Kurzweil

Voor iedereen met én zonder dyslexie

Als student of medewerker van Fontys kun je op het werk én thuis gratis gebruik maken van het programma Kurzweil 3000. Dit computerprogramma helpt bij het schrijven, lezen en begrijpen van teksten. Hoewel Kurzweil in eerste instantie is bedoeld voor mensen met dyslexie heeft het veel functies die ook nuttig kunnen zijn als je geen dyslexie hebt.

Sfeerafbeelding Fontys

Wat kun je met Kurzweil?

Kurzweil is een veelzijdig programma met een groot aantal functies die je kunnen helpen bij:

  • Begrijpend lezen door middel van realistische voorleesstemmen in verschillende talen;
  • Opstellen van teksten; Kurzweil is een eenvoudige tekstverwerker, bestanden kunnen in Word verder worden bewerkt;
  • Controleren op spellingsfouten; Kurzweil bevat functies voor spellingscontrole en woordvoorspelling waarmee spellingsfouten verbeterd en voorkomen kunnen worden;
  • Ordenen van je gedachten via mindmaps, en die omzetten naar een goede opbouw van een document;
  • Scannen en converteren van documenten naar (bewerkbare) tekst; Kurzweil herkent o.a. doc, pdf, jpg en epub bestanden;
  • Omzetten van tekst naar geluidsbestanden; Kurzweil kan je teksten omzetten naar wav- of mp3-bestanden;
  • Maken van samenvattingen; door gebruik van ‘markeerstiften’ selecteer je makkelijk belangrijke stukken tekst en voeg je ze samen tot samenvattingen;

Verder is er Kurzweil Online, een vereenvoudigd programma dat je gewoon opent in je Chrome browser (ook geschikt voor Chromebook) en is er, ook voor Chrome, de browsextensie Web2Speech voor het voorlezen van webpagina's. Voor iPad en iPhome tenslotte bestaat de app Kurzweil Mobile.

Ondersteuning bij toetsen

Kurzweil kan worden gebruikt ter ondersteuning bij het maken van toetsen, maar hiervoor heb je toestemming nodig. Wil je hiervan gebruik maken, neem dan contact op met de examencommissie van je opleiding.

Aan de slag met Kurzweil

Op de Kurzweil gebruikerspagina vind je de link naar het installatiebestand en handleidingen voor het installeren en het gebruik van Kurzweil.

Om Kurzweil te kunnen gebruiken heb je een licentie nodig. Deze zijn beschikbaar voor alle studenten en medewerkers. Wil je een licentie? Stuur even een mail met je pcn naar kurzweil@fontys.nl en wij zorgen ervoor dat jij een licentie krijgt.

Hulp nodig?

Voor vragen over of hulp bij Kurzweil kun je terecht bij Olaf Schiltmans van de mediatheek, of stuur je vragen naar het e-mailadres kurzweil@fontys.nl.

E-book service voor studenten met dyslexie

Stichting Dedicon levert digitale leermiddelen voor studenten met dyslexie.
Studenten met dyslexie kunnen bij Dedicon een account aanmaken (let op: Voor elke aangemelde gebruiker dient eerst een verklaring leesbeperking geaccepteerd te zijn.). Je kunt dan via isbn checken of een boek in pdf uitgave beschikbaar is. Dit kun je dan kopen voor een klein bedrag. Is het niet beschikbaar, dan kun je een verzoek tot vervaardiging doen en vervolgens komt de pdf uitgave beschikbaar.

Meer weten?

Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys