Sprint naar content

Filmeducatie

  • Start februari en september
  • Nederlands
  • 30 ECTS
  • 6 maanden
Eindhoven
Ben jij ook zo gefascineerd door bewegend beeld? Waarom voel je je ongemakkelijk of enthousiast bij een bepaald beeld, documentaire of film? Altijd al meer willen weten over film en wat je er mee kunt? In deze minor gaan we aan de slag met bewust kijken, maken en onderzoeken van film.

Over de minor

Door het ontwikkelen van een kritische blik op film en beeldtaal, geef je er meer betekenis aan. De minor Filmeducatie levert je een heleboel inzichten op over kunst en cultuur, de maatschappij, de geschiedenis én jezelf. Je leert hoe je film inzet om kennis over te brengen. Dit is waardevol in je latere beroepspraktijk. 

Waarom de minor Filmeducatie?

  • Voor professionals die beeld willen inzetten in hun beroepspraktijk
  • Voor mensen die gek zijn van films en series
  • Voor als je ‘iets’ met beeld wilt, maar nog niet precies weet wat
  • Voor iedereen die nieuwsgierig is naar de achtergrond van film
 

Meer over de minor

De term ‘film’ vatten we breed op: film is bewegend beeld dat (doorgaans) met geluid wordt gepresenteerd. Denk aan animatiefilms, speelfilms, korte films, documentaires en tv-series. Games, videoclips, videokunst, AR- en VR-belevingen en social mediavideo’s rekenen we ook tot film.

De minor Filmeducatie biedt je:

  • Een ontdekkingstocht door de geschiedenis van het medium film
  • Filmanalyse, filmbeleving en beeldtaal
  • Je leert bij wat je ziet of maakt je ervaring te benoemen, onderzoeken en erop te reflecteren
  • Je gaat zelf een film maken
  • Bezoeken aan filmmuseum Eye, filmtheaters en filmfestivals
 
 

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

"Essay Chris Verburg student minor Filmeducatie"

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

"Alles wat ik leer in de minor Filmeducatie kan ik gebruiken voor andere vakken."

 

Opbouw

Tijdens de minor Filmeducatie doorloop je de volgende modules:
Tijdens de module Filmgeschiedenis verdiep je je in de historische ontwikkelingen van het medium film. Als kunstvorm, economisch product, sociale praktijk en object van theoretische reflectie. Een ontdekkingstocht door de geschiedenis van bewegend beeld, van de allereerste filmbeelden uit eind 19e eeuw tot de digitale projecties in de bioscopen van nu.

De modules 'Filmanalyse', 'Filmbeleving' en 'Beeldtaal in de Beroepsprakrijk' vormen een blok waarin je ontdekt welke rol bewegend beeld kan spelen in jouw toekomstige beroepspraktijk.

Je leert hoe je een film kritisch analyseert en welke vaktermen je daarbij nodig hebt. Ook leer je hoe je een weloverwogen en onderbouwd waardeoordeel uitspreekt. Je leert hoe je beeld kunt inzetten om een boodschap over te brengen.

Uitgangspunt zijn beelden en thema's die voor jou en je toekomstige beroep relevant, interessant en waardevol zijn. Jouw persoonlijke ontwikkeling staat centraal. Je sluit deze drie modules af met een portfolio en interview waarin je je gemaakte keuzes verantwoordt.  

Al het bewegend beeld dat je ziet, komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het is bedacht, beschreven, gemaakt, bewerkt en geëxporteerd. Allemaal voordat het op je telefoon, televisie of in de bioscoop verschijnt. Welke facetten daarbij komen kijken, leer je bij Filmcreatie.

Binnen het semester ontdek je alle disciplines van het filmmaken in korte, actieve opdrachten. Je gaat schrijven, monteren, draaien, spelen en nog veel meer. Uiteindelijk maak je in teamverband een eigen filmproductie. Samenwerking, lef en experimenteren zijn daarbij uitgangspunten.

