Docenten sector muziek

 • Vincent van Amsterdam

  Vincent van Amsterdam (1989), winnaar van de Dutch Classical Talent Award 2016, is een groot promotor van het klassiek accordeon. Hij heeft zowel zijn Bachelor (2012) als zijn Master of Music (2014) studie Cum Laude afgesloten aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg. Vincent is laureaat van diverse (inter)nationale concoursen, zoals het Prinses Christina Concours (2007), het Nationaal Accordeon Concours (2008 & 2009), en prijswinnaar van het International Young Musicians Competition in Milaan (2009). Hij behaalde een vierde plaats op de coupe mondiale in Kroatië (2010), met het Van Amsterdam duo was hij prijswinnaar in Kroatië (2010) en Klingenthal (2012). In 2014 werd de vakjuryprijs van het Nederlands Conservatorium Concours aan hem uitgereikt. 

   

  Vincent is zijn accordeonstudie begonnen bij zijn vader, accordeonist en docent Evert van Amsterdam. Tijdens zijn Bachelorstudie kreeg hij les van Ronald van Overbruggen en Gerie Daanen. In zijn tweejarige Masteropleiding volgde Vincent lessen aan de Hochschule fur Musik in Würzburg bij Prof. S. Hussong (D), daarnaast volgde hij hoofdvaklessen bij Prof. W. Semionow aan het Gnessin Academy of Music van Moskou. In de afgelopen jaren heeft hij diverse masterclasses en zomercursussen gevolgd bij bekende accordeonisten zoals F. Lips (RU), M. Dekkers(NL), C. Jacomucci(I), Y. Shishkin(RU), M. Vayrynen(FI) en M. Bjeletic (RS).


  Vincent‘s repertoire bevat een grote verscheidenheid aan composities: van Scarlatti, Bach en Franck tot Gubaidulina, Nordheim, Schmidt en Kusjakow. Ook heeft Vincent contact gezocht met diverse Nederlandse componisten, dit heeft uiteindelijk geresulteerd in de uitvoering van verschillende wereldpremières voor accordeon, met werken van o.a. A. Strootman, B. van Beurden en W. Boogman. Speciaal voor het programma “Dutch Classical Talent” 2015/2016 heeft het Fonds Podiumkunsten een beurs uitgegeven aan Maxim Shalygin voor het schrijven van een nieuwe compositie voor solo accordeon.

   

  Inmiddels heeft Vincent drie CD's opgenomen. In 2012 kwam de CD ‘‘A Flight Beyond the Time’ uit met daarop solowerken voor accordeon en kamermuziekcomposities gespeeld door het Van Amsterdam Duo. In 2014 werd zijn eerste solo CD gepresenteerd ‘’Classical Accordion’’, hierop staan werken van o.a. Sweelinck, Bach, Gubaidulina en Tiensuu. De tweede cd van het Van Amsterdam Duo 'Chanson Russe' kwam uit in 2016. Op deze cd staat werk van Stravinsky, Shostakovich en Kusjakov. 

  Naast optredens als solist treedt Vincent ook op met het Van Amsterdam Duo.

  Daarnaast treed Vincent ook op met geheel andere bezettingen, zo vormt hij samen met Aart Strootman (git) en Dominique Vleeshouwers (perc) het ensemble EMBED. In het programma ‘’Le Chat Noir’’, i.s.m. Sebastiaan Kemner (trb) en Zinzi Frohwein (sopr) wordt werk van Satie en Debussy gecombineerd met Brel. Met carillonspeler Boudewijn Zwart heeft Vincent een aantal projecten gedaan rond de Metamorphoses van P. Glass. Ook speelde hij samen met leden van het Wings ensemble het Altvioolconcert van G. P. Telemann in een arrangement voor accordeon en strijkkwartet en verzorgde hij de wereldpremière van de compositie ‘A4’ voor soloaccordeon en strijkkwartet van B. van Beurden.

  Als solist zoekt Vincent ook de samenwerking met (symfonie)orkesten, hij soleerde met het accordeonconcert ‘’Pohadka’’ van V. Trojan met het Kennemer Jeugd Orkest o.l.v. M. Broers. In 2015 was hij solist bij het NJFO o.l.v. D. Oosterman met het accordeonconcert van O. Schmidt. In het najaar van 2015 voerde hij het accordeonconcert van H. Herman uit met het kamerorkest: “de Haerlemse Musyckkamer” o.l.v. A. Kaart.

  Vincent heeft vele concerten gegeven op diverse podia in het binnenland waaronder op de UITmarkt, Janine Jansen Festival, Grachtenfestival, Sail Amsterdam, NJO muziekzomer 2015. Ook In het buitenland heeft Vincent zich veelvuldig gepresenteerd , zo had hij een uitgebreide solo tournee door Italië, speelde hij in Parijs en Athene en had hij met het Van Amsterdam Duo een tournee door Oostenrijk en concerten in Servië en China.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Marcel Andriessen
  Marcel studeerde klassiek slagwerk tussen 1984 en 1993 aan het Hilversums conservatorium bij Victor Oskam en Nick Woud.
  Tijdens zijn opleiding verdiepte hij zich in hedendaagse muziek en muziektheater.

  Vanaf 1990 kreeg de studie meer vorm in de praktijk. 
  Marcel werd gevraagd voor de Europese tournee van ‘Antigone’ een muziektheater stuk voor 8 zangers, 2 slagwerkers en electronica van de Vlaamse componist Luc Brewaeys.
  Deze tournee was tevens het startpunt van Slagwerkduo Konink&Andriessen, het duo waarmee Marcel debuteerde op concert podia in binnen en buitenland. Konink&Andriessen specialiseerden zich in nieuw repertoire en gaf opdrachten aan componisten zoals Luc Brewaeys, Philippe Boesmans en Frank Nuyts (Bel) en David Dramm, Jan Bus en Harry de Wit (NL).
  De CD ‘Notes ’94’ geeft een mooi overzicht van het werk van dit duo.

  Sinds 1993 is Marcel werkzaam in hedendaagse kamermuziek en (dans)theater.
  Als free lance slagwerker speelde hij in zeer uiteenlopende gezelschappen op podia over bijna de hele wereld.
  Tijdens het werk bij verschillende theater of dans gezelschappen werd hij meermaals uitgedaagd, naast het spelen van slagwerk, ook een rol te spelen als performer. Grote uitdagingen wat dit betreft waren er in voorstellingen van Dogtroep en Jan Fabre/Troubleyn.

  Tussen 1998 en 2012 was Marcel vast lid van Slagwerk Den Haag. In projecten van deze groep werden de grenzen van het reguliere slagwerk veelvuldig uitgerekt en de spelers gedwongen zich te verdiepen in de esthetiek van de componist. Dit uitte zich in een zoektocht naar nieuwe klanken waarbij het instrument en de manier van spelen vaak nog moest worden uitgevonden Slagwerk spelen veranderde in ‘genereren van geluid’ op welke manier dan ook. 

  Naast het werk bij de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg werkt Marcel Andriessen momenteel als freelance slagwerker bij o.a. Slagwerk Den Haag, Champ d’Action (B) en de Eef van Breen Group.
  Sfeerafbeelding Fontys

 • Geert Baeckelandt

  Geert Baeckelandt studeerde aan het muziekconservatorium van Brugge. Hij behaalde eerste prijzen klarinet en kamermuziek aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel, en een hoger diploma te Antwerpen bij Walter Boeykens. Daarna volgde kamermuziek bij Arie Van Lysebeth te Brussel

  Hij vervolmaakte zich bij Hans Rudolf Stalder te Basel (Zwitserland), specialist in de authentieke uitvoeringspraktijk. Geert Baeckelandt verleende zijn medewerking aan een paar projecten in Duitsland en Frankrijk met de oude klarinet. Gedurende drie jaar was hij actief als solo-klarinetist bij de Muziekkapel van de Gidsen. Vervolgens maakte hij deel uit van het Nieuw-Belgisch Kamerorkest en van het kamerorkest I Fiamminghi en de Beethoven academie. Hij is nu solist van het Orkest der lage landen.

  Als kamermusicus is hij lid van het houtblaaskwintet Quintessens, het ensemble Nota Bene en hij brengt recitals met pianisten Paul Hermsen en Vladimir Sverdlov. Hij maakte tal van cd's zowel als orkestmusicus, in kamermuziek en als solist. Hij maakte deel uit van het Sinfonia Helvetica, een orkest samengesteld uit internationale solisten in Zwitserland. In 1988 werd hij bekroond als Jong Talent van het Festival van Vlaanderen. Hij trad regelmatig op als solist met het Collegium Instrumentale Brugense, I Fiamminghi, Prima la Musica en de Beethoven academie waaronder solo-optredens in het Tokio Metropolitan Arts Centre (Japan). Hij wordt regelmatig uitgenodigd als vervanger in de grote symfonische orkesten als de Filharmonie (Antwerpen), het Nationaal Orkest (Brussel) en het Brabants Orkest (Eindhoven).

  Hij is leraar aan de muziekacademies te Tielt en Torhout in België en aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg. Hij is tevens docent aan de Burg Freistritz Summer Music Course (Oostenrijk) en aan de Académie internationale d’été de Wallonie in Libramont.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Guus Bakker

  In 1996 voltooide ik mijn Master-studie aan het conservatorium in Rotterdam voor de majors elektrische basgitaar en contrabas. Ik ben sindsdien actief als freelance muzikant, voornamelijk in de Nederlandse en Belgische muziekscene.

  Nederland: Nederland: Clazz-ensemble, DelMontis, Dick de Graaf 4tet, DTX (oa Berthil Busstra, Spencer Croes), Elizabeth Simonian, E.T. (Jeroen van Vliet), Gare du Nord, Holland Big Band, Michiel Stekelenburg 4tet, Pascal Vermeer 5tet, Kim Hoorweg, Rembrandt Frerichs, Wende Snijders. Als een freelancer a.o. met Michiel Borstlap, Eric Vloeimans, de Auratones, Rotterdam Jazz Orchestra, Sensual, Wouter Hamel, Ben van den Dungen / Jarmo Hoogendijk.

  België: Tutu Puoane 4tet, Robin Verheyen trio, Frederic Delplanq 4 tet, Quintessence, Pentachrome, Bruno VanSina 4 tet. Als een freelancer a.o. Jef Neve, Kris Goessens, Bart VanCaenigem, Kurt van Herck, Tom VanDijck, Bruno VanSina, Dre Palmaerts, Mimi Verderame, Teun Verbruggen, Tuesday Night Ochestra.

  Onderwijs:
  Sinds 1998 geef ik les aan de SKVR in Rotterdam. Elektrische en akoestische bas, evenals (jazz) ensembles. Tussen 1999 en 2007 gaf ik les aan de Stoep in Spijkenisse.
  Sinds 2010, op nog steeds een groeiend aantal keren, ben ik gevraagd om les te geven aan Codarts (conservatorium) Rotterdam en Fontys Hogeschool voor de Kunsten (Tilburg). Zowel elektrische basgitaar als contrabas en ensemble-lessen.

  Sinds 2018 ben ik hoofdvakdocent basgitaar aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Jelena Bazova
  Jelena Bazova is hoofdvakdocent aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg alwaar zij de hoofdvakken piano en orgel doceert. 
  Zij studeerde aan het Staatsconservatorium van Kazan (Rusland) de hoofdvakken piano en orgel. Deze studies werden in 1980 beide bekroond met zowel het solistendiploma als met de Prix d’Excellence. In 1991 werd zij laureaat van de Russische nationale orgelcompetitie. 
  Van 1980 tot 1990 doceerde zij hoofdvak piano aan het Staatsconservatorium van Astrakhan (Zuid-Rusland). Van 1990 tot 1997 was zij als piano- en orgeldocente verbonden aan het Staatsconservatorium van Kazan.
  Jelena Bazova gaf talloze concerten door geheel Rusland, ook voor radio en televisie. In West-Europa trad zij op in Nederland, België, Frankrijk (o.a. in de Nôtre Dame van Parijs), Italië (o.a. in de Sint Pieter te Rome) en Duitsland. Vertolkster van werken van moderne componisten was zij tijdens belangrijke festivals van hedendaagse muziek (“Moskou Herfst”, “De Witte Nachten” van St.Peterburg en “EuropaAzië” te Kazan). 
  Sinds 1997 leeft en werkt zij in Nederland. Zij is organist van het befaamde Sacramentskoor te Breda. Haar spel op piano en orgel, solistisch en in ensembles, was meerdere malen te beluisteren op de Belgische en Nederlandse radio. In Nederland verschenen inmiddels diverse cd’s.
  Verschillende studenten van haar wonnen prijzen op concoursen, zoals het Nationaal Concours van SJMN (Stichting Jong Muziektalent Nederland), Internationaal Steinway & Sons Concours, het Prinses Christina Concours, het YPF (Young Pianist Foundation) concours en verschillende internationale concoursen.
  Sfeerafbeelding Fontys

 • Leon Berendse

  Leon Berendse begon op tienjarige leeftijd met fluit spelen. Hij studeerde bij Rien de Reede en Paul Verhey aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en ontving bij zijn afstuderen de Nicolai prijs.

  Hij zette zijn studie voort bij Geoffrey Gilbert in Florida en volgde cursussen bij Trevor Wye en William Bennett.

  Leon Berendse is werkzaam als solofluitist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest. Tevens is hij lid van het Amsterdam Consort. Als solist en als solo-fluitist werkte hij mee aan diverse opnamen van het bovengenoemde orkesten en het voormalig Combattimento Consort Amsterdam.

  In die hoedanigheid trad hij ook op in diverse Europese landen, maar ook in de Verenigde Staten, Brazilië, Irak, Zuid-Afrika, Japan, Colombia en Argentinië.

  Daarnaast is Leon Berendse actief als dirigent en doceert hij het hoofdvak fluit aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg. 

  Berendse is één van de docenten die betrokken is bij de fluitcursus Grolloo Flute Sessions, die sinds vorig jaar in Drentse Grolloo, plaatsvindt. 

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Kees van den Bergh

  Biografie

  Kees van den Bergh studeerde begin jaren negentig Compositie en Muziektheorie aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. In 1999 ontving hij zijn diploma U.M. Compositie met onderscheiding en in 2000 voltooide hij zijn zesjarige studie Muziektheorie, eveneens met onderscheiding.

  Sinds 2002 doceert hij analyse, solfège, harmonie, contrapunt en orkestratie aan het Fontys Conservatorium (AMPA) in Tilburg. In 2008 is Kees van den Bergh benoemd tot hoofdvakdocent Compositie in zowel de Bachelor als de Master. Hij is tevens coördinator van de afdeling Compositie.

  Zijn oeuvre bestaat uit composities voor solostem, stukken voor instrument solo, liederen, koormuziek, kamermuziek voor diverse ensembles, elektronische muziek en diverse symfonische werken.

  De huidige composities van Kees van den Bergh hebben een hoge mate van consonantie en zijn beïnvloed door oude muziek, renaissance contrapunt, klassieke muziek, minimal music en popmuziek.

  Kees schrijft op zijn website:

  ‘Besides composing, my great passion is teaching composition at the Fontys Conservatory (AMPA) in Tilburg. Since 2008 I have coached gifted young composers in finding and developing their own musical voice.

  The musical style of these young composers varies enormously: you can hear influences of Ethnic music, Romantic Classical Music, Extended Tonality, music of the Avant-garde, Minimal music, Film music, Afro-Cuban rhythm, Jazz, Pop music etc.

  I am very happy with this, because music is not about style, it is about quality and a proper balance between craftsmanship and musical expression.’

  Voor meer informatie over Kees van den Bergh en zijn werk als componist en docent, kijk op zijn website:

  https://keesvandenbergh.com

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Gisella Bergman

  Nadat de droom van elke klassieke muziekstudent was uitgekomen, een baan in het Koninklijk Concertgebouw Orkest, bleek Gisella Bergman toch liever haar “kernkwaliteit” te willen naleven: het docentschap. Zij zegde derhalve haar baan in het KCO op om zich volledig te kunnen wijden aan het lesgeven. Als studente al gaf zij les aan de Zeeuwse Muziekschool waar zij uitdroeg hoe belangrijk het is om élke altvioolleerling vanaf het allereerste begin te leren zijn instrument zo goed mogelijk te bespelen. Door haar jarenlange ervaring hierin en de resultaten die zij met haar leerlingen behaalde werd zij gevraagd om zowel in Rotterdam als in Den Haag les te komen geven aan het conservatorium.

