FITT: Vitale en gelukkige medewerkers dankzij of ondanks technologie?

FITT - POWER FITTING

Dat onvoldoende bewegen verstrekkende gezondheidsgevolgen heeft is helaas geen angstbeeld meer maar is een harde realiteit. We zitten meer dan ooit en zijn steeds minder actief. En COVID-19 heeft het er allemaal niet beter op gemaakt…

Meer dan ooit brengen mensen zittend hun dag door achter een computerscherm – al dan niet in hun geïmproviseerde thuiskantoor – met schrijven, e-mailen, administratie op orde houden, presentaties voorbereiden, documenten doorlezen en overleg en brainstormsessies in MS TEAMS of andere ZOOM-omgevingen. Dit alles zorgt niet enkel voor fysiek ongemak maar weegt ook op de mentale gezondheid van mensen.

Sinds 2020 werkt het lectoraat Move to Be van Fontys Sporthogeschool samen met TU/e, IMEC en TNO aan de ontwikkeling van een grootschalig programma (FITT) gericht op de vitaliteit van werknemers.

Concreet gaan we, op technologie gebaseerde data-gedreven gepersonaliseerde oplossingen, producten en systemen ontwikkelen die de maatschappelijke uitdagingen aanpakken waarmee onze generatie thuis- en kantoormedewerkers mee geconfronteerd worden. Daaronder valt het verminderen van sedentair gedrag en stress en het optimaliseren van de balans tussen welzijn, gezondheid, lichaamsbeweging en productiviteit.

Contactpersoon Lector Dr. Steven Vos

+31 8850 89799
steven.vos@fontys.nl

Live talkshow 'Vitaliteit op de werkvloer' tijdens Dutch Technology Week 2021

In een live talkshow deelden Maarten Steinbuch (TU/e en Eindhoven Engine), Sywert Brongersma (imec Nederland), Steven Vos (TU/e en Fontys), Marieke van Beurden (TU/e) en Pieter Jansen (HC Oranje Rood) hun visies op de toekomst van ons werken en de rol van technologie daarin.

Dennis Arts van Fontys Sporthogeschool ging dieper in op het onderwerp thuiswerken inclusief de voor- en de nadelen ervan en gaf een aantal interessante, bruikbare en leerzame tips om vitaal te blijven gedurende werktijd.

In de live show waren tevens live demo’s van innovatieve oplossingen met inzet van slimme technologieën te zien en werd vooruitgeblikt naar de opening van de Workplace Vitality Hub op High Tech Campus Eindhoven.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Start van het project

Op 1 september 2020 ging het vierjarig onderzoeksproject POWEr FITTing (FITTing Persons’ vitality and Optimizing their Work Environment) van start. In dit project gaan de FITT-partners, samen met studenten en bedrijven die zich georganiseerd hebben in de businessclub van Hockeyclub Oranje-Rood, aan de slag met sensortechnologie om de kantooromgeving af te stemmen op de behoeften van individuele gebruikers. Het project wordt gefinancierd door Eindhoven Engine. Het bieden van een stimulerend eco-systeem en een ontmoetingsplek staat hierbij centraal. Wil je meer weten over deze ontmoetingsplek, kijk dan naar dit filmpje met een toelichting door Maarten Steinbuch, Katje Pahnke en Steven Vos.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.