Programma

18.00 - 19.15 BAR Aan tafel –maaltijd (optioneel)
18.30 - 19.00 BAR Ontvangst alumni (die niet aan het diner deelnemen)
19.15 - 20.15 PODIUM Battle of Technology
20.15 - 21.15 VLOER Power-sessies
21.15 VLOER en BAR Posterpresentaties: studenten tonen actuele onderzoeksresultaten
21.15 BAR Netwerkborrel

PODIUM - Battle of Technology

We trappen af met twee prominenten uit de wereld van sport, technologie en innovaties. Twee sterke opponenten staan in de sportieve arena tegenover elkaar en discussiëren over de invloed en mogelijkheden van technologie op sport en bewegen.  

Kamiel Maase en Aarnout Brombacher kruisen de verbale degens om hun respectievelijke visie op technologie en sport en bewegen over het voetlicht brengen. In een interactieve sessie onder leiding van ‘sportprofessor’ Steven Vos, kun jij dat direct toetsen aan de praktijk en jouw vragen stellen.   

Aarnout Brombacher Prof. dr. ir. Brombacher is sinds 1993 aangesteld als hoogleraar aan de TU/e. Zijn huidige leerstoel is ‘Business Process Design’ aan de faculteit Industrial Design. Hij is auteur en co-auteur van meer dan 100 wetenschappelijke artikelen. Ook is hij lid van TopTeam Sport dat in opdracht van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de Kennis- en innovatieagenda sport 2015-2020 heeft opgesteld. 

Kamiel Maase  Als waardige tegenstander hebben we Kamiel Maase kunnen aantrekken. Maase is sinds 2009 werkzaam bij NOC*NSF. Op dit moment is hij lid van het High Performance Team als expert op het gebied van Wetenschappelijke Ondersteuning Topsport. Maase was in zijn actieve sportcarrière lange afstand-specialist en is nog steeds Nederlands recordhouder op de 5.000m, 10.000m, 30 km en de marathon. Hij vertegenwoordigde Nederland maar liefst drie keer op de Olympische Spelen.    

VLOER - Power-sessies

Ook gaan we aan de slag in compacte interactieve workshops waarbij het toepassen van technologie op het terrein van sport en bewegen centraal staat. Thema’s als ‘slimme omgevingen’ (de gymzaal, het schoolplein of de wijk), wearables en het gebruik van apps, komen aan de orde. We zoomen in op wat dit in de praktijk betekent en wat jij als professional hier mee kunt in het werkveld.

BAR - netwerk-borrel & posterpresentatie

Uiteraard sluiten we de avond weer af met een netwerk-borrel waar we in een ambiance van gezelligheid en gemoedelijkheid elkaar ontmoeten om elkaars ervaringen uit heden en verleden te delen. Daarbij staan de posterpresentaties van een aantal toekomstige alumni (huidige vierdejaars) weer centraal. Zij dingen mee naar de scriptieprijs van Fontys Sporthogeschool. Jij bent de jury.

 • Programma Powersessies

  INNO SportLab Eindhoven Noord

  Sport en bewegen is naast leuk, ook een effectieve en relatief goedkope manier om aan een gezonde, actieve levensstijl te werken. InnoSportLab Sport & Beweeg! stimuleert en ondersteunt de ontwikkeling van innovaties die mensen stimuleren meer te sporten en te bewegen. De Brainport regio Eindhoven is daarbij zowel de proeftuin om te experimenteren, als de broedkamer van waaruit veel interessante nieuwe kennis en technologie beschikbaar komt. Enkele succesvolle voorbeelden zijn: AAA-Lux, Cablean, YOU.FO, SmartGoals, ATO-Gear, Fantastick en Yalp.

  Fieldback

  Hockeyclub Asten-Someren ontwerpt een model voor een speler-portfolio dat gedeeld kan worden met de middelbare school. Een portfolio in een digitale leeromgeving voor sportclubs dat kan communiceren met de digitale leeromgeving.

  Hierbij wordt gebruik gemaakt van het op de TU/e ontwikkelde fieldback systeem voor performance analyse.