  Nu, bijna 40 jaar nadat zij haar eerste altviool-lessen gaf is zij verbonden als hoofdvakdocente altviool aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg.

  In de zomer organiseert Gisella haar eigen cursussen in het Drentse Witteveen.

  Zij is lid van de instrumentencommissie van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds en zij wordt regelmatig gevraagd als commissielid bij concoursen in binnen- en buitenland.

  Gisella Bergman is voorzitter van ESTA-Nederland (European String Teachers Association).

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Henri Bok
  Henri Bok (1950) wordt beschouwd als een van de ‘Grote Drie’ in de basklarinetgeschiedenis en is wereldwijd een zeer actief pleitbezorger van het instrument waaraan hij zijn leven heeft gewijd als uitvoerend kunstenaar, docent, improvisator en componist.

  Zijn unieke volle en warme klank kan worden beluisterd op talloze audio- en video-opnamen, in diverse instrumentale combinaties en muziekstijlen.

  Henri Bok heeft projecten geïnitieerd samen met o.a. Rob van Bavel (duo HeRo), Miquel Bernat (Duo Contemporain), Gustavo Beytelmann, Lawrie Bloom, Lawrence Cherney (Bass Instincts), Miny Dekkers (Duo Novair), José Luis Estellés, Mike Garson, Josef Horák, Rainer Maria Klaas, Bennie Maupin, Luis Afonso ‘Montanha’ (Duo Clarones), Justo Sanz, Louis Sclavis en Dawn Upshaw. Samen met tenorsaxofoniste Eleri Ann Evans exploreert Henri in ‘duo Hevans’ alle facetten van deze charmante single reed combinatie, met inbegrip van (extreme) microtonaliteit.

  Honderden composities zijn voor hem geschreven en/of aan hem opgedragen, stukken die hij overal ter wereld heeft uitgevoerd tijdens grote muzikale evenementen.

  Henri Bok geeft les aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg, Musikene in San Sebastián en de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf. Ook is hij al vele jaren als basklarinetdocent verbonden aan de Julian Menéndez zomercursus in Ávila, Spanje.

  Hij is de auteur van het standaardwerk ‘New Techniques for the Bass Clarinet’, was artistiek directeur van de eerste Wereld Basklarinet Conventie in 2005 en heeft vele basklarinetwerken gecomponeerd.

  Als erkenning voor zijn buitengewone bijdrage aan de kunsten werd Henri Bok in april 2014 door Zijne Majesteit Koning Willem Alexander verheven tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
  Sfeerafbeelding Fontys

  Foto: Marco Borggreve

 • Mark Boonstra

  Biografie

  Mark Boontra (1975) heeft gestudeerd aan het conservatorium van Rotterdam. Door de docenten George Wiegel en Ben van Dijk werd een ideaal leerklimaat gecreëerd om jezelf te ontplooien. Wekelijks ensemblespel en klassikale correpitor met de gehele tromboneklas. Diverse internationale masterclasses werden georganiseerd en er werden regelmatig andere experts ingevlogen. Dit resulteerde in de perfecte en vooral hechte tromboneklas, waarbinnen competitie en collegialiteit hand in hand gingen. Na de nodige werkervaring in bijna alle ensembles en orkesten van Nederland werd hij in 2002 aangenomen bij de philharmonie zuidnederland, gevestigd in Eindhoven en Maastricht. Daarnaast maakt hij deel uit van het New Trombone Collective en de David Kweksilber BigBand. Een ideale artistieke mix om je als uitvoerend musicus te blijven uitdagen en ontwikkelen. Op educatief terrein vindt hij tegenwoordig de grootste uitdaging. Een ideale leerklimaat creëren voor alle leeftijden is zijn missie. Als mr. pBone reist hij door het hele land om muziekworkshops te geven en leert zo duizenden kinderen per jaar trombone spelen en bovenal geeft hij ze de ervaring hoe bijzonder het is om samen muziek te maken. Nederlandse trombone-talenten worden aan elkaar verbonden in het Jong Trombone Collectief. En aan het Codarts conservatorium Rotterdam doceert hij Muziek Educatie, waar evolutie van het muziekonderwijs centraal staat. Als hoofdvakdocent aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg probeert hij zijn studenten hetzelfde te bieden als hijzelf is geboden. Een ruim aanbod van kennis, vrijheid om je breder te oriënteren en binnen ensemble-verband werken aan de vele competenties waar we tegenwoordig als musicus over moeten beschikken.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Wolfert Brederode

  Pianist Wolfert Brederode (1974) is sinds 1996 werkzaam als musicus en componist en heeft zich ontwikkeld tot een van de meest authentieke musici van de jongere Nederlandse generatie. Kenmerkend voor zijn muziek zijn de verfijnde en gerichte touch, de zorg voor natuurlijke stroming, zijn openheid voor allerlei soorten muziek en zijn niet aflatende zoektocht naar nieuwe horizonten. Hij debuteerde met ensembles als het Wolfert Brederode Quintet, Nimbus, de Susanne Abbuehl Groep en later ook met o.a. het Wolfert Brederode Quartet, Duo Lijbaart/Brederode, Batik en het Yuri Honing Acoustic Quartet. Met deze groepen nam hij op, toerde hij en trad hij op op festivals en uitzendingen in Europa, Azië, Canada, Australië, Zuid- en Midden-Amerika, het Midden-Oosten en Afrika.

  In 2014 initieerde Wolfert een nieuw trio met Gulli Gudmundsson op contrabas en Jasper van Hulten op drums. Hun eerste album 'Black Ice' verscheen in het voorjaar van 2016 op ECM Records.

  Wolfert heeft verder gewerkt met kunstenaars als David Liebman, Jeanne Lee, Arve Henriksen, Mark Feldman, Ernst Reijseger, Matthieu Michel, Tore Brunborg, Rachel Gould, Wolfgang Puschnig, Ronan Guilfoyle, Mats Eilertsen, Tony Lakatos, Michel Portal, Per Oddvar Johansen, Claudio Puntin, Olavi Louhivuori, Oene van Geel, Bram Stadhouders, Jarle Vespestad, Ack van Rooyen, Theo Loevendie, Lucas Niggli, Gerald Veasley, John Ruocco, Eric Vloeimans, Cristina Branco en Amsterdam Sinfonietta.

  Naast zijn activiteiten als uitvoerend kunstenaar leverde Wolfert composities voor verschillende theater-, dans- en filmproducties. Wolfert is piano- en ensembledocent aan de jazzafdeling van de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg en aan het conservatorium in Den Haag.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Louis Buskens

  Louis Buskens is hoofdvakdocent koordirectie en research coach aan het Fontys Conservatorium. Hij groeide op in ’s-Hertogenbosch waar hij zong in het kathedrale koor, gespecialiseerd in gregoriaans en renaissance polyfonie. Aan het conservatorium in Tilburg studeerde hij de hoofdvakken blokfluit, schoolmuziek en koordirectie. Na zijn studie was hij dirigent van o.a. koor en orkest van de Universiteit in Eindhoven, van het Philips’ Philharmonisch Koor en van het Bach Koor Nijmegen. Lange tijd was hij als koordirigent en assistent dirigent verbonden aan de “Opera-in-Ahoy” producties in Rotterdam. In het buitenland werkte hij voornamelijk als koordirigent bij vele opera producties. Hij prepareerde koren voor Valery Gergiev, Frans Brüggen, Mauricio Kagel en vele anderen. Begonnen als specialist voor oude muziek werd hij later meer en meer gevraagd voor vooral 19e en 20e eeuwse muziek. Hij dirigeerde vele werken uit die periode voor koor en orkest. Op dit ogenblik is hij vaste dirigent van Brabant Koor, Nederlands Concert Koor, Noord Nederlands Concert Koor en Nationaal Gemend Jeugd Koor en doceert hij koordirectie aan twee conservatoria en aan de bekende Kurt Thomas Cursus. Meerdere studenten van hem wonnen de prestigieuze Anton Kersjes prijs voor dirigenten.
  Voor zijn werk als dirigent, musicus en bestuursactiviteiten bij verschillende organisaties werd hij door de koningin benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau. 

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Geert Callaert

  Geert Callaert studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven. Hij volgde er piano in de klas van Jan Vermeulen en behaalde er de laureaatsdiploma's en hogere diploma's piano, kamermuziek en klavierbegeleiding, alsook de speciale prijs Lemmens-Tinel voor piano, kamermuziek, klavierbegeleiding, orkestdirektie, muziekschriftuur en hogere analyse. Als freelance musicus werkte hij eerder samen met het Prometheus ensemble, het Catalpa ensemble, het Collegium Instrumentale Brugense, de Vlaamse Opera, I Fiamminghi, de Filharmonie en het VRO.
  Tijdens zijn opleiding volgde hij tal van seminaries (waaronder de Stockhausen Courses 1998, 1999 en 2000 voor de interpretatie van zijn muziek en computerseminaries aan het IRCAM te Parijs). Hij behaalde verschillende prijzen op pianowedstrijden (Pro Civitate, Stephan De Jonghewedstrijd) en in 1998 de Sabamprijs tijdens het Free Podium, georganiseerd door het Festival van Vlaanderen afdeling Mechelen, voor de interpretatie van Charles Wuorinens Percussion Duo (samen met Geert Verschraegen, mallets).


  Sedert 1990 is hij werkzaam aan het Lemmensinstituut als pianist-begeleider vanaf 2008 staat hij als hoofdvakdocent piano en kamermuziek aan de hogere afdelingen van het Lemmeninstituut in voor de opleiding van studenten manama in het hedendaagse kunstmuziekrepertoire.

  Op 27 april 2002 studeerde hij af aan het Orpheusinstituut met een project over de pianomuziek en kamermuziek met slagwerk van Karlheinz Stockhausen, Iannis Xenakis en Charles Wuorinen.

  Hij is ook actief als componist: Jazzsuite voor vibrafoon en piano (2001); Introduction and Dance voor vibrafoon solo, jazzcombo en houtblaaskwintet, gecreëerd op 1 oktober 2002; Conflicts voor klarinet en slagwerk (2003 ter gelegenheid van de heropening van het Groeninghe Museum te Brugge); herwerking van Paul Lansky's tapecompositie "Heavy Set" voor piano, drums, sampled sounds en tape (creatie 2002 tijdens het festival Mobile Phonics). Kwartet nr. 1, voor fluit, contrabas, marimba en piano (wereldpremière te Tilburg, een organisatie van Stichting De Link). Samen met Carlo Willems schreef hij het opgelegde werk (discipline slagwerk en piano) voor de nationale Dexiawedstrijd in 2006. Voor de actie "Sight First II" van de Lions Club schreef hij de klassieke versie van het lied "Eyes for you", wat opgenomen werd op cd (met Marc Meersman, bariton, en Geert Callaert, piano). Verder voltooit hij muziek voor twee films, in samenwerking met het HERMESensemble onder leiding van Koen Kessels, muziektheater Transparant, Centre de Recherches et de Formation Musicales de Wallonie en het Belgische Filmarchief.

  Hij is als solist en kamermusicus bekend en veel gevraagd voor zijn breed repertoire (van klassiek tot hedendaags). Hij is pianist van het HERMESensemble en creëerde verschillende composities van verscheidene componisten. Sommige droegen werk aan hem op: Michael Sahl (New York, USA) schreef voor hem zijn "Vlaamse Sonate" en Michael Clarke (Huddersfield University, UK) zijn "Constellations" voor mallets, piano en live-electronics; dichter bij huis droeg Sebastiaan Van Steenberge zijn "Waltzing without Mathilda" en "Svolazzo" (piano solo) aan hem op en schreef Hanne Deneire voor hem "Blink" voor solopiano. Hij creëerde "Eisberge" (piano solo) van Jean Delouvroy tijdens de hommage middagconcerten van de Vlaamse Opera, naar aanleiding van de creatie van de opera van Luc Van Hove (februari 2008).

  Hij is medeoprichter van Casco Phil (de vroegereBelgische Kamerfilharmonie) en lid van het Hermesensemble.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Nicolas Callot

  Pedagogische visie

  Pedagogische visie - Nicolas Callot

  Biografie

  Nicolas Callot is hoofdvakdocent piano en kamermuziek aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg (Nederland) en aan de Kunsthumaniora Antwerpen (België). Hij was enkele jaren assistent-docent aan het Conservatorium van Amsterdam (Nederland). 

  Nicolas Callot volgde les bij Mila Baslawskaja aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij volgde tevens les bij Elisabeth Leonkaja en Jan Wijn. 

  Hij won verschillende nationale wedstrijden en werd laureaat van de Brahms wedstrijd in Oostenrijk (2008). Hij speelde als solist met verschillende orkesten, waaronder deFilharmonie onder leiding van Philippe Herreweghe.

  Als kamermuzikant vormt hij samen met Lucas Blondeel het pianoduo Callot-Blondeel. Naast de moderne piano concerteren zij ook op historische instrumenten. Zij brachten een cd uit met pianoduetten van Schubert (Klara/Warner, 2014) 

  Als liedbegeleider werkt hij o.a. samen met Hendrickje Van Kerckhove. In 2016 brachten zij een cd uit met werk van Grieg. Naast zijn carrière als concertpianist en pedagoog is hij ook opnametechnicus en regisseur.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Annemieke Corstens
  Reeds op zeer jonge leeftijd werd Annemieke Corstens leerlinge van 
  Harry Curby , primarius van het Haydn en later het Sydney kwartet aangenomen aan het Brabants Conservatorium. Ze vervolgde haar studie bij Kati Sebestyèn en André Gertler, behaalde haar diploma’s in Tilburg en Brussel cum laude en is in die tijd al succesvol met het Nederlands strijktrio Boussu, waarmee – onder de bezielende coaching van Ervin Schiffer- vele concerten in binnen en buitenland gegeven werden met een uiterst gevarieerd repertoire (o.a. in Zweden, Duitsland en Australië).

  In Nederland speelde ze een prominente rol in het inmiddels legendarische “luistermuseum” van programmeur Piet Veenstra. Haar interesse en inzet voor de hedendaagse muziek resulteerde in vele composities aan haar opgedragen.
  Het repertoire beperkt zich echter niet tot de kamermuziek: ook als soliste met orkest maakte ze zich sterk voor een uiteenlopend repertoire. (o.a. van Vivaldi tot Schnittke, Mozart, Weil, Penderecki, Scelsi e.a.)

  Aansluitend aan haar studie assisteerde ze haar docenten in vele masterclasses, volgde zelf lessen bij o.a. Viktor Liberman, het wereldberoemde Amadeus kwartet en werd hoofdvakdocente viool aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg (voorheen het Fontys conservatorium) waar zij nu nog steeds aan verbonden is. Mede door haar initiatief en passie voor jong viooltalent is de Young Musician Academy opgericht en tot bloei gekomen.

  Vele van haar oud-leerlingen hebben een gerespecteerde plaats gevonden in het binnenlandse en buitenlandse muziekleven.
 • Rumen Cvetkov

  Gast Solo Violist-Royal Spanish Opera House "Reina Sofia", Valencia

  Founding Member - Mediterranean Soloists

  Artistiek directeur - MurciArt Music Festival

  Sinds zijn solodebuut op 8-jarige leeftijd trad hij op in meer dan 35 landen op 4 continenten, wat hem een ​​positieve kritische claim opleverde. Al even populair als solist, recitalist en kamermusicus, heeft hij opgetreden op belangrijke locaties over de hele wereld, zoals Berliner Filharmoniker Hall, Carnegie Hall (New York), Wigmore Hall (Londen), Walt Disney Hall (Los Angeles), Pallacio de Bellas Artes (Mexico-stad), Mozarteum (Salzburg), Symphony Center in Chicago en Hall in Bulgarije om er maar een paar te noemen. Zijn festivaloptredens zijn Red Sea Festival (Israël), Athene, St. Moritz, Mimir, Bruman, I Palpiti, Ascoli Piceno (Italië), evenals 'Muziek in de oude stad' en 'Europese cultuurmaand'. Hij was gastartiest bij het Van Cliburn Institute en gastfaculteit bij Texas Chamber Music Round Up in Fort Worth.

