Vaardig in leiderschap

Startmoment(en)
September, Februari
Locatie
Eindhoven
ECTs
30
Duur
20 weken
Contacturen
15-20 uur per week
  • Over deze minor
  • Voor wie?
  • Inhoud
  • Minor voorlichtingen
  • Inschrijven
  • Minor regeling
  • Contact

Heb jij altijd al leidinggevende ambities gehad, maar weet jij niet hoe jij jouw talent hiervoor het beste kunt inzetten? Dan is deze minor iets voor jou!

Binnen de minor Vaardig in Leiderschap ga je werken aan vaardigheden die je nodig hebt om als leidinggevende aan de slag te gaan. Je leert welke competenties belangrijk zijn om een goede leidinggevende te worden en om deze competenties toe te passen in de praktijk. Ook ontdek je wat er allemaal komt kijken bij leidinggeven.

Je kunt de minor gebruiken om te ontdekken of leidinggeven iets voor jou is. Ontwikkeling op individueel niveau is de kern van de minor. Dit doen wij aan de hand van een coachingstraject, assessments en ondersteunende colleges, waarbij het oefenen in praktijksituaties centraal staat. Ook observeer je een echte leidinggevende in actie, tevens een ontzettende goede methode om te leren wat er allemaal komt kijken bij leidinggeven.

Ook doe je kennis op over stafzaken waar je als leidinggevende mee te maken krijgt. Denk hierbij aan arbeidsrecht, financiën, projectmanagement, personeelsmanagement, psychologie en sociologie, marketing en strategisch management. Voor studenten van de Fontys-opleidingen Bedrijfskunde, Vastgoed & Makelaardij en FTA-Financial Services Management bieden wij als vervanging voor deze vakken (i.v.m. overlap) een keuzeprogramma aan. Dit keuzeprogramma bestaat uit vakken van de genoemde drie opleidingen, niet zijnde je eigen opleiding.

Tot slot een bijzonder project waarin jullie echt resultaat moeten opleveren zorgt ervoor dat je leert om bedrijfskundige kennis, maar ook leiderschapsvaardigheden in de praktijk toe te passen. Jullie gaan namelijk een officieel event organiseren waarbij jullie van het begin tot het eind verantwoordelijk zijn.

Het betreft een intensief minortraject, waarbij 15-20 contacturen per week gepland staan. Naast deze contacturen ben je ook 15-20 uur bezig met zelfstudie, voorbereiding op assessments, observatie en het project.

Welke studenten zoeken wij?

Om als leidinggevende aan de slag te gaan is het relevant om te werken aan jouw professionaliteit. Wij zoeken studenten met een ondernemende houding. Je hebt een proactieve houding, bent bereid om hard te werken, je wilt het beste uit jezelf halen en hebt een positief kritische houding. Je vindt het waardevol om aan jezelf te werken en hebt het lef om echt kritisch naar jezelf te kijken. Tot slot bestaat geen enkele leidinggevende zonder een team. Collegialiteit is dus ook zeer belangrijk.

Vanaf september 2019 is deze minor ook toegankelijk voor studenten van Fontys Hogeschool Management Economie en Recht, deze studenten volgen hetzelfde traject op gebied van leiderschapsvaardigheden en persoonlijke ontwikkeling. Voor de theorievakken is er in verband met overlap een apart keuzeprogramma.

Om je meer inzicht te geven in je eigen leidinggevende capaciteiten en te ontdekken wat komt kijken bij leidinggeven, volg je het onderstaande traject

1. Persoonlijke ontwikkeling

Coaching

Competenties

Aan het begin van de minor ga je na in hoeverre jouw competenties aansluiten bij die van een leidinggevende. Op basis van een persoonlijk ontwikkelingsplan bepaal jij de persoonlijke invulling van het minortraject, en bepaal je waar jij je gedurende de minor op gaat focussen en in gaat ontwikkelen. Aan het einde van de minor zal een eindassessment plaatsvinden waarin jouw groei gemeten gaat worden.

Vraaggestuurd

Het coachingstraject gedurende de minor is grotendeels vraaggestuurd. Samen met jouw coach stel je een ontwikkelpad op. Waar wil je precies aan werken? En hoe kan de coach jou daar het beste bij helpen? Gedurende de minor ontvang je van zowel jouw coach, teamgenoten als externe deskundigen feedback op jouw performance en leerdoelen om zo te kunnen groeien in jouw persoonlijke ontwikkeling.

