Inhoud opleiding

Doorstuderen na mbo-4

Je hebt een afgeronde opleiding mbo-4 (BBL - Beroeps Begeleidende Leerweg of BOL - Beroeps Opleidende Leerweg) in een technische richting en je werkt momenteel in een technische omgeving én je wilt verder? Wanneer je zelf zover bent dat je je verder wilt ontwikkelen, of dat je in het bedrijf waar je werkt in een positie komt waar een hoger niveau van competenties van je wordt gevraagd dan kan een hbo-opleiding een enorme boost geven aan je carrière.
Je kunt de 4-jarige deeltijd hbo-bacheloropleiding Werktuigbouwkunde gaan volgen, maar met ingang van het studiejaar 2017/2018 biedt Fontys Hogeschool Engineering ook de 2-jarige Associate degree-opleiding in deeltijd aan.

Wat is een Associate degree?

De Associate degree is een nieuw niveau studie in het hoger beroepsonderwijs en ligt tussen het mbo-4 en hbo-bachelorniveau. De diepgang van de studie is op hbo-niveau en de omvang van de studie is dan ook gelijk aan de helft van de hbo-bacheloropleiding Werktuigbouwkunde, namelijk 120 studiepunten (credits).

Voorafgaand aan de opleiding kun je ook de opfriscursus wiskunde volgen:

https://fontys.nl/Professionals-en-werkgevers/Opleidingen-en-cursussen/Opfriscursus-Wiskunde-1.htm

Sfeerafbeelding Fontys
 • Opbouw

  De Associate degree is een tweejarig programma met afwisselend theorie- en praktijklessen. Het theoretische gedeelte van je studie vindt plaats in de lokalen van Fontys Hogeschool Engineering aan de Rachelsmolen 1 te Eindhoven, gedurende twee avonden per week. De opleiding is in het Nederlands, maar je zult ook Engelstalige literatuur tegenkomen.

  Het eerste jaar

  Het eerste studiejaar - het propedeusejaar -  bestaat uit vier onderwijsperiodes van 8 weken, waarin ook veel ruimte is voor het uitvoeren van concrete projecten.

  Tweede jaar

  Het tweede leerjaar bestaat eveneens uit vier onderwijsperiodes. De Associate degree-opleiding sluit je af met een eindopdracht, die je bij voorkeur uitvoert in het bedrijf waar je werkt.

  Sfeerafbeelding Fontys
 • Struikelvakken

  Het combineren van werken en leren is soms best pittig, maar door alles goed en tijdig te plannen is het zeker haalbaar. Het is niet verstandig om de opleiding koste wat het kost zo snel mogelijk af te willen ronden, belangrijker is het om te gaan voor kwaliteit want dat geeft uiteindelijk de beste (studie)resultaten.