Filmzaal

Naast de vier reguliere dagdelen waarop we lesgeven in Eindhoven, gaan we er ook graag op uit tijdens de minor. Allereerst natuurlijk om een film te zien op het witte doek in de filmzaal. Dit is een hele andere ervaring dan thuis op de bank.

Eye filmmuseum in Amsterdam

Ook komen we graag in het 'Eye filmmuseum' in Amsterdam. Naast de vaste tentoonstelling over de geschiedenis van film én een interessante tijdelijk expo, krijgen we ook een kijkje achter de schermen in het collectiecentrum. Daar bewaart, restaureert en digitaliseert Eye 28.000 nitraatblikken.


Filmtheaters

Daarnaast zijn we vaak te gast bij de filmtheaters 'Natlab' in Eindhoven en 'Lumière' in Maastricht. Ook proberen we af en toe een filmfestival of bijzondere lezing mee te pikken. 

 

 

Voor wie?

Studenten van alle opleidingen zijn welkom bij de minor Filmeducatie.

Je moet wel: 

  • Je propedeuse behaald hebben óf
  • Toestemming hebben van de examencommissie van je opleiding


Maximum aantal deelnemers

Er geldt een maximaal aantal deelnemers. Wanneer dit aantal is bereikt, verplaatsen we je naar de wachtlijst. Je krijgt hiervan vooraf bericht. Zo kun je je definitieve keuze nog op tijd doorgeven.

Intake opdracht

Je wordt definitief toegelaten tot de minor FE nadat aan jouw intake opdracht is voldaan en je andere minorinschrijvingen hebt geannuleerd. Zorg dat je je keuze op tijd maakt!


 

 

Aanmelden voor deze minor

Meld je aan voor een minor die start in februari vanaf 1 juli tot uiterlijk 15 december.

Meld je aan voor een minor die start in september vanaf 1 februari tot uiterlijk 1 juli.


  • Niet elke minor start in februari en september, bovenaan de pagina van de minor vind je de startdata.
  • Minoren kunnen een numerus fixus instellen waarbij de inschrijving sluit als de minor vol zit, dus zorg dat je jouw keuze op tijd maakt!
    • Om te kunnen deelnemen aan de minor moet je de propedeuse behaald hebben of toestemming hebben van de examencommissie van jouw opleiding.


      Bijzondere voorzieningen

      Heb je recht op een bijzondere voorziening (bijvoorbeeld extra tijd bij toetsen, lettervergroting) vanwege een functiebeperking? Mail de besluitbrief van de examencommissie van je eigen major via SURFFilesender naar minorfilmeducatie@fontys.nl Voor meer informatie zie de pagina Studeren met een functiebeperking.

       
       

      Agenda

      Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de minor voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een meeloopdag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

      Open middag minor Filmeducatie | Eindhoven
      24 apr 2024 13:30 - 15:30
      Programma


      Praktische informatie

      De voertaal is Nederlands, maar je mag opdrachten of producten ook in het Engels aanleveren.   

      Open dag minor Filmeducatie

      Deze staat gepland voor woensdag 24 april 2024 van 13.30-15.30u ben je van harte welkom op onze locatie in de Witte Dame, Emmasingel 28, Eindhoven (3e verdieping). Aanmelden voor de open dag kan vanaf nu.

      Meld je aan

      Wil je zeker weten of deze minor bij jou past? Wij dompelen je graag een dagje onder in de wondere wereld van film. Ervaar een echte lesdag en vraag onze huidige studenten naar hun ervaring.

      Mail naar minorfilmeducatie@fontys.nl of bel 08850 82255 en wij helpen je graag verder.

      Alle lessen vinden plaats in Eindhoven.

      Buiten vier reguliere dagdelen les gaan we als minor ook vaker op stap buiten de deur. We gaan bijvoorbeeld naar filmtheaters en festivals. Meer hierover lees je onder 'Inhoud' terug.