  Als gepassioneerde kamermuzikant heeft Rumen Cvetkov met enkele van de grootste hedendaagse musici samengewerkt, zoals Ida Haendel, Bernard Greenhouse, Mihail Muntian, Sir Harold Martina, Jose Feghali, Christian Tetzlaff, Vladimir Mendelssohn, Michael Flaksman, Jose Gallardo, Jelena Ocic, Ensemble Oriol (Berlijn), Persius Ensemble en leden van Borromeo, Kronos, Aviv en Verdi Quartets. In het najaar van 2007 werkte hij samen met Yo Yo Ma's Silk Road Project, het uitvoeren van het solodeel van Brahms Clarinet Quintet gearrangeerd voor solo-altviool in een concert georganiseerd door Chicago Art Museum. Sinds 2017 is Rumen Cvetkov de oprichter en artistiek directeur van MurciArt Music Festival (Spanje) met erevoorzitter Maestro Placido Domingo.

  Regelmatig uitgenodigd als gastsolist-violist, trad hij op onder grote dirigenten zoals Bernard Haitink, Zubin Mehta, Riccardo Chailly, Myun Wun Chung, Kent Nagano, Enrique Batiz, Rossen Milanov en Alan Gilbert om er maar een paar te noemen.

  In Bulgarije studeerde Rumen Cvetkov met Georgy Naidenov (leerling van Feodor Druzhinin) en in de VS met Misha Galaganov, Roger Chase en Shmuel Ashkenasi. In Nederland heeft hij gewerkt met Vladimir Mendelssohn.

  Hij treedt op op een zeldzame altviool van Simon Schodler 1785, genaamd "The Time"

  Rumen Cvetkov wordt wereldwijd vertegenwoordigd door VIRTUOSO ARTISTS MANAGEMENT.

  "Zijn geluid was vol, levendig, zorgvuldig uitgebalanceerd en infinatelly variabel" Los Angeles Weekly

  "In Harold in Italië gaf Rumen Cvetkov ons veel vreugde met een geluid van het zuiverste fluweel" 24 uur Bulgarije

  "Het muzikaal vakmanschap was wonderbaarlijk", Beverly Hills Outlook

  '"Een geweldige violist" - Bernard Greenhouse

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Valerie Debaele
  Valerie Debaele is hoofvakdocent Fluit aan de Academy of Music and Performing Arts iin Tilburg. Haar klas is voor fluitisten die zich willen profileren niet enkel als leerkrachten maar ook om mensen voor te bereiden die audities nemen voor jeugd- en professionele orkesten.
  Valerie Debaele is sinds 2006 fluit solo in het ‘Orchèstre Philharmonique Royal de Liège’. Ze heeft gestudeerd aan het Conservatorium te Antwerpen in de klas van Gaby Van Riet en daarna in de ‘Carnegie mellon University’ te Pittssburgh (USA) in de klas van J.Baxtresser (soliste N.Y. Philharmonic) waar ze het “Artist Diploma in flute performance” behaalde met grootste onderscheiding. Tijdens haar studies in Amerika, verleende ze haar medewerking aan de realistie van J. Baxtressers’ laatste boek “Great Flute Duos from the orchestral repertoire”. 
  Ze is laureate van verschillende concours in binnenland zoals Jong Tenuto, Cera-Bank, en buitenland, o.a. de Pittsburgh concert Society, Myrna Brown competition Dallas.
  In 2005 was ze fluit solo in het ‘Danske Radio Underholdings Orkestret' te Copenhagen o.l.v. A. Fisher en twee opeenvolgende jaren in het 'Pacific Music Festival' in Japan. Ze is zowel actief in kamermuziekverband (lid van het 'Vlaams Sinfonietta') als in solistische activiteiten, waar ze lovende kritieken kreeg van de o.m. van de Zuidafrikaanse pers Eastern Herald: “…brillant player with an refined tone, a versatile range of colors and an impressive virtuosity…”, 
  Als docente en uitvoerend musicus werd ze uitgenodigd in het “Internationaal Muziekfestival Instrumenta Verano” te Puebla, Mexico. Van 2010-2013 was ze gastdocente in het Conservatorium te Brussel en het Conservatorium te Luik.
  Sfeerafbeelding Fontys

 • Rob Dirksen
  Rob Dirksen studeerde aan de conservatoria van Utrecht en Rotterdam. Al tijdens zijn studie werd hij benoemd tot solo-bassist bij Het Gelders Orkest, een functie die hij tien jaar zou bekleden.

  Sinds augustus 2002 is Dirksen lid van het Koninklijk Concertgebouworkest en daarnaast is hij vaste bassist van het Nieuw Ensemble. Rob Dirksen is veelvuldig te zien en te horen bij verschillende andere ensembles waaronder Asko|Schönberg en Amsterdam Sinfonietta. Ook is hij als docent contrabas verbonden aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg.

  Tijdens een tournee in de VS vond Rob zijn huidige bas, gebouwd door G. Pedrazzini ca. 1907. Deze bas werd door de Stichting Donateurs Koninklijk Concertgebouworkest voor hem aangekocht en aan hem in bruikleen gegeven
  Sfeerafbeelding Fontys

  Foto: Jouk Oosterhof

 • Chris Duindam
  Chris Duindam begon zijn vioolstudie in de vooropleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, bij Qui van Woerdekom, later aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Maarten Veeze. Hij behaalde zijn diploma UM en aantekening kamermuziek bij achtereenvolgens Philip Hirshhorn, Viktor Liberman, Eli Goren en Emmy Verhey aan het Utrechts Conservatorium. Naast zijn solo- en kamermuziekoptredens is Chris Duindam als viooldocent verbonden aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg, het Utrechts Conservatorium en geeft hij regelmatig masterclasses in binnen- en buitenland. Sinds 2005 maakt hij deel uit van het Combattimento Consort Amsterdam.
  Sfeerafbeelding Fontys

 • Sjoerd van Eijck
  Sjoerd van Eijck (1992) is een pianist en componist uit Breda. In juni 2016 studeerde hij summa cum laude af voor zijn eindexamen concert geïmproviseerde muziek aan het conservatorium in Tilburg. Hij heeft daar lessen gevolgd bij Jeroen van Vliet, Wolfert Brederode en Rembrandt Frerichs. Daarnaast heeft hij masterclasses gevolgd van o.a. Dave Liebman, Branford Marsalis, Jason Lindner en Harmen Fraanje. De afgelopen jaren ontwikkelde Sjoerd zich als een lyrische en avontuurlijke pianist. Dit staat centraal in zijn spel als in zijn composities. Hij laat zich inspireren door artiesten zoals Brad Mehldau, Lars Danielsson en Mathias Eick.Een van zijn voornaamste ensembles van momenteel is Mudita. Samen met zangeres Sanne Rambags en trompettist Koen Smits verweven zij de muzikale achtergronden van drie jonge muzikanten in één geluid. Met hun warme klanken en melancholische improvisaties zijn ze in staat een breed publiek aan te trekken en een bijzondere sfeer te creëren. In 2018 hebben zij hun eerste CD opgenomen. Geïnspireerd door stilte en intensiteit zoeken zijn de grenzen van hun instrumenten op.Daarnaast speelt Sjoerd in de Bredase SmallBand sensatie BOSCO en is hij verbonden als docent aan de Academy of Music and Performing Arts (AMPA) in Tilburg.
  Sfeerafbeelding Fontys

 • Anthony Fiumara

  Visie op lesgeven

  Anders dan andere conservatoria legt AMPA de nadruk op de muziekpraktijk van nu. Je krijgt de mogelijkheid samen te werken met studenten van andere disciplines: van dans en theater tot visuele kunstvormen.

  “In mijn compositielessen werken we aan het ontwikkelen van jouw eigen geluid en vorm – of dat nou instrumentaal of elektronisch is, klassiek of cross-over, pure concertmuziek of een samenwerking met andere kunstvormen.

  “Ik wil bovendien dat je als student zo snel mogelijk ervaart hoe de concertpraktijk werkt. Je muziek wordt gespeeld door AMPA-studenten en -professionals tijdens concerten – ook buiten de school, want daar leer je het meeste van.

  Vanuit mijn eigen brede praktijk wil ik je leren hoe je als componist relevant kunt zijn en blijven.

  Biografie

  Anthony Fiumara (Tilburg 1968) volgde zijn muzikale opleiding aan de Universiteit van Utrecht. Hij werkt full-time als componist, , maar hij genoot ook een succesvolle carrière als muziekjournalist, radioprogrammamaker en conservatoriumdocent. Anthony was artistiek leider van Orkest De Volharding en Compagnie Bischoff. Hij was mede-oprichter van het Amsterdam Electric festival, van het indie-classical ensemble Lunapark en het onafhankelijke platenlabel Alaska Records.

  Fiumara was composer-in-residence bij het Noord Nederlands Orkest en hij schreef muziek voor een aantal internationale solisten en ensembles, zoals musikFabrik, Trio Mediaeval, Quartetto Maurice en Sentieri Selvaggi. Sinds 2018 is hij hoofddocent compositie aan Fontys AMPA in Tilburg.

  Het recente werk van Fiumara wordt gekenmerkt door een dynamische stijl. Sleutelwoorden zijn snelheid, energie, lagen, duidelijke contrasten. Kernwoorden: snelheid, energie, gelaagdheid en felle contrasten. Getuige het orkestwerk As I Opened Fire (2014), het kwikzilverachtige openingsdeel van het strijkkwar- tet I Dreamed in the Cities at Night (2014), of de gejaagde ‘Interludes’ uit Fiumara’s gloednieuwe requiem, Memorial Park (2017). Dat laatste werk schreef hij in opdracht van November Music, waar hij in 2017 de centrale componist was.

  Een belangrijke pijler daarvan, en tevens de meest in het oor springen- de, is de repetitieve aard van Fiumara’s werk. In toenemende mate lijkt herhaling steeds meer een middel om een klankvlak – Fiumara spreekt graag van een ‘canvas’ – op te zetten, terwijl de grote vorm berust op contrasten, montages of de blauwdruk van een popsong.

  Fiumara’s muziek verraadt een streven naar onmiddellijkheid, naar zeggingskracht die meteen bij de lurven grijpt, zonder dat de luisteraar eerst kennis hoeft te nemen van achterliggende constructies of diepere betekenissen. De essentie van zijn werk ligt in al haar eenvoud aan de buitenkant, in de lichamelijke ervaring van de sound zonder meer, of wat Fiumara ‘de huid van de klank’ noemt.

  Fiumara is ook een veelgevraagd orkestrator. Hij arrangeerde onder meer muziek van Steve Reich, Terry Riley, John Adams, Simeon ten Holt, Brian Eno, Aphex Twin, Massive Attack en David Bowie.

  www.anthonyfiumara.com

  www.alaskarecords.nl

  https://www.youtube.com/channel/UCHK78022H3IuHW0mcQ7xwqw

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Johan Fostier

  Johan Fostier haalde zijn diploma's voor gitaar, pedagogie en kamermuziek (bij de Heer J. Vanherentals in de klas van S. Bémant), aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel. Vervolgens is hij zich gaan vervolmaken in de Ecole Normale Supérieure de Musique te Parijs waar hij les kreeg van de Heer Alberto Ponce en waar hij 1996 het Concert Diploma behaalde met de felicitaties van de jury; nadien ging hij les volgen in Fribourg (Zwitserland) bij Joaquim Freire en Susanne Mebes, waar hij in 2001 het Virtuositeitdiploma met vermelding :
  Summa Cum Laude behaalde en de felicitaties van de jury.
  Hij studeerde eveneens bij de Heren Eduardo Isaac, Nigel North, David Starobin tijdens internationale stages en nam deel aan de meestercursussen van Manuel Barrueco en David Russel.

  Als afgevaardigde van de jonge generatie van Belgische gitaristen, werd Johan Fostier laureaat van volgende gerenommeerde internationale gitaarwedstrijden :
  1ste Prijs te Eindhoven (Nederland, Tromp Muziek ), 1ste Prijs te Mottola (Italië), 1ste Prijs op de wedstrijd te Cosenza (Italië) waar hij eveneens de Prijs van het publiek in de wacht sleepte,eerste Prijs met eenparigheid van stemmen van de jury van de internationale wedstrijd voor klassieke gitaar (Guitar Foundation of America) te La Jolla (San Diego, Californië)

  Regelmatig is hij te horen op de concertpodia doorheen België, Frankrijk, Zwitserland, Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten van Amerika en Canada ; als solist maar ook in kamermuziekverband met de sopraan Evelyne Bohen (duo Almaviva), met de gitaristen : Pia Grees, Matthias Kläger en Luc Vander Borght (Take Four Kwartet), alsook in het Kamermuziekensemble Emanon toegewijd aan Vlaamse creaties.

  Zijn muzikaal denken is sterk beïnvloed door de ontmoeting met de muzikant, pedagoog en orkestdirigent Guy Van Waas.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Fréderick Franssen

  Fréderick Franssen (1977) is derde/plaatsvervangend eerste hoornist in het Radio Filharmonisch Orkest. Hij studeerde hoorn bij de beroemde hoornpedagoog Erich Penzel aan het Conservatorium voor Muziek in Maastricht waar hij in 2002 cum laude afstudeerde. Fréderick speelde eerder als stagiaire in het Hessisches Staatstheater Wiesbaden en bij het Rundfunk Sinfonie Orchester Berlin. Ook maakte hij deel uit van het Gustav Mahler Jugend Orchester waar hij speelde met dirigenten als Claudio Abbado, Seiji Osawa en Pierre Boulez. Fréderick remplaceerd verder in alle Nederlandse symfonieorkesten. Sinds 2000 speelt Fréderick vast in Nederland, eerst bij het Radio Symfonie Orkest en sinds 2005 bij het Radio Filharmonisch Orkest. Verder heeft hij bijgedragen aan de ontwikkeling van het instrument dat hij bespeelt; een hoorn van Klaus Fehr. Deze instrumenten worden inmiddels ook door velen van zijn collega’s bespeeld.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Toon de Gouw

  Als 11-jarige begon Toon de Gouw met trompet, saxofoon, gitaar en bas met het spelen op bruiloften en partijen samen met zijn broers en neef. In 1977 ontmoette hij de pianist, bassist, componist en arrangeur Niko Langenhuijsen die hem introduceerde in de jazzmuziek. Hij speelde vanaf die tijd in verschillende van Langenhuijsen’s groepen waaronder Vaalbleek en Caoutchouc en bij Loek Dikker en Gijs Hendriks nog voor hij in 1979 aan zijn opleiding aan het Rotterdams Conservatorium begon,waar hij trompetles kreeg van John Floore en Ad van Zon, improvisatieles van Cees Smal en pianoles van Cees Slinger. Hier leerde hij ook pianist/docent Jan Laurens Hartong kennen met wie hij meer dan 10 jaar in Hartong’s latinjazzgroep Nueva Manteca heeft gespeeld als leadtrompettist en solist.

  Direct na zijn eindexamen in 1985 is Toon aangesteld als hoofdvak-trompetdocent /jazz-improvisatie aan het conservatorium van Rotterdam en later in Antwerpen. Op dit moment doceert hij zo’n 20 jaar aan het conservatorium van Tilburg (Fontys Hogescholen). Orkesten en groepen waar Toon voor langere tijd actief in is geweest zijn o.a. Vaalbleek, Caoutchouc, Waterland octet, ICP, Contraband, Nueva Manteca, Glenn Miller Orchestra, Timeless Bigband, WDR Bigband, Metropole Orkest, Pierre Courbois 5/4 sextet en maakte tournee’s in Benelux, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italie, Japan, Curaçao, Amerika en Canada. Hij speelde met verschillende bands meerdere keren op het North-sea festival en internationaal op festivals in Torgau, Berlijn, Middelheim, Moers, Montreal en Washington.

  In 2002 rondde Toon zijn 6-jarige opleiding in de acupunctuur af. Behalve een steeds verdere verdieping in acupunctuur, volgt hij jaarlijks studies en cursussen op het gebied van additieve geneeswijzen en persoonlijke ontwikkeling. Nu biedt hij vanuit deze studies hulp aan mensen met problemen van allerlei aard. De specifieke kennis en ervaring die hij hierin heeft opgedaan, wordt nu door hem naast zijn ervaring als musicus en docent, gebruikt om in de muzieklessen diverse problemen aan te pakken en op te lossen. Hierbij valt ook te denken aan bijv. het niet verder kunnen komen in je muzikale of technische ontwikkeling.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Koen Graat

  Koen Graat geeft les in Jazz History & Research aan AMPA. Verder werkt hij als promotor / programmeur voor twee belangrijke festivals (November Music en Jazz in Duketown) en twee locaties (Paradox en Verkadefabriek). Tijdens de les zal aandacht worden besteed aan zowel het verleden als het heden en de historische verbindingen daartussen. In de lessen wordt jazz beschouwd als hedendaagse muziek. Natuurlijk leren studenten over belangrijke muzikanten en stijlen uit het verleden, maar even belangrijk is 'het hier en nu', zoals Miles Davis ooit jazz omschreef. Voor Koen is het belangrijkste doel de muzikale horizon van de studenten te verbreden en hen te helpen hun eigen esthetische opvattingen te creëren door te luisteren, analyseren en leren van de muziek.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Veerle van Hecke

  Veerle van Hecke studeerde af als actrice aan de Academie voor Drama in Eindhoven.