  In deze powersessie maak je kennis met het systeem. We laten je zien hoe je in de samenwerking tussen sportclub en middelbare school en met gebruik van beelden, een portfolio van leerling/speler kunt opzetten waarbij de kwaliteit van het proces van trainen/lesgeven en het beoordelen/selecteren verbetert en gewaarborgd wordt. We bespreken technische, didactische, methodische, organisatorische, ethische, juridische aspecten van het systeem.

  Nijha

  In deze powersessie laat Nijha zien hoe digitalisering in een sportaccommodatie ingezet kan worden. Van een touchscreen/tablet waarmee je alle elektrisch te bedienen sportinstallaties bediend tot en met hele simpele en laagdrempelige oplossingen waarmee de deelnemers ‘morgen’ zouden kunnen starten. Nijha werkt hard aan een prototype van een digitale toepassing die tijdens de powersessie ingezet en getest wordt. Succes van digitalisering in de gymzaal of buiten zit-em in de eenvoud. Vereist: Smartphone.

  Boosth & Coach

  COACH staat voor Centre for Overweight Adolescent and Children's Healthcare. Dit centrum richt zich op de gezondheidszorg voor kinderen en jong volwassenen met overgewicht. BOOSTH is een gave serious online game voor smartphone, tablet of pv, waarbij jongeren punten verdienen door te gamen én te bewegen met behulp van een draagbare sensor. COACH is onderdeel van het MUMC+ en onderzoekt in hoeverre BOOSTH een bijdrage levert en kan leveren aan het verbeteren van leefstijl van kinderen.

  PICOO

  Picoo mixt het interactieve van computerspelletjes met het leuke van buitenspelletjes en levert daarmee een geheel nieuwe speelervaring. Uiteraard mag je dat zelf ervaren tijdens de powersessie! We starten de powersessie met een korte uitleg wat Picoo precies is en wat het kan, en speel je TrilTikkertje... Na afloop horen we graag je feedback over Picoo en TrilTikkertje!

  Embedded Fitness

  Embedded Fitness is hét bedrijf op het gebied van interactief en serious gaming. De missie van Embedded Fitness is om te laten zien dat bewegen heel leuk kan zijn en daarmee diverse doelgroepen, die om bepaalde redenen te weinig bewegen, aan het sporten te krijgen. Ook op het gebied van ontwikkeling naar interactieve bewegingsconcepten voor jong en oud, wordt er onderzoek gedaan naar energieverbruik, implementatie-mogelijkheden en energieverbruik.

  Klik hier voor de presentatie.

  PHASE onderzoek

  Innovatief onderzoek naar beweging en de omgeving. Het gebruik van accelerometers en GPS-loggers is een belangrijke recente innovatie in het onderzoek naar sport en bewegen. Hierdoor wordt niet alleen gemeten hoeveel kinderen bewegen, maar kan worden bepaald waar ze bewegen en hoe die omgeving eruit zag. Op die manier kan de link gelegd worden tussen bewegen en specifieke eigenschappen van de omgeving.

  Presteren op topniveau

  Nick Isbouts is performance coach. Hij begeleidt topsporters coaches en teams (Oranje-Rood), om het beste uit zichzelf te halen. Na de coaching-opleiding aan de Coaching Academy in Naarden, dook hij in sport-psychologie, health-psychology en inspanningsfysiologie om vanuit een totaalplaatje sneller met een sporter tot maximale prestaties te kunnen komen. In deze powersessie gaat hij in op de manier waarop prestatieverbetering kan worden versneld door het stellen en managen van de juiste doelen; de basis van ieder mentale training-programma.

  Klik hier voor de presentatie

  Voor Iedereen een App

  Naast de deelnemers zelf krijgen professionals en organisaties (zoals scholen, sportverenigingen en gemeenten) in de praktijk ook te maken met sportapps. Professionals als (personal) trainers, coaches, leefstijlprofessionals, maar ook docenten kunnen hun deelnemers aanmoedigen een sportapp te gebruiken met als doel goede intenties vol te houden, nieuwe doelen te stellen en ervaringen te delen. In deze powersessie worden vragen beantwoord als: welke app moet je dan kiezen en hoe kan je de kwaliteit van een app bepalen?

