Inspirerende eerste editie Back to School, Alumni-netwerk Sporthogeschool

Voor velen voelde het als ‘thuiskomen.’ In een ontspannen sfeer vond woensdagavond 7 oktober de eerste themabijeenkomst ‘Back to School’ plaats. Tijdens deze kick-off gaven docenten van Fontys Sporthogeschool de alumni-bezoekers inzicht in de meest recente ontwikkelingen op het terrein van duurzaam en verantwoord sporten en bewegen. “Een aansprekend programma dat mij op verschillende manieren aan het denken heeft gezet”, aldus Ruben Keulers, alumnus Lichamelijke Opvoeding 2002.

De avond startte met een gezamenlijk diner waar alumni en docenten elkaar op een informele manier konden ontmoeten. Lector en kersverse sporthoogleraar Steven Vos nam de ruim 140 bijeengekomen alumni vervolgens mee in een pleidooi over duurzaam en verantwoord sporten en bewegen. De lector deelde zijn inzichten in wat mensen nu echt raakt om te bewegen. Is bewegen een last, een lust of gewoon leuk voor mensen? En wat doen we met het feit dat we ons steeds vaker een burn-out in sporten? Zo ging Vos met de toehoorders in discussie over bijvoorbeeld de ontwikkelingen van sociale prestatiedrang. Door velen werd zijn lezing als zeer inspirerend gezien. Volgens alumnus Sanne van der Aa: “Een echte eyeopener.“

Na deze sessie gingen de oud-studenten zelf aan de slag met themagerichte workshops gerelateerd aan de verschillende afstudeerrichtingen. Koen Raemakers wilde met zijn deelname aan de workshop ‘Back to Playing and Teaching Games’ zijn geheugen even ‘refreshen’. Bjorn Eekels zag in de workshop InspiRun een interactieve hardloop-app met veel potentie. Bjorn: “Mede de kracht van het totaalpakket heeft mij zeer geïnspireerd. Als ik zelf hardloper zou zijn, zou ik zeker overwegen om hem te gebruiken”. Ben Maas prees de uitleg van docent Roel Nabuurs op de nieuwe projectmanagement methode ‘Scrumming’ en de manier waarop hij dit naar het onderwijs vertaalde. Tot slot zag Ben Vriends het als een mooie uitdaging om de theorie rondom waardecreatie in de outdoorbranche daadwerkelijk door te vertalen naar zijn eigen werkomgeving.

De avond werd afgesloten aan de bar, waar naast ruimte voor de borrel ook negen afgestudeerden van afgelopen studiejaar de uitkomsten van hun afstudeerscriptie presenteerden. Middels een posterpresentatie konden ze de praktijkrelevantie van hun onderzoek toelichten aan hun nieuwe collega’s uit het werkveld. Middels een heuse medailletoekenning konden alle alumni hun waardeoordeel toekennen. Tijdens de diploma-uitreiking wordt, op basis van deze score én de waarde van een juryoordeel een scriptieprijs uitgereikt aan het meest veelbelovende onderzoek.

De missie van de avond was om kennis van binnen en van buiten de opleidingen met elkaar te delen. Dennis Arts, teamleider Sport en Bewegingseducatie: “Een avond als deze is onmiskenbaar van toegevoegde waarde voor belangrijke spelers uit het werkveld, de alumni zelf. Het netwerk vormt voor ons een belangrijk verlengstuk van de opleiding, waarbinnen je vraagstukken kwijt kunt én waarbij ontmoeten, innoveren, reflectie, verbondenheid en plezier centraal staan”. Hopelijk heeft deze avond een bijdrage kunnen leveren aan deze co-creatie en kunnen we volgend jaar weer een prachtig programma aanbieden.