Workshops

Workshop voetbal (praktijk) - Rick de Rooij (PSV)

PSV Jeugdopleiding is de laatste jaren hard aan het werk om haar opleidingsvisie vorm te geven. Binnen deze visie wordt er aandacht geschonken aan de zelfregulatie van jeugdspelers op zowel trainingen als in wedstrijden. Ook wordt er expliciet aandacht besteed aan de breed motorische ontwikkeling van de jeugdspelers in tegenstelling tot het opleiden van specialisten.

In deze praktische workshop zult u een training ervaren zoals deze op de Herdgang wordt gegeven.

Workshop volleybal - Jeroen Koekoek en Wytse Walinga (CALO Zwolle)

Deze praktische workshop richt zich op de vraag hoe digitale leermiddelen kunnen bijdragen aan het ontwerpen en begeleiden van leerrijke volleybalsituaties.

De workshop bestaat uit een gestructureerd ontwerp aan de hand van het spelbalans concept (Koekoek, Dokman en Walinga, 2011) en bijbehorende spelanalyse met behulp van video-feedback. Tevens zal de vraag centraal staan hoe video-feedback bijdraagt aan de zelfregulatie van de volleyballende speler.

Workshop softbal - Ruud van Wylick (Stedelijk College Eindhoven), Corinne van de Griendt (KNBSB) en Bart Hanegraaff (Bixie Baseball Academy).

In deze unieke combinatie wordt onderwijs, breedtesport en topsport met elkaar verbonden. Net als in de visie van het Netwerk Teaching Games, zal ook tijdens deze workshop de speler en/of het spel centraal staan. Want hoe stel ik binnen softbal mijn speler(s) in staat te om zélf de speluitdagingen binnen softbal op te lossen? 

Binnen deze praktische workshop krijgt u de tools in handen om middels het ontwerpen van oefeningen en het aanpassen van het (softbal)spel een antwoord te geven op deze vraag.

Workshop hockey: Sjef Hendrikx (Internationale School Eindhoven én hoofdcoach HC Helmond H1) en Fieke Boekhorst (opleidingscoördinator HC Helmond)

De combinatie onderwijs, breedtesport en topsport vindt ook plaats op het hockeyveld. Want in deze workshop wordt u geïnspireerd door de innovatieve coach én docent LO Sjef Hendrikx die zijn herenteam spelgecentreerd training geeft, maar tevens zelfregulatie door heeft gevoerd in het maken van tactische beslissingen. Naast hem zal (oud-international) Fieke Boekhorst staan die de vertaling maakt naar het opleiden van jeugdspelers binnen de hockeysport.

Workshop voetbal (theorie) - Elwin van Keulen (SC Cambuur)

Misschien heeft u het artikel in De Correspondent ook gelezen? Elwin van Keulen was tijdens zijn opleiding op de ALO in Groningen al werkzaam in de voetbalwereld. En is nu op zijn 26e jeugdtrainer alsmede hoofd opleidingen bij SC Cambuur.

In zijn werk streeft hij naar het creëren van een zo’n optimaal mogelijk leerklimaat voor zijn spelers. Waarbij hij er ontzettend van bewust is welke invloed een trainer/docent/opvoeder hierop kan hebben zonder de bepalende factor te willen zijn. Hoe schep ik vertrouwen bij mijn jeugdspelers zodat zij fouten durven te maken, maar ook zelf met oplossingen durven te komen?

Masterclass Dr. Shane Pill - Game Sense masterclass: de pedagogische principes van spelaanpassingen binnen doelspelen

Hoe lok ik zelfregulatie van spelers uit? In deze inspirerende masterclass zal er een demonstratie gegeven worden hoe je middels (regel)aanpassingen, een spel kunt ontwerpen dat ten dienst staat van de speler. Het doelspel Touch Football zal hierbij als basis gebruikt worden.

U gaat als (actieve) deelnemer een serie van aanpassingen ervaren om zodoende de invloed op het spel écht te beleven. Deze aanpassingen binnen taak-, speler, en omgevingsfactoren, die ook binnen andere doelspelen toegepast kunnen worden, zullen de speler in staat stellen om zelf tot de juiste spelstrategie te komen.