  Door: Mark JanssenRuben Walravens en Jos Goudsmit / Lectoraat Move te Be

  Klik hier voor de presentatie

  Regulate to activate

  We kennen ze allemaal: ambitieuze (jong) volwassenen die naast een carrière een gezin draaiend houden en participeren in een stevig sociaal netwerk. Strakke agenda’s, weinig tijd en altijd druk in de 24/7 economie. In deze powersessie laten we zien hoe je door middel van slimme technologie drukke twintigers, dertigers en veertigers kunt ondersteunen in het stellen van doelen, inzicht geven in het eigen gedrag en het leggen van prioriteiten, met als doel te komen tot een meer actieve leefstijl. Met name voor leefstijlprofessionals, beweegconsultants en personal trainers. Vernieuwend in vergelijking met bestaande interventies en technologie is dat zelfsturing en planning (tijd/prioriteit) centraal staan, waardoor niet de context leidend is maar het individu.

  Door: Dennis Arts en Joost Oomen / Lectoraat Move to Be

  Dashtag

  Sporten in teamverband voldoet niet meer aan alle behoeftes van de jeugd. In het dagelijks leven worden zij constant geïnspireerd en entertained, zijn aan het chatten met vrienden, posten op en volgen van sociale media, en dit alles direct op hun smartphone. DashTag heeft daarom een sportplatform gecreëerd, waarin de Dash, een wearable sensor, een cruciale rol speelt. In deze powersessie licht Dirk van den Berg, bewegingswetenschapper en zelf alumnus van Sporthogeschool, de keuzes toe die DashTag gemaakt heeft in relatie tot ontwikkelingen in sport en technologie.

  Door: Dirk van den Berg

  Klik hier voor de presentatie

  Bouncers/Wat mensen beweegt

  In deze powersessie geven we een toelichting op het effect van een online interactie-modus op de fysieke activiteit van een sociale groep. Méér sociale interactie kan helpen bij meer bewegen: personen zijn actiever als ze deel uitmaken van een groep. BOUNCERS, de eerste sociale beweeg-app, bezit zo’n online interactie modus. Naast de prestaties van zijn/haar gebruiker, worden ook de prestaties van andere BOUNCERS gebruikers zichtbaar. Hierdoor staat de gebruiker, in contact met andere gebruikers, en kan hij zijn eigen gedrag spiegelen aan dat van anderen. Door: John Marinus

  Smartgoals

  Kom ervaren en beleven waarom de interactieve pionnen van SmartGoals zijn uitgeroepen tot Nederlandse Sport Innovatie van het jaar. SmartGoals is een hulpmiddel voor de leraar/trainer en kent toepassingen in allerlei sporten, lichamelijk onderwijs, ouderenzorg en bewegen in de wijk. De belangrijkste waarden van SmartGoals zijn: plezier voor iedereen, hoog niveau training en het bijhouden van groei en prestaties. Met klanten als Ajax, PSV, Feyenoord, Oranje-Rood, HC Den Bosch, Internationale Topclubs, lokale verenigingen, scholen, fitness centra, gemeentes, etc wordt er goed aan de weg getimmerd door dit jonge bedrijf uit Eindhoven.

  Klik hier voor de presentatie

  Zitten, onze nieuwe vijand

  Mensen zijn niet gemaakt om te zitten, maar toch doen we het ontzettend veel. Ook studenten en medewerkers in het onderwijs brengen de dagen voornamelijk zittend door. Hoe gevaarlijk is het om te zitten en hoe kunnen nieuwe apps ons helpen om ons zitten te onderbreken? Tijdens deze sessie vertelt Dr. Karen Van Hoye je over het belang van minder zitten en geeft ze je ideeën om je zit-gewoonten aan te passen.

  Klik hier voor de presentatie

  Tanita slimme personen-weegschalen.

  Je hebt een hele fijne zomer gehad, erg genoten van het leven en je wilt weer fit worden. Je gaat aan de slag met trainen en voeding maar je merkt daar in het begin nauwelijks iets van. Demotivatie ligt op de loer: ‘sporten en/of diëten is niks voor mij, het werkt toch niet.’

  Tanita levert slimme personen-weegschalen die het lichaam opmeten. Met de zogenaamde BIA-technologie kunnen verschillende lichaamsvariabelen gemeten worden zoals spier-, vet- en botmassa en hydratatieniveau. Zodra jij aanpassingen aanbrengt in je beweging en/of voeding, zullen de monitoren van Tanita dat laten zien.