  Na haar studie speelde en zong ze in tal van theatervoorstellingen met name in muziektheatervoorstellingen waarmee ze het meeste affiniteit heeft. Ze speelde
  hoofdrollen in o.a. De Marat/de Sade (Peter Weiss), de Driestuiversopera (Brecht), de Ingebeelde Zieke (Molière), Into the Woods (Steven Sondheim), Droom van een slapeloze nacht (Gaston Salvatore), Fool for Love (Sam Shepard) en vele andere producties en werkte met Jochem Rooyaards, Reinilde Decleir, Kevin Kuhlke, Karst Woudstra, Zdislaw Wardeyn, Carl Ridders, Jean-Claude Berutti, Geert Kimpen, Gerard Luykenaar, e.a.

  Ze vervolgde haar studie middels vele workshops, zangworkshops en masterclasses o.a. in Biomechanica (Ralph Raüker), Improvisatie (Keith Johnstone), Muziektheater (Aram Adriaanse), Zang (Peggy Larson, Isabella Ganz, Ingrid Voermans), Cursus 1en 2 van Jo Estill-voice training, Meisnertechniek (Paul Dekker).

  Verder studeerde ze zang bij Leni Vermaire (klassiek) en Floor van Zutphen (jazz). Ze zong in verschillende bands en leende haar stem aan animatiefilms, series en cd-producties.
  Ze was meer dan 10 jaar verbonden aan theatergroep Vandenbulck waar ze diverse jeugdoperaproducties maakte en vertolkte.

  Daarnaast heeft ze zich ook toegelegd op het lesgeven. Ook als dramadocent werkt ze graag met zangers. Ze is sinds 2003 verbonden aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg (voorheen het Fontys Conservatorium) waar ze les geeft aan studenten zang klassiek en jazz.. Tevens geeft ze les aan de vooropleiding Muziektheater en coacht ze instrumentalisten binnen en buiten het Conservatorium in podiumpresentatie. Sinds 2012 geeft ze ook les aan de opleiding Muziektheater Klassiek.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Monique Heidema
  Monique Heidema begon op 16-jarige leeftijd haar eerste cellolessen. Zij studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar ze bij Monique Bartels de diploma' s Docerend- en Uitvoerend Musicus behaalde.
  Masterclasses heeft zij o.a. gevolgd bij: William Pleeth, Dimitri Ferschtman, Gerhard Mantel, Ivan Monighetti, Colin Carr, Anner Bijlsma en Mtsislav Rostropovich. 

  Ze heeft deel uitgemaakt van het cello8tet Amsterdam een pianokwintet en het Doelenensemble. De Nederlandse componist Peter Jan Wagemans heeft haar de compositie "Frage, worauf hoffen?" opgedragen. 

  Concerten geeft ze niet alleen op de Nederlandse podia, maar heeft ze ook in Frankrijk, Spanje, Taiwan, Zweden, Belgie, Canada, Tsjechie, Liechtenstein, de Verenigde Staten en Rusland gegeven. 

  Met regelmaat wordt ze gevraagd in commissies en jury's plaats te nemen, zoals bijvoorbeeld voor toelatings- en eindexamens van de verschillende conservatoria in Nederland, tijdens de staatsexamens van de Schumann Akademie, of bij het Prinses Christina Concours. Jarenlang heeft ze o.a. in het Rotterdams Philharmonisch Orkest gespeeld en ze heeft meerdere keren met verschillende orkesten gesoleerd. 

  Het Nationaal Muziek Instrumentenfonds heeft Monique een prachtige cello van Romeo Antoniazzi (1920, Cremona) in bruikleen gegeven.

  Onlangs heeft ze een succesvolle toernee door Taiwan gemaakt. 
  Bovendien was ze uitgenodigd masterclasses te verzorgen aan de cellostudenten van het conservatorium superior te Salamanca (Spanje) en speelde ze in de beroemde Philharmony en de Hermitage in St. Petersburg (Rusland) in uitverkochte concerten.

  Monique Heidema is als hoofdvakdocent voor jong talent-, bachelor- en master studenten verbonden aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg en de Sweelinck Academie van het Conservatorium te Amsterdam
  Sfeerafbeelding Fontys

 • Simon van 't Hoff

  Mijn liefde voor de piano begon op mijn zevende jaar. Van vele uitstekende docenten heb ik sindsdien les mogen hebben; bij elk van hen vanuit geheel verschillende invalshoeken.

  Op die manier is mij een breed scala aan stijlen en technieken aangeboden. Elly Stoorvogel, Lia van Kalmthout, Eugenie Geurts, Hein Franssen, Willem Kuhne, Gé Bijvoet, Frans van der Tak en Joop Albracht hebben, ieder op hun eigen wijze, een bijdrage geleverd aan mijn pianistieke ontwikkeling.

  Mijn diploma piano Lichte Muziek (docerend) behaalde ik in 2000. Daarna in 2005 het diploma Piano Klassiek (docerend). Beide studies zijn gevolgd aan het conservatorium te Tilburg. Sinds 2005 ben ik werkzaam aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburgs (Fontys Hogeschool voor de Kunsten) als docent en begeleider (steunvak piano klassiek en praktische harmonie aan de piano).

  Naast deze werkzaamheden als docent ben ik onderdeel van zanggroep/cabaret Grindt (zie www.grindt.nl). En tevens toetsenist van Trio Allegria; een driemans-band bestaande uit Marcel Smulders (zang, gitaar) en Martie vd Ploeg (bas) die zich richt op het uitvoeren van de evergreens uit het pop-, blues-, en country repertoire. Ook worden wij regelmatig gevraagd als ritme sectie voor diverse koren.

  Daarnaast verzorg ik een powerpoint over het leven van de Poolse componist Frédéric Chopin. Aan de hand van afbeeldingen en audiofragmenten van zijn werken probeer ik een beeld te schetsen over het leven van deze beroemde pianist/componist.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Ruud Huijbregts
  Ruud Huijbregts is binnen de Academy of Music and Performing Arts (AMPA) werkzaam als hoofdvakdocent orgel en coördinator van de toetsenafdeling. Daarnaast is hij nog docent methodiek, muziekgeschiedenis, uitvoeringspraktijk en docent kamermuziek.

  Hij studeerde hoofdvak orgel, klavecimbel en koordirectie aan het (destijds) Brabants Conservatorium te Tilburg en volgde diverse (internationale) masterclasses. Als docent orgel, klavecimbel en theoretische vakken is hij tevens verbonden aan CKE in Eindhoven. 

  Naast zijn werkzaamheden bij AMPA is Ruud Huijbregts stadsorganist van Eindhoven, cantor-organist van de Eindhovense Stadskerk St.Cathrien en artistiek leider en dirigent van Collegium Musicum Eindhoven. Als organist, klavecinist en als koordirigent gaf hij vele concerten in binnen- en buitenland, en werkte hij mee aan diverse radio-, TV- en CD-opnamen.
  Sfeerafbeelding Fontys
 • Goran Krivokapic

  Met zijn technische virtuositeit en zijn karakteristieke interpretatie van oud en nieuw repertoire behoort Goran Krivokapić tot de leidende gitaristen van de nieuwe, internationale gitaarscene.

  Hij won zijn eerste internationale wedstrijd op veertienjarige leeftijd en bleef er nog achttien winnen, waaronder twee van de meest prestigieuze gitaarcompetities - "Gitaarstichting van Amerika" (GFA) in Montreal, Canada, en "Dr. Luis Sigall International Competition of Musical Performance" in Viña del Mar, Chili, beide in 2004. Twee Gouden gitaar prijzen volgden op de jaarlijkse "International Guitar Convention in Alessandria" in Italië - 2005 als de beste jonge gitarist van het jaar en 2006 voor zijn debuut CD. Sindsdien trad hij op in heel Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Azië, Afrika en Rusland, in prestigieuze zalen als het Concertgebouw in Amsterdam, de Tsjaikovskij Zaal in Moskou, het Lubkowitz Paleis in Wenen en Auditorio Conde Duque in Madrid.

  Als performer, docent en jurylid is Goran Krivokapić een frequente gast op vele internationale festivals zoals Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Festival Internacional de Música y Danza de Granada, Kotor Art, Koblenz International Gitar Festival, Forum Gitarre Wien, Iserlohn International Gitar Festival, GFA International Gitar.

  Als solist trad hij op met het Slowaaks Kamerorkest van Bohdan Warchal, Symfonieorkest van Moskou "Russische Philharmonie", Nieuw Russisch Symfonieorkest, Turijn Filharmonisch Orkest, Belgrado Filharmonisch Orkest, Montenegrijns Symfonieorkest, Roemeens Nationaal Radio Orkest, Folkwang Kamerorkest, Chileens George String Orchestra, Berliner Camerata, Philharmonic Orchestra Bremerhaven en Shenyang Symphony Orchestra.

  Goran Krivokapić heeft masterclasses, lezingen over Bach en workshops gegeven aan universiteiten zoals de Grieg Academy (Noorwegen), de Staatsuniversiteit van New York, Hochschule für Musik Detmold, de Florida State University, het Conservatorium Maastricht, de Universiteit van Kaapstad, de Universiteit van Texas aan Dallas, het Cambrian College, het Victoria Conservatorium of Music, de Universiteit van Manitoba en de Universiteit van TexI. Glinka Nizhny Novgorod, Universiteit van Wisconsin, Loyola Marymount University in Los Angeles, Arkansas State University, Universiteit van Veracruz en Tianjin Conservatory. Hij is regelmatig actief geweest in het project "Rhapsody in School", een outreach initiatief van Lars Vogt dat zich toelegt op het binnenhalen van klassieke muziek in de klas.

  Regelmatige uitzendingen en interviews voor televisie en radio zijn onder meer WDR, Hessischer Rundfunk, Bayerischer Rundfunk, Radio Bremen, Arte, Fox 7, WBGH Boston, Fine Music Radio, ClassicFM, ABC ClassicFM en RTCG. Zijn opnames en voorstellingen werden zeer geprezen en vertoond in het klassieke gitaarmagazine (UK), Soundboard Magazine (USA), Akustik Gitarre, Neue Musikzeitung (Duitsland), Gendai Gitaar Magazine (Japan), Musica, Seicorde, Il Fronimo en La Stampa (Italië), Les Cahiers de la Guitare (Frankrijk), en in het bijzonder in de volgende rubrieken.

  De muzikale focus van Goran Krivokapic ligt op de ontwikkeling van nieuwe werken voor klassieke gitaar, voornamelijk door het maken van eigen transcripties uit de barok en klassieke werken, en door samen te werken met hedendaagse componisten als Dusan Bogdanovic, Gerard Drozd en Koningin Elizabeth Music Competition winnaar en Wim Wenders soundtrackcomponist Hendrik Hofmeyr. Drozd en Hofmeyr hebben een aantal van hun solo- en kamermuziekwerken aan hem opgedragen.

  Als kamermusicus maakt hij samen met Danijel Cerovic deel uit van het Montenegrijnse gitaarduo. Hun optredens worden zeer gewaardeerd door zowel publiek als critici die hun historisch onderbouwde optredens van J.S. Bachs English Suites loven in een nieuwe, frisse benadering op twee gitaren.

  Goran Krivokapic, geboren in 1979, begon zijn muziekopleiding toen hij acht was bij Mićo Poznanović aan de Muziekschool van Herceg Novi in Montenegro en vervolgde zijn studie aan de Faculteit voor Muziekkunst in Belgrado in de klas Srdjan Tošić, waar hij in 2000 afstudeerde. Hij vervolgde met Hubert Käppel en Roberto Aussel aan de "Hochschule für Musik Köln" in Duitsland, waar hij afstudeerde en het Konzertexamen-diploma behaalde. Vervolgens behaalde hij zijn masterdiploma aan het Conservatorium Maastricht onder leiding van Carlo Marchione.

  Hij woont in Keulen met zijn vrouw en zoon.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Tim Langedijk

  Visie op lesgeven

  Jazzgitaar bij AMPA is veelzijdig, diepgaand en daagt uit tot ondernemen. Je zal starten vanuit de traditie (jazz & bebop). Daarna gaan we in op andere stijlen (blues, latin, funk, fusion), zodat je als musicus allround onderlegd wordt. Iets wat je ver brengt in het werkveld. 

  De lessen zijn gericht op vaardigheden zoals timing, lezen en techniek. Ook ontwikkel je je in harmonie, melodie, dynamiek, sound, vorm, compositie en improvisatie. En zul je praktische begeleiding krijgen om je ambities om te zetten in initiatieven, ofwel leren ondernemen in de muziekindustrie. 

  Het docententeam van AMPA bestaat uit musici die een rijke ervaring hebben in de jazz en verwante stijlen en werken vanuit een inspirerende visie om de student te begeleiden.

  Biografie

  Gitarist Tim Langedijk (°1984) studeerde cum laude af aan het conservatorium van Rotterdam. Met zijn trio, het Tim Langedijk Trio, nam hij 6 cd's op. Hij toerde internationaal met het Metropole Orkest, Gabriela Kozyra Quartet, QLESS en The Great Eyeballs. Hij is een veelgevraagd studiogitarist in Nederland en werkt als arrangeur voor diverse producties. Momenteel doceert hij aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg en het Conservatorium van Haarlem.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Marceau Lefèvre

  Biografie

  Marceau Lefèvre (1993 *), geboren in Avignon, Frankrijk, begon op 12-jarige leeftijd fagot te spelen met professor Hervé Issartel.
  Hij volgde zijn studies aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris (CNSMDP) bij professoren Laurent Lefèvre en Fany Maselli.

  In 2015 werd hij toegelaten tot de prestigieuze Karajan Academie van het Berlin Philharmonic. Hij speelde en tourde 2 jaar met dit legendarische orkest en studeerde bij professor Stefan Schweigert.

  Winnaar van verschillende internationale competities (eerste prijs unaniem ontvangen, prijs Pierre Salvi en prijs Jean Paul Neu van de "FMAJI internationale competitie Parijs" Frankrijk; eerste prijs van de "Hülsta houtblazers wedstrijd Münster" Duitsland; Fagot Categorie winnaar prijs, 2e prijs winnaar en prijs voor de beste interpretatie van het hedendaagse stuk van de "AEOLUS Competitie Düsseldorf" Duitsland; "Wiener Klassik Preis" van de ISA Masterclass in Wenen, Oostenrijk ...). De jonge fagottist treedt regelmatig op als solist met orkesten zoals de Düsseldorfer Symphoniker, de Kölner Kammerorchester, de Novosibirsk Philharmonic, de Noord-Tsjechische Philharmonic Teplice, de
  Rheinische Philharmonie Koblenz, het Karajan Academie Orkest, de Bayer Philharmoniker, de Orchestre Pasdeloup of de Deutsche Kammerakademie Neuss am Rhein in zalen zoals de Berliner Philharmonie, de Kölner Philharmonie, de Altenberger Dom, de Schloss Esterhazy… ..

  Zijn debuut-cd "Arundo" uitgebracht in 2015 met de pianist Kimiko Imani voor het label "GWK record" kreeg veel bijval (beoordelingen in das Orchestre, Musikzen….)

  Actieve kamermuziekspeler, de Franse muzikant verschijnt regelmatig als gast op vele festivals zoals "Chapeau Klassik" en "Summer winds" Muenster, "Festival de Pâques de Deauville", "Folle Journee" Tokyo, "Tons voisins" Albi of "Moments musicaux ”La Baule. Hij kreeg de kans om tijdens zijn Berlijnse tijd een paar keer concerten te geven met het Scharoun Ensemble Berlin.

  Gepassioneerd door het orkestrepertoire had de fagottist zijn eerste orkestrale ervaringen als lid van het Verbier Festival Orchestra, het Gustav Mahler Youth Orchestra en het Schleswig Holstein Festival Orchestra. Hij treedt nu regelmatig op als gast-principale fagot in grote orkesten zoals het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam, het Orchestre National de France, het City of Birmingham Symphony Orchestra, het Rotterdam Philharmonic, het Korean Broadcast Symphony Orchestra Seoul, het Staatsorchester Hamburg of het Konzerthausorchester Berlin .

