FITT: Vitale en gelukkige medewerkers dankzij of ondanks technologie?

FITT - POWER FITTING

Dat onvoldoende bewegen verstrekkende gezondheidsgevolgen heeft is helaas geen angstbeeld meer maar is een harde realiteit. We zitten meer dan ooit en zijn steeds minder actief. En COVID-19 heeft het er allemaal niet beter op gemaakt…

Meer dan ooit brengen mensen zittend hun dag door achter een computerscherm – al dan niet in hun geïmproviseerde thuiskantoor – met schrijven, e-mailen, administratie op orde houden, presentaties voorbereiden, documenten doorlezen en overleg en brainstormsessies in MS TEAMS of andere ZOOM-omgevingen. Dit alles zorgt niet enkel voor fysiek ongemak maar weegt ook op de mentale gezondheid van mensen.

Sinds 2020 werkt het lectoraat Move to Be van Fontys Sporthogeschool samen met TU/e, IMEC en TNO aan de ontwikkeling van een grootschalig programma (FITT) gericht op de vitaliteit van werknemers.

Concreet gaan we, op technologie gebaseerde data-gedreven gepersonaliseerde oplossingen, producten en systemen ontwikkelen die de maatschappelijke uitdagingen aanpakken waarmee onze generatie thuis- en kantoormedewerkers mee geconfronteerd worden. Daaronder valt het verminderen van sedentair gedrag en stress en het optimaliseren van de balans tussen welzijn, gezondheid, lichaamsbeweging en productiviteit.

Contactpersoon Lector Dr. Steven Vos

+31 8850 89799
steven.vos@fontys.nl

Resultaten en ontmoetingsplek

De eerste resultaten van het programma worden steeds meer zichtbaar. Zo ging op 1 september 2020 een vierjarig onderzoeksproject POWEr FITTing (FITTing Persons’ vitality and Optimizing their Work Environment) van start. In dit project gaan de FITT-partners, samen met studenten en bedrijven die zich georganiseerd hebben in de businessclub van Hockeyclub Oranje-Rood, aan de slag met sensortechnologie om de kantooromgeving af te stemmen op de behoeften van individuele gebruikers. Het project wordt gefinancierd door Eindhoven Engine. Het bieden van een stimulerend eco-systeem en een ontmoetingsplek staat hierbij centraal. Wil je meer weten over deze ontmoetingsplek, kijk dan naar dit filmpje met een toelichting door Maarten Steinbuch, Katje Pahnke en Steven Vos.

Wegens het niet accepteren van de cookies is de youtube video niet zichtbaar.