AD-ICT

 • 2 jaar
 • Associate degree
 • Voltijd
Eindhoven, Tilburg

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Open dag
 • Kom proefstuderen
 • En meer...Ben jij nieuwsgierig, flexibel en initiatiefrijk? Heb je doorzettingsvermogen en werk je graag samen met anderen? Realiseer jij je bovendien dat wat je vandaag leert, morgen alweer verouderd kan zijn? Kom dan onze 2-jarige associate degree-opleiding volgen. Wij stomen je klaar voor een functie in de ICT.

Over de opleiding

Met de brede Ad-opleiding krijg je een half jaar de tijd om te ontdekken welk aspect van ICT jij interessant vindt en waar je goed in bent. Je maakt via vijf verschillende richtingen kennis met de hele breedte van het ICT-vakgebied. Van het vormgeven van websites, via het automatiseren van organisatieprocessen, inrichten van netwerken, ontwikkelen van software tot het programmeren van robots. Daarna kies je 1 richting en specialiseer je je in een specifieke praktische ICT-functie.

Waarom de AD-ICT bij Fontys?

 • Eerst oriënteren op het brede ICT-vakgebied, dan specialiseren.
 • Leren door te doen.
 • Persoonlijke begeleiding met alle ruimte voor jouw talenten en wensen.
 • Samenwerking met ruim 120 gerenommeerde bedrijven.

 

Wat ga je leren?

Als ICT’er moet je snel kunnen schakelen en meegaan met de laatste ontwikkelingen. Je moet vooruit denken, creatief zijn en een kei zijn in je ICT-specialisatie. AD-ICT geeft je hiervoor alle tools. 

 • Je krijgt basiskennis van uiteenlopende onderwerpen.
 • Je doet (bedrijfs-)opdrachten en projecten om je kennis in praktijk te brengen.
 • Je doet zowel technische als sociale en communicatievaardigheden op.
 • Je bent klaar voor de toekomst van ICT en bent opgeleid voor een specifieke ICT-functie.
 
afspelen

Ervaring van studenten

“Wij krijgen “studentnabij onderwijs”. Dit betekent, dat je je eigen leerroute kiest vanaf het tweede half jaar. Dat is echt heel tof en uniek ten opzichte van andere ICT-opleidingen. Ik doe dus eigenlijk alleen wat ik leuk vind!”

 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Dat is niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij de AD-ICT: 

 • Je volgt workshops en instructie, doet een project of volgt een gastcollege in het Open ICT Lab: jouw studieomgeving
 • Je voert opdrachten bij voorkeur uit bij gerenommeerde bedrijven
 • Alleen of samen met je medestudenten en onder begeleiding van onze docenten
 • Volgens je eigen persoonlijke keuzes


Studie in cijfers

De opleiding AD-ICT van Fontys Hogeschool ICT is gestart in september 2019, met 24 eerstejaars studenten. Er zijn daarom vanuit Studiekeuze123 nog geen cijfers beschikbaar over bijvoorbeeld de doorstroom en het slagingspercentage, zie AD-ICT op studiekeuze123.

 
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
  • MBO-diploma niveau 4

  Doorstroom van mbo naar hbo
  Wil je na het behalen van je mbo-diploma een hbo-opleiding volgen bij Fontys? Meer weten over hoe de overstap naar het hbo is, hoe groot de studiedruk is of wat voor werk je kunt gaan doen na het hbo? Kijk voor meer informatie op: fontys.nl/mbo.

  HBO-ICT Stage: Voor een goede overstap van mbo naar hbo
  Heb je (bijna) een mbo-4-diploma en twijfel je of je de stap van het mbo naar het hbo kunt maken? Volg dan ons HBO-ICT Stagetraject, dat de stap van het mbo naar het hbo makkelijker maakt. Je volgt dan een half jaar lang een dag in de week bij ons onderwijs en leert over alle afstudeerrichtingen binnen HBO-ICT. Je kunt wennen aan het niveau en de studiehouding die nodig is voor studeren aan het hbo. Je maakt ook kennis met de inhoud van de opleiding. Het programma start twee keer per jaar, in februari en september. 

  Met een aantal mbo-scholen hebben we samenwerkingsafspraken gemaakt. Dat zijn: ROC ter Aa, ROC-Gildeopleidingen, ROC Leijgraaf, ROC Sint Lucas, ROC Summa en ROC Tilburg. Zit je op één van deze scholen, dan kun je deelnemen aan de HBO-ICT stage. Ben je scholier aan een andere mbo-school, dan kun je ook deelnemen. Dat doen we dan in overleg met jouw school. 

  Meer weten? 
  Stuur dan een e-mail met je naam en je mbo-opleiding aan onze mbo-coördinator: mbofhict@fontys.nl 

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Kom eens naar onze open dag of proefstudeerdag en maak vrijblijvend kennis met onze docenten en studenten. Zij informeren je graag over hun ervaringen op de opleiding.”