  Sinds september 2017 is Marceau Lefèvre de belangrijkste fagottist van het Brussels Philharmonic. Daarnaast speelt hij regelmatig bij het Verbier Chamber Orchestra.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Jolente De Maeyer

  Jolente De Maeyer kreeg op haar vierde haar eerste vioolles. Toen ze 14 jaar oud was, werd Jolente uitgenodigd door Yehudi Menuhin om haar muzikale studies voort te zetten aan de Yehudi Menuhin School in Londen. Ze vervolgde haar studies bij Natasja Boyarsky aan het Royal College of Music in Londen, Stephan Picard aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler in Berlijn en Augustin Dumay aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth in België. Op 6-jarige leeftijd nam Jolente deel aan diverse nationale en internationale wedstrijden. Dat jaar werd ze de jongste laureaat ooit op de Jong Tenuto Competition en ontving ze ook de Eerste Prijzen op de Charles de Bériot Competition Brussel. Later werd Jolente prijswinnaar in verschillende internationale competities zoals Cardona International Competition in Portugal, International Violin Competition Liana Issakadze in Rusland (2004) en de Benjamin Britten International Violin Competition in Londen (2005). In 2009 werd ze ook halffinalist in de Koningin Elisabethwedstrijd.

  Jolente trad op als solist bij het Brussels Philharmonic, het Symfonieorkest Vlaanderen, het Orchestre Royal de Chambre de Wallonnie, het Orchestre Philharmonique Royal de Liège, Het Kamerorkest Brugge, Nuove Musiche, het Norfolk Symfonie Orkest, het St-Petersburg State Academic Capella Chamber Orchestra en het St-Petersburg State Academic Capella Symphony Orchestra. Dirigenten met wie Jolente onder meer werkte zijn Philippe Herreweghe, Patrick Davin, Etienne Siebens, Pascale Rophé, Silveer Van den Broeck, Dirk Brossé, James Stobart, Michel Tilkin, Stefaan Fraas, Alexander Tsjernushenko en Rudolf Werthen. In 2013 debuteerde Jolente in Amerika (Texas) met het Waco Symfonie Orkest en Stephen Heyde, waar ze vioolconcerto Tsjaikovski speelde. Daarna volgde een concerttournee met Nikolaas Kende in Texas.

  In België treedt Jolente regelmatig op in zalen als Bozar, Flagey, de Elisabethzaal, de Singel en de Roma en nam ze deel aan festivals als het Festival van Vlaanderen, Festival de Montpellier en Menton. Daarnaast trad ze op in landen als Rusland, Frankrijk, Italië, Portugal, Kroatië, Nederland, Spanje, maar ook in de Londense Wigmore Hall, Royal Albert Hall en op het Gstaad Menuhin Festival in Zwitserland.

  Sinds 2003 vormt Jolente een duo met pianist Nikolaas Kende. Samen vormden zij in 2007 het Rubensemble. Jolente nam in 2010 het 6de Vioolconcerto van Henri Vieuxtemps op met het Filharmonisch Orkest van Luik met Patrick Davin. Deze opname kreeg in 2011 de René Snepvangersprijs van de Belgische Muziekpers. In 2013 nam Jolente het 2e Vioolconcerto van Sint Saëns op met het Filharmonisch Orkest van Luik met Christian Arming.

  Sinds 2018 is Jolente hoofdvakdocente viool aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Ties Mellema
  Sfeerafbeelding Fontys

  Visie op lesgeven

  Visie op lesgeven - Ties Mellema

  Biografie

  "Ik doe niet aan stijlen, ik speel muziek. Geen klassiek, geen jazz, geen pop maar iedere muziek die me aanspreekt en iets uitdrukt. Ik ben vooral benieuwd naar de muziek tússen de stijlen." Hoewel Ties Mellema zonder meer een virtuoos kan worden genoemd op de saxofoon, ziet hij zichzelf in de eerste plaats als muzikant. Dat muzikantschap uit zich in zijn constante verkenning van de buitengebieden van de muziek.

  Van klassiek en minimal tot impro, funk en jazz—Mellema bewoont al meer dan 20 jaar de gebieden tussen de gevestigde stijlen en disciplines. Hij bespeelt alle saxen, maar de baritonsaxofoon is hem op het lijf geschreven: een groot instrument dat in alle opzichten het uiterste van de speler vraagt.

  Het aangaan en overwinnen van uitdagingen en het vertellen van een verhaal staan altijd centraal. Of het nou gaat om de schijn-meerstemmige cellosuites van Johann Sebastian Bach op baritonsaxofoon, het monomane Gradus van Philip Glass of de extreme free jazz van zijn held John Coltrane: Ties zoekt altijd naar de grenzen van disciplines en mogelijkheden op zijn instrument. Hij daagt zichzelf voortdurend uit het verhaal van de muziek opnieuw te vertellen. Hij laat zijn instrument vooral spreken—en niet zingen, zoals gebruikelijk is.

  Zijn veelzijdige manier van werken leverde Ties samenwerkingen over de hele wereld op met onder anderen Gustavo Dudamel, Concertgebouw Tracks, MTV, Tania Kross, the Four Baritones, Hans Dulfer, Remy van Kesteren en Rembrandt Frerichs. Samen met regisseur Jos van Kan, componist Ian Wilson en stage designer Michiel Voet maakte Ties The End of Desire: een persoonlijke en abstracte muziektheatervoorstelling waarin hij zijn blessure verwerkte—een ongeluk dat bijna het einde van zijn carrière als musicus betekende.

  In 2015 werd Ties een aantal jaren ernstig ziek en begon hij naast saxofoonspelen met componeren met elektronica. Na 20 jaar in het mede door hem opgerichte Amstel Quartet te hebben gespeeld, vond hij het tijd om een eigen weg in te slaan. Zelf zegt hij dat hij sinds die tijd intenser en vooral intuïtiever is gaan musiceren. Dat hoor je terug in zijn concerten en zijn eigen muziek. Ties vertelt een dwingend verhaal op het podium, waarin de luisteraar wordt meegenomen op een auditieve reis.

  Ties is diverse malen onderscheiden en ontving onder andere de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs. Op het label Amstel Records verschenen diverse albums met Ties als solist en ensemblespeler.

 • Hardy Mertens

  Hardy Mertens is hoofdvakdocent HaFa Directie in de bachelor-, master- en contractstudie. Hoofdlijnen in elk curriculum zijn: slagtechniek, componeren/arrangeren en onderzoek. Hij studeerde Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht en Compositie en HaFa Direktie aan het Utrechts Conservatorium. Als vervolg op zijn studies was hij klarinettist en arrangeur bij de Koninklijke Militaire Kapel in Den Haag. Hardy Mertens is actief als wereldwijd gastdirigent, componist, cursusleider en jurylid. Daarnaast is hij verbonden als dirigent bij twee Nederlandse blaasorkesten.

 • Bram Nolf

  Hoboïst Bram Nolf (1970) kreeg zijn opleiding aan de conservatoria van Gent, Rotterdam en Parijs. Zijn belangrijkste docenten waren Paul Beelaerts, Emanuel Abbühl en David Walter.
  Tijdens zijn studie werd hij geselecteerd voor een aantal internationale jeugdorkesten (Euro Youth Philharmonic, Gustav Mahler Jugendorchester, Wereld Jeugd Orkest, Shleswig-Holstein Musik Festival Orchester), waar hij orkestervaring opdeed onder dirigenten als Claudio Abbado, Pierre Boulez, Kurt Sanderling en Herbert Blomstedt.
   
  Vooraleer, eind 1999, het Nationaal Orkest van België te vervoegen als solo-althoboïst (een functie die hij nog steeds bekleedt) was Bram Nolf kernlid van Collegium Instrumentale Brugense, I Fiamminghi, I Solisti del Vento, Emanon, Il Novecento, Nederlands Balletorkest en Symfonieorkest Vlaanderen
   
  Als solist probeert hij zowel het geijkte repertoire, als vernieuwende muziek te brengen. Hij werd daarbij o.a. begeleid door het Collegium Instrumentale Brugense, het Symfonieorkest van Vlaanderen, I Fiamminghi, Prima la Musica, het Nederlands Balletorkest, het Nationaal Orkest van België en l’Orchestre Royal de Chambre de Wallonie.
   
  Daarnaast treedt hij ook aan als chambrist, dikwijls bewust kiezend voor hedendaagse muziek en cross-overprojecten. Zo loopt er al enkele jaren “Met een klank van hobo” (een voorstelling met Kristien Hemmerechts rond de gelijknamige dichtbundel van Herman de Coninck), “The Beasty Boys” (een faunaconcert met pianist Luc Devos en bioloog Dirk Draulans), “Obolution” (een lecture-performance over de evolutie van de hobo, samen met barokhoboïst Marcel Ponseele) en “De Toverfluit in een note(n)dop” (een mini-Mozart-opera met collega-hoboïst Piet Van Bockstal en actrice Maaike Cafmeyer).
  Samen met vier collega’s uit het Nationaal Orkest vormt hij “5 Beaufort”, een houtblaaskwintet dat zich toelegt op het grote kwintet-oeuvre, met speciale aandacht voor de Belgische componisten.
   
  Met die verschillende ensembles en projecten stond hij in voor enkele belangwekkende concerten: het concert in de Nieuwe Kerk in Amsterdam voor het Nederlands en Belgisch vorstenpaar, het huldeconcert voor Manuel Barroso ter gelegenheid van zijn afscheid als voorzitter van de Europese Commissie, een concert voor VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon ter gelegenheid van zijn bezoek aan Brussel en twee concerten in Jakarta (Indonesië) voor de Belgische Economische Missie o.l.v. Prinses Astrid.
   
  In 2008 werd hij aangezocht door de University of Newcastle Australia om mee te werken aan een onderzoeksproject over de bouw van het hobo-riet. Dit resulteerde in "the Oboe Reed Making DVD", een intussen wereldwijd verspreide documentaire-DVD waarin hij en een aantal andere specialisten terzake hun visie geven op de bouw van het hobo-riet.
   
  De discografie van Bram Nolf omhelst ondermeer barokke concerti met het Collegium Instrumentale Brugense o.l.v. Patrick Peire, het volledige oeuvre voor houtblazers van Joseph Jongen met 5 Beaufort en muziek voor hobosolo van de Britse componist Michael Berkeley. Zijn nieuwste cd “Pastoral Melancholie”, met de voornaamste werken uit het Belgisch repertoire voor hobo en piano, kende een wereldwijde verspreiding en een unaniem lovende waardering in de internationale vakpers.
   
  Bram Nolf is docent hobo en althobo aan het Lemmensinstituut in Leuven en aan de Ecole Supérieure des Arts in Mons

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Hans van Oosterhout

  Visie op lesgeven

  Ik geloof dat studenten naar AMPA moeten komen omdat AMPA een programma biedt dat je helpt om zowel je vaardigheden als muzikant en je artistieke capaciteiten te ontwikkelen. We hebben goed opgeleide leraren die ook veel optreden, in verschillende genres.
  Ik zal mijn studenten leren muziek te maken in elke situatie. Onderwerpen van mijn lessen: grooves, ritmes, improvisatie, lezen van partituren, solo's, odd meters en nog veel meer. Dit alles in verschillende stijlen, waarbij jazz de belangrijkste stijl is.
  Mijn lessen zijn dynamisch en ontspannen, maar ik vermijd comfortzones. Ik zal zowel je sterke als je zwakke punten met je bespreken. Dit zal ons in staat stellen om een programma te maken dat past bij jouw capaciteiten en interesses.

  Biografie

  Hans van Oosterhout is hoofdvakdocent drums bij de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg. In zijn lessen komen alle stijlen en disciplines aan bod. Vanwege het feit dat jazz zijn specialisatie is is jazz het uitgangspunt van zijn lessen. Vakmanschap samen met artistieke ontwikkeling staan centraal in zijn lessen. 

  Voordat hij afstudeerde kreeg hij al een baan aangeboden als hoofdvakdocent aan het Rotterdams Conservatorium. Sinds 1987 is hij hoofdvakdocent. Als docent had hij studenten zoals: Neil van der Drift, Jasper van Hulten, Mark Schilders, Arthur Lijten, Koen Lieckens, Tom Nieuwenhuijse. Door de jaren heen heeft Hans zich geprofileerd als 1 van de meest gevraagde muzikanten van Europa.

  Hij is te horen op meer dan 100 CD’s. Hij heeft regelmatig het podium gedeeld met Toots Thielemans, Philip Catherine, Oscar Castro-Neves, Nat Adderley, Ivan Paduart, Lee Konitz, Dee Dee Bridgewater, Kenny Wheeler, Gary Burton, Benny Golson, Marc Johnson, Nelson Veras, Harmen Fraanje, Benny Golson, Jesse van Ruller, Peter Tiehuis, Deborah Brown, Eliane Elias, Dee Daniels, Dr. Lonnie Smith, The Metropole Orchestra, Kenny Werner, Pete King, Peter Hertmans, Richard Galliano, Chico Freeman, Harold Land, Von Freeman, Lionel Loueke, Johnny Griffin, Randy Brecker, John Scofield, Gino Vannelli, Jacques Schwarz-Bart, Sylvain Luc etcetera..

  Critici en collega muzikanten respecteren Hans voor zijn grote flexibiliteit en bekwaamheid om zich aan te passen aan bijna elke muzikale situatie.

  Sfeerafbeelding Fontys
 • Liset Pennings

  Liset Pennings is geboren in 1985 in Nederland. Ze begon haar studie fluit aan het Fontys Conservatorium als student aan Leon Berendse en studeerde in 2008 cum laude af. Liset behaalde haar masterdiploma aan de Royal Academy of Music in Londen (juni 2010) met onderscheiding en leerde bij William Bennett en Karen Jones, en behaalde de Dip RAM voor een uitmuntend eindexamen.

  Liset gaf tal van solo-optredens en trad op in beroemde concertzalen, zoals de Royal Festival Hall, Queen Elizabeth Hall en Kings Place in Londen, het Concertgebouw in Amsterdam en de Tonhall in Zürich, in samenwerking met dirigenten als Pierre Boulez, Mark Elder, Vasily Petrenko, Vladimir Jurowski en Trevor Pinnock.

  Haar prijzen zijn onder andere: European Competition for flute (2de prijs en publieksprijs), Jonathan Myall Piccolo Competition (1e prijs) Chris Taylor Fluitprijs (2010) Leverhulme Orchestral Mentor Scholarship (2010).

  Liset was op proef voor: principal flute in London Philharmonic Orchestra (2013/14) sub principal flute in Welsh National Opera (2011/12, 2014/15) BBC National Orchestra of Wales (2009/10, 2013/14) and for principal piccolo in Royal Liverpool Philharmonic Orchestra (2011/12).

  Sinds 2018 is ze techniekdocente fluit bij de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Hans Raaijmakers

  Ik ben in 1992 afgestudeerd als Docerend- en Uitvoerend Musicus aan het toenmalige Brabants Conservatorium (nu: Academy of Music and Performing Arts in Tilburg). Mijn hoofdvak was klassiek slagwerk, met als bijvak drums. Tijdens mijn opleiding ben ik begonnen met lesgeven bij diverse verenigingen, en werd ik vaste remplaçant in Het Brabants Orkest (nu: Philharmonie Zuid-Nederland). Gedurende mijn opleiding, en daarna, heb ik me intensief beziggehouden met de klassieke kant van het slagwerk. Remplaceren in diverse nederlandse orkesten en ensembles, slagwerkensemble ATTACCA en op alle mogelijke manieren waar er maar een slagwerker nodig was.

  Mijn eerste vaste aanstelling als docent, kreeg ik aan de regionale muziekschool in Vught, gevestigd in Theater De Speeldoos. Hier kwamen later de locaties Boxtel en Haaren bij, en werd dit MIK. Vanaf die tijd ben ik me steeds meer gaan toeleggen op het drummen. Ik vind het noodzakelijk om als docent ervaringen uit de praktijk mee te nemen in je lessen, dus ben ik ook actief als drummer in diverse bands.

  Ook begon ik na mijn afstuderen met doceren aan het Brabants Conservatorium. Eerst als docent orkest-spel, later werd dat docent steunvak klassiek- slagwerk, en nu geef ik de hoofdvakstudenten drums, kleine-trom en techniek lessen. Daarnaast geef ik de studenten AME (Academie Muziek Educatie) musiceer-vak drums, en verzorg ik de methodieklessen voor slagwerkers en drummers.

  HUIDIGE WERKZAAMHEDEN

  Tot op de dag van vandaag ben ik werkzaam als docent, drummer en slagwerker.

