Programma

De minor Nederlands biedt een samenhangend programma met modulen communicatieve vaardigheden op B- en C-niveau (ERK-niveaus). Deze 30 credits minor wordt aangeboden met een A2+ of B1 instapniveau. Is dat niet helemaal wat je zoekt? Dan kun je ook kiezen voor de Mix and match varianten van 15 credits die je kunt volgen met een  A2 of B2 startniveau en combineren met bijvoorbeeld Engels of Duits.

Wat wil je leren? Bijvoorbeeld een goede e-mail schrijven? Of hoe je een overtuigend rapport, betoog of een wervende tekst maakt? Hoe kom je tot goede zinnen? En tot een goede tekstopbouw? Daarvoor ontvang je in de minor duidelijke handvatten. Een andere belangrijke vaardigheid is presenteren. Hoe zorg je ervoor dat je publiek geboeid blijft luisteren en de boodschap oppikt? Je zult zien hoe je plankenkoorts vermindert met handvatten en een goede voorbereiding.

Je kijkt met andere ogen naar onze veelzijdige cultuur en gaat veel opsteken van de module ‘Lezen’. Zo hoef je niet meer moedeloos te worden van de stapel literatuur die nog op je ligt te wachten en ontdek je misschien (wel weer) het plezier in lezen. En wist je dat kennis van literatuur en verhaalanalyse goed van pas komt bij het begrijpen van alle fictionele teksten? En dat je er ook op het gebied van film profijt van kunt hebben? Ook daarmee kun je in de minor aan de slag.

De minor leert je ook ‘je mondje te roeren’; via het oefenen met gesprekstechnieken ga je met meer zelfvertrouwen het tweegesprek of de discussie in. Met een grotere woordenschat en een effectieve strategie word je serieuzer genomen en zul je beter je doel bereiken.

Naast de vaardigheidsmodules krijg je de opdracht om te laten zien hoe je je professionele communicatievaardigheden in de praktijk brengt. Je doet dat via het schrijven van een goed gestructureerd en onderbouwd onderzoeksvoorstel en -verslag vanuit een onderwerp uit je major.