig na een dag werken, maar ik heb de keuze gemaakt de studie in Eindhoven af te ronden.”
  Wat is je ambitie? “Eerst afstuderen op het thema ‘analyseren en simuleren van het verspanende proces bij CNC draaien’ en daarna denk ik een start te maken met een eigen bedrijf in de techniek, waarbij ik mijn brede praktijk- en theorie-ervaringen als basis heb.”

  Sfeerimpressie Fontys
 • Thijs van Heertum
  Sfeerafbeelding Fontys

  “Ik ben Thijs, 24 jaar oud en woon én werk in Schijndel. Bij Lande b.v. - een design meubelfabriek - maken we zowel meubels voor op kantoor als meubels voor in huis. Zelf ben ik daar werkzaam als prototype technician.”
  Op de afdeling waar Thijs werkzaam is, worden de ideeën van de constructeur/ontwerper tot een tastbaar product gerealiseerd. Zodra de ontwerper hiermee tevreden is, zorgt de afdeling ervoor dat het product met behulp van productiemallen snel en goedkoop gemaakt kan worden.
  “De reden waarom ik hbo Werktuigbouwkunde in deeltijd ben gaan doen? Omdat ik mijn vooropleiding (mbo Werktuigbouwkunde) ook in deeltijd heb gedaan en dat beviel me erg goed. Ik kon hierbij mijn vaste baan goed combineren met de opleiding, net als nu.
  Alhoewel een hbo-opleiding net wat meer tijd kost in verband met het hogere niveau, wil ik erg graag doorgroeien naar een hogere functie als constructeur. Voor deze functie wordt wel meer van me gevraagd, maar na het behalen van het diploma zal ik vast en zeker aan de eisen voldoen en het is dus uiteindelijk allemaal zeker de moeite waard!”