  Stars on Stage Vught: Docent drums en slagwerk

  Muzebox Boxtel: Docent drums

  Den Domp Haaren: Docent drums en slagwerk, hier verzorg ik de lessen voor de leerlingen van Harmonie St. Gregorius , als ook voor prive-leerlingen uit Haaren

  Fontys AMPA: Docent techniek en kleine-trom afdeling lichte muziek drums, docent musiceervak drums AME

  Philharmonie Zuid-Nederland: Free-lance slagwerk

  Foulplay: Blues, Rhythm and Soul band

  Grammylou: Americana/ Country-Rock band

  Fontys Academie voor Muziek- en Musicaltheater: Drums/ Slagwerk in eindvoorstellingen derde jaars studenten.

  Free-lance in alle mogelijke bezettingen, zowel klassiek- als lichte-muziek

  Verzorgen van workshops slagwerk/drums voor scholen, verenigingen etc.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Margriet van Reisen

  Visie op lesgeven

  My singing teaching has been described as holistic, and I guess I understand why. In the individual lessons I focus on the vocal technique, building the instrument, as well as making the student stronger in body and mind and inviting the student to develop in musicality and expression. So they feel comfortable and sing with open heart and soul. I use clear vocal, technical exercises and learn the student as soon as possible to be his or her own teacher. That's very important, since they practice many hours on their own. If needed I use Qigong or breathing exercises.

  What I like most is that singing is so very individual, nobody has the same voice, and nobody knows how a voice is going to develop. Sometimes students are surprised by the sound they produce. One of my students laughed after she sang for the first time powerful, free top notes and then commented : "Wow, now I have to work with this sound emotionally, I need to feed it with emotions and expressions belonging to this voice and repertoire ". And another student once said : "Ah, now I see what you mean, I feel the air turning circles behind my nose ", describing a first sense of resonance.

  For me it's most important that the student feels safe and respected. When we are at ease we are most open to learn and pick up new information. Humor and self-reflection are also beneficial in the process of becoming a singer.

  Biografie

  Het repertoire van Margriet van Reisen omvat alle tijds- en stijlperioden. Zij soleerde in orkestliederen en oratoria onder directie van Frans Brüggen, Nikolaus Harnoncourt, Richard Hickox, Eri Klas, Neeme Järvi, Reinbert de Leeuw en anderen. De ensembles en orkesten waar zij zong varieerden van ASKO/Schönberg Ensemble, Nederlands Blazers Ensemble en Nederlandse Bachvereniging tot Koninklijk ConcertgebouwOrkest, Symfonieorkest van Montréal en de Berliner Philharmoniker.

  In György Ligeti's aangrijpende Requiem zong Margriet op de festivals van Salzburg, San Sebastian / Santander en Wien Modern. Met het Nieuw Ensemble vertolkte zij Berio’s Folk Songs op het Beijng Music Festival. Meermalen zong zij met Ensemble Intercontemporain en ook het Remix Ensemble Boulez' baanbrekende Le Marteau sans Maître. Margriet van Reisen soleerde bij De Nederlandse Opera in Electra en tourde met Michel van der Aa’s luidbejubelde muziektheaterstuk After Life, na Amsterdam in Lyon, Londen en Melbourne. Verder trad zij op in de operahuizen van Toulouse, Brussel en bij de Vlaamse Opera, met Het Nationale Ballet in het ballet Shéhérazade (Holland Festival 2009) en als Koreaanse courtisane in Seung-Ah Oh's Words & Beyond met Slagwerkgroep Den Haag. Margriet gaf de afgelopen jaren vele liedrecitals met pianist Rudolf Jansen. Op CD is Margriet te beluisteren in liederen van onder meer Brahms en Roentgen, de Requiems van Duruflé en Ligeti en Mahlers Das Lied der Erde met Ensemble Oxalys. 

  Margriet won de persprijs op het IVC in Den Bosch van 1998, de eerste prijs op het Schubertconcours van de GSMD in London en de zesde prijs op het Koningin Elisabeth Concours in 2000.

  Sinds September 2016 is Margriet werkzaam als hoofdvakdocent zang aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Foto: Marco Borggreve

 • Maino Remmers

  Maino Remmers werd op 25 februari 1959 te ’s-Hertogenbosch geboren. Zijn eerste muzikale ervaringen deed hij op als jongenssopraan van de Schola-Cantorum, het koor van de Sint Jans kathedraal, waar hij al gauw solist werd en bleef tot zijn vierentwintigste. Door de invloed van de toenmalige rector-cantus Maurice Pirenne (musicoloog, componist en organist) besloot Maino, na het doorlopen van het gymnasium, zang te gaan studeren. Op het Brabants Conservatorium werd hem door Marius van Altena te verstaan gegeven nog een aantal jaren te wachten tot zijn stem tot wasdom zou zijn gekomen en ondertussen maar vast muziekwetenschappen te gaan studeren. Deze raad volgde hij op en studeerde in de periode 1977– 1985 muziekwetenschappen, massacommunicatie, koordirectie en orgelkunde aan de Rijks Universiteit Utrecht. In 1985 studeerde Maino af met het schrijven van een instrumentatieleer voor Big Band om vervolgens nooit meer zanger te willen worden.

  Reeds gedurende zijn studie raakte Maino volledig in de ban van de lichte muziek en begon hij de Remmers Big Band, waarmee hij optrad op tal van gala’s en bij grote evenementen. Na zijn studie stopte hij hiermee en vestigde hij zich als freelance componist, arrangeur en orkestleider.
  Als componist/arrangeur werkte hij met gerenommeerde artiesten als Cubop City Big Band, New Cool Collective van Benjamin Herman, Denise Jannah, het Rosenberg Trio, Bob Brookmeyer, Azucaraba, Gerald, beeldend kunstenaar Berend Strik (theater), cabaretier Kees van der Zwaard, Jan Verwey etc. etc., maar ook met het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht en het Europees Jeugd Orkest.

  Als orkestleider is Maino Remmers momenteel dirigent van Big Band Oss, de Tilburg Big Band, de Mid West Band (politie Big Band) en de salsa-formatie La Ritmica ’93.

  Daarnaast is Maino sinds 1997 verbonden aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg (voorheen het conservatorium) als docent arrangeren en is hij adviseur bij het Internationaal Compositie Concours in Helmond.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • David Romanello

  David Romanello behaalde in 2012 zijn Bachelor Muziek aan het Conservatorium te Tilburg. Waarna hij vervolgens in 2014 zijn Master Of Music met een 9 én een eigen CD, genaamd “Youngster”, afrondde.

  Ondertussen heeft David al ruime ervaring opgedaan in de beroepspraktijk. Zo tourde hij in 2008 door Europa met soul legende Percy Sledge waarmee o.a. landen als België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Monaco werden aangedaan. Daarnaast heeft David in de Zomer van 2010 deelgenomen aan Siena Jazz. Hier heeft hij les gehad van o.a. Jim Snidero, Bobby Watson, Michael Blake, Avishai Cohen en Omer Avital. Allemaal gevestigde namen in de internationale Jazz scene.

  David won op 28 mei 2012 het Middelburg Jazz Festival en deed hij mee aan de eerste editie van het Conservatorium Talent Award in ’s-Hertogenbosch. Ook in dat jaar werd David door de Fontys Hogeschool voor de Kunsten genomineerd voor de Jack de Leeuw prijs.

  2013 stond in het teken van meerdere internationale tours. Samen met het Chelsea Foreman Quintet speelde David in en rond het Chinese Shanghai. Met zijn eigen kwartet tourde hij door Slovenië. En met het Frank Windemuller Quartet reisde hij af naar Portugal. Met deze laatste bezetting wist hij zich in dat zelfde jaar ook nog op Nederlandse bodem te plaatsen voor de finale van de Dutch Jazz Comptetion en speelde hij in het Bimhuis.

  In 2015 is David voor een tweede keer afgereisd naar China. Deze keer echter met de band N.E.I-L voor een tour van 5 weken waarbij ze meer dan 20 concerten hebben gegeven in de grootste theater en concertzalen van China.

  Op dit moment is David druk bezig met BOSCO. Deze small-bigband heeft op dit moment een samenwerking met Liptease. Deze band stond in 2014 in de finale van Holland’s Got Talent. Ook heeft BOSCO op dit moment een samenwerking met de Rotterdam Ska Jazz Foundation en is BOSCO bezig met eigen werk.

  Naast zijn eigen kwartet, trio, NEIL en BOSCO speelt David onder andere bij Dr. Brass, SOUL!, blazerssectie The Hornaments en is hij sinds 2014 saxofoon docent bij Kunstlokaal.

  Sinds 2017 is David Romanello hoofdvakdocent saxofoon jazz aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Marc van Rooij

  Visie op onderwijs

  De contrabas, wat een geweldig instrument en wat een veelzijdige rol is er in de muziek voor weggelegd! De bas legt het onmisbare fundament onder bijna elke muzieksoort, maar is ook geëvolueerd en geëmancipeerd tot volwaardig solo-instrument. Je leert hoe je de muziek kunt dragen, harmonisch, ritmisch en met je sound.  Contrabas is een fysiek instrument, en het bespelen ervan een concert lang volhouden stelt heel specifieke eisen aan vingers, pezen, gewrichten en spieren. Je leert een goede techniek en verantwoorde opbouw van kracht en uithoudingsvermogen, je leert om alles uit je instrument te halen zonder blessures op te lopen.

  Biografie

  Marc van Rooij legt graag het fundament onder jazz, klassieke muziek of tango, en houdt van alle verdere expressieve mogelijkheden die zijn bas biedt. Hij speelt in Qless (www.qless.nl) en het Rob van Bavel Trio, en hij speelde, tourde en maakte opnames met veel grote jazzartiesten als Johnny Griffin, Deborah Brown, Dee Daniels, Bob Mintzer, Woody Shaw, John Ruocco, Bert Joris, en vele anderen. Hij speelt in de Nederlandse symfonie orkesten, tango bij Grupo del Sur en Tango Extremo en in de theaters bij artiesten als Toon Hermans. Hij componeert en arrangeert en is aktief promotor van de contrabas, en dan met name bij kinderen. Marc is verder coördinator van AMPA Jazz.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Jacq Sanders

  Jacq Sanders, geboren te Venlo in 1961, studeerde aan het conservatorium van Maastricht van 1980 tot 1986. Momenteel is hij hoofdvakdocent trompet aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg.

  Als freelance trompettist speelde hij bij verschillende professionele orkesten en kamermuziek ensembles in Nederland, België en Duitsland. In 1999 werd Jacq benoemd tot 2e trompettist bij Het Gelders Orkest.

  Jacq is een veelgevraagd solist en werkt ook als repetitor en dirigent bij orkesten.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Paulien van Schaik

  Op de kleinkunstakademie zeiden ze me na een half jaar vooropleiding dat ik eerst maar eens iets met dat zingen moest gaan doen en dan later nog maar eens terug moest komen. Terug ben ik nooit meer gegaan. Muziek was alles wat ik nodig had. 

  Tegen het einde van mijn conservatoriumstudie ontdekte ik dat ik ook wilde schrijven. Na een jaar in Amerika, waar ik me vooral op songwriting heb toegelegd begon ik een repertoire op te bouwen. Tegelijkertijd leerde ik bassist Hein Van de Geyn kennen, die mij naar aanleiding van een demo met eigen liedjes vroeg waneer we ’eens iets gingen doen’. Na opnamesessies van die liedjes eindigden we echter altijd weer met het urenlang spelen van standards samen. Wat een combinatie, alleen zang en bas. Wat een plezier ook, steeds enthousiaster werden we als we samen speelden, zo spannend, puur en eerlijk. Drie concerten, live opgenomen, resulteerden in onze eerste CD ’Tenderly’ waarvoor we in 2002 de Edison Jazz Publieksprijs mochten ontvangen. ’In Summer’ werd de tweede plaat waarop we als gast trompettist Bert Joris uitnodigden. Voor onze derde CD ‘Musing’ hebben we het duo uitgebreid met cellist Frans Grapperhaus en altvioliste Yvonne van de Pol. Met deze bezetting hebben we wederom een theatertour gedaan en in 2007 opgetreden op het North Sea Jazz Festival. 

  Het schrijven was een beetje op de achtergrond geraakt, todat ik ineens een Nederlandstalig liedje schreef. In september 2005 besloot ik meer tijd vrij te maken om hiermee ook echt iets te gaan doen. Ook in m’n eigen liedjes ben ik op zoek naar puur en eerlijk; de naakte waarheid. Er ging een wereld voor me open toen ik ontdekte hoeveel meer mogelijkheden ik had met die Nederlandse taal.

  Vanaf 2007 ben ik hoofdvakdocente Zang Jazz aan de Academy of Music and Performing Arts.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Keiko Shichijo

  Pianist & fortepianist Keiko Shichijo is een bijzondere stem in zowel de klassieke als de nieuwe muziekwereld. Haar traditionele Japanse gevoeligheden in combinatie met haar kennis van de Europese historische uitvoeringspraktijk vormen haar unieke visie, wat tot uiting komt in haar gevoel voor de muziek, de instrumenten en het verhaal erachter.

  Ze komt uit Japan en woont al meer dan tien jaar in Nederland. Ze is wereldwijd actief en speelt zowel solo- als kamermuziek. Ze is prijswinnaar in vele internationale competities, waaronder tweemaal de Internationale Vroege Muziekwedstrijd (solo en duo) in Brugge, België, de Internationale Vroege Muziekwedstrijd "A Tre" in Trossingen in Duitsland en de Minkoffprijs van de muziekuitgever, Edition Minkoff, en trad op op vele internationale festivals zoals de festivals Printemps Des Arts (Frankrijk), Utrecht Oude Muziek Festival (Nederland), MA Festival (België), La Folle Journée Tokyo (Japan). In 2012 bracht het Hamamatsu Museum voor Muziekinstrumenten in Japan haar eerste fortepiano solo-cd uit met werken van Schubert. Haar tweede solo-cd "6 Dansen van Komitas Vardapet", uitgebracht in 2016, werd unaniem geprezen in de internationale pers en stond op het nationale Nederlandse tv-programma Vrije Geluiden. K

  Keiko Shichijo heeft een duo viool/fortepiano met gerenommeerd violist Cecilia Bernardini dat regelmatig optreedt in heel Europa.

  Als specialist in hedendaagse muziek werkte Keiko samen met vele componisten, waaronder Helmut Lachenmann, Tom Johnson, Johannes Kalitzke, Jürg Frey, Roscoe Mitchell en Bernhard Lang. Onlangs ging ze een concerto in première met het Janacek Philharmonic.

  "...zuiverheid van klanken - adembenemend..." "...Haar geluid vulde de zaal als één enorm warm deken...".

  Sinds september 2017 doceert ze piano en fortepiano aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg.

  Keiko Shichijo studeerde fortepiano bij Stanley Hoogland en orgel bij Pieter van Dijk aan het Conservatorium van Amsterdam, en specialiseerde zich in hedendaagse muziek bij Daan Vandewalle aan het Koninklijk Conservatorium van Gent in België.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Etienne Siebens

  Etienne Siebens studeerde orkestdirectie bij Lucas Vis , Hiroyuki Iwaki en Jorma Panula. Al snel werd hij uitgenodigd voor gastdirecties bij verschillende orkesten in België en Nederland. Uitnodigingen in Engeland, Duitsland, Italie, Frankrijk en Spanje volgden spoedig.

  Vanaf 1992 tot 2008 was Etienne Siebens artistiek leider en dirigent van het door hem opgerichte Prometheus Ensemble. Gedurende deze tijd wist het Prometheus Ensemble zich te profileren tot een van de belangrijkste ensembles. Het werd daarbij uitgenodigd in gerenommeerde concertseries en op binnen– en buitenlandse festivals zoals het Festival van Vlaanderen, Festival Musica Strassbourg, Festival Octobre en Normandie, Covent Garden Festival en het Festival Académies Musical de Saintes.

  Etienne Siebens was vaste gastdirigent van het Brussels Philharmonic en was van 2004 tot 2010 chef-dirigent bij het Symfonieorkest Vlaanderen, waar hij met eigen accenten en muzikaal gedurfde interpretaties een zeer persoonlijke stempel wist te drukken en voor een opmerkelijke ‘boost’ zorgde.

