Sprint naar content

Beweegontwerper

  • Start februari en september
  • Nederlands
  • 30 ECTS
  • 5 maanden
Eindhoven
Heb je affiniteit met sporten of bewegen? Zoek je een minor waarmee je jouw bachelor creatief en ondernemend kunt verdiepen? Wil je tijdelijk ander onderwijs en uitgedaagd worden om oplossingen te ontwerpen voor complexe vraagstukken? Dan is de minor Beweegontwerper iets voor jou!

Over de minor

De wereld om ons heen verandert in hoog tempo. Dit zorgt voor nieuwe  complexe beweeg-en technologische uitdagingen die vanuit meerdere invalshoeken benadert moeten worden. Oude oplossingsstrategieën volstaan niet meer. Nieuwe uitdagingen vragen om nieuwe aanpakken om te komen tot  oplossingen met maatschappelijke impact. Designthinking staat daarom centraal in deze minor.  
 

Waarom de minor Beweegontwerper?

  • Na het volgen van de minor kan je creatieve, innovatieve oplossingen bedenken en maken. Ook ben je in staat om een 'andere bril' op te zetten en zienswijze aan te nemen. Je kan als echte teamplayer samenwerken in een team met verschillende en uiteenlopende expertises.
  • Tijdens de minor staan je persoonlijke en professionele ontwikkeling centraal. Je wordt in de samenwerking met jouw ontwerpteam en in het ontwerpproces ondersteund door inhoudelijke coaches zodat jij optimaal en met plezier deze minor kunt volgen.
 

Meer over de minor

In multidisciplinaire teams ontwerp je vernieuwende oplossingen die kinderen, volwassenen en/of ouderen in staat stellen optimaal te bewegen en te leren. Dit doe je aan de hand van maatschappelijk relevante thema’s rond het vergroten van een actieve leefstijl. 

De opdrachten waaraan je werkt zijn reële vragen uit het werkveld. Je werkt samen met de opdrachtgevers en krijgt je feedback dus ook mede vanuit professionals uit het werkveld. Je ontwikkelt een ondernemende en creatieve houding en een cross-disciplinaire mindset. Daarnaast vul je jouw expertise aan met kennis en vaardigheden op het gebied van onder meer bewegen, ontwerpen, innovatie, technologie en verandermanagement. 

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Minor Beweegontwerper

De video geeft je meer uitleg over deze minor

 

 

 

Opbouw

Als student werk je tijdens de minor aan de volgende vier leeruitkomsten:

Onderzoeken en visievorming

De student verdiept zich in een maatschappelijk relevante context en de daarbij behorende betrokkenen door waar te nemen, te analyseren en te definiëren. Zij kan deze vertalen naar een vertrekpunt dat een ontwerpproces stimuleert. Zij is vervolgens in staat om verschillende concepten te vormen die een voedingsbodem zijn voor concrete en betekenisvolle innovaties binnen deze context.

Ontwikkelen en realiseren van een innovatie

De student is in staat om met het team op een wendbare wijze toe te werken naar een aantal tastbare en testbare prototypes. Deze prototypes vormen een betekenisvolle samenhangende innovatie binnen de onderzochte context. Zij kan de gemaakte keuzes in het ontwerpproces verantwoorden en onderbouwen met testresultaten.

Overdragen en borgen van innovatie

De student kan de meerwaarde van de innovatie voor relevante belanghebbenden in een samenhangend verhaal verdedigen. Zij kan de belanghebbenden adviseren op het gebied van borging van de innovatie. Door middel van een passende en inspirerende presentatievormen toe te passen wordt de innovatie op overtuigende wijze te presenteren. De maatschappelijke impact die de innovatie heeft en kan hebben wordt onderbouwd.

Multidisciplinair samenwerken en persoonlijke groei

De student is in staat om sturing te geven aan het eigen leerproces en daarmee actief bij te dragen aan het multidisciplinaire teamproces, zodat het team iteratief en incrementeel kan  werken aan de innovatie. Zij is in staat om te reflecteren op zijn persoonlijke en professionele ontwikkelproces als Beweegontwerper. Daarnaast hanteert zij verschillende technieken en werkvormen om het creatief proces aan te jagen en te begeleiden.

De toetsing in deze minor bestaat uit drie toetsen die je gezamenlijk met een voldoende resultaat moet afronden: 

  • Een verslag waarin je het proces van innoveren beschrijft;
  • Een eindpresentatie die je samen met je projectgroep geeft op een Demo Day;
  • Een reflectie op je professionele ontwikkeling.

Daarnaast zijn er formatieve momenten. Vanuit verschillende hoeken ontvang je feedback zodat je een goed inzicht krijgt in je eigen leerproces, je voortgang en je professionele ontwikkeling als beweegontwerper. 

Weging

  • Verslag | verslag met groep | 50%
  • Eindpresentatie | performance assessment met groep | 15%
  • Reflectie | performance assessment individueel | 35%


Tezamen minimaal 5,5

 

 

Voor wie?

Deze minor staat open voor alle studenten en is vooral interessant voor studenten van de volgende opleidingen: ICT, Sportkunde, ALO, PABO, Fysiotherapie, Sociale studies, Engineering, Toegepaste Natuurwetenschappen, Toegepaste psychologie, Lerarenopleidingen, Werktuigbouwkunde, Mechatronica, Communicatie, Industriëel product ontwerpen en Podotherapie. 

Staat jouw opleiding er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op via sportenbewegen@fontys.nl

Uit deze minor loop je naar buiten als Beweegontwerper. Een ontwerper die innovaties kan ontwerpen die maatschappelijke impact bereiken met behulp van bewegen. De voorbeelden hieronder geven aan wat de meerwaarde van deze minor in jouw vakgebied voor jou als professional kan zijn. 

 

 

Aanmelden voor deze minor

Meld je aan voor een minor die start in februari vanaf 1 juli tot uiterlijk 15 december.

Meld je aan voor een minor die start in september vanaf 1 februari tot uiterlijk 1 juli.


  • Niet elke minor start in februari en september, bovenaan de pagina van de minor vind je de startdata.
  • Minoren kunnen een numerus fixus instellen waarbij de inschrijving sluit als de minor vol zit, dus zorg dat je jouw keuze op tijd maakt!
    • Om te kunnen deelnemen aan de minor moet je de propedeuse behaald hebben of toestemming hebben van de examencommissie van jouw opleiding.
       
       

      Agenda

      Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de minor voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een meeloopdag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

      Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

      Praktische informatie

      Je hebt 10 tot 15 contacturen (minimaal 2 dagdelen) per week op de opleiding. Daarnaast werk je aan je ontwerp en bereid je je voor op de lessen. 

      Er zal een mix van zowel fysiek als online contactonderwijs aangeboden worden. Tijdens de lesdagen word je voornamelijk gecoacht binnen je multidisciplinaire team waarbij je werkt aan je ontwerp en je professionele ontwikkeling. Daarnaast krijg je vakinhoudelijke modules en inspiratiebijeenkomsten. Het onderwijs wordt aangevuld met individuele en groepsgerichte opdrachten.