Feedback

Gedurende de minor ga je samenwerken in teamverband aan diverse leiderschapsvraagstukken en een project. Het geven van peerfeedback is een onderdeel van het leerproces van deze minor. Leer van de feedback van anderen, maar deel ook jouw kennis en kunde met je medestudenten om zo op persoonlijk vlak te groeien.

Assessments

In assessments waarbij praktijksituaties nagebootst worden, kun jij jouw leiderschapskwaliteiten tonen. Denk hierbij aan o.a. functioneringsgesprekken, conflicthantering en slechtnieuwsgesprekken met medewerkers. In teamverband bereid jij je voor op het assessment door te oefenen, te oefenen en nog eens te oefenen. Bij de assessments zijn stakeholders uit de praktijk betrokken. Vanuit hun praktijkervaring weten zij jullie van feedback te voorzien en te beoordelen op jullie competenties. De assessments worden opgenomen en deze ga je vervolgens samen met jouw team en coach analyseren. Wat ging er goed? En wat kan ik een volgende keer anders aanpakken?

Workshop Leiderschapsvaardigheden

Persoonlijke vaardigheden

In (workshop) colleges ga je aan de slag met leiderschapsvaardigheden. Zo ga je aan de hand van de theorie praktijksituaties analyseren en ga je de theorie zelf toepassen in de praktijk. Denk hierbij aan o.a. presenteren, coachen en het brengen van slecht nieuws.

2. Leren van Leiders

Gastcolleges

Altijd al eens willen weten wat een leidinggevende drijft? Of hoe een leidinggevende omgaat met kritische situaties? Tijdens diverse gastcolleges komen leidinggevende uit de praktijk vertellen over hun ervaringen. Een unieke kans om al je vragen te stellen die je voorbereiden op de toekomst.

Leiderschapsobservatie

Tijdens een periode van 20 uur ga je een echte leidinggevende in actie observeren en analyseren. De observatie heeft als doel helder te krijgen wat de rol van een leidinggevende is en om voor jezelf na te gaan in hoeverre jij al beschikt over de gewenste leiderschapscompetenties. Je gaat zelf op zoek naar een geschikte observatieplaats, als toekomstig leidinggevende is het belangrijk om een goed netwerk om je heen te hebben waar je gebruik van kan maken.

3. Project en ondersteunende kennisvakken

Project

Binnen een project gericht op het organiseren van een officieel event leer je de opgedane kennis uit de minor in de praktijk toe te passen. Je gaat aan de slag met verschillende opdrachten. Deze opdrachten worden vanuit de theorielessen, maar ook vanuit de workshops leiderschapsvaardigheden ondersteund. Het doel van dit project is het integreren en het toepassen van bedrijfskundige kennis in de praktijk, maar biedt ook de mogelijkheid aan de studenten om hun leiderschapsvaardigheden en verantwoordelijkheden in de praktijk te brengen.

Kennisvakken

Als leidinggevende doe je meer dan alleen leidinggeven. Ook een aantal stafzaken zijn cruciaal binnen een leidinggevende functie. Hiervoor ga je bedrijfskundige kennis opdoen. Denk hierbij aan o.a. vakken als projectmanagement, personeelsmanagement, psychologie en sociologie, marketing, strategievorming, recht en financiën. Dit is basiskennis voor een leidinggevende.

Vanaf september 2019 is deze minor ook toegankelijk voor studenten van Fontys Hogeschool Management Economie en Recht, deze studenten volgen hetzelfde traject op gebied van leiderschapsvaardigheden en persoonlijke ontwikkeling. Voor de theorievakken is er in verband met overlap een apart keuzeprogramma.

(Online) Minor voorlichtingsweek

De aankomende minorvoorlichtingen staan gepland in de week van 31 januari t/m 3 februari 2022. Hieronder vind je t.z.t. de voorlichting(en) van deze minor.

De inschrijving voor de minor die van start gaat in september 2019 is vanaf februari 2019 opengesteld. Let op, wees er snel bij want vol = vol. Je kunt je aanmelden tot 31 juli 2019.

De inschrijving voor de minor die van start gaat in februari 2020 wordt geopend op 9 juli 2019.

Na inschrijving word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Je kunt de minorregeling 2019-2020 hieronder downloaden. Het doel van de minorregeling is je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing er uit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Per minorronde kunnen wijzigingen in de minorregeling doorgevoerd worden.

Minorregeling VIL 2019-2020

Wil je meer informatie of heb je vragen?

Neem dan contact op met de minorcoördinator Sabine Snippen

06-30359364
minorvaardiginleiderschap@fontys.nl

Sfeerafbeelding Fontys