 

Opbouw

Je werkt en leert vijf dagen per week met andere studenten in een Open ICT Lab, jouw studieomgeving. In het eerste half jaar oriënteer je je op de hele breedte van het ICT-vakgebied. Je maakt kennis met elk van de vijf profielen:

In de loop van het eerste semester kies je voor één van de vijf profielen om je verder te specialiseren.

Na het eerste half jaar kies je voor één van de vijf profielen. We begeleiden je goed bij het maken van die keuzes. Doordat je dit onderwijs volgt samen met bachelorstudenten, kun je dan eventueel ook kiezen voor een vervolg in het bachelorprogramma (onze 4-jarige opleiding). 

Heb je je profiel gekozen, dan specialiseer je steeds meer naar een specifieke praktische functie en ontwikkel je de daarbij horende vaardigheden. Kies je er bijvoorbeeld voor om je te specialiseren als test engineer, dan leer je welke taken een test engineer uitvoert en hoe deze aangepakt moeten worden. In projectgroepen vervul je dan ook steeds meer deze rol. 

Je specialiseert je 12 weken lang in methoden, technieken en tools die passen bij de door jou gekozen functie. In de laatste 8 weken laat je in een afstudeeropdracht bij een bedrijf zien dat je klaar ben om jouw functie ook echt in de praktijk uit te voeren. We hebben een sterk samenwerkingsverband met ruim 120 bedrijven, die regelmatig geschikte stages aanbieden. Je mag hieruit kiezen, maar je mag ook zelf op zoek gaan naar een bedrijf. Aan het eind van de stage laat je je resultaten zien in een afstudeerzitting, waarna je jouw diploma ontvangt.   
 
 

Na je opleiding

Na de opleiding AD-ICT kun je direct aan de slag. Je studeert namelijk af naar een specifieke ICT-functie. Jouw toekomstig beroep hangt af van de richting die je kiest. Als afgestudeerde AD’er koppel je werken in de praktijk, aan het overzicht bewaren met het hoofd. Jij bent de verbinder tussen mensen en middelen.   

Je kunt natuurlijk ook doorstuderen en na de AD-ICT instromen in het tweede leerjaar van de bacheloropleiding HBO-ICT

 
afspelen

Na de AD-ICT

"Na deze tweejarige opleiding kan ik gaan werken, maar ik overweeg de mogelijkheid verder te studeren en door te gaan met de bacheloropleiding HBO-ICT. Daar zou ik dan in het vierde semester kunnen starten, waardoor ik dat bachelor-getuigschrift in 2,5 jaar zou kunnen behalen."

 

Meer weten over de opleiding AD-ICT

Kom kennismaken

 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen
 • meld je aan voor events
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Aanmelden

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 juni - aan via Studielink. Tijdens het overleg tussen de Vereniging Hogescholen en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Van Engelshoven, op donderdagmiddag 19 maart, is er besloten dat de aanmelddatum voor een studie aan het hbo wordt verschoven van 1 mei naar 1 juni 2020. Zo krijgen eindexamenkandidaten meer tijd om hun studiekeuze te maken.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Studiekeuzecheck als recht in plaats van als plicht.

Gezien de situatie op dit moment en het landelijke advies, heeft het College van Bestuur besloten uitsluitend voor de aankomende studenten in het studiejaar 2020-2021 de Studiekeuzecheck aan te bieden als recht in plaats van als plicht. Dat wil concreet zeggen dat deze voor aankomend studiejaar niet verplicht is. Het is de bedoeling de aankomende studenten een warm welkom te geven en hen de mogelijkheid tot reflectie te bieden.

De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. Bij de bacheloropleiding HBO-ICT krijgt elke nieuwe student kort na aanmelding een uitnodiging voor het invullen van een vragenlijst (de studiekeuzecheck).

Concreet betekent dit voor aankomende studenten voor het studiejaar 2020/2021, dat een aankomend student zelf aangeeft of hij/zij deel wil nemen aan de Studiekeuzecheck.

De opleiding stuurt de online vragenlijst met het verzoek die in te vullen als de student gebruik wil maken van de Studiekeuzecheck. Van studenten die dat niet doen wordt verondersteld dat zij niet deel willen nemen. Met deze maatregel komt de Studiekeuzecheck als inschrijfvoorwaarde te vervallen voor alle aanmelders voor het studiejaar 2020/2021.

Voor vragen kun je contact opnemen met de collega's van het Startsemester.
Locatie Eindhoven via email
Locatie Tilburg via email

Uitgebreide algemene informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  .  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Student+

Om succesvol te kunnen studeren, heeft Fontys persoonlijke aandacht voor jou. Je krijgt begeleiding bij jouw ontwikkeling en het ontdekken van je talenten. Natuurlijk helpen we je ook bij vragen over o.a. time-management, extra studiebegeleiding, dyslexie en autisme. Bij Fontys Hogeschool ICT hebben we Student+ ingericht voor alle ICT-studenten. Klik hier voor meer info.

AD-ICT in deeltijd

Het is ook mogelijk de AD-ICT in deeltijd te doen. Klik hier voor meer info.

Heb je nog een vraag?

Hieronder vind je de contactgegevens van deze opleiding, neem gerust contact met ons op. We beantwoorden graag jouw vragen.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet