Studiekeuzeactiviteiten

Activiteiten op aanvraag

De volgende activiteiten kun je als decaan zelf aanvragen bij Fontys:

Overige studiekeuzeactiviteiten

Fontys biedt daarnaast een breed scala aan studiekeuzeactiviteiten aan waar scholieren op eigen initiatief gebruik van kunnen maken.

Studiekeuzecheck

Een bewuste studiekeuze vergroot de kans dat een aankomend student straks succesvol is tijdens de studie. Daarom is de studiekeuzecheck bij Fontys verplicht. Nadat de aankomend student zich aanmeldt bij Studielink krijgt hij een uitnodiging voor de studiekeuzecheck. Deze bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een contactmoment met de opleiding. Op basis hiervan krijgt hij een studiekeuzeadvies. Zo weet hij of de gekozen studie bij hem past of wat je eventueel kan doen om deze passend te maken. Als de opleiding niet de juiste keuze is dan bieden wij hulp bij het maken van een betere keuze. Het studiekeuzeadvies vormt ook de basis voor de studieloopbaanbegeleiding bij Fontys. Meer informatie

mm/1/c/b/103848_fullimage_voorlichting-aanvragen-225x115.jpg

Fontys vindt het belangrijk dat jullie leerlingen op de juiste plek terecht komen. Om hen hierbij te helpen bieden wij studiekeuzeactiviteiten aan die aansluiten op de informatiebehoefte in alle fasen van het studiekeuzeproces en bij de lob-activiteiten op school.

 • Brede voorlichtingen

  Doelgroep: Vanaf havo 4 / vwo 5
  Fase Studiekeuzeproces:
  oriënteren / verkennen

  Om leerlingen goed de weg te kunnen wijzen in het onderwijsaanbod binnen Fontys zijn er 16 voorlichtingen ontwikkeld:

  Bedrijfskundig
  Commercieel
  Communicatie, Media en Vormgeving
  Creatief Denken
  Financieel Economisch
  Gezondheidszorg
  HBO Rechten
  ICT
  Kunsten
  Leraar worden (basis- en voortgezet onderwijs)
  Logistiek
  Mens en Maatschappij
  Ondernemerschap
  Sport
  Techniek
  Toegepaste Natuurwetenschappen

  In de brede voorlichtingen staat het interessegebied van de leerling centraal.
  Nadruk ligt op het laten zien van de mogelijkheden bij Fontys als je denkt aan een bepaalde studierichting.

  Meer informatie of aanvragen? Neem contact op met een adviseur of stuur een mail naar voorlichterspool@fontys.nl.

 • Open dag / avond

  Fase Studiekeuzeproces: oriënteren / verkennen / verdiepen

  Tijdens de open dag krijgt de leerling informatie over studeren bij Fontys. Van diverse opleidingen kunnen er voorlichtingen worden bijgewoond. Ze maken kennis met docenten en studenten en ze kunnen uitgebreid de sfeer proeven. Een bezoek aan (practicum)lokalen en demonstraties geven een indruk van de opleiding. Ook krijgen ze een beeld van de stad en sport- en studieverenigingen.

  Een overzicht van de open dagen vindt u op de pagina 'Agenda'.

 • Proefstuderen en meelopen

  Doelgroep: havo 4 en 5 / vwo 5 en 6
  Fase Studiekeuzeproces: verdiepen / knoop doorhakken

  Proefstuderen

  Tijdens het proefstuderen studeert de leerling samen met een groepje scholieren een dag bij een opleiding. Er wordt een speciaal programma samengesteld, waardoor de leerling een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Ook maken ze kennis met studenten en docenten en ervaren ze wat studeren bij Fontys inhoudt.

  Meelopen

  Als de leerling een keer wil ervaren hoe het er ‘echt’ bij de opleiding aan toe gaat kunnen ze student voor een dag worden. Ze worden gekoppeld aan een van onze studenten en volgen een aantal lessen. Ze maken een gewone lesdag mee, waarin ze colleges kunnen bijwonen en met studenten en docenten kunnen praten. Het lesprogramma van de studenten is deze dag ook hun programma. Zij vertellen hoe het is om hier te studeren en wat de studie inhoudt.

  Op de pagina 'Agenda' vindt u alle proefstudeerdata en wanneer je kunt meelopen. Een aantal opleidingen organiseert meeloopdagen op afspraak. Zie de opleidingsinformatie voor meer informatie.

  mm/6/e/6/29322_fullimage_DSC_2025.jpg
 • Gesprek met studie- en beroepskeuzeadviseur
  Een leerling met vragen die betrekking hebben op de studiekeuze kan terecht bij een van onze gecertificeerde studie- en beroepskeuzeadviseurs.