  Afgelopen seizoenen dirigeerde Etienne Siebens ensembles, koren en orkesten als oa. MusikFabrik, Klangforum Wien, Collegium Vocale Gent, Amsterdam Sinfonietta, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentie Orkest, Nederlands Kamerkoor, Radio Kamerorkest Nederland, Radio Symfonie Orkest, het Brabants Orkest, Asko|Schönberg en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Op binnen- en buitenlandse festivals is hij een graag geziene gast. Zo keert zijn naam meermaals terug op festivals als het Holland Festival, Festival van Vlaanderen, Festival Wien Modern, Festival Automne en Normandie, Agora Festival Paris, Huddersfield Contemporary Music Festival, Montreux-Vevey Festival, Warsaw Autumn en het Adelaide Festival. In 2013 dirigeerde Etienne Siebens de creatie van ‘The House Taken Over’, gecomponeerd door Vasco Medonca, op het prestigieuze opera festival in Aix-en-Provence, welke daarna langs de verschillende operahuizen door Europa ging. In juni 2014 dirigeerde hij bij De Nederlandse Opera & Holland Festival de zeer succesvolle creatie van ‘Laika’, een opera van Martijn Padding.

  Over de afgelopen jaren verschenen er cd-opnames met o.a. Residentie Orkest Den Haag, Klangforum Wien, Symfonieorkest Vlaanderen met een vierdelige live recording cd-box, Radio Kamerorkest met muziek van Michel van der Aa en een met Edison bekroonde opname met Asko|Schönberg Ensemble met werk van Martijn Padding. Zijn gedrevenheid en passie voor het hedendaagse repertoire maken hem tot een all-round dirigent. Zo verzorgde hij creaties van en werkte hij nauw samen met componisten als György Kurtag, Mauricio Kagel, Jonathan Harvey, Harisson Birtwistle, Philippe Boesmans, Peter Eötvös, Luca Francesconi, Louis Andriessen, Michel van der Aa, Luc Brewaeys, ea.

  Etienne Siebens werkte met solisten als Barbara Hannigan, Jean-Yves Thibaudet, José van Dam, Christianne Stotijn, Quirine Viersen, Frank Braley, Jean-Guihen Queyras, Patricia Kopatchinskaja, Claron McFadden, Pieter Wispelwey.

  Op dit moment is Etienne Siebens vaste gastdirigent van het ASKO|Schönberg en ‘Artist-in-Residence’ bij I Solisti del Vento.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Martijn Sohier

  Geboren op 22 november 1965 in Apeldoorn en afgestudeerd aan het Hilversums Conservatorium in 1989.

  Regelmatig is hij te horen en te zien bij allerlei TV-, radio- en theaterproducties, shows en concerten waaronder Paul de Leeuw, Idols, The Passion, Top 2000 Live Band, Sportgala, Guus Meeuwis, Brigitte Kaandorp, Musical Awards, Edwin Evers Band, Racoon, Trijntje Oosterhuis en nog vele andere programma’s en artiesten.

  Als studiomusicus heeft hij naast het inspelen van vele jingles en reclame tunes voor radio en TV, albums en tracks ingespeeld voor zeer veel verschillende artiesten, waaronder: De Dijk, Ben Saunders, Paul Young, Krystl, Roel van Velzen en filmproducties als Heineken: de Ontvoering, Natuur in de Delta, etc.

  Verder maakt(e) hij als lead-trombonist/solist deel uit van The Skymasters, het Metropole Orkest, Dutch Jazz Orchestra en the Jazzorchestra of the Concertgebouw. Door zijn grote affiniteit met de diverse stijlen binnen de pop- en jazzmuziek heeft hij met met verschillende befaamde internationale artiesten op het podium mogen staan. Hoogtepunten waren de concerten met Al Jarreau, Simply Red, Tony Hadley (Spandau Ballet), Oleta Adams, Michael Brecker, Benny Golson, Jessye Norman, Mike Stern, Toots Tielemans, Art Garfunkel, Alan Parsons, Chick Corea, Quincy Jones, etc.

  Een belangrijk deel van zijn werk bestaat uit het overbrengen van zijn kennis en kunde op nieuw talent. Hij heeft vele jaren lesgegeven als hoofdvakdocent trombone Jazz op het Conservatorium van Utrecht en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tegenwoordig geeft hij als trombone docent les op het Conservatorium van Amsterdam en de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg. Verder zijn in Tilburg de haptonomielessen die hij geeft en mogelijkheid om individuele haptonomische begeleiding te krijgen, onderdeel van het lesaanbod voor de studenten.

  In 2008 bracht hij zijn debuut CD ‘Return of the Elephant’ uit, die genomineerd werd voor de Edison Jazz Award van dat jaar.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Jenny Spanoghe

  Visie op lesgeven

  Visie op lesgeven

  Biografie

  Jenny Spanoghe is een gepassioneerde concertvioliste en altiste met een grote virtuositeit en expressie.

  Jenny Spanoghe studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent, ze vervolmaakte zich aan de Muziekkapel koningin Elisabeth onder leiding van Georges Octors en volgde Master-Classes bij Semeon Snytkowski en Philip Hirchhorn. Jenny Spanoghe haalde heel wat nationale en internationale prijzen : ze werd eerste bij de nationale wedstrijd Pro Civitate, haalde 2 maal de Fuga –Prijs van Sabam en’ le prix de la Fondation de France’, in Parijs.

  Jenny stichtte in 2000 het succesvolle Duo Landini met organist Jan Van Landeghem, het Landini pianotrio met Paul Hermsen en Geert De Bièvre. Jenny realiseerde een 25 tal CD opnames, geeft overal ter wereld concerten en MasterClasses.

  Als viool- en altviooldocente is ze verbonden aan de Academy of Music and Performing Arts (AMPA) te Tilburg. Ze was buitengewoon lerares aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth, doceerde enkele decennia in de Academie voor Podiumkunsten te Overijse en kijkt fier op een lange rij jonge violisten die door haar gevormd zijn en hun weg maken in het muziekleven.

  In 1996 werd haar de Fuga –Prijs overhandigd voor haar kamermuziek bijdrage als verdedigster van de Belgische hedendaagse muziek, en in 2009 voor haar solistische bijdrage. Jenny Spanoghe is een all-round artieste: ze maakt schilderijen , exposeert regelmatig en schreef een tiental dichtbundels, ook in het Frans. Jenny Spanoghe speelt op een uitzonderlijke altviool van Thomas Meeuwissen , 2002, op een unieke viool Gand&Bernardel van 1877 en op de vernieuwendes vijfsnarige alt van Luc Deneys, Mirecourt, 2005. Strijkstokken van Pierre Guillaume, Jean-Pascale Nehr en Robert Pierce.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Ernestine Stoop

  Ernestine Stoop, geboren in Utrecht, begon haar harpstudie op elf-jarige leeftijd bij Titia Tieman-v.d. Laars. In 1980 behaalde zij haar solo-diploma bij Edward Witsenburg aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Daarna studeerde zij bij de legendarische franse harpist Pierre Jamet in Parijs, de autoriteit op het gebied van de werken van Claude Debussy. Bij de eerste vertolking van de composities voor harp werkte hij nauw samen met de componist zelf.
  Ernestine Stoop studeerde verder kamermuziek bij Sandor Vegh in Salzburg.
  Zij maakt deel uit van het Nieuw Ensemble, Asko|Schönberg en het Atlas Ensemble.
  Solistisch trad zij o.a. op met dirigenten als Hans Vonk, Ernest Bour, Ed Spanjaard, Ton Koopman, Reinbert de Leeuw, Jean-Jacques Kantorow, David Porcelijn, Rogier van Otterloo en James Last.
  Thans is zij verbonden als hoofdvakdocent aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
  Ze gaf concerten met beroemde popartiesten (o.a. Toots Tielemans en Mathilde Santing), speelde in tv-, toneel- en filmmuziekprodukties (o.a. met de Malinese Kora-speler Toumani Diabate) en kameropera's. Ook werkte zij intensief samen met componisten als Mauricio Kagel, Isang Yun, Elliott Carter, Theo Loevendie, Louis Andriessen, Guus Janssen, Pierre Boulez, Franco Donatoni en György Ligeti.
  In 1995 en 2001 was zij initiator van de zeer succesvolle 3e en 5e Europees Harp Symposia te Amsterdam, tijdens welke zij o.a. de wereldpremière van ‘Concerto for Harp and Lyric Soprano’ van Guo Wenjing en ‘Tapdance’ van Guus Janssen bracht.
  In maart 1997 maakte zij met het Nieuw Ensemble een tournee door China; de eerste maal dat een hedendaags (niet-chinees) muziekensemble daar kon spelen.
  In 2008 was zij artistiek directeur van het 10e World Harp Congress, dat plaats vond in Amsterdam. Sinds 2014 is zij ‘Officer’ van The World Harp Congress Board of Directors (Corporate)
  In 2012 verscheen haar cd ‘Miroirs’ met muziek van Ravel, Debussy en Fauré. Waaronder de cyclus ‘Miroirs’ van M. Ravel in een bewerking voor 2 harpen

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Aart Strootman
  Gitarist en pioneer Aart Strootman (1987) bonkt stevig op de deuren van de
  hedendaagse muziekindustrie. Zijn intelligente en vernieuwende blik op muzikale genres en stijlen beloven een prominente positie in de muziek.
  Zijn carrière startte gedurende de middelbare school, toen hij lessen kreeg van
  Dick Hoogeveen en Jorge Oraison op het Rotterdams Conservatorium. Hierna
  vervolgde hij zijn studie in Tilburg bij Hein Sanderink waar hij zijn Bachelor
  of Music cum laude behaalde in 2008. Tijdens zijn Master volgde hij lessen bij
  onder andere Marlon Titre, Elliott Fisk en Scott Tennant en in 2010 behaalde hij
  het hoogst haalbare cijfer (10/10) op het Conservatorium Fontys & Zuyd.
  Tegelijkertijd behaalde hij aan hetzelfde instituut een Master in muziektheorie
  en aan de Universiteit van Utrecht een Master in musicologie.
  Sinds 2009 doceert Aart Strootman muziekgeschiedenis, gevorderde solfège,
  analyse, filosofie en performance studies aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg. Met percussionist Arnold Marinissen is hij artistiek leider van hedendaags muziekensemble F.C. Jongbloed. Dit ensemble brengt nieuw werk van Nederlandse compositiestudenten in première en concerteert dit naast werk uit de recente muziekgeschiedenis. Hij is mede-programmeur van de hedendaagse muziekserie „De Link”.
  In Strootman / Stadhouders, een duo met gitarist Bram Stadhouders, speelt Aart muziek die laveert tussen geïmproviseerde muziek en minimal music. In 2012 richtte hij minimal-chamber-metal band TEMKO op. Daarnaast speelt hij vast bij Stargaze en (onregelmatig) bij ensemble Lunatree en Klang. Tot slot speelde hij samen met dansgezelschappen T.R.A.S.H. en Club Guy&Roni.
  In 2012 werd aan Aart Strootman de „Brandstof” talent award uitgeloofd door het BKKC, gevolgd door een tweejarig „New Arrivals” traject, een ondersteuning
  vanuit Muzieklab Brabant. In 2014 kreeg Aart een prestigieuze „Nieuwe Makers”
  subsidie toegekend vanuit het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten. Met deze ondersteuning volgt hij masterclasses compositie bij Nik Bärtsch in Zürich,
  Steven Mackey in Princeton University en Georg Friedrich Haas op Columbia
  University.
  Aart speelde solo met de Britten Sinfonia, het Radio Symfonie Orkest van de
  Hessische Rundfunk en de New York Philharmonic. Als een solist speelde hij
  recitals op de meest uiteenlopende podia: van lokale musea tot het Lincoln
  Centre, van Amsterdam tot Wellington. De meeste van deze concerten worden
  gegeven op zelfgemaakte instrumenten gebouwd in uitgebreide samenwerking met componisten. Hieruit ontstond onder andere een 8-snarige gitaar voor Steve Reich, een 5-snarig tafelinstrument voor Anthony Fiumara.
  Als componist is Aart werkzaam voor theatercollectief EELT en schreef hij muziek voor talloze theaterstukken. Daarnaast schreef hij muziek voor ensemble F.C.Jongbloed, DissonArt ensemble, TEMKO en veel solisten waaronder Ramon Lormans, Jacqueline Hamelink en Vincent van Amsterdam.
  Sfeerafbeelding Fontys

  Foto: Mark van Vugt

 • Renske Taminiau

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Paul Uyterlinde

  Cellist Paul Uyterlinde groeide op in Middelburg waar hij vanaf zijn twaalfde jaar celloles kreeg van de solo-cellist van het Residentie Orkest Martin Zagwijn. Hij behaalde zijn diploma Uitvoerend Musicus met o.a. een uitvoering van het 1ste celloconcert van Sjostakovitsj bij Jean Decroos aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tijdens zijn opleiding nam hij deel aan masterclasses van Maurice Gendron, Heinrich Schiff en Boris Pergamenschikov.
  Sinds 1991 is Paul Uyterlinde solo-cellist van Het Brabants Orkest, voordien soleerde hij al veelvuldig met orkesten in o.a. celloconcerten van Schumann, Elgar en het dubbelconcert van J. Brahms. Sinds zijn aanstelling speelde hij met het Het Brabants Orkest ook minder bekende concerten van Frank Martin, Tristan Keuris voor 2 celli, Jo van der Booren voor viool en cello, Poeme van Henriëtte Bosmans en Don Quichotte van Strauss.

  Paul Uyterlinde is als hoofdvakdocent cello verbonden aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg, het Saxion Conservatorium en de Messiaen academie. Paul geeft regelmatig masterclasses o.a. in Brno en Wroczlaw.

  Paul Uyterlinde bespeelt een prachtige Lorenzo Guadagnini cello uit 1742.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Eddy Vanoosthuyse

  De carrière van Eddy Vanoosthuyse is niet in een notedop te omschrijven, door de jaren heen is hij geëvolueerd tot een van de meest gerespecteerde klarinettisten van zijn generatie.

  Hij werkt met orkesten als ‘I Pommerigi Musicali/Milano’, ‘Lithuanian Chamber Orchestra’, ‘Vancouver Chamber Orchestra’, ‘Simon Bolivar Symphony Orchestra/Caracas’, ‘Shanghai Symphony’, ‘Brussels Philharmonic’, ‘Chamber Orchestra of Philadelphia’, ‘Flanders Symphony Orchestra’, ‘Sofia Soloists’, … Zijn voorliefde voor de kamermuziek resulteert ondermeer in zo’n 150 uitvoeringen van het Mozart klarinetkwintet met ondermeer het ‘Ciurlionis String Quartet’, ‘Simon Bolivar Quartet’, ‘Chili Quartet’, ‘Daniel Quartet’, ‘Vilnius Quartet’, ‘Arriaga Quartet’, … Hij werkt samen met dirigenten als o.a.  Michel Tabashnik, Yoel Levi, Peter Undijan, Saulius Sondeckis, Paul Meyer en Dirk Brossé.

  Zijn CD opnames bij DECCA, SONY, EMI, AEON, Talent, Gobelin en Aliud worden mondiaal zeer warm onthaald (Diapason, Resmusica, Radio France, the Clarinet, …).

  Verder maakt hij zeer geregeld opnames voor radio en TV zoals BRTN, RTBF, VRT, VARA, NOS, Radio Suisse Romande, Lietuvos Radio, Magyar Radio, Czech Radio, Danish Radio, Radio Chili en Exqi.

  Vanoosthuyse werkt samen met een aantal van de meest vooraanstaande componisten van zijn tijd als John Corigliano, Olivier Messiaen, Dirk Brossé, Oscar Navarro, Arturo Marquez, Jan Van der Roost, Nicola Piovani en Hans Zimmer. 

  Hij werd uitgenodigd voor het ‘Symphonicum Europae’ en door Georges Prêtre geselecteerd voor het ‘World Philharmonic Orchestra’.

  Hij staat op de affiche van festivals als het ‘Festival van Vlaanderen’, ‘Festival de Bourgogne’, ‘Festival de Wallonie’, ‘Vilnius Festival’, het Festival van de Hedendaagse muziek ‘Ars Musica’, het ‘Klara Festival’, ‘Guimarães Festival (Culturele Hoofdstad 2012)’, ‘Beijing Festival’,  en verder die van Parijs, Frankfurt, Lissabon, Chicago, Washington, Los Angeles, Mexico, Caracas,  …

  Hij krijgt onderscheidingen van de Stad Lima/Peru en de Chinese Clarinet Society.  In 2013 krijgt hij de ‘Torenwachtersprijs’ voor zijn internationale carrière en de mondiale verspreiding van de Vlaamse muziek.  In 2014 krijgt de CD met de Carter en Corigliano concerti een ‘gouden label’ van Klassiek Centraal.  In 2015 eert de Unie van Belgische Componisten hem door hem met eenparigheid van stemmen de ‘Fuga Trofee’ te schenken voor zijn internationale promotie van de Belgische muziek.

