Wil jij je lesbevoegdheid halen voor het basisonderwijs of voortgezet onderwijs?

Word zij-instromer!

Zij-instroom in het kort:

> In maximaal twee jaar je lesbevoegdheid halen;
> Werken en leren tegelijkertijd;
> Je werkgever betaalt voor de opleiding

Voorwaarden:

> Je heb een hbo- of wo-diploma in een vak verwant aan een schoolvak;
> Je hebt een baan in het onderwijs;
> Je wordt geschikt bevonden na een uitgebreid assessment.

Heb je een hbo- of wo-diploma en wil je van je huidige baan overstappen naar het onderwijs? Of ben je al bevoegd docent en wil je in een andere onderwijssector aan de slag? Dan kom je wellicht in aanmerking voor het zij-instroomtraject. Hiermee kun je in maximaal twee jaar je bevoegdheid behalen.

Als ‘zij-instromer in het beroep’ volg je een opleiding tot tweedegraads docent voor het (speciaal) basisonderwijs of voortgezet onderwijs. Tegelijkertijd doe je ervaring op in een school, waar je meteen les mag geven. Om in aanmerking te komen voor zij-instroom moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Toelatingseisen en aanvullende voorwaarden

* Je beschikt over een afgeronde hbo- of wo-opleiding, aanverwant aan het vak; hieronder vallen ook een PABO-opleiding of een bachelor lerarenopleiding;
* Je hebt voor het onderwijs relevante maatschappelijke ervaring en beroepservaring;
* Je kunt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen die geen bijzonderheden bevat;
* Je hebt een baan (of baan toegezegd gekregen) in het onderwijs;
* Je dient geschikt bevonden te worden voor het leraarsberoep middels een geschiktheidsassessment.

Wil je leraar worden in het mbo?

Ook dat is mogelijk via zij-instroom.

Ja, ik wil zij-instromer worden!

Lees hier wat je moet doen.

Procedure zij-instroom

Klik hier

Contact

Heb je vragen over zij-instroom? Twijfel je of je in aanmerking komt? Weet je niet zeker welke onderwijssector bij je past? Neem dan contact met ons op:

fontyspro-educatie@fontys.nl