  Studentenloopbaancentrum
  Telefoon: 08850 82222
  E-mail: studentenloopbaancentrum@fontys.nl
 • Individueel Studiekeuzetraject
  Het kiezen van een studie is voor scholieren een lastig proces waar sommigen wel wat extra hulp bij kunnen gebruiken. Bij dit event worden laatstejaars van de havo, vwo of mbo geholpen door professionele studie- en beroepskeuzeadviseurs bij het maken van een passende studiekeuze. Aan het einde van de dag vol gesprekken en testen beschikt de scholier over voldoende kennis en inzicht om een goede studiekeuze te kunnen maken.

  Bekijk de pagina Individueel Studiekeuzetraject.
  Scholieren tijdens studiekeuzespel
 • Individueel studie- en beroepskeuzeonderzoek

  Een studie- en beroepskeuzeonderzoek bestaat uit een aantal individuele gesprekken, testen en/of opdrachten. In het eerste gesprek bepaalt uw kind samen met de studie- en beroepskeuzeadviseur wat hij/zij nodig heeft om tot een goede studiekeuze te komen. Hij/zij kan deelnemen aan een testdag met testen op het gebied van capaciteiten, interesses en studiehouding. In de adviesgesprekken worden alle conclusies en resultaten van de testen en opdrachten op een rij gezet. Daarna is de scholier in staat om zelf een keuze te maken.

  Bekijk de pagina 'Studie- en beroepskeuzeonderzoek' voor informatie.

 • Voorlichting 'Helpen Kiezen' voor ouders

  Doelgroep: ouders

  Fontys biedt voorlichtingen voor ouders waarbij verschillende aspecten van het studiekeuzeproces worden belicht en in het bijzonder de rol van ouders hierbij. Uit onderzoek blijkt dat ouders een belangrijke rol spelen in studiekeuzeproces. Maar dat belang wordt altijd onderschat. De huidige generatie ouders gaat er vaak vanuit dat het kind alle keuzemogelijkheden kent en zelf in staat is te kiezen. Dat is niet zo. Het kind heeft wel makkelijker toegang tot informatie over studiekeuzemogelijkheden, maar is, door het ontwikkelende puberbrein, niet altijd in staat om die keuze makkelijk zelf te maken. Aan de hand van tips en praktische inzichten worden concrete handvatten geboden voor de ondersteuning van het studiekeuzeproces van hun kinderen. Voor meer informatie, neem contact op met een adviseur of stuur een mail naar voorlichterspool@fontys.nl.

 • Fontys Informatiemarkt


  Doelgroep: Vanaf havo 4 / vwo 5.
  Fase Studiekeuzeproces: oriënteren / verkennen

  Op de informatiemarkt helpen studenten en medewerkers van Fontys de scholieren graag met het maken van de juiste studiekeuze. Ze krijgen informatie over het complete aanbod van Fontys opleidingen.

  Daarnaast kunnen ze bij de studenten terecht met al hun vragen rondom studeren en student zijn en de overstap naar het hbo.

  We helpen ze hiermee echt met het zetten van de volgende stap in hun keuzeproces.

 • Hbo of universiteit

  De verschillen tussen hbo en universiteit

  Het belangrijkste verschil tussen hoger beroepsonderwijs (hbo) en wetenschappelijk onderwijs (wo) is de lesstof. Een hbo-opleiding leidt studenten op voor een beroep en richt zich vooral op de toepassing van bestaande kennis.

  HboUniversiteit
  Praktijkgericht met een duidelijk beroepsbeeldTheoretisch- en onderzoeksgericht
  Toepassingsgericht onderzoekWetenschappelijk onderzoek
  Toepassen van bestaande kennisOntwikkelen van nieuwe kennis
  Gerichte praktijkopdrachtenOnderzoeksopdrachten
  Veel contacturenMinder contacturen, veel zelfstudie
  Meer begeleiding en controle op studerenMeer nadruk op zelfstandigheid en eigen initiatief
  Gestructureerd onderwijsPersoonlijke invulling
  Stages gedurende de hele opleidingAfstudeerstage optioneel
  Studieduur 4 jaarStudieduur 4 jaar (bij 1-jarige master)
  Gemiddelde afronding 4,5 jaarGemiddelde afronding studie 5,5 jaar

  Persoonlijke hulp

  Twijfel over de keuze voor het hbo of wo? Een afspraak met een studiekeuzeadviseur óf deelname aan een workshop studiekeuze kan een scholier helpen om te ontdekken welke opleiding op hbo of wo het beste past.

  Welke opleiding past het beste bij een scholier, kies je voor hbo- of een universitaire opleiding? Het is belangrijk dat de juiste student op de juiste plek terecht komt. Voor met name veel vwo scholieren is de overstap naar de universiteit een logische stap. Maar de overgang van de veilige, bekende middelbare school naar het hoger onderwijs is groot. Om deze keuze goed te kunnen zetten we de verschillen tussen een hbo- en universitaire opleiding op een rijtje.