  Eddy Vanoosthuyse is klarinetsolo aan het Brussels Philharmonic, docent klarinet aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent (Hogeschool Gent, School of Arts) en aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg en is gastprofessor klarinet aan de Luca Hogeschool, departement Lemmensinstituut. Zijn oud-studenten zijn verbonden aan belangrijke orkesten en universiteiten in 5 continenten. 

  Daarnaast is hij gastdocent aan diverse conservatoriua en universiteiten als bv. de ‘Indiana University, Bloomington/USA’, ‘Free State University Bloemfontein/Zuid Afrika’, ‘State Academy Vilnius/Litouwen’, ‘Conservatory G. Verdi Milano/Italë’, ‘University of Beijing/China’,  ‘Catholic University Santiago/Chili’, ‘University of the Arts Osaka/Japan’, …  Sedert 1995 doceert hij aan de ‘Belgian Clarinet Academy’ in Oostende. Daarnaast wordt hij op regelmatige basis uitgenodigd als coach voor het Nationaal Jeugdorkest van Spanje ‘JONDE’ en is hij jurylid op diverse Internationale competities (USA, Europa en Azië).

  Sedert 2010 is Vanoosthuyse artistiek directeur van de ‘International Clarinet Competition, Gent’ een wedstrijd die met 2 edities is uitgegroeid tot één van de absolute topconcoursen ter wereld (volgende editie 2015).  Daarnaast is hij ondervoorzitter van SWUK, een vzw die jonge musici steunt in het begin van hun carrière.

  Hij bespeelt exclusief de Buffet Crampon Tosca klarinetten en mondstukken en rieten Vandoren.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Herman Vincken

  Herman Vincken is senior docent voor hobo aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg. Hoofdzakelijk is hij hier bezig op het gebied van de klassieke muziek. 
  Naast het geven van hobo lessen is hij actief als coach voor verschillende kamermuziekensembles.

  Herman heeft zich gespecialiseerd in de bouw van hoborieten. Hij heeft onderzoek gedaan naar verschillende houtsoorten, waarbij vooral gelet kan worden op hardheid, kleur , diameter en tal van andere factoren. Ook heeft hij de verschillende bouwstijlen per land bestudeerd.

  Herman is sinds 25 jaar aktief als solo hoboïst van verschillende orkesten, waarbij hij ook als solist heeft opgetreden. Op dit moment is hij verbonden als solo hoboïst van Philharmonie Zuidnederland.
  Herman heeft ook hafa directie gestudeerd, en was cktief als dirigent van het harmonieorkest van Euskirchen.

  Sfeerafbeelding Fontys
 • Sinan Vural

  Bariton Sinan Vural is geboren in Ankara, Turkije. Hij studeerde zang in Enschede bij Anne Haenen en in Amsterdam bij Cora Canne Meijer en werd gecoacht door Margreet Honig.

  Hij zong bij de meeste opera- en muziektheatergezelschappen van Nederland: Holland Opera, Opera Spanga, Opera Nijetrijne, Hollands Diep, Opera aan het IJ. Deze rollen zijn van zeer uiteenlopende aard: oude muziek, barok, klassiek, belcanto en hedendaags. Ook maakte hij een uitstapje en speelde als operazanger in de succesvolle muzikale komedie Lichtjes in je Ogen van Haye van der Heyden.

  Hij is vaak als solist te horen in het oratoriumrepertoire en geeft regelmatig liedrecitals, met een voorkeur voor Frans repertoire. Eind 2011 kwam zijn CD uit met het integrale liedoeuvre van Arthur Honegger i.s.m. sopraan Claudia Patacca en pianist Nicholas Ross.

  Sinds september 2014 is hij hoofdvakdocent zang bij de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Lei Wang

  Lei, afkomstig uit Hangzhou, China studeerde af aan het Conservatorium van Shanghai voordat ze naar Europa trok. In 2004 voltooide ze haar studies aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij Katalin Sebestyen en Zygmunt Kowalski met grootste onderscheiding en in 2007 verwierf ze onder leiding van de vermaarde violiste Mihaela Martin het “Konzertexamen” diploma aan de Musikhochschule te Keulen. Ze vervolmaakte zich dan nog bij Salvatore Accardo en Boris Belkin.

  Lei Wang staat bekend om haar pragmatische en analytische aanpak van haar studenten, op muzikaal, maar zeker ook op technisch vlak om op die manier een solide basis te vormen voor een veelzijdige carrière. Dankzij haar jarenlange ervaring als concertmeester (naast haar talrijke activiteiten als soliste en kamermuzikante) weet zij als geen ander wat er verwacht wordt van een moderne (orkest)muzikant(e) en slaagt ze er altijd in om bij elke leerling het onderste uit de kan te halen (onder haar leerlingen zijn er professionele orkestmuzikanten, solisten en professoren aan conservatoria). Lei is docent viool in de Master of Music aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Verder is zij al een tiental jaar docente viool aan het Lemmensinstituut in Leuven en sinds 2015 ook docente orkestacademie aan het Maastrichts conservatorium.

  Ze heeft deelgenomen aan talrijke masterclasses van o.a. Zakhar Bron, Ana Chumachenko, Gil Shaham, Alberto Lysy, Masuko Ushida, Marco Rizzi en Vladimir Spivakov. Haar nog jonge carrière heeft haar al over de hele wereld gebracht, met muziekfestivals in o.a. Zwitserland (Verbier Academy, Menuhin Academy in Blonay, Internationale Meisterkurse für Musik in Zürich) en Japan (Pacific Music Festival).

  In oktober 2002 heeft zij de 29ste editie van de Prijs ‘Henri Vieuxtemps’ in Verviers gewonnen. In 2005 won zij eveneens twee speciale prijzen in de internationale “Rodolfo Lipizer” wedstrijd in Gorizia, Italië. Zij treedt ook regelmatig op als solist en in kamermuziekverband in Europa en China. 

  Na negen jaar plaatsvervangend concertmeester in het Brussels Philharmonic, is Lei nu eerste concertmeester in de Philharmonie Zuidnederland en ook gastconcertmeester in vele orkesten in België en Nederland. 

  Lei speelt op een Ferdinando Gagliano, gebouwd in Napels rond 1770.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Paul Weiling

  Foto: Marcel Bakker  Foto: Marcel Bakker

  Visie op lesgeven

  Visie op lesgeven - Paul Weiling

  Biografie

  Paul Weiling is hoofdvakdocent saxofoon aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg met focus op jazz en improvisatie. Daarnaast geeft hij het keuzevak improvisatie voor studenten klassieke muziek, de educatieve cursus methodiek saxofoon en maakt hij als coach deel uit van het mentoraat. Als ensemble docent is hij gespecialiseerd in het werken met duo’s. Paul studeerde saxofoon aan de jazz afdeling van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten bij Ferdinand Povel en klassiek repertoire bij Henk van Twillert. Na zijn opleiding tot docerend en uitvoerend musicus studeerde hij enkele maanden in New York bij voormalig Miles Davis saxofonist David Liebman en in Tilburg voor de Master of Music. Als uitvoerend musicus, componist en producent oogste hij onder andere vijfsterren recensies in de Volkskrant voor zijn cross-over projecten Compasión (CD Salmuera) en Tales of Tala (CD Untold). Momenteel treedt hij op met het John Fillmore Quartet, Trio Son Cubano en Duo Quartier Latin. Daarnaast werkt hij aan een solovoorstelling voor saxofoon, laptop en visuals. 

  paulweiling.com

 • Lars Wouters van den Oudenweijer

  Vision on teaching

  It gives me pride and joy to assist potential future colleagues in a (very individual) process of discovering their musical capabilities, and to help them find their way towards a musical career that suits their personalities and qualities. My coaching style may be qualified as non doctrinal, challenging within confidence limits, and striving for creating instead of reproducing music. I feel both my musical personality and my experience and knowledge in a wide range of classical, romantic, modern and contemporary repertoire support me in this role.

  Biography

  Dutch clarinetist Lars Wouters van den Oudenweijer (1977) studied at the Rotterdam Conservatory with Walter Boeykens and at the Juilliard School of Music in New York with Charles Neidich on a sponsorship by the Fulbright International Scholarship Program.

  In his earlier career, Lars has won several first prizes at both international and national competitions such as SJMN (1991), PCC (1993 and 1994), International Competition for Youth (Lisbon, 1994) and RTBF Jeunes Solistes (Brussels, 1993), Philip Morris Music Award (1999) Vriendenkrans of the Concertgebouw (Amsterdam, 2000). In 1999 he made his debut recitel in the Amsterdam Concertgebouw and performed successfully as a Rising Star in the so named concert series in 2001-2002. Since then, Lars has played in major venues such as Carnegie Hall New York, Wigmore Hall London, Musik Verein and Konzerthaus Vienna, Cité de la Musique Paris, Philharmonie Berlin, Palais des Beaux Arts Brussels, Kölner Philharmonie, Concertgebouw Amsterdam, Konserthuset Stockholm and the Schoenberg Center Los Angeles.

  He has appeared as a soloist with orchestras and ensembles such as the Rotterdam Philharmonic, Chamber Orchestra of the Netherlands, Netherlands Radio Chamber Orchestra, Amsterdam Sinfonietta, Philharmonisches Orchester Hagen, Het Gelders Orkest, Het Brabants Orkest, Noord Nederlands Orkest, Orkest van het Oosten, Limburgs Symfonie Orkest, and Nieuw Ensemble Amsterdam. He worked as a soloist with conductors such as Hartmut Haenchen, Marc Soustrot, Michel Tabachnik and James MacMillan. He performed and recorded the world premiere of the Clarinet Concerto Yellow Darkness by Willem Jeths written for him.

  Lars is a member of Spectrum Concerts Berlin, including colleagues such as Janine Jansen, Maxim Rysanov and Torleif Thedéen, as well as a member of Dutch ensembles such as Nieuw Amsterdams Peil, Insomnio, and the Orlando Wind Quintet. He has performed with string quartets and ensembles such as Skampa Quartet, Quatuor Danèl, Quatuor Ebène, Manderling Quartet, Auryn Quartet, Quartetto di Torino, Szymanowski Quartet, Ad Libitum Quartet and Altenberg Trio Wien. As a principal clarinetist he appeared in orchestras such as The Academy of St Martin in the Fields, Royal Concertgebouw Orchestra.

  In 2003, Lars was awarded an Edison for his debut CD. Other CD’s followed, with music by, amongst others, James MacMillan (which received the five star Concerto Choice in the BBC Music Magazine September 2014) , Ursula Mamlok and Paul Hindemith. In 2009 and 2011, Challenge Records released his CD with the Reger and Brahms sonatas, which received outstanding reviews by the international music press.

  From 2008-2010, Lars was the artistic director of the Toon Festival Brabant in Den Bosch. The Musis Sacrum concert venue of Arnhem invited Lars to be Artist in Residence in 2014-2015. At the Boulez Festival 2015 in Vredenburg, Utrecht, he performed Boulez’ Dialogue de l’ombre double. He gave a reprise at the Musica Sacra Festival 2016, together with works of Alexander Goehr, Karl Heinz Stockhausen, and James MacMillan.

  Lars teaches at Academy of Music and Performing Arts Tilburg since 2004.

  Some press quotes on performances and CD recordings: • Seine Technik ist nicht nur von äußerst seltener Perfektion, sie zeigt in jeder Lage Feinsinn und Geschmeidigkeit geradezu sensationeller Art. (Berliner Morgenpost) • Wouters handles this temperamental instrument with complete command, and his finger work is nothing short of stunning. (Fanfare Magazine) • Die ‘Kontraste’ für Klarinette, Violine und Klavier von Béla Bartók, in denen Klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer in Bezug auf dynamische Flexibilität, Weichheit und Klangschönheit in allen Registern nichts zu wünschen übrig lieb. (Berliner Zeitung) • Allen voran begeisterte der Klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer in seinem langen Solosatz mit scheinbar endlosem Atem,wenn er einzelne Töne vom fast Unhörbaren bis kurz vor dem Platze steigerte. Ein Höhepunt dieser grossartiger Aufführung von Messiaens Quatuor pour la fin du temps. (Kulturradio Rundfunk Berlin-Brandenburg) • The ‘Berliner Morgenpost’ did not call his technique of an utterly rare perfection for nothing! But his musicality, his finesse and his flexibility are also qualities that define Lars Wouters van den Oudenweijer. A thrilling musician to listen to, both in concert and in this fine musical document on CD! (www.sterlingmusic.se)

  www.larzetto.com

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Hans van der Zanden

  Hans van der Zanden, solo collector or Brussels Philharmonic, is one of the leading French-horn players of Europe nowadays. After graduating from the conservatory he was invited as a soloist to the Berlin Chamber Orchestra (Neues Berliner Kammerorchester), conducted by Jac van Steen, where he brilliantly started his career as a solo player with hornplayers such as Sarah Willis (Berlin Philharmonic) and Bodo Werner ( Comical Oper Berlin)

  Hans van der Zanden is also a successful soloist. Recently he performed Haydn's Concerto for two horns and orchestra with the Hamburger Camerata, Schumann's Konzertstück op.84 for four horns and orchestra with Collegium Musicum Düsseldorf and Britten's Serenade op.31 for tenor, horn and strings with the Novosibirsk Chamber Orchestra. He was guest soloist at a 'Holland - Russia Festival' with the Cheliabinsk Symphony Orchestra conducted by Anton Grishanin. During this festival, Hans van der Zanden performed Mozart's Horn Concerto KV417 and Strauss Horn Concerto no.1 op.11.

  Due to his successfull performances he was invited back to Cheliabinsk, to perform the Rheinhold Glière Horn concerto op.91. Hans van der Zanden was contracted as Post-Degree-Teacher with the Ural State Philharmonic Orchestra or Ekaterinburg, Russia. During these intensive teaching sessions, the Ural State Philharmonic, including the British Serenade, will be played during the 31st festival during EURASIA, which was recorded and broadcasted through live stream. Other solo appearances include Strauss Hornconcerto op.11 with Samara Philharmonic Orchestra, Mozart KV447 with St. Peterburg Radio Orchestra, live TV broadcast or Haydn's 2nd hornconcerto with Brussels Philharmonic and many others.

  Hans van der Zanden is also an active chamber music performer and has played with StefanVladar, Anastasia Goldberg, Gil Sharon, Rivka Golany, Alexander Kagan and Georgy Yufa and many others. Furthermore he is a member of the Goldberg Ensemble.

  Hans van der Zanden has been a Principal Horn with the Netherlands Symphony Orchestra since 2002. As of 2011 he is a solo with Brussels Philharmonic.

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Andreas van Zoelen

  Andreas van Zoelen is hoofdvakdocent klassiek saxofoon aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg. Zijn klas is een bruisende, internationale groep studenten, die zich succesvol ontwikkelen en hun sporen op de internationale podia verdienen. Daarnaast is hij werkzaam als coördinator van de blazers en van het kamermuziekprogramma.
  Andreas studeerde saxofoon en directie aan het Brabants Conservatorium in Tilburg, waar hij zijn verschillende diploma’s met onderscheiding behaalde. Hij zette zijn studie voort in Duitsland bij Carina Raschèr, dochter van saxofoon pionier Sigurd Raschèr. Sinds 2014 is hij tenorsaxofonist van het befaamde Raschèr Saxophone Quartet. Dit kwartet is wereldwijd actief in zalen als Carnegie Hall New York, Royal Festival Hall London, National Concert Hall Taipei en Concertgebouw Amsterdam. Hij speelde alle grote solo’s uit het repertoire voor symfonieorkest met orkesten als de Berliner Philharmoniker, onder Sir Simon Rattle. Daarnaast werkte hij met grensoverstijgende musici als Stewart Copeland (the Police), Daniel Kientzy en Markus Stockhausen.
  Daarnaast geldt hij als autoriteit op het gebied van de geschiedenis van zijn instrument. Zijn omvangrijke collectie bestaande uit meer dan 70 oude instrumenten is uniek. Van 2006-2013 schreef hij een studie over de geschiedenis van de saxofoon in Nederland, dat een standaardwerk is geworden. Publicaties van zijn hand verschijnen regelmatig in internationale vakbladen.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Foto: Felix Broede