Sprint naar content
Profiel

STAP-budget: tot €1.000 per jaar

Volg je een hbo-opleiding (Associate degree, bachelor of master) in deeltijd bij Fontys of ga je daarmee beginnen? Of ga je een cursus of training volgen? Vraag dan het STAP-budget aan en ontvang tot 1.000 euro aan subsidie wanneer je hiervoor in aanmerking komt. Hiermee studeer je voordelig en maak je een mooie stap in je carrière.

*Onder voorbehoud van de definitieve wetswijziging kunnen per 1 juli 2023 ook studenten, die al in het bekostigd onderwijs volgen, voor een volgend studiejaar STAP-budget aanvragen.

Gaat STAP-budget verdwijnen? Recent zijn er berichten naar buiten gekomen dat het STAP-budget in 2024 gaat verdwijnen. Voor zover wij nu weten gaat het om eenvoorgenomen wijziging die pas volgend jaar ingaat. Over de verdere invulling van STAP in 2023 en de mogelijkheid om financiële hulp te krijgen vanuit de overheid bij het volgen van scholing is nu nog niks bekend. Wij houden de berichtgeving hierover natuurlijk goed in de gaten. Zodra er meer informatie bekend is zullen we je daarover informeren. Lees hier het bericht vanuit het UWV.

 • Je bent tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd*.
 • Je bent EU-burger of partner van een EU burger.
 • Je bent voor tenminste 6 maanden verzekerd voor de volksverzekeringen in de periode van 27 maanden tot 3 maanden voorafgaand aan de subsidieaanvraag.
 • Je hebt dit jaar nog niet eerder het STAP-budget toegekend gekregen.
 • Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen andere financiering op het gebied van onderwijs, zoals studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen.

* voor voltijdopleidingen geldt de aanvullende voorwaarde dat je ten minste 30 jaar oud bent op het moment dat je de subsidie aanvraagt.

 • De scholingsactiviteit is opgenomen in het STAP-scholingsregister (DUO). Kijk voor het aanbod op het STAP-portaal van UWV.
 • De scholingsactiviteit moet na de aanvraag binnen 3 maanden starten;
 • De aanvrager kan alleen subsidie aanvragen voor kosten die niet reeds door derden worden gefinancierd. Is een opleiding duurder dan €1.000 euro? Dan betaal je de rest zelf. Je zou nog kunnen vragen of je werkgever (of een andere partij) het meerdere (of een deel daarvan) wil bijdragen;
 • Zolang er nog budget is (op = op).

Kijk voor het aanbod op het STAP-portaal van UWV.

 1. Je schrijft je in bij Fontys voor de scholingsactiviteit* waaraan je wil deelnemen. Voor een deeltijdopleiding schrijf je je in via Studielink. Ben je al deeltijd student? Maak dan je herinschrijving in orde. Wanneer je in aanmerking komt voor het STAP-budget, kun je bij de (her) inschrijving aangeven hiervan gebruik te willen maken. Ga je met een cursus of training starten? Dan geef je bij je inschrijving via onze website aan dat je gebruik wilt maken van het STAP-budget.
 2. Fontys zal een STAP-aanmeldbewijs afgeven. Dit bewijs moet je als bijlage bij je aanvraag voor een STAP-budget uploaden.
 3. Volgens kan je het STAP-budget digitaal aanvragen via het STAP-portaal van het UWV.

* ga je een voltijdopleiding volgen en ben je ouder dan 30 jaar, geef dan aan de opleiding zelf door dat je in aanmerking wilt komen voor STAP-budget. Dan zorgt de opleiding voor een STAP-aanmeldbewijs.

Er zijn zes aanvraagperiodes per jaar. De eerstvolgende aanvraagmogelijkheden zijn:

 • 1 mei t/m 2 juli 2023: voor start tussen 29 mei en 1 oktober 2023.
 • 3 juli t/m  3 september 2023: voor start tussen 31 juli en 2 december 2023.
 • 4 september t/m 31 oktober 2023: voor start tussen 2 oktober 2023 en 31 januari 2024.
 • 1 november t/m 31 december 2023: voor start tussen 29 november en 31 maart 2024.

Begin je in september met een deeltijdopleiding (Ad, bachelor of master)? Dan gelden de aanvraagperiodes die starten op 1 mei en 3 juli. Studeer je al aan een deeltijdopleiding bij Fontys en ga je in het volgende studiejaar door met die opleiding? Dan kun je meedoen in de aanvraagperiode die start op 3 juli.

Vraag op tijd aan

Het STAP-budget is beperkt en de belangstelling is groot. Wil je kans maken op een STAP-budget, dan is het belangrijk om vóór 10.00 uur op dag van de nieuwe aanvraagperiode inlogt op de website www.stapuwv.nl.

Aandachtspunten

 • Jouw scholing start minimaal vier weken nadat je je STAP-budget hebt aangevraagd. Je scholingsactiviteit mag dus nog niet zijn begonnen.
 • Jouw opleiding start uiterlijk drie maanden na het einde van de betreffende aanvraagperiode
 • Duurt het langer dan 3 maanden voordat je scholing begint? Vraag dan in een volgende periode STAP-budget aan. Je kunt STAP-budget ieder kalenderjaar opnieuw aanvragen.
 • Volg je een meerjarige opleiding? Dan moet je ieder jaar opnieuw STAP-budget aanvragen.

Kijk voor meer informatie over de periodes op de site van het UWV.

Meer informatie over de STAP-regeling, het beschikbare STAP-budget per tijdvak en het aanvragen hiervan kan via het STAP